dinsdag 17 februari 2009

Petroljurkje

petroljurkje

Dit maakte ik deze namiddag! En alweer vind ik het het mooiste wat ik al gemaakt heb. Maar dat is meestal zo, hetgeen dat vers van de pers is zie ik het liefst... Stella was ook enthousiaster dan bij het vorige jurkje.

Stella bestudeert mama's maaksel

Het patroontje maakte ik zelf, alweer met als basis een rug van een bestaand passend jurkje. Het is dan ook erg eenvoudig en simpel maar dat vind ik des te mooier.De stof komt van bij de Turk en kostte slechts een schamele 4€ per meter. Het is een pyjamastofke in petrolblauw (de kleur komt op de foto's niet echt tot zijn recht). Ik gebruikte de biais van de Hema. Wat is dat smal zeg! Wel een gepruts! Zonder deze methode was het me niet gelukt denk ik. Onderaan zit een wit zigzag-bandje. Dat was ook de eerste keer en het leek me aartsmoeilijk, maar dat ging eigenlijk vanzelf. Hoewel ik wel denk dat het een beetje scheef loopt en ik het begin en eind niet zo mooi kon laten samenkomen. Voor de sluiting probeerde ik weer knoopsgaten en ritsen te mijden. Omdat de stof rekt was er niet veel ruimte voor de sluiting nodig. Ik maakte een ovaaltje op de rug en gebruikte een lusje van elastiek en een knoopje.

sluiting

Als afwerking naaide ik op de borst nog een strikje van zigzag-band.

petroljurkje

Alweer is ook dit niet foutloos. Maar ik ben content!

12 opmerkingen:

 1. En terecht! Vind het wit er zo mooi bij afsteken!
  Daar mag u fier op zijn! (ik lees de laatste tijd zoveel belgische blogs, dat ik jullie taalgebruik al overneem ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk jurkje! Heel mooi gedaan hoor, en een erg leuk patroontje met die opening op de rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt dat gewoon fantastisch gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi! Zeker voor iemand zonder enige naaiopleiding. Op zo'n momenten ben 'k toch 'n beetje jaloers dat ik geen dochter heb. Begin maar eens aan hemdjes en broekjes met weinig naaiervaring...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja zo'n jurkje is ideaal voor beginners zoals ik. Weinig stof vandoen, rap klaar en een eenvoudig patroontje. Dit is ook een heel dankbaar stofje want mijn zoom is helemaal niet mooi recht, maar doordat het stiksel wat verzinkt in de stof zie je het amper. Aan broekjes durf ik nog niet zo goed te beginnen, voor grotere kinderen horen daar echt zakken op vind ik en dat zie ik al helemaal niet zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. kvind het echt super dat je dit zonder enige opleiding zomaar uit je mouw tovert!
  ik zou al heel blij zijn als ik iets kon maken dat al aaneen bleef hangen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hela, hoe stik jij je biaislint aan de armsopening? Kzit er hier al de hele avond op te vloeken! De stof zit telkens dubbel onder de machien!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lang geleden dat ik nog met biais aan armsgaten en halsopeningen heb gebruikt. Dit kleedje is nog van voor ik 'beleg' ontdekte! Dat is eigenlijk nog veel gemakkelijker!
  Maar ik herinner me (Lili draagt dit jurkje nu) dat de biais er niet helemaal katholiek opzit. Ik had nl de biais eerst gestikt aan de armsgaten en pas daarna de zijnaden en schoudernaden gestikt. Dat is heel gemakkelijk maar niet zo proper.
  Anders gewoon eraan stikken zoals altijd...geen tips...maar wel een gepruts! Zeker het bakje van je naaimachine halen, zodat je een smalle arm hebt. Bij mij geraakt dat er niet helemaal rond. Maar traag stikken en vaak stoppen om de stof weer goed te leggen. Wat ook wel kan helpen is Wondertape, zo blijf je biais goed zitten. Als je geen Wondertape hebt kan je best je biais eerst vaststikken volgens deze methode: http://meisjesmama.blogspot.com/2009/02/ah-zo-moet-da.html

  BeantwoordenVerwijderen