zondag 14 maart 2010

Stoffen fotokadertje: een handleiding

Wat eraan voorafging:

Een swap voor op de blogmeet. Veel blog-vocabulaire he, maar dus, gewoon een cadeautje. Eloleo zorgde voor de zakskes en de rest zorgde voor de inhoud. Niet gemakkelijk want je weet niet voor wie je iets maakt, maar ne mens wilt graag al eens origineel zijn he. En teveel werk mocht het ook niet zijn. En ik ging ook niet naaien, om eens lekker onvoorspelbaar te zijn.

Stoffen fotokadertjes dus! Dat kon nu toch zo moeilijk niet zijn he, en ergens op dat grote www moest toch wel een tutorial te vinden zijn. Niet! Dus!
Maar ach, hoe moeilijk kon dat nu zijn? gewoon een gat knippen, de hoekskes naar binnen omplooien en klaar! Tenminste, zo ging dat in mijn hoofd.

Ik was wel zo verstandig van het eerst eens met papier te proberen en toen bleek al gauw dat ik de binnenhoekskes met mijn simpel idee niet bedekt kreeg. Slimme Naais had me daar al voor gewaarschuwd terwijl ik haar bezorgdheid weglachte. Mijn lief kon alleen maar schouderophalend zeggen: 'ziedewel'. Zucht.

Vloekend en grommend, maar te koppig om 't idee op te geven (sja, anders zat ik daar met mijn stapel kaderkes) begon het geprul en het diepe nadenken.

Het Eureka-gevoel liet gelukkig niet te lang op zich wachten! Ik voelde me zo geweldig slim op dat moment, ge kunt het u niet voorstellen! Ik maakte een rondedansje in mijn naaikot. Mijn lief keek amper op, hij is nogal veel gewoon van mij.
Ik dacht ineens aan deze portefeuillekes, die rits, die zit toch ook in een kaderke? Wel, dan vergroten we dat toch gewoon! Simpel! En niet moeilijk, 'k zal 't u eens uitleggen. Een ideaal projectje om de restjes stof op te werken!

stoffen fotokadertjes / Fabric covered photoframes


Dus, de handleiding!

Benodigdheden:

 
 • Potlood
 • wattine (de mijne is volgens mij de dunste soort die ze verkopen in de veritas)
 • houten fotokadertje (deze komen van Ikea)
 • vlieseline (ik gebruikte die van de hema, bij echt flinterdunne stofjes zou ik aanraden van stevige vlieseline te gebruiken, bij tricot van die vlieseline die de rek eruit haalt)
 • naaimachine + bijpassend garen
 • geodriehoek of een latje
 • nietjesmachine (je moet ermee in het hout kunnen nieten, ik kocht deze aan 7.5€ in de Brico)
 • Velpon alleslijm (moet niet heel stevig zijn, knutsellijm doet 't m ook wel denk ik)
 • schaar
 • kopspelden
 • Stof (ik krijg 2 kadertjes uit een Fat Quarter, dus afhankelijk van de maten van je kadertje). Kies best een stofje met een (druk) motiefje, de stof zal altijd wat trekken aan de hoekjes en dat valt in een effen stofje reuzehard op, in een druk stofje zie je het amper.

   Hoe? Zo!

   1) knip de wattine in reepjes die ietsje breder zijn dan de randen van je kadertje, zodat ook de zijkantjes bedekt zijn eens de stof errond zit. Dus ik knipte de reepjes ongeveer een cm breder.

   2) doe een beetje lijm op je kadertje, enkel op de voorkant.

   3) plak de wattine-reepjes op je kadertje en laat eventjes drogen.

    
   Plak de wattine zo dat het wat uitsteekt aan de buitenkantjes, niet aan de binnenkantjes. Ik knipte de reepjes wat schuin aan de hoekjes, zodat ik ze 'in verstek' kon plakken, net zoals het hout van de kadertjes. Maar ondertussen heb ik het ook al gewoon recht op recht geprobeerd in de hoekjes en dat is ook prima.
   Ik plakte slechts 1 laagje wattine, dat geeft niet veel effect achteraf maar genoeg voor mij. Wil je graag een hele zachte kader dan plak je wat meer laagjes of wat dikkere wattine erop. Hou er dan wel rekening mee dat je je stof wat groter knipt.

   4) knip 2 lapjes stof.
   Het ene lapje knip je op grootte van je kadertje+4cm extra erbij rondomrond.


   Het tweede lapje knip je exact even groot als je kadertje (de omtrek aan de buitenkant!)


   5) Verstevig beide lapjes stof met de vlieseline.

   6) Leg het kleine lapje exact in het midden van het grote lapje. Goede kanten op elkaar!
    

   7) Leg je kadertje op het kleine lapje en teken met het potlood de omtrek van de binnenkant over. Trek daarna met het potlood twee diagonale lijnen van hoek tot hoek.   8) Stik nu op de rechthoek die je net getekend hebt. Niet stikken op de diagonalen, enkel op de rechthoek.


   9) Nu komt de stap waarop je denkt dat het nooit meer goedkomt, dat je 't verknoeid hebt. Maar wees gerust. It all makes sense!
   Zet een knipje op het kruispunt van de diagonalen en knip nu verder op de diagonalen tot netjes in de hoekjes. Tot tegen het stiksel maar niet door het stiksel! Nu heb je iets raars gemaakt he!


   10) Trek nu het kleinste lapje door het gat achter het grote lapje. De stof zal wat tegenwringen maar wees kordaat. Strijk strijk strijk! Ziedewel: It all makes sense!
   11) Leg je kadertje op de stoffen kader die je net hebt gemaakt. Leg 'm wel zo dat de kleine lap stof (en de spietjes van de diagonalen) door de binnenkader gaat en de grote lap stof aan de buitenranden van de kader kan. Het is de bedoeling dat je de rand van de binnenkader netjes op de stiklijn legt die je kan zien.
   sorry voor de slordigheid, achteraf heb ik dat allemaal bijgeknipt, oeps

   12) Omdat het de bedoeling is dat de stof mooi gespannen staat kan je dit enkel met een nietjesmachine afwerken. Lijm heeft een droogtijd en is daarom niet geschikt om de stof mooi strak te krijgen.
   Dus, niet de binnenrand vast.

   Zorg daarbij dat de naad die je gemaakt hebt overal op dezelfde hoogte ligt. Ik koos ervoor om de naad zo hoog mogelijk te leggen zodat de hoekjes het minste trekken. Dit klinkt misschien als Chinees nu, maar eens je aan deze stap bent aanbeland kom je er wel uit.   13) Knip de randjes van de stof bij. Ik heb wat marge genomen in het begin, dat werkt geruster vind ik, en daarbij, je moet nog genoeg grip kunnen hebben op je stof om ze mooi strak te zetten terwijl je niet.

   14) Niet de buitenrandjes vast en plooi netjes de hoekjes om (ik vond dat het allermoeilijkste! Maar ja, ik kan dan ook geen cadeautjes inpakken) en niet deze ook vast.


   15) Knip de stof bij.

   16) Glas erin, foto erin en plaatje erop. Klaar!   Tips:
   • Als je een stofje kiest, zoals ruitjes of streepjes ofzo, hou er dan rekening mee dat je nooit echt mooi recht kunt blijven. Het is dan interessanter en meestal veel mooier van je stof schuin van draad te knippen. Ik deed dat met de ruitjes en de groene tricot. Door de stof schuin van draad te knippen creëer je ook volume en wordt het wat speelser. Ik ben dol op schuine ruitjes!
   You say I'm a bitch like it's a bad thing

   Who needs brains with t*ts like these?

   • Als je nietjesmachine niet krachtig genoeg is (zoals de mijne) dan heb je voor sommige nietjes nog een hamer nodig.
   • Panikeer niet als je nietjes aan de voorkant komen piepen als je de binnenrand vastzet. Dat was bij mij ook zo. Ik gaf de uitstekende puntjes gewoon een tikje met de hamer vooraleer ik de buitenstof vastzette en opgelost!
   • De achterkant is niet superproper zo. Dat geef ik toe. Nu ja, het hangt maar tegen de muur he. Maar als je 'm netter wilt kan je 't altijd afwerken met een lintje en wat textiellijm.
   • Wil je graag versieren met flockfolie, knoopjes, bloemetjes, zigzagband of appliceren met vliesofix en nog een ander stofje dan doe je dat best bij stap 9.
   • Je kan ook werken met twee verschillende stofjes. Dan krijgt de binnenrand van je fotokader een ander motiefje! Let wel, de naad gaat dan wel extra opvallen.

   Ik heb 6 fotokadertjes gemaakt, en dat ging allemaal supervlot. Mochten er toch fouten of onduidelijkheden zijn, geef me dan zeker een seintje! Ook ben ik benieuwd naar wat anderen ervan maken.

   De leuke kaartjes in de kadertjes komen van The Fallen Angels, een heerlijk winkeltje!


   De blogmeet was heel gezellig! En druk! En zoveel eten!
   Ik kreeg zelf ook prachtige cadeautjes; o.a. gehaakte bloemetjes, zeepjes, maandverbandzakje, boxy pouch, bloemenbroche, strikskesbroche, cake, chocolademelk-benodigdheden in een door Oma Betty (oh ja, ik ben een fan!) gebreid zakje en een supertasje van Eloleo!
   Het was fijn om eens een gezicht te zien achter al die schrijfsels en maaksels! Voor herhaling vatbaar! Al miste ik wel enkele straffe madammen waarmee ik heel graag eens had gebabbeld, voor een volgende keer dan?

   29 opmerkingen:

   1. Oh, dat vind ik een geweldige tutorial. Die gaat zeker nog eens van pas komen! Hoe kom je er toch altijd op! (zit op knieën en maakt diepe buiging ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen
   2. Woehoe, deze gaat nog van pas komen, zeker weten!!!!
    En man, man, ik kan me dat eureka gevoel perfect voorstellen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
   3. Martine ...Gentbrugge14 maart 2010 om 21:02

    'k Ben mee!
    Heel goed uitgelegd. Dit gaat zeker nog van pas komen, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
   4. aha, een paspelzakske dus maar dan zonder zakske maar met een kaderke. een paspelkaderke. merci!

    BeantwoordenVerwijderen
   5. Tris - zonder - blog14 maart 2010 om 21:39

    amai Stien! goed gevonden zeg! En super kaartjes maar tja dat kan ook niet anders als ze van bij de Fallen Angels komen :-))
    vond het heel jammer dat ik er niet bij was maar ik kijk al uit naar de volgende keer :-)

    BeantwoordenVerwijderen
   6. Super handleiding, ik ga dit zeker eens proberen! Heb ook al spijt dat ik er niet bij was deze namiddag...

    BeantwoordenVerwijderen
   7. woehoew! Dikke merci! Ik wou een leuk kadertje om in mijn toekomstig winkeltje aan de deur te hangen met de openingsuren. Makkie nu, ik moet niet meer zoeken, alleen zelf maken!

    BeantwoordenVerwijderen
   8. Wat een leuk idee en een handige tutorial. Dit ga ik zeker ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
   9. Ja, 't was gezellig!
    En super die handleiding! Want ik was niet een van de gelukkige om zo'n fotolijstje te krijgen (maar je kunt ook weer niet alles hebben hè..)!

    BeantwoordenVerwijderen
   10. maar zo tof en ik heb dat niet eens int echt gezien! Die ga ik zeker ook eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
   11. Hoe komt ge er toch altijd op?
    Geweldig idee en natuurlijk - wederom - geweldige tutorial!! Komt absoluut zeker op mijn to do-lijstje, merci voor de duidelijke uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
   12. Ik las gisteren om 23 uur en een klets deze handleiding en ik dacht. Shit! Zo moeilijk! Nu bij klaarlichte dag en wat zon, begrijp ik ze wel! Ik zal aan wat UWYH doen, zie. En kadertjes maken!
    Leuk je eens in het echt gezien en gesproken te hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
   13. Wat leuk!
    En wat een borrelende inspriatiebron.
    Ik ga het zeker eens uitproberen.
    En als het probeersel een maaksel wordt kan ik het op mijn gloednieuwe blog tonen.
    Als je nog tips hebt voor een pasnieuwblogmeisje, laat maar komen.
    groetjes poppie

    BeantwoordenVerwijderen
   14. Jadadde...dit is leuk.
    Snap geen bal van de handleiding (hihi, moet toegeven dat ik ze niet gans gelezen heb), maar da's altijd bij mij. Eens ik dit effectief ga maken zal het wel allemaal op zijn plaats vallen.
    Ik zie dit al volledig zitten voor de meisjes hun kamertje!

    BeantwoordenVerwijderen
   15. Dit is helemaal geweldig, er liggen hier nog wel wat oude lijstjes en ik heb nog super gave hartjes stof dus dat gaan goedkomen!!

    Simone

    BeantwoordenVerwijderen
   16. merci voor de handleiding!! ze waren heel mooi

    BeantwoordenVerwijderen
   17. Omabetty las je bericht, was vereerd, klikte onderaan op de link naar 'zelf een patroon tekenen voor een meisjeskleedje' en stuurde me deze mail: "Zeg tegen meisjesmma dat ik nog een makkelijker tip heb om zelf een patroon voor kleedje te tekenen(zie onderaan haar bericht). 't Is alleen omdat ze fan is dat ik meedoe hé. :-) Leg een bestaand kleedje op een dekentje met een patroonpapier ertussen. Prik met spelden het kleedje rondom op je patroonpapier. Nadien de gaatjes verbinden met een lat. Zo kan je ook de zakjes en zo erop prikken, want dat kan je door het stof."

    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
   18. @Riet: LOL! En wat een maf idee zeg, keigoe! Dan hoef ik voortaan Stella's prikblok niet meer af te pakken :)

    Ik zal mijn handleiding van dat kleedje eens aanpassen dan!

    BeantwoordenVerwijderen
   19. Super! Ik heb mij gisteren direct zo'n kadertjes meegebracht. Want spijtig genoeg zat er in mijn zakske zo geen kadertje (maar wel hele mooie andere dingen hoor).

    BeantwoordenVerwijderen
   20. Jaaaa! Ik kreeg dat met de rode ruitjes! Jippie! En ik dacht tmeteen toen ik thuis kwam: ik moet eens vragen om nen uitleg hoe ze dat gemaakt heeft en voila sie!
    Merci!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
   21. super leuk !!!
    ga ik zeker maken !
    ga nu slape
    echt suuuper leuk

    grtjes x

    BeantwoordenVerwijderen
   22. heb ik ook eens geprobeerd en met die duidelijke uitleg ging het als een trein. Heb al heel wat goeie tips gevonden op jou blog! thx!

    foto op mij blog...

    BeantwoordenVerwijderen
   23. Dit ga ik in het weekend ook proberen! Ik moet voor de familie van mijn vriend een pakje maken voor een spelletje pakjesruil en het moet een zelfgemaakt pakje zijn dat zowel voor een man als een vrouw kan en voor alle leeftijden. Ideaal dus, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
   24. Quasi gelukt :) Alleen had ik die 4 cm extra begrepen in totaal en had dus aan elke kant 2cm gelaten. Wat dus maar hééééél nipt was en mijn kader aan de achterkant er eigenlijk niet uit ziet. Maar... we hebben weer bijgeleerd! :)

    BeantwoordenVerwijderen
   25. Wauw! Wat slim bedacht! Ik heb heel veel aan deze tutorial gehad voor het robotpak van mn zoon! Super! Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen