zondag 20 juni 2010

Follow-me

Onze bakfiets woont nu al twee jaar bij ons. Hij is zeker niet moeders mooiste maar wel degelijk, comfortabel en een groot gemak. We kunnen niet meer zonder. Ongelooflijk ook, hoeveel boodschappen in die bak passen!

Plantjes in de bakfiets


Ondertussen is het al bijna 9 maanden geleden dat we cold turkey gingen. Onze olieverslaving was dan toch niet zo ernstig want het gaat ons geweldig goed af.

We...
 • overleefden al fietsend gemakkelijk de strengste winter in 14 jaar
 • gebruikten gemiddeld 1x per maand een Cambio-kar (sommige maanden geen, sommige maanden meer dan eens)
 • joegen er zo'n vier rail-passen door
 • hadden onze regenjas amper nodig (écht! Het regent helemaal niet zo vaak!)
 • zaagden wat af over die verrekte wind die precies nooit meer echt gaat liggen
 • merken dat onze kinderen al een heuse verkeersopvoeding genieten door dag in dag uit op de eerste rij te zitten in de Gentse ochtendspits
 • zijn er rustiger mensen van geworden
Omdat Stella nu heel erg goed kan fietsen, en zelfs langere afstanden aankan willen we haar wat vaker zelf laten fietsen. Ze fietste onlangs zelf naar school en dat ging heel erg goed. Ik was trots maar ook verschrikkelijk bang om mijn vierjarige de Gentse ochtendspits te zien trotseren. Toch zullen ze 't moeten leren, het is nu eenmaal onze vrijheid.

Vandaar de Follow-me:

Follow-me


Zo kan ze zelf fietsen zolang ze 't ziet zitten en zolang het verkeer het toelaat. Als het te gevaarlijk wordt kan ze achteraan aanhangen. Ideaal, want zo hebben we geen extra fiets nodig en kan papa volgend schooljaar vlotjes de meisjes thuis krijgen (want Lili past niet lang meer in haar stoeltje vooraan).

Follow-me


Tof he!

Enne, ze zitten in hun ponneke op de fiets omdat ze een uur na bedtijd nog aan 't springen waren op hun bed en hun vader per sé zijn nieuwe montage wilde uittesten.


De Standaard - De bakfiets is populair

38 opmerkingen:

 1. Idd. tof! Leuk dat je gewoon hun eigen fietsje eraan kan hangen, anders heb je nóg eens een extra (halve) fiets. Ze zien er nog héél wakker uit... in hun ponnekes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig!! (Zowel de uitgevonden montage als de vader.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ celestine: ja die vader, die is idd gewéldig haha. Enne, hij heeft dat niet zelf uitgevonden he, maar wel zelf gemonteerd. Hij kan dat, als 't maar met fietsen te maken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klopt, hetregentbijnanooit.

  En ik zag jullie vorige zaterdagmiddag al eens fietsen met die follow-me, ik ben er ook voor gewonnen eigenlijk --en Lena is er alvast klaar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'In hun ponneke', maar hoe schattig klinkt dat!
  Ik heb met de dag meer bewondering voor jullie autoloze leven! Ik wou dat wij dat ook konden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, amai! Daar heb ik ook bewondering voor. Autoloos! Dat lijkt me nog zoveel meer organiseren. School en werk in de buurt helpt natuurlijk ook.
  En knap van Stella dat ze het zo goed doet op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wow, ik bewonder jullie! Wij overwegen om ook een auto weg te doen, maar kleine man gaat volgende jaar naar een school totaal niet in de buurt, dus we twijfelen nog. Superknap!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook zonder auto, spaart heel wat geld uit!
  Hebben onlangs een follow-me gekocht en ik heb hem ook zelf gemonteerd ... beetje spannend wel, andere achteras erin - maar viel best mee, en achteraf trots op mezelf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind die bakfiets van jullie eigenlijk wél moeders mooiste. Zo fleurig en sportief, heel wat anders dan de bakfietsen zoals ik mij die herinner, euh, allé, die houten bakken van de Hoge Rielen in Lichtaart hè :-)

  Geweldig systeem ook, die follow-me! Ge moet er maar op komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij gaan het ook autoloos doen, maar ja, voor ons is het wel nog gemakkelijker, wij zijn maar met ons tweetjes... Alleszins een superidee, die follow me, zoveel handiger dan die halve fietsjes (alleen met achterwiel dus) die aan de moeder-/vaderfiets worden bevestigd...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die bakfiets is prachtig!! Maar ik ben van het dorp waar 'ie' gemaakt werd ......... En die Follow-me ziet er echt handig uit. Voor je het weet fietst ze zelf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Lieve: amai chapeau, ik zou er niet aan beginnen want dan zou er niet veel fiets meer overschieten vrees ik.

  @Vicarno's mama: de school is hier ook niet in de buurt, wel op 4,5 km fietsen. Maar het is wel in de richting van mijn werk dus valt dat wel mee (op werkdagen dan toch). Je kan het toch gewoon proberen? Zo hebben wij het gedaan; eerst langlanglang over nagedacht en getwijfeld en 'm dan gewoon weggedaan. We hebben onszelf verplicht om het een jaar lang vol te houden en dan maken we de evaluatie op. Viel het tegen dan kopen we terug een auto...maar zoals het nu aanvoelt denk ik niet dat we ooit nog een auto zullen bezitten. Ik zou begot niet weten wat ik met een eigen auto moest doen ;-)

  @Oontje: eerlijk waar, ik voel dat eigenlijk niet, dat die auto weg is. Toen we 'm nog hadden stond ie meestal stil en gebruikten we 'm enkel voor de boodschappen, de tripjes naar de kempen en voor als ik te lui was om te fietsen. Het is gewoon een andere manier van leven, maar ik word er alleen maar rustiger van zo. Onthaasten in de praktijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Ester: vorige zomer hebben we zo'n half uur een praatje staan maken met een mede-dorpbewoner van jou, die was ook vol lof over de Gazelle :) En ze fietst al zelf hoor, vele kilometers al. Maar het is niet overal even veilig voor kinderen in de stad, België is Nederland niet, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hihi, dat klinkt hollands: de follow me, wij hebben de baby mee voor op de fiets.
  Zeg, die bakfiets, moet je daar nu echt heel hard op trappen? Ik vind de mensen rond (vooral VOOR mij) mij daar zo traaaag mee rijden..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind van niet, ik rij liever met de bakfiets dan met mijn eigen fiets (maar laat die laatste nu net een onding zijn). Maar je mag natuurlijk niet vergeten dat er heel wat gewicht in zit he (Stella weegt al 18kg, Lili bijna 12) en dat moet je vooruit trappen. Ik rij dus ook trager met de bakfiets dan met mijn gewone fiets, maar kom het toch regelmatig tegen dat ik 'gewone' fietsers voorbijsteek. Onze bakfiets is ook heel erg licht van materiaal, dat scheelt ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Superleuk! Mooie meiden met mooie ponnetjes. Als je 't niet gezegd had, dan had ik het niet door.
  Wij redden ons met een fietskar (hebben wel een auto, maar ikzelf overdag dus niet). En inderdaad, het regent echt niet zo vaak als je zou denken.
  Veel plezier met auto-loos door het leven komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Chapeau zunne, ik bewonder jullie echt ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vind dat fantastisch dat jullie dat gedaan hebben, gewoon de auto weg. Door jullie verhaal denk ik daar ook af en toe aan. Maar er is zo'n slechte verbinding naar waar de oma en de opa wonen, en, en... allez ja, allemaal excuses. Maar jullie dóen het gewoon. Echt chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Daar ben ik echt jaloers op, op zo'n autoloos leven. 'k weet alleen niet hoe we het hier zouden redden zonder auto. m'n werk ligt op een halfuur van hier, bussen en treinen rijden er niet uit onze buurt naar daar en om 10 uur 's avonds vind ik al helemaal geen bus meer. En ook voor boodschappen, moet je hier vaak al een eindje rijden. Maar mocht ik in een grootstad wonen, dan zou ik er zeker ook voor gaan. Maar we doen ons best, om hem toch wat vaker te laten staan, hoor!
  Ik wou eerst ook zo'n gazelle kopen, maar manlief betrouwde me niet op twee wielen met dochterlief (en terecht, eigenlijk, de keren dat ik de grond al geraakt heb zijn niet meer te tellen...).
  En dat systeem dat jullie geïnstalleerd hebben, dat moet ik onthouden, voor binnen een vijftal jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat leuk, die follow-me! Zo fietsten mijn zoon en ik ik ook vaak naar school, toen hij 4 was. Sinds dit schooljaar (vanaf september 2009 dus, toen hij ruim 5 was) fietst hij zonder Follow-me naar school. Dus dat dure ding is niet zo lang gebruikt, maar wel met plezier. En sinds kort kunnen we zelfs een heuse fietstocht met hem maken, nu hij 6 is. Ben benieuwd wanneer we van Tilburg naar Eindhoven met hem kunnen fietsen...?!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo goed dat jullie dat doen zeg, 'k heb er echt bewondering voor!
  Die bakfiets; trapt die eigenlijk handig? In bochten enzo? Nog nooit omgevallen of jouw stuur geblokkeerd? Hoe lang kunnen de meisjes daar eigenlijk nog in? En wat als er ooit nog een babytje komt?
  :-) haha, weet je wat een follow-me is int West-Vlaams?!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja zenne, dat is een gemak. Altijd en overal. Dat rijdt eigenlijk gelijk ne gewone fiets hoor, in bochten enzo. Nog nooit mee gevallen, zelfs niet bijna.
  De bak kan 75kg dragen en volgens de handleiding kunnen kinderen er tot 6 jaar in. En voor babietjes kan je de maxi-cosi erin monteren met speciale verende adaptors. Die kan je zowel op de bodem als in de hoogte monteren. Zo kunnen er dus drie kinderen in de bak. Je kan ook altijd nog een stoeltje monteren op de bagagedrager. Of er nog een follow-me achter monteren ;-)

  En kom, vertel me nu maar wat dat wil zeggen in 't W-VL!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Tof, wij overwegen deze bakfiets aan te schaffen nu ons tweede n aantocht is. Ik lees alleen goede dingen erover......maar t blijft een boel geld voor de aanschaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Karoeza: wij kochten 'm twee jaar geleden voor 1000€ bij een handelaar in Sittard (NL), we hebben nr 88 dus een van de eerste fietsen. Dat was toen al 300€ onder de prijs. Misschien bij hem eens informeren wat ie nu kost?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Waar heb je die follow me gekocht?
  Kan je dan gemakkelijk beslissen halfweg een tochtje van nu klik ik je vast?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind het nog altijd heel sterk dat jij bent blijven fietsen, ook al had je dat vitaminetekort. Ik zou het niet kunnen...

  Die follow-me ziet er inderdaad heel handig uit! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. SUPER dat jullie dat kunnen en blijven kunnen.

  Hier dezelfde aardbei-ponnekes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Nele: wij kochten 'm bij Joma en D. heeft 'm zelf geïnstalleerd. Het is heel gemakkelijk aan- en afpikken hoor. We zijn laatst 40 km gaan fietsen en Stella heeft het eerste deel volledig zelf gefietst. Toen ze moe werd hebben we 't fietsje aangepikt en dat duurde nog geen 3 minuten. Het is ook daarom dat we dat gekozen hebben, om gemakkelijk van zelf fietsen naar aanhangen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Handig dat je er ook een Maxi-Cosi mee kunt vervoeren! Binnenkort dus nog een babyke maken eh, want binnen drie jaar kan je je bakfiets niet meer gebruiken :-)
  Kzal wel eens zeggen wat een follow-me is int West-Vlaams als we elkaar nog eens treffen, anders heb je misschien weer van die rare zoekopdrachten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoe tof! dat moet doorspelen naar mijn zus want die wou zo'n "wieleke met trappers en een stuur" halen wanneer haar dochter wat grote is, voorlopig is het nog met steunwieltjes voor haar, maar toch, voor op de weg is dit zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Scheelt toch weer een extra fiets he, en er passen verschillende maten van kinderfietsen in. Ze hoeven er zelfs niet eens zelfstandig voor te kunnen fietsen.
  Plus bijkomend voordeel is dat er nog fietstassen of een kinderzitje op de bagagedrager van de trekkende fiets kan. Wat meestal onmogelijk is bij die aanhangfietsen. Ook gemakkelijk is dat Stella's fiets bv op school kan blijven staan terwijl papa verderfietst naar zijn werk. Het 'aanhangrek' kan dan worden dichtgeklapt. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wow, echt super, wanneer ik ooit kinderen heb kan ik dan lekker die van mijn zus lenen hihi ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Oh, wat een super handige tip. Voor lange fietstochten gebruiken wij de aanhangfiets, maar Grote Pruts wil graag toch het grootste stuk zelf fietsen. Maar het hele eind is nog te ver.
  En ik zei het al eerder maar hierbij opnieuw: RESPECT voor jullie beslissing om autoloos door het leven te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. super zeg! net wat we hier ook nodig hebben, zo'n follow-me! ennuh, die ponnetjes met die aardbeien: ik heb er over nagedacht haar die gewoon als zonnejurkje aan te doen. zo leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wij hebben ook een follow-me gekocht. Superleuk. Maar wel al roestvlekjes na amper twee weken. Hebben jullie dat ook ?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Geen idee eigenlijk, waar dan? Het aanhangrek zelf staat wel binnen als we 't niet gebruiken, enkel de adaptors en de klemmekes staan in de regen. Manlief houdt er niet van om met extra gewicht rond te fietsen dus gaan de fietsstoeltjes en de follow-me eraf als er geen kind in of op moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Onze dochter overweegt ook om gedurende de werkweek 'autoloos' door het leven te gaan : haar werk is met het openbaar vervoer, in combinatie met de fiets, goed bereikbaar.De school van de kindjes ligt op de weg naar het station. Ze kocht zich onlangs een tweedehands follow-me zodat het fietsje van de oudste aan haar fiets kan gekoppeld worden om tot het schooltje te rijden. Het kinderfietsje blijft dan op school en de dochter rijdt verder door naar het station.Ons oudste kleinkind rijdt wel nog niet zonder steunwielen en kan zijn evenwicht niet goed vinden met de follow-me en daarom heeft onze dochter de steunwielen aan zijn fiets nog laten hangen. Door de steun van die zijwieletjes is het wel een heel stabiele constructie.....

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik ben blij vandaag, bedankt Lapo Micro Finance voor het geven van een lening. Ik werd verschillende keren misleid toen ik probeerde een lening te krijgen, totdat ik Lapo Micro Finance tegenkwam die me een lening ter waarde van 63.000 euro verstrekte om voor mijn zieke kind te zorgen. Als u vandaag een echte geldschieter nodig heeft, neem dan contact op met Lapo. E-mail contact: lapofunding960@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen