maandag 29 maart 2010

Plooirokskes

Ik weet 't, ik lig een beetje stil. De voorbije posts gaan allemaal over dingen die ik weken geleden al maakte. Ik probeer toch 1 keer in de week te posten. Ik ben eigenlijk heel moe. Doodop eigenlijk. Om nog maar te zwijgen over mijn pijnlijke tenen, de ijzige constante kou in mijn lijf, de vergeetachtigheid en het genante verspreken.
Mijn lief verdiept zich momenteel in de intramusculaire inspuitingen, en als ie goed geoefend heeft op een appelsien mag ie die spuit in mijn bil steken. Oh zo romantisch! En vooral als de thuisverpleegster hem -terwijl ik met mijn billen bloot op de zetel lig- uitlegt hoe ie mijn achterkwartier in denkbeeldige vakken moet verdelen en 'dat die sproet daar wel op een goei plekske staat'. Oh joy!
Ik heb de ziekte van Addison-Biermer. Een chronisch tekort aan vitamine B12. Op zich valt er goed mee te leven, zolang er maar maandelijks een spuit gezet wordt én als de diagnose op tijd gesteld wordt.

Ik voel dat het elke dag beter gaat en heb opnieuw de energie gevonden om na weken terug achter mijn naaimachine te kruipen.
En wat is er nu beter om mee te beginnen dan iets dat rap klaar is?! De plooirokskes van Mme Zsazsa dus!

Stella en Lili graaiden een stofje uit mijn stoffenkast en de beide dames werden opgemeten. Zo leuk dat ze dat vonden!

Plooirokje voor Lili


Lili koos voor dit rode bloemetjesstofje uit Amsterdam. Met groene rits en groene satijnen biais. Het strikske was ik vergeten.

met groene satijnen biaisPlooirokske voor Stella


Stella koos voor dit blauwe stofje met roosjes, gekocht op het Stoffenspektakel. Ook met dezelfde groene satijnen biais maar met gerecupereerde rode rits.

dit keer met strikske


Moeilijk? Nee. Gevloekt? Ja!!!!

Ik kan duidelijk niet rekenen. Ik deed alles zoals het in de handleiding stond maar ik moet toch ergens gemist hebben want ik heb serieus moeten chipoteren en foefelen aan die plooien. Beide rokjes waren in eerste instantie te groot. Bij de tweede aanpassing ook. Ondertussen, na de derde keer losmaken, passen ze wel! De dochters blij en ik ook. En geen kat die 't ziet dat niet alle plooien even groot zijn.
Omdat ik nog niet genoeg gevloekt had deed ook die rode gerecupereerde rits haar duit in 't zakje. Het schuivertje schoof bovenaan van de rits toen ik de plooien aan 't (her)spelden was en de rits er al enige tijd keurig ingenaaid zat. Aaaaaggghhhrrr!!!

Maar dus, de plooirokskes! En schoon dat ze zijn! En fier dat de dochters zijn! Het was weer eventjes geleden dat ik nog iets voor hen gemaakt had.

ochtendlijke meisjes met een zwierig rokske

38 opmerkingen:

 1. Is die diagnose dan nog maar pas gesteld? Oh hopelijk vind je snel je ritme weer, want ik kom hier altijd zo graag lezen. Mooie stofjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goh ja, eigenlijk al in 2006 (tussen de twee zwangerschappen in) maar toen dacht de dokter dat 't mss van de zwangerschap en de borstvoeding was dat ik zo'n vitaminetekort had... Ik kreeg de hele zw en bv-periode van Lili spuiten (zo'n tekort is gevaarlijk voor de baby als je zwanger bent). Ik ben er nu twee jaar mee gestopt en zit nu weer met een diepe put in mijn voorraad, duidelijk dus dat het niet tijdelijk is maar levenslang.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik dacht juist ook nog: B12 tekort is toch gevaarlijk voor de ongeboren baby als je zwanger bent, gelukkig wist je het toen al

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rust nog maar goed, dat je weer helemaal de oude wordt, en waaw, wat zijn je dochters weer mooi met hun rokjes aan! Leuke stofjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje, ik hoop dat je je gauw weer wat lekkerder en energieker voelt. Ik weet hoe vervelend het is om altijd maar moe te zijn (helaas ervaring met dat soort chronische problemen) en het zou toch geweldig zijn als dat op te lossen of in ieder geval te verbeteren is.

  Ook leuk voor ons natuurlijk, want dan kunnen we dit soort mooie rokskes (dat klinkt zoveel liever dan rokjes :-)) nog vaker bewonderen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit klinkt heel vervelend. Die ziekte...
  Ik moest even giechelen als je schrijft over die appelsien. Ik had eerst appelstien gelezen ;-)
  Hopelijk kom je er snel weer wat door... en kan je met plezier weer naaien en knutselen en genieten van de mooie dochters.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oei, meid, ik hoop dat het in stijgende lijn gaat. En dat die spuiten je weer de nodige energie geven.
  Mooie stofjes zeg, voor die rokjes. Ik was ook het lintje vergeten bij een van de twee rokjes en ga de rits nu achteraan laten.
  Ik heb het nog al eens ergens getypt. Als je bv. plooitjes van 3 cm wil, zet dan een streepje bij 3-6-9-12-... Niet telkens je lat verleggen want met elk millimetertje dat je mislegt, kom je op het einde misschien wel aan een paar cm's.
  Ik merk telkens op dat ik echt korte rokjes maak. Ik vind mijn dochter er zo klein uitzien met een rokje onder de knie en dus komen ze allemaal net erboven. Als ik dat vergelijk met al de andere plooirokjes-marketskirts-cirkelrokjes-... van hier en van andere sites zijn die van hier echt wel kortekes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @miss stik: zo deed ik het, elke drie cm een streepje met een lange lat. Ach ja, ze passen nu uiteindelijk toch :) En ik maak zowel mijn eigen rokken als die van de meisjes meestal te lang! Wel minder ambetant dan te kort :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oei; ik wist niet dat een tekort aan B12 schadelijk kon zijn als je zwanger bent. ik heb ook een chronisch ijzer tekort, maar mijn dokter zei dat dat voor een eventuele zwangerschap geen kwaad kon,aangezien de baby neemt wat ie nodig heeft. Niet dat het al zover is, maar is toch wel belangrijk genoeg om te weten. Moet ik dan toch eens tegoei navragen.
  ik wens je in ieder geval heel veel energie toe, want ik weet wat dat is om je zo futloos te voelen.
  de rokjes zijn in ieder geval zeer zeer geslaagd.
  Veel beterschap en lots and lots of creative moments.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Supermooie rokjes! Echt heel tof, met die leuke stof en zo.

  Ik heb wat met je te doen en hoop dan ook dat t snel allemaal een beetje in de plooi valt.
  Veel beterschap en elke keer als je een spuitje krijgt, mag je iets leuk in de plaats doen,dat weet je toch he? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. allemaal heel schoon, hé, maar wat staat die theepot daar te doen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Janina: Lol! Goei plan!

  @vermiljoen: da's wel ne koffiepot he! En ik zag dat bij Bregje, die zet ook vaak iets grappig bij op haar foto's en vond dat wel plezant. :)
  Al moet ik toegeven dat hij niet helemaal tot zijn recht komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Rust maar goed uit en geniet van je rust.
  En het zijn inderdaad schone rokskes. Ik wou er ook aan beginnen maaar het rekenwerk schrikt mij een beetje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oei oei, hopelijk ben je er snel weer bovenop en is je voorraad aangevuld voor het echt mooi weer begint te worden.

  Het kan nu een domme vraag lijken hè, maar kon je dan wel nog zoveel fietsen als je met zo'n tekort zat? Ik kan me inbeelden dat dat vreselijk moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dat fietsen was idd enorm zwaar. Soms had ik het gevoel dat ik mijn ogen gewoon moest dichtdoen omdat ik zo op was, of twijfelde ik of ik eventjes zou stoppen om op de stoeprand wat uit te rusten. Maar ja, die kleintjes moesten op school en terug geraken he. Nu is het nog steeds enorm vermoeiend om dagelijks te fietsen maar het gaat al beter, en ik wil ook dat mijn conditie op peil blijft dus blijf ik fietsen. Heb ook weinig keus he.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh amai, mijn meest diepe respect verdien je. En ik maar klagen als ik moet fietsen. Eens de zon er goed doorkomt, zal het al een pak aangenamer zijn om rond te fietsen. Chapeau he!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Allé, ik hoop ook dat ge snel terug op peil zit kwa energieniveau. De rokskes zijn echt zo schattig en uw gefoefel valt niet op.

  Ik durf 't rokske nog niet te maken voor Liv. Die heeft echt nog zonen dikken babybuik, ik denk niet dat het goed tot zijn recht zou komen.
  Maar och ja .... binnen 4 jaar kan ik er nog eens aan beginnen en dan loopt niet meer elk blogkindje er mee rond :-P

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hah, telepathie in 't straat. Was er gisteren ook aan begonnen... tis te zeggen, aan het opmeten, en de handleiding uitpluizen, beginnen rekenen enz... en toen kwam ik tot de conclusie dat ik geen enkel stukske stof meer heb van langer dan een meter (mijn stoffenvoorraad is verre van uitgebreid). Vandaag was ik dan van plan eens naar de Sleepstraat te rijden, maar 't is er ook niet van gekomen. 't Zal voor volgende week zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed om te horen dat het de goede richting uitgaat met je gezondheid. Was je dan op de blogmeeting ook niet bekaf? Dan heb je je toch goed gehouden... De rokjes zijn héél mooi. Ik krijg ook zin om er ééntje te maken. 'k Zal mijn vriendin haar dochter nog eens moeten laten opmeten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel mooi!En o die Lili in de combintatie blauw sous-pulleke-rood rokske-blauwe broekkousjes!Dat blauw stofje van Stella haar rokje is ook zo schoon hè,heb die ook nog liggen.

  Enne,volhouden hè;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. "Moe, vergeetachtigheid en genante versprekingen?"

  Ik denk aan die drie peultjes... ;)

  Maar 't zijn echt heel schone rokskes!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. heeeeeeeeeeel schattige rokjes, ik vind ze best leuk zo over de knie en volgens de voorspellingen wacht ons een mooie (en hopelijk lange zomer) zodat de meisjes hun rokjes nog lang aan moeten kunnen en waardoor het zonnetje (al is dat niet de juiste B12) je ook terug wat extra energie zal bezorgen. Take care!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Levenslang om de maand een spuit in uw derrière...chapeau dat uw lief dat wil doen. De mijne viel al omver bij 't gedacht alleen...
  Maar super dat je je stillekes aan beter begint te voelen. Een beetje zon zou ook wel helpen wschl?

  De rokskes zitten er hier ook aan te komen...eentje is al af, en ook te groot. Moet dat dus nog zien weg te foefelen op een of andere manier. Ik heb nochtans goed gemeten en goed gestikt. Die 1 à 2 cm extra voor 'een goede pasvorm' doe ik er dus niet meer bij in de toekomst.

  Prachtige versies etaleer je hier...en zo goed aan de man gebracht door uw modellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Miestaflet: helaas, was het dat maar...

  @polkadotjes: ik ga die extra cm ook skippen als ik er nog eens aan begin.

  @Nele: vandaag heeft ze haar rokske aan met zo'n rood sous-pulleke. Allebei van de rommelmarkt en lekker synthetisch zoals in de jaren stillekes :) Het staat haar goed omdat ze zo'n fijn sprietje is.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een schattige rokjes! Hopelijk voel je je snel terug de oude!
  En elke maand een spuit in mijn gat gezet door mijn lief.... brrrr ik mag er echt niet aan denken! Die zou dat zo hard en onhandig doen, jakkes!
  En jeuj Stella haar krulletjes zijn terug, toch? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Oh, dan hoop ik dat je je snel terug topfit voelt! Mijn mama was thuisverpleegkundige en hamerde bij ons idd altijd op het belang van vit B12.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Fijn dat het al wat beter gaat en hopelijk ben je snel weer de oude! Altijd zo moe zijn lijkt me vreselijk!
  De rokjes zien er echt schattig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Die blauwe met roosjes ligt hier ook te wachten op een project. Is mooi, zo in een plooirokje. Ik was van plan er een zomerkleedje van te maken. Maar 't ligt nog steeds te wachten en te wachten....

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Super die rokjes... ik wacht er hier mee tot dochter beslist dat ze geen pamper meer nodig heeft... (nu komt ze al af met 'pot pot' maar als ze erop zit doet ze niks lol) voordien maak ik zeker geen rokskes zonder elastiekje.
  En ivm die spuiten ik heb het ook geleerd met vierkantjes tekenen hoor, is echt een goei hulpmiddel... al zie ik mijn ventje het ook niet doen. Ik zou het wel moeten doen bij hem denk ik... nu ja, na mijn vader een paar weken in de buik te moeten prikken en mijn moeder af en toe van ijzerspuiten te voorzien, zou dat er ook wel bijkunnen hihi. (soms is een paar jaar verpleegkunde handig, zelfs al maak je de opleiding niet af wegens rugproblemen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Veel sterkte!

  Ik ben misschien een beetje een stille volger hé, maar jij hebt me wel mijn naaikoorts gegeven. Een postje van jou werkt op mij als een reep chocola.

  Misschien moet ik naast mijn schoolblog ook wel eens zo'n mamablog beginnen, maar het schrikt me af. Ouders lezen mee en dat is niet altijd een verstandig idee, helaas. Dus, 't is niet omdat ik mijn werkjes voor mezelf wil houden terwijl jullie zomaar alle creativiteit delen. 't Is omdat ik een bange schijter ben.

  En 't bakfietsen kan serieus steken zijn hé. Laat maar geen spuitjes zetten op je zadelvlak...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hi! Those are the loveliest skirts ever! And I love the fabric you use. With my swedish I can only pick out some broken sentences of what you write. Did you get the fabrics in Amsterdam? Can you get them online? They are so lovely!
  Thanks.
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hi! I bought the red one in Amsterdam, the blue one is a dutch fabric I bought on a huge fabricsale. I think you can still buy the blue one, the red one I'm not sure. They are not designer fabrics... Maybe you can ask the lady of this shop if she plans to buy more of the blue one, she has the white one with the roses in her shop: http://www.koekepeertje.be/?page=start

  Oh, and the free tutorial for this skirts you can find here: http://madamezsazsa.blogspot.com/2010/03/het-patroonloze-plooirokje.html
  They are really easy to make! Mme Zsazsa has an English blog also and I think she's planning to do the tutorial in Englisch too!

  Oh, and I have a translate button here, very funny sometimes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. oh boy, my english is so bad! :-S

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik zie nu pas je antwoord. Dan zal het wel lggen aan die goede pasvorm-cm he. Voor niks nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. meisje toch! ge moet u goed verzorgen (help, ik klink als mijn oma nu)
  maar toch ist zo!
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Oei seg, hopelijk krijg je het met de spuiten zonder te veel bijwerkingen onder controle.
  Desondanks weet je toch maar weer prachtige dingen te creeëren.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik heb ook zo'n rokje gemaakt, alles goed opgemeten en toch... te groot!
  2 vriendinnen van me hadden net hetzelfde probleem, raar!
  Uiteindelijk zijn het wel superleuke rokjes, he!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Super bedankt voor het makkelijke patroon. wat een ongelooflijk leuke rokjes worden het! Ben als een razende verschillende aan het maken en ze staan allemaal mooi. De kast van mijn dochtertje raakt weer vol...

  Ik kijk graag op je blog en heb al veel inspiratie gekregen. Bedankt daarvoor.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen