zaterdag 13 maart 2010

Smocken met een Brother: het kan! Jeuj!

Ik ben gek op smocken, het is gemakkelijk en snel en geeft een supermooi resultaat. Met mijn Lervia van Lidl smockte ik erop los tot ie 't begaf. Helaas kon ik met mijn nieuwe Brother niet smocken. En omdat mijn Lervia begon te roken toen ik 'm laatst bovenhaalde moest er gewoon een oplossing voor de Brother komen!

Eigenlijk wist ik dat al toen ik 'm kocht omdat ik op mijn smock-bericht vaak reacties kreeg van mensen bij wie 't maar niet wilde lukken.

Welnu, het kàn dus wèl! WEL!

En ik zal u uitleggen hoe! Als dat geen goei nieuws is!

Eerst en vooral, wil je smocken bekijk dan eerst hoe je spoeltje (onderdraad) in je naaimachine zit.

Zit je spoeltje in een spoelhuis dat 'staat' (meestal metaal denk ik) dan hoef je je geen zorgen te maken. Smocken gaat echt supersimpel zijn.

Heb je een machine met een liggend spoelhuis (meestal met een venstertje zodat je je draad goed kan zien, dit is zo bij veel Singers en Brothers) dan zit je met de gebakken peren.

Hoe ik dan toch kan smocken met mijn brother (een proeflapje tot dusver, maar allez kom)?

Wel, er zijn twee dingen die je moet aanpassen.

Het belangrijkste is de draadspanning van het spoelhuis. Bij mijn brother zit er op het vijsje dat je daarvoor moet aandraaien een lakje groene verf. Heb je een Brother met een ander kleurtje dan kan het zelfs zijn dat er geen aanpassingen nodig zijn. Die verf is een soort verzegeling, een waarschuwing van Brother om er niet mee te gaan knoeien. Want als je vergeet hoeveel toeren je dat vijsje hebt gedraaid dan kan je perfect gewoon stiksel vergeten. Ook denk ik dat het misschien wel eens heel stipt kan zijn hoever dat vijsje staat voor mooie steken. Om op veilig te spelen kocht ik mij bij de plaatselijke Brother-dealer een tweede spoelhuisje. Eentje om te smocken en eentje voor het dagdagelijkse werk hehe. Dit spoelhuisje kostte mij 30€. Niet niks maar smocken is werkelijk heel plezant!
Ik draaide het vijsje twee slagen vaster (let op, er zit nog een vijsje op het spoelhuis, geen idee waar dat voor dient maar draai enkel aan het vijsje met de verzegeling op).

Het tweede ding waar je op moet letten is het inrijgen van de onderdraad. Op mijn Brother staat er een soort geleidingskanaaltje waar je de draad moet door geleiden en dan pikt de naald de onderdraad vanzelf op bij de eerste steek. Voor dit elastisch garen moet het anders. Het is de bedoeling dat je met de naald het elastisch garen oppikt en niet eerst door het geleidingskanaaltje gaat.
Ik weet het, dit klinkt als nonsens maar het is cruciaal.

Ik heb geen foto's gemaakt, dit is dan ook niet mijn eigen geniale bedenksel! Ik vond een geweldige tutorial bij de Australische Creative Heart. Zij maakte wel foto's! Maar ja, die schrijft natuurlijk alles in 't Engels op en ik ben dan weer zo vriendelijk om 't u in 't Nederlands uit te leggen. Hehe.

...En ze smockten nog lang en gelukkig...

22 opmerkingen:

 1. Ik heb het nog niet geprobeerd met mijn "roze machine" maar ben blij dat het in ieder geval kan. Ben nu aan het smocken met mijn oude machine, en heb direct een vraagske voor u: op hoeveel afstand van de zijkant plaats je de bandjes zodat ze mooi op de schouder vallen om geknoopt te worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. om alle veralgemeningen te ontkrachten: ik heb een husqvarnaatje met liggens spoelhuis en smocken is hier absoluut geen probleem... Wel een mechanisch machientje hoor dus met een computergestuurde ligt het misschien anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook een singer met liggend spoelhuisje en ook hier nooit problemen gehad met smocken. Ik heb geen computergestuurde machine, maar een gewone...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. LOL ik nomineer u voor de meest enthousiaste blogger.
  Als er al zo'n prijs zou bestaan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hehe, het enthousiasme druipt er echt van af, van uw blogbericht :-D Merci voor de uitleg eh! Al ga ik de technische kant overlaten voor tliefke!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zeg, dat laatste snap ik niet helemaal; dus je moet met de onderdraad niet de gewone weg volgen (zo dien bocht en dan afsnijden) maar gewoon in uw machien steken en ophalen met de bovendraad?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leve het smocken! Mijn oudere brother is gisteren opgesmoord, ik was aan 't twijfelen over dit model, maar ik denk dat je er precies toch tevreden van bent? Er is misschien nog hoop dat ie gemaakt kan worden, maar de witte rook zal niet veel goeds willen zeggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met mijn bejaarde Elna heb ik ook problemen met smocken. Ik zal eens op onderzoek gaan of ik wat kan met jouw oplossing! Erg leuk dat je er zo enthousiast mee bezig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tiens, toen ik mijn Brother kocht kreeg ik er twee 'Brotherlessen' bij. Tijdens die lessen werd er o.a. getoond hoe je kon smocken.
  Volgens mijn halfslachtige nota's van toen kan je daar een speciaal 'fronsvoetje' voor kopen.
  In het boekje van mijn machine staat echter een stukje over 'smocksteken naaien' met een gewone zigzagvoet.
  Ik heb nog nooit gesmockt, dus ken er niks van. Voor een zoon doet ge dat gelijk niet ;)
  Dus als ik onzin vertel gelieve mij te excuseren!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh merci voor de tip!
  Ik heb ne Janome en die heeft ook een liggend spoelhuis. Maar ik zal misschien eerst de handleiding eens lezen, en zien of ik wel kan smocken voor ik begin te prutsen met vijzekes e.d. Niet dat ik direct aan't smocken zou willen gaan, maar alé ne mens kan nooit genoeg weten hé!
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben nog lang niet aan smocken toe, ik hou het voorlopig nog bij iets simpelere dingen. Ik wil je dan ook bedanken voor de handleiding van de rood-kapje/drakencape.
  Dankzij u hebben twee van mijn kids in zelfgemaakt tenue carnaval kunnen vieren!

  Merci.
  k

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb dus ook een computer gestuurde Brother en ik heb toevallig gister zitten smocken alleen, word het dus niet genoeg gerimpeld ( op een dun katoentje ging het nog wel enigzins) Dus als ik het met jou methode doe word het dus veel meer elastisch ?? ik hoop het want het resultaat is nu nog niet echt geweldig.

  Sasja

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb ook een singer inspiration 4210 .. smocken lukt mij dus echt niet! na een halve meter trekt hij alle draden het spoelhuis in..
  iemand die hier een oplossing voor weet ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik heb ook een singer, ik wordt gek!!!! Heb net de hele handleiding hierboven gevolgd, maar hij blijft de draden het spoelhuis in trekken. Ik maak heel veel smok werkjes dus ben echt een beetje verdrietig hierdoor! help

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Celie en Anoniem: Ik ben geen expert, ik naai maar wat. Stel je vraag eens op Sancho. Dat is een forum voor naaisters waar er veel ervaren coupeuses je vragen kunnen beantwoorden. Hopelijk worden jullie snel geholpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Celie en alle anderen met een singer, het is gelukt! het vijsje van het spoelhuisje moet LOSSER. Ik heb hem anderhalve slag losser gedraaid, als je het niet meer precies weet (omdat je waarschijnlijk net als ik al alle kanten op heb gedraaid) probeer het dan net zolang totdat de elastische draad bijna geen spanning meer heeft (met de hand er even doorheen halen en dan voelen). Het enige is dat er, omdat er minder spanning op het elastiek staat, je een iets minder rimpelend effect krijg. Ik hecht de uiteinden nog niet gelijk af en rimpel het handmatig tot dat ik het goed genoeg elastisch vind. Ook is het belangrijk dat je (indien computer programma op de singer) je rechte steek op 5 of groter staat. Wel nog steeds het elastisch garen met de naald naar boven halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hallo ,

  even een vraagje ....waar kan ik de onderspaning regelen van de singer inspiration.......ik kan het niet vinden ....

  groetjes marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb ook een singer met liggend spoelhuisje en ook hier nooit problemen gehad met smocken. Ik heb geen computergestuurde machine, maar een gewone...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Amai! Het is gelukt!! Dankzij uw geweldige beschrijving. Toog ik vandaag naar de naaiwinkel om zo een spoelhuisje te bestellen... hadden ze die gewoon achter liggen!
  Dus kan ik gelijk gaan smocken. Ik voelde me een ware tecnneut en alles ging feilloos met lakjes en schroefjes...
  Het resultaat mag er wezen. Zodra het model weer wakker is zal ik een foto maken en op mijn blog posten.
  Nogmaals merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb een computergestuurde Husqvarna met liggend spoelhuis en kan smocken à volonté (ik ben een beginneling zonder enige ervaring qua naailessen, alles op internet geleerd)
  Onderdraad (dus de elastiek) op de gewone manier naar boven halen (wel met de hand op spoel draaien zonder te rekken)
  Lang leve het smocken!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. voor brother met een platliggend spoeltje is er nu een speciale kit voor te kunnen smocken en met dik onderdraad te werken de brother bobbin work kit.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hè wat cool dat ik deze nog zie, ineens! Misschien helpt t mij nog om te smocken... alleen een nieuw spoelhuis wordt lastig met mijn ouwetje denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen