maandag 22 maart 2010

Linten keren: een handleiding

Ooit kreeg ik van een lezer een tip over linten keren. Sorry maar ik heb echt geen idee meer wie dat was! Toch: superbedankt!

Het is heel eenvoudig!

Stap 1: knip je lint uit de stof

Stap 2: plooi je lint in de lengte dubbel met de goede kanten tegen elkaar en strijk

Stap 3: leg een biaisbandje of een ander lintje dat even lang (of net ietsje langer) is als je lint dat je wilt keren in de vouw tussen je lint dat je wilt gaan stikken.Stap 4: Stik je biaisbandje vast op de korte zijde zodat het goed vastzit


Stap 5: Stik nu je lint dicht op de lange zijde, goede kanten tegen elkaar. Zorg ervoor dat je bij dit stiksel je biaisbandje niet mee vaststikt. Het biaisbandje moet echt in de plooi/vouw blijven liggen.


Stap 6: Je stiksel is nu klaar, tijd om te keren. Je trekt aan je biaisbandje en terwijl duw je met je vingers je dichtgestikte korte zijde wat mee naar binnen.


Stap 7: Trek aan je biaisbandje en je lint keert! Knip nu je vastgestikte eindje met de biais eraf. Voila! Gedaan met de miserie!


Het lint dat ik hier keerde is een draagriem voor een Buttercup Bag. Na vijf exemplaren om weg te geven werd het eens tijd dat ik er zelf eentje kreeg.
Gemaakt van de restjes van dit jasje. Letterlijk restjes want de draagriem bestaat uit drie korte aaneengestikte stukskes. Ik had niet meer voldoende stof om eentje te maken op 150% zoals hier dus tekende ik 'm nu op 125%.

Buttercup Bag with zipper
Buttercup Bag with zipper


Zoals u kunt zien is deze sjakos niet zoals hij hoort te zijn, namelijk: properkes afgewerkt. Sja, ik ben Eloleo niet en ik ben nogal impulsief met momenten.
Ik had de buitenkant en de voering al gestikt en toen besloot ik dat ik eigenlijk toch wel graag een rits wilde in de sjakos.

mislukte rits


Ik had deze tutorial al eerder eens gezien maar ja, daarvoor moet je de voering anders knippen en ik had niet meer genoeg stof om ze opnieuw te knippen. Dus dacht ik de rits gewoon tussen de binnen- en de buitenkant te steken. Simpel, althans in mijn hoofd.

Eerste poging: rits ondersteboven.
Na lang lang nadenken over hoe die rits er dan wel in moest kwam poging twee: rits zat er goed in maar ik kreeg de eindjes niet mooi vastgestikt.
En toen kwam, inderdaad, poging drie! Ik stikte een lipje stof aan het begin en 't einde van de rits en ook nog aan de zijkanten. Een beetje zoals in de tutorial voor de rits. Die lapjes stof zouden ervoor moeten zorgen dat het rits-geheel vlotter tussen de naden van de binnen- en de buitenkant moest gaan. En ja, dat ging! Wel wat prutsen en héél véél laagjes stof.

Eenmaal klaar en gekeerd zag ik dat de draagriem niet echt helemaal koosjer aan de tas zat. Zucht. Diepe diepe zucht.


Sindsdien ligt de eerste mislukking sinds maanden in een hoekske gesmeten en wil ik 'm voor 't eerst niet meer aanraken. Brolding!

28 opmerkingen:

 1. Alle alle, zo streng voor uzelf!
  Ik vind het best goed gelukt!
  Het blijft toch een toffe sjakos, en niemand "komt er met zijn neus op liggen he", zoals mijn ma zou zeggen :).
  Mijn ma kan heel goed relativeren en ik heb die gave niet geërfd maar probeer ze mezelf wel aan te leren en dus vanaf nu ook door te geven aan anderen :).

  Gewoon gebruiken dus, die leuke sjakos!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh nee, dat gaat echt niet! Ik ben verre van perfectionistisch (en believe me, dat is nog een understatement) maar hier kan ik echt niet mee rondlopen...tenzij ik kan doen alsof ik 'm niet zelfgemaakt heb maar da's nogal moeilijk als de dochter ernaast huppelt in dezelfde jas :)
  De draagriem zit er met een plooi aan aan de ene kant en aan de andere kant heb ik 'm mee vastgestikt zodat de rits half bedolven ligt. Moeilijk te zien op de foto's maar het is echt niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor je super uitleg hoe een lint te keren. Ga ik zeker heel vaak gebruiken!!
  Leuk je blog ook ontdekt te hebben. Ga je volgen.
  Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En toch is't schoon ;o) Linten keren doe ik hier wel anders; ik stik mijn lint en steek manlief dat in zijn pollen samen met een breipriem (nr 7 bvb). Vraag mij nie hoe, maar nog geen minuut later krijg ik dat lint gekeerd terug; vorige waren een metertje lang en 3 cm breed.
  Geen plan om het tasje aan de andere dochter cadeau te doen? Lopen ze een beetje assorti?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allez jong! Ik zou daar zonder schaamte over straat mee lopen hoor! Misschien een idee voor een give-away? Ik doe alvast mee! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh maar hij krijgt nog wel een kans hoor, als ik nog eens de moed heb om de rits er voor de vierde keer uit te halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooh, mag ik hem hebben, mag ik hem hebben? :-) Leuke tip voor het keren van die linten!!! Gaat hier zeker gebruikt worden, want linten keren is het saaiste naaiwerkje dat er bestaat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vanaf hier ziet hij er heel goed uit hoor! Maar wel jammer dat hij niet is geworden zoals je wilde na zoveel moeite..
  Inderdaad misschien aan je dochters geven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Valt echt niet op dat hij wat minder netjes is.

  Voor keren heb ik een hulpmiddeltje van Prym, daar kun je ook dunne bandjes mee keren. Ik gebruik hem echt vaak.....scheelt heel wat tijd en frustratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je mag hem altijd hier door de brievenbus komen duwen. Ik zal tegen niemand zeggen dat jij hem hebt gemaakt ;-)
  Ik ken dat, dingen in hoekses duwen om er weken niet naar te kijken. Ik vind dat ook altijd de ideale oplossing... tot ge uw hoekskes echt eens moet uitkuisen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Awel, ik ga binnenkort zo'n tasje maken voor een collega (die graag een rode sjakosj wou om naar een trouwfeest te gaan, maar dat niet in een winkel kon vinden) en ik wou daar eigenlijk ook wel graag een rits in zetten. Probleem: ik heb nog nooit ergens een rits in gezet. Enige kans dat je dat ook eens in zo'n mooie duidelijke tutorial uit de doeken wil doen? Zoals jij 't hier gedaan hebt? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind hem heel mooi en ik zie zo op 't eerste zicht niks mis maar als ge hem echt niet meer wilt gebruiken kan hij misschien nog dienst doen als theemuts of zoiets?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Ella: als je graag een buttercup met rits maakt moet je ABSOLUUT de tutorial volgen waar ik naar gelinkt heb (craftster, met foto's), dat is de gemakkelijkste en properste manier. Wees niet zo dom als ik om uw eigen goesting te doen. Een rits inzetten in niet moeilijk, er bestaan op het net wel duizenden tutorials, met filmpjes enal volgens mij. Kijk ook eens bij mme zsazsa, bij haar prologen voor het plooirokje.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Moh, zo een schoon tasje noem jij een mislukking?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik miszie er ook niet veel aan op de foto's, hij ziet er heel leuk uit. Maar ik twijfel er niet aan dat ge nog wel de moed vindt om de rits een vierde keer te doen. Misschien als uwen B12 terug op peil is? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Maar allé...ik zie ook nikske mis met dat sjakosjke.
  Maar ik voel wel frustratie alom ;-).
  Efkes laten liggen en binnenkort weer vol goede moed beginnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Maar potverdikke, ik heb daar dus gewoon over gelezen, over die link... ik kijk altijd het liefst naar de mooie prentjes hè :-) Dank u zeer om mij er nog eens op te wijzen! Ik ga dat, samen met mme zsazsa's prologen, binnenkort eens zéér gedetailleerd bekijken...

  En gáán voor die vierde rits-lospeuter-beurt hè! Ge gaat zo content zijn als het 100 % uw goesting is!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik sluit me aan bij de rest, tas ziet er super uit op de foto's!

  Bedankt ook voor de tip van het keren van het lint.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ooooh, zo mooi en lente met dat stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. awel, en ik vind dat tasje ook echt super! Die appeltjes zijn zo leuk. En idd, wie kijkt er nu met een vergrootglas naar! Dat zeg ik ook altijd tegen mezelf :-)
  dus... leuk tasje

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hij is hartsikke mooi joh!
  maar heb jij mischien de handleiding in het nederlands?? ik kan die nergens vinden..

  Groetjes,
  Jorieke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een lint keren kan je toch ook gewoon met een breinaald? Geen biais in naaien, maar gewoon de breinaald er met de stompe kant erin en er zo overheen schuiven.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ja dat kan idd, maar bij mij lukt dat NOOIT van de eerste keer. Ik geraak dan gefrustreerd en vooral ook énorm slechtgezind :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wees niet zo dom als ik om uw eigen goesting te doen. Een rits inzetten in niet moeilijk, er bestaan op het net wel duizenden tutorials, met filmpjes enal volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Gebruikt om de lintjes van het zazazilet te maken ... Super gewoon !

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Super fantastische geweldige tip!!!! Gedaan met zwoegen bij het linten keren, echt super fantastisch!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Super leuke stof. Waar heb je die gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen