mijn machinerie

Ik begon te naaien op de Singer van mijn moeder. Een recent, goedkoop exemplaar, eens gekocht in een promotie bij een of andere supermarkt ofzo. Al snel bleek dat dat ding echt rommel was. Hij blokkeerde vaak...nu ja, mijn onkunde zal er ook geen deugd aan gedaan hebben maar ik zou een goedkope Singer nooit aanbevelen. Al snel kocht ik mijn eigen naaimachine, een Lervia van Lidl. Ik betaalde er 60€ voor en kan echt met mijn hand op mijn hart zeggen dat die machine zijn geld méér dan waard was. Uiteindelijk was ze vrij snel versleten maar de combinatie brute onhandige beginneling, autodidact en dagelijks gebruik is voor elke goedkope machine nefast. Deze Lervia is robuust, metaal vanbinnen, mechanisch ook en heel eenvoudig in gebruik. De perfecte beginnersmachine. Op een bepaald moment liep ik wel tegen de beperkingen aan én kreeg mijn Lervia kuurkes. Tijd voor iets deftigs dus!

In augustus 2009 kocht ik mijn roze brother en ik ben daar tot op heden nog altijd heel erg blij mee!Het is een basismachine, dus niet teveel tralala of snufjes, maar het doet wat ik ervan verwacht. Het enige dat ie niet kan is smocken (maar ook daar bestaat een omwegje voor). Ik heb er al sjakossen mee genaaid en laatst bijvoorbeeld de nieuwe bekleding van de maxi-cosi (met de originele eronder dus dat was een dik pak!) en hij stribbelt amper tegen. Ook tricot naai ik er vlot mee. Ik kan hem dus zeer aanbevelen, zeker voor zijn prijs.

Sinds eind 2010 heb ik ook een overlockmachine:


Een ding kan ik alvast verklappen: een overlocker is een zaligheid! Ik heb 'm eigenlijk nooit echt gemist toen ik 'm nog niet had maar nu kan ik niet meer zonder! Het gaat razendsnel, alles is proper afgewerkt, tricot gaat perfect! Tot nu toe heb ik met hem geen last gehad.
Ik kreeg er ook een doosje met verschillende voetjes bij. Ik testte het rimpelvoetje alvast eens uit.

13 opmerkingen:

 1. Beste Justina Maria Louisa,

  ik heb met bewondering gekeken naar de geweldige slabbers die je maakt. Ik wil eigenlijk graag weten of je ze ook kunt maken voor de verkoop? Ik ben namelijk op zoek naar slabben met lange mouwen voor mijn knoeier van 5 jaar. Helaas zie ik in de winkels of op internet niks wat me lijkt totdat ik dus jouw site zag. Ik hoor het graag.

  Groet Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak niets op bestelling of voor verkoop, ik ben daar veel te nonchalant voor. Maar misschien kan je het zelf proberen? Die slabben met mouwen zijn echt heel erg makkelijk te maken! Of misschien is er iemand die je kent die het wel voor je wil doen? Let wel, de maten van mijn patroon zijn wel veel te klein voor een 5-jarige, maar op zich is het heel gemakkelijk aan te passen (je kan bijvoorbeeld een t-shirt of truitje als voorbeeld nemen).

   Verwijderen
 2. Beste Justina Maria Louisa,

  al meer nieuws over het Lewenstein overlock vriendje? Ik overweeg om ook een overlock te kopen en deze staat bovenaan mijn lijstje. Velen raden me aan voor een duurder model te gaan, maar ik lees echt heel goeie reviews over deze. Helaas ken ik niet zoveel mensen die er ervaring mee hebben. Als ik zie hoe vaak jij met tricot werkt, heb je vast en zeker tonnen ervaring!

  Groetjes,

  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tonnen ervaring is wel overdreven maar ik ben dus content van mijn Lewenstein. Turbokrachten moet ge er niet van verwachten maar tot nu toe heeft hij mij nog niet teleurgesteld!

   Verwijderen
 3. Ben je na al die tijd nog steeds tevreden over je Brother? Hij staat ook op mijn verlanglijstje. Ik naai nu op een hele oude Bernina, die het nog prima doet. Maar een keer een nieuwe zou wel fijn zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hem sinds augustus 2009, 3 jaar dus en zeer tevreden! Nog steeds echt mijn roze vriend! Ik kocht er onlangs een boventransportvoetje bij en dat is echt nog zaliger naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vandaag gekeken naar een Bernina. Maar dat gaat mijn budget echt te boven. De Brother heeft een acceptabelere prijs. Ik ga er eens hard over nadenken.

   Verwijderen
 5. Oh, jij hebt ook een lewenstein! Ik ben nog in volle ontdekkingsfase, had gehoopt op een machine om rapper te naaien (ik las toch vaak dat het ideaal is om tricot te naaien).
  Voorlopig geeft hij echter een stiksel zoals onderaan op deze foto:
  http://2.bp.blogspot.com/-1cKyMBNeHAc/T66tFabNy_I/AAAAAAAADhY/CZAP8-_2Ep8/s1600/DSC_0008.JPG

  Heb jij dat probleem ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de locker doet hier perfect wat hij moet doen! Heb je wel correct ingeregen? Staat de draadspanning juist? De steeklengte/breedte? Diff. transport?
   Ik vermoed dat je je draden niet door de spanningsschijven hebt getrokken (dat is zo'n knop rechts opzij die je moet indrukken terwijl je de draden erdoor trekt).

   Verwijderen
 6. ik heb ook een lervia,maar weet jij hoe ik mijn naald naar links of rechts kan verplaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een leuk ingerichte website! Ik ben net begonnen met naaien en zag zo'n rimpelvoetje of ruffler foot op Youtube en ik wil er graag ook één. Ik zag dat je ook een Lervia hebt gehad en die heb ik nu tijdelijk te leen.

  Weet je ajb waar ik zulke voetjes kan kopen?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben in blijde afwachting van mijn overlock, dezelfde als de jouwe. Nog steeds tevreden mee? :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben in blijde afwachting van mijn overlock, dezelfde als de jouwe. Nog steeds tevreden mee? :-D

  BeantwoordenVerwijderen