zaterdag 7 februari 2009

slaap zacht poppemiekes


poppenmandje, originally uploaded by meisjesmama.

Dit poppenmandje heeft een matrasje, een kussentje en een dekentje van mijn hand. Het is het eerste stuk dat ik genaaid heb. Ik gebruikte spotgoedkope blauwe boerenruitjes en een een fleece van Zeeman. In die periode trok Lili de ene na de andere slaapzak kapot, ze scheurde er werkelijk gewoon de ritsen uit. Van een badstoffen slaapzak maakte ik poppenhanddoekjes en poppenwashandjes, want ze waren altijd met de mijne weg. Ik vulde het matrasje en het kussentje met stukken van een oude dikke kapotte slaapzak. Die slaapzak stikte ik eerst in de vorm van het kussentje en het matrasje. Daarna stikte ik een hoesje errond, maar maakte wel alles dicht om te voorkomen dat de dochters het uit elkaar zouden halen.
Ik appliceerde een hertje op het kussentje en op het dekentje met vliesofix. Dat is echt geweldig spul! Je tekent in spiegelschrift hetgene wat je wil appliceren, zoals op calqueerpapier. Dan strijk je het stukje vliesofix onder stevige druk op het stofje, even laten afkoelen en uitknippen met een scherpe stofschaar. Dan trek je het resterend papiertje eraf en strijk je het op de andere stof. In principe kan het zo blijven kleven maar ik heb het nog eens vastgestikt. Ik stikte hier met een kleine gewone rechte steek, maar ik heb ook al eens met een zigzag een applicatie vastgezet. Traag stikken vond ik niet zo gemakkelijk toen, maar nu ik al wat vaker genaaid heb lukt het veel beter om de snelheid te doseren.
Rond de rand van het dekentje stikte ik nog een reepje ruitjesstof om het oranje vlak wat te breken. Achteraf gezien was het denk ik makkelijker geweest om de hele achterzijde in ruitjes te nemen en een flapje over te laten hangen aan de voorzijde.
Het poppenmandje zelf komt van Dille&Kamille...euh nee sorry uit Spanje met de stoomboot...

6 opmerkingen:

 1. Ik weet niet of ik nu voor de tweede keer reageer, maar wil even zeggen dat ik de dekentjes echt superleuk vind! Wat zullen de poppen lekker slapen ;) Gefeciciteerd met je award, enne.. dille & kamille rocks!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er staat al een Knofje op mijn blog, maar de pruts is slechts 4,5 jaar oud ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vliesofix is super! Maar onlangs had ik snoezig t-shirtje met applicatie zonder stikrand in de was gegooid voor een lang wasprogramma...en de randjes zijn nu aan het opkrullen.
  Trouwens mooie spulletjes die je maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben hier via de mama bloglijst gekomen...

  Wat een leuke dingen maak je allemaal! Het ziet er niet al te ingewikkeld uit maar ik heb nog nooit iets zelf gemaakt. Toch staat hier nu een naaimachine met het idee dat ik eens wat dingen zelf wil gaan maken. dus wie weet (met de tweede verjaardag van dochter in mijn achterhoofd) dat ik het nog eens aandurf om iets zelf te gaan maken.

  Mamaloena - http://mamaloena.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag meisjesmama. Een vraagje: Ik snap dat hele Vliesofixgedoe niet zo goed. Ziet Vliesofix eruit als een éénlagige stof, met een lijmkant en een afgewerkte kant? Want dan snap ik niet zo goed wat bedoeld wordt met het resterende laagje...Hm, totdaar mijn fantastisch inzicht...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. die vliesofix is eigenlijk gewoon een lijmlaag. Met een papieren kantje eraan. Op dat papieren kantje kan je tekenen. Dan op knip je je tekening grofweg uit en strijkt deze op je lapje stof. Eens afgekoeld kan je dan je fisguurtje fijntjes uitknippen. Dan trek je het papieren kantje eraf en dan pas komt dus de andere kant van de lijmlaag bloot. De andere kant van de lijmlaag plakt dan al aan je stoffen figuurtje. Dan strijk je je figuurtje op je stof en klaar is kees! Wel best nog vaststikken nadien. Met een rechte steek of een kleine zigzagsteek. Ik probeerde beide en merk niet echt een verschil in kwaliteit. 't is gewoon te zien wat het beste past bij je stofje en je figuurtje.
  Vliesofix kan je kopen bij Veritas.

  BeantwoordenVerwijderen