dinsdag 9 maart 2010

Een fuifke, een rokske

Vrijdagavond stapte mijn lief het af om een weekend lang de opbrengst van toen te gaan verbrassen met maten, moutainbiken, bier en nog veel meer rotzooi. Ik kon hem pas zondagavond terugverwachten.

Wie denkt dat ik moederziel alleen achterbleef met twee bloedjes heeft het mis!
Retrobeurs, jarige vriendin, ouderfuif op school, inslapende babysit geregeld...
Plannen genoeg maar oh help! Niks om aan te doen!

Een fuifke, een rokske
Vrijdagavond werd dit rokske gefabriceerd!
Gepiept op nog geen drie uur.


voorkant

Het stofje kocht ik in Amsterdam afgelopen zomer. Maar onlangs kocht ik een stofke dat er heel hard op lijkt bij de madammen van In den Beer in Harelbeke.
Ik stak er een zelfgemaakt paspelbandje tussen.
Het is een gewoon A-lijntje.
In tegenstelling tot wat ik maandenlang dacht is een A-lijn rok niet gewoon een schuine lap stof aan een tailleband.
Mme Zsazsa heeft eens heel didactisch met tekeningskes enal (ow yeah, ik bezit dus wel degelijk een schets van Mme haar hand he!) zitten uitleggen hoe je patroontechnisch perfect een A-lijntje maakt. Ingewikkeld maar ik snap 't wel ondertussen. Toen had ik beloofd aan mijn mede-leerlingen dat ik den uitleg wel zou bloggen maar aangezien Tante Hilde dat al gedaan heeft...
Zoals u wel kon raden was ik te lui en tekende ik gewoon een gekochte A-lijn over. Hehe.


achterkant

Weet u nog, die ene rok met de stolpplooi? Ik vertelde toen dat ik mijn tailleband extra breed maakte zodat de paspelband goed zichtbaar was als er een truitje op wordt gedragen. Ik deed dat met deze rok net hetzelfde.En zo zorg ik ervoor dat mijn rok niet aan mijn benen plakt! Een onderrokske van de Zeeman! Zo gemakkelijk!

vanboven


Het was geweldig plezant zaterdagavond; klinken op een verjaardag, pintjes, noussinekes, dansen met de juffen, cava en dan terug naar huis fietsen onder luid vogelgezang en dan nog niet beseffen dat ge veel te laat in uw bed ligt.

33 opmerkingen:

 1. Geweldig!En echt een kei mooie stof.
  En leeft 't rokske nog?;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha, de onderrok, dat had je toch nog wat meer mogen uitleggen. Bij deze doe ik dat dus: beste lezers van meisjesmama's blog, die truk met de onderrok is dus weerom een geweldige vondst van MM. Je koopt in de Zeeman (blijkbaar, ik moet het zelf nog ontdekken) bij het ondergoed een onderrok, en die doe je gewoon telkens aan onder je zelfgemaakte rokken. Niks geen geprul met onderrokken vaststikken aan je tailleband. Ik vind het een fantastisch idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldig leuk rokje. Mooi stofje ook en lente-achtig, met die bloemetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Naais: :)

  @Nele: maar natuurlijk! Zo zat was ik nu ook weer nie zenne!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh.. met zo'n mooi rokske zou ik ook wel willen feesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zalig. Het weekend klinkt ook wel heel leuk geweest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. super, je laat de naaikriebels ook terugkomen bij mij

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik draag ook constant onderrokken- en kleedjes, superhandig hé! En heerlijk warm nu. In elk geval, ik wil ook zo'n rokje maken maar ik snap er echt niets van over het hoe en wat van dat te doen. Daar moet ik precies toch nog een extra jaarke naailes voor volgen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele mooie stof! De babysit ook opgevorderd om foto's te maken :-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mor schoon jonk! Hmhm...A'dam, daar ga ik nu net dit weekend naar toe. Welke winkel?
  Ben net zelf bezig aan mijn eerste A-lijntje voor mezelf. Ik maakt er ooit een voor (mijn) Stien, maar ben 't precies vergeten hoe het allemaal moet. 'k Zal wel meer dan 3 uurkes nodig hebben :-(
  Dat stofke van bij Den Beer heb ik ook...minder kleurig dat dit he. Ik ga er ook een rokske van maken...als ik genoeg stof heb tenminste (en ondertussen uitverkocht, meer halen zit er dus niet meer in).
  Btw...ge moogt die handleiding van Mme Zszsa gerust eens posten: ge kunt nooit 'teveel' aan informatie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een tof rokske. ik ga mij der toch nog ni aan wagen, eerst dat plooirokske dat La Mme nu uitgelegd heeft op haar blog. en dat paspelbandje, hoe doede dat?
  ik ga u blijven volgen, zo'n schoon dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vree sjiek!
  Ik vind dat ge ne winkel moet opendoen en dan kom ik alles kopen :) (in mijn maat of course)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. waa, mooi rokje!! En eigenlijk is dat nog beter: een goed passende rok gwoon overtekenen ipv te staan rekenen/tekenen aan uw rokpatroon, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. alez, zeg ik schrijf een reactie endie verdwijnt in het niets...
  ik wou dus zeggen: dat het een keimooi rokje is en ook dat het eigenlijk nog slimmer is om een goed passende rok over te tekenen ipv te zitten rekenen/tekenen aan een rokpatroon.
  en ook wou ik nog weten: was de uitleg van Mme zsazsa eigenlijkj dezelfde of maakt zij zo een rok anders?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @pippelotje: zo'n paspelband is ook kant en klaar te koop, het is in feite gewoon een biaisbandje met een touwtje ertussen gestikt. Je stikt dat met een ritsvoetje tussen je naden, zo dicht mogelijk tegen het touwtje aan. Ik ben zot van paspelband!

  @Polkadotjes: ooit misschien wel, als ik nog eens veel tijd heb :) En die stof komt van A.Boeken, in 't centrum: http://www.aboeken.nl/

  @An: ja :) Mijn broer en zus waren de babysits van dienst, dus geen gene haha. De foto's zijn wel van the day after, mijn katerkopke is eraf geknipt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Tante Hilde: ik weet 't nu ook niet meer knots vanbuiten maar den uitleg zal zo goe als 't zelfde zijn denk ik. Zoals gezegd, als ik ooit nog eens tijd teveel heb... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Super, die rok. Model, stof, paspel, alles!
  Het brengt mij alweer op het twijfelspoor naar mijn volgende project toe. Dju toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Door u rokske en een schoon stofke van de retrobeurs heb ik besloten dat ik -liefst vandaag nog- ook een rokje ga maken. Ik heb ondertussen al zowat alle tutorials voor een A-lijntje die op het internet te vinden zijn gelezen en ik snap nog enkele dingen niet, nl:
  - als je je patroon overtekend van een bestaand rokje, dan heb je toch die neepkes niet en is het toch wel een schuine lap stof aan een tailleband?
  - en hoe ingodsnaam zet je zo een tailleband aan u rokdeel? En moet je die dubbel maken en verstevigen? Ik dacht mijn tailleband over de rok te leggen als een biaislintje, maar dan ziet ge de naad onder aan de tailleband, en dat lijkt mij bij u niet het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wel Hilke, in deze rok zitten geen neepkes. Die zijn volgens mij weggerekend. Ook in het origineel dat ik overtekende zitten geen neepkes. Dus in dit geval is het dus wel een tailleband met een schuine lap stof eraan. Maar hoe schuin teken je dan die rok? Dat is de vraag! Ik heb al A-lijntjes gemaakt die echt een blok rond mijn gat zijn, omdat ze een trapezium-vorm hebben en helemaal niet soepel vallen. Dat komt omdat ze te schuin zijn geknipt ofzo in verhouding tot de tailleband.

  Hoe je de tailleband aan het rokdeel zet? Gewoon :) Ik maak mijn taillebanden altijd dubbel. Ik maak eerst de tailleband en dan het rokdeel. Dan zet ik de twee stukken aan elkaar goede kanten op elkaar. En ertussen stak ik hier een paspelbandje. Gewoon zien dat de naden op elkaar liggen. De naad aan de binnenkant is bij mij gewoon gezigzagd. Maar je kan het ook proper doen door je rokdeel slechts aan 1 deel van de tailleband (rondomrond wel he, gewoon aan het buitenste deel) zetten en de binnenkant van de tailleband los laten. Die kan je dan omgeplooid vastzetten over de naad van het rokdeel aan de tailleband, stik dan wel smal op de kant door aan de buitenkant (goede kant) van je rok. Van dit laatste is online ook een tutorial te vinden in 't engels, maar ik weet niet meteen waar. Google anders eens op Waistband skirt ofzo...

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Moooooi! Oh daar ben ik jaloers op.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik was dus begonnen aan een tailleband maar hij is al mislukt, nog voor ik er het rokdeel wou aanzetten. Ik heb 4 keer de halve tailleband (2 keer voor en 2 keer achter) van een bestaand rokje overgetekend, dan op 2 helften vliesline gestreken (tis nogal een dun stofje), dan zowel het voor als achterpand met de zijkanten en bovenkant aan elkaar gestikt en gekeerd via de onderkant... tot daar ging alles goed (?). Maar dan he, moest ik dus 4 lagen stof en 2 lagen vliesline doorstikken om die zijkanten van de tailleband aan elkaar te hangen. En dat kan mijn machine dus niet aan. Ligt het aan mij of aan mijn machine?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. volgens mij ligt dat aan uw machien. Da's wel flauw he seg, 4 laagskes stof, dunne dan nog, allez!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel schoon rokske! En geweldig idee van die onderrok.
  Ik maakte mij pas een gelijkaardig model met een bredere tailleband, maar daarin valt mijne buik wel heel erg op. Dus nu heb ik twee keuzes: of voor een ander model gaan of op dieet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Allez nu, ik heb zelf een serieus buikske en dat zit net goed verstopt onder zo'n brede tailleband!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik denk dat ik de mijne net niet breed genoeg gemaakt heb, zodat de overgang juist op mijne buik valt. Niet echt flatterend. 'k Ga het toch eens proberen met een bredere band. Want dat dieet zie ik niet echt zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. nu heb ik uw rokske int echt gezien en dat is toch altijd iets anders dan op foto! de kleuren van de stof zijn int echt mooier dan op foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ola,ik kom uit nederland..... wat is een neepske???
  groetjes sam.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. hihi, een neep is een figuurnaad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. prachtig, wil er een in xs bij je bestellen ;)

  BeantwoordenVerwijderen