woensdag 9 juni 2010

Mislukkingen en misbaksels

Ik ben een autodidact, en helemaal nog niet zo lang. Dus met wat mist in mijn hoofd creëer ik aan de lopende band misbaksels. U dacht dat ik de laatste maanden amper iets genaaid had? Mis! Ik was er eigenlijk niet toe in staat maar kon er niet aan weerstaan.

Op paaszondag bijvoorbeeld nam ik me voor twee jurkjes te naaien. Eentje voor Stella en eentje voor Lili.
Niks leuker dan aan je dochters vragen: "zal ik anders een kleedje naaien? Ja? Kom, dan gaan we samen stofjes kiezen uit de kast"

En zo geschiedde. Stella koos prachtige Liberty-stof uit de Vermiljoenshop, Lili ging voor de gele appels.
Ik dacht aan de Tea Party Dress van Oliver+S, dat is gemakkelijk, maakte ik al een aantal keer en is supermooi!
Ik trok lessen uit het te klein uitvallen van het lentejasje en maakte de grootste maat van de Tea Party Dress, 5 jaar dus.

Dit is Stella's jurkje:
Tea Party Dress


Wat is daar nu mis aan? Wel, de knoopjes komen op, en echt OP haar schouders. Het bovenstuk is veel te wijd en de jurk komt tot halverwege haar poep. Er scheelt dus iets met het patroon, dat kan niet anders! Bij deze is mijn liefde voor Oliver+s ook fel bekoeld. De jurk past beter voor Lili, dan zitten de knoopjes op de juiste plaats en is de lengte goed, enig probleem is dan nog het oversized bovenstukje. Zucht.
De stof is een van mijn favorieten. Ik baalde dus geweldig. Ik ga het jurkje zeker nog aanpassen want het is zonde van de stof.

Sja, daar ging mijn goei plan. Een slechtgezinde moeder en twee slechtgezinde dochters.

Ik begon dan maar aan een appeljurkje maar toch maar in Stella's maat (omdat zij het meeste nood had aan kleren). Ik nam een eenvoudig patroon uit de knippie van februari/maart 2009. Het patroon gaat maar tot maatje 98 maar dat was eenvoudig te vergroten tot maat 110.

appeljurk


Ik stak een paspelbandje tussen de pas en het rokdeel, maakte de sluiting iets anders en stak nog een paspelbandje in de hals. Ik gebruikte biaisband als beleg.

appeljurk


Maar zoals u ziet is het kleedje niet afgewerkt. Ik vind het niet mooi. Het lijkt wel op een nachtjapon. Enfin, mislukking nummer 2.

Maar dan. Het wordt nog erger. Dan schiep ik dit misbaksel:


Een smockbroek. Ik zag de tutorial hier en vond het meteen een gewéldig idee! Ik zag Lili al helemaal ronddartelen in haar smockbroek dus ging ik voor haar lievelingskleuren. Ik heb er wel mijn hoofd op gebroken. Zou dat niet 'blazen' op haar buikje? Zou die naad in het midden niet lelijk zijn? Zou het niet toffer zijn om er een U-vorm in te stikken in het kruis? Maar allemaal voor niets want het past niet, enfin, dat hoef ik u niet te vertellen want dat ziet u ook wel op de foto. Het bovenstukje is veel te smal, de pijpen passen wel min of meer. Nochtans nam ik als basis patroon een goedpassende wijde broek. Ik deed iets verkeerd, maar het interesseert me al niet meer want de goesting is over. Voor de moedigen onder u, hier vind je ook nog een handleiding.

Om toch nog iets nuttigs te produceren dacht ik aan een pofbroekse voor Stella. In lichte jeans. In mijn hoofd was het prachtig, in realiteit affreus.
Aanschouw:
Wat er mis is? De broek poft niet. De pijpen zijn dus te kort. En het kruis hangt ook te laag. Misschien is dat nog wel op te lossen door de tailleband nog eens een slagske om te slaan en de elastiek uit de pijpen te halen. Zo heeft ze een brede broek, maar ik heb daar geen zin meer in.

Deze maaksels zijn van de maand april. Mijn frustratie liep torenhoog op. Niks fatsoenlijk kon ik nog maken. Ik ben er dan ook maar mee gestopt. Tot ik gisteren weer begon en nu nog loop te stralen van contentement!

29 opmerkingen:

 1. Ik vind het toch heel moedig van u om dat allemaal te posten. :-)
  Ivm dat appeltjesjurkje: zou het niet op te lossen zijn door er ergens een grote figuur in dat bruin op te dingesen (ik ken niks van naaien en zeker niet van termen, ben al blij dat ik ondertussen weet wat een paspel is... alhoewel ) Dat kleedje doet mij nu denken aan een slaapzak maar misschien als het korter is dat het dan wel mooi is.
  De rest daar ga ik over zwijgen want heb toch niks zinnigs toe te voegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, niet lollig! Wel heel erg dapper om dat zo te schrijven...
  Die jeansbroek zou ik oplossen door dat kruis inderdaad wat korter te maken door de tailleband zoals ge zelf zegt, ik zou de pijpen tussen knie en driekwart maken en daar een felgekleurd fronsboordje aanzetten (misschien met een overschotje van dat eerste jurkje als dat ingenomen is?)
  Ik ben wel benieuwd naar wat je gisteren maakte!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Stien,

  wat een miserie!
  De maatvoering en het silouhet van oliver+S is me niet bekend, maar aan het ikea-kapstokje ;o) te zien is het boven stuk idd toch wel erg wijd!
  Maar waar mijn haar echt van rechtkomt is die tut. voor dat smockbroekje, trekt op genen bal! No offense voor de maakster ;o).
  Je weet, ik heb in de collectie salopetjes zitten met smockwerk, mijn patroon geven kan ik niet he, maar wel enkele cruciale tips:
  1. de verhouding stuk dat gesmockt moet worden en broek is niet juist, beter is een minder hoog beleg dat gesmockt wordt. Dus de broek gewoon verlengen.
  2. Niet helemaal rondom smockken, enkel het voorstukje smocken en achteraan een afgerond belegje, eventueel met wat plooitjes of rinmpeltjes erin.
  3. meer vorm steken in het bovenstukje (afronden, beetje armsgaten)
  4. volgorde: middennaden, zijnaden en dan in één stuk de naad tussen de beentjes, geeft een mooier resultaat, al dan niet in U-vorm.

  Groetjes!

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar allé, Stien, ons zo in spanning houden! Tonen!
  En voor de rest ben ik al lang blij dat ik niet de enige ben die af en toe eens iets onafgewerkts aan de kant gooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. herkenbaar ( vooral het oliver s ding)
  vd pofbroek knip bovendeel af en maak er een zalige katoenen speel of pyjamabroek van , rekkerke in of tunnel met aantrekkoord en broekje is klaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dat salopetje ook eens geprobeerd uit een oude tafellaken. Trok ook op niets!
  Knap dat je dit allemaal met ons deelt!
  Eveneens zeer benieuwd naar het resultaat van jouw gelukzalige blik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat jammer dat je broekje niet lukte, ik maakte er al 3 en passen mijn dochter allemaal goed. Ik krijg ze goed over haar dikke luierkont heen. Misschien te strak gesmockt, of is het toch meer wat voor de kleine maatjes.
  Je kan er nu nog wel een gewoon broekje van maken of een los smockdeel opzetten. Welke een leuk stofje ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. salopetjes met smock, pofbroekskes ik vind het gewoon al dapper dat ge eraan begint, ik hou het voorlopig nog bij kussens, tasjes en broed voorzichtig op een simpel rokske. Al doende leert men zeker? Ben ook wel benieuwd naar het pareltje dat volgt...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leve de misbaksels!
  Nu, je kan het nog verkopen op een rommelmarkt ofzo, en een of andere niet-ingewijde (hoewel, bestaan die nog?) een beetje in het zak zetten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zou je het voor jou niet mogelijk zijn om de maten van je patroon eens na te meten en te vergelijken met de maten van het kind. dat zou al veel werk en teleurstelling besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @anoniem: misschien wel. De laatste twee misbaksels zijn op basis van een goedpassende gekochte broek, dus daar heeft nameten weinig zin. Het appeljurkje past goed, dus daar geen probleem. Bij de tea party dress had dat idd gekund. Ik had er blindelings vertrouwen in omdat ik het patroon al vaker gebruikte en de kleinere maten perfect kloppen qua maatvoering en verhouding. Stom van mij. Volgens mij is er iets niet pluis met de grotere maten van dat patroon, ik ben nl niet de enige die er miserie mee heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelfde probleem hier met de theaparty,dat wist je al hè...idd.jammer van de stof maar jij kan dat wel oplossen.'t appelkleedje vind ik anders best schoon!Maar ik heb 't natuurlijk nog niet "aan"gezien...
  allee kom,laat nu maar zien wat er gisteren zo goed gelukt is;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ma, zooo zooo zooo herkenbaar. En de manier waarop je je eigen niet-zo-gelukte creaties beschrijft, maakte mij aan het lachen om mijn eigen misbaksels. Ja, 't Is hier ook vantijds van dat en dan denk ik ... waar ben ik toch allemaal mee begonnen. Vooral jammer van die mooie stofjes hé, maar seg... ik heb wel al ongelooflijk veel toffe en knappe stukjes gezien op jou blog, dus...een goei tas koffie, eens vloeken en op naar een volgende patroontje!! Succes en ik ben alweer benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Nele: ja, ik herinner het me, dat die TP-dress bij jou ook niet helemaal pluis was. Maar toen was de mijne helaas al af, had ik dat op voorhand geweten... Maar ik ben van plan er een strook onder te zetten en de knoopjes wat te verplaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O, ocharme!
  Maar het meeste valt wel nog goed te maken, denk ik, hoewel dat natuurlijk geen leuke klusjes zijn.
  Benieuwd naar wat je zo blij maakte achter je naaitafel!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, dat heb ik ook wel eens.... Dat gewoon niets helemaal lukt zoals je het wilt...
  Nou wil het toeval dat ik ook bezig ben met de Tea party sundress van oliver +S en nou had ik een vraagje: hoe heb jij die flat piping gedaan?
  Dat is nou iets waar ik niet uit kom!
  Misschien kun je me even een stukje uitleg geven?
  Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Eigenlijk ben ik stiekem een beetje blij dat er tenminste ook eens iets niet perfect lukt bij jou ;) want 't is hier altijd zo'n geweldige parade van mooie kleertjes in mooie dochters!
  't Is wel veel plezanter om nu aan iets nieuws te beginnen en dit ver weg te moffelen, maar de TP dress zou ik zeker proberen te vermaken, zo'n schoon stofke! En de appeltjes, idd, precies een japonneke... Kan ze dat niet gebruiken als japonneke misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @supersuus: ik heb er gewoon paspelband tussen gestikt (dat is een reep stof met een touwtje ertussen), dat doe je met een ritsvoetje. Ik geloof dat Polkadotjes daar een handige uitleg voor heeft. Je maakt eerst je paspelband (of koopt kant en klare) en stikt die dan gewoon tussen je naad (als dit de eerste keer is, stik dan eerst de paspelband aan het bovenstuk en daarna de rok aan het bovenstuk).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Volgens mij heeft iedere naaister wel eens van die dipjes, van die periodes waarin niets lukt. Ik leg dan wijselijk mijn werkjes aan de kant en ga een boek lezen of iets dergelijks. Eens de goesting er terug is, dan gaat het terug eens te beter. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb met je te doen. Ik kom al klagen van het smockwerk op een pyjama. Moest ik een TP-dress maken waarvan het patroon niet klopt zou ik redelijk colèrig zijn.
  Anderzijds, dat appelkleedje is wel een mooi slaapkleedje en dat jeansborekje zonder elastiek ziet er toch ferm uit?

  (Mijn dochter heeft duidelijk niet dezelfde mening als jou. Bij elk van deze prentjes zegt ze: ik wil dat ook!)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik vind het appeljurkje best leuk hoor... als het te "ponnerig" is, zou ik m eerst en vooral inkorten, dat maakt het meestal een stuk pittiger
  en bij het smockbroekje, misschien gewoon heel het lijfje smocken? da's een heel ander effect, of taille en boordje bovenaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Amaai, het mag dan wel mislukt zijn, ik vind het superknappe naaiwerkjes. Er zijn mensen die zelfs niet recht kunnen stikken :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. mor allé, zwanst na ni hé...
  ik ben kei, maar dan ook kei jaloers op hetgeen dat gij hier allemaal uit uw mouw schudt. En ja, daar horen af en toe ook misbaksels bij.
  En dat voor nen autodidact dat is toch ongelofelijk! ik ben zware fan, maar dat wist je al :-)

  t'is trouwens bij u dat ik al het meest geleerd heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Niets is frustrerender dan een mooi stofje en een hoop energie in iets steken om dan te merken dat het mislukt!! Dat patroon van Olivier+s vind ik wel straf. Ik heb het ook gekocht omdat ik eens met een 'echt' patroon wou werken, maar ik wil er niet aan beginnen na dit te hebben gelezen. Is het in elke maat dat het patroontje niet klopt? Want ik heb hier een tijdje geleden de playsuits zien passeren en die zagen er mega knap uit. Waren die dan wel juist van maat?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Fo: de kleinere maten zijn volgens mij perfect in orde. Die playsuits waren volgens mij ok. Het is in de grotere maten dat er iets niet klopt. Wat misschien wel kan is dat die maat 5Y te groot was voor Stella qua bovenstuk en het rokdeel veel te kort. En dat het probleem opgelost is door na te meten op het patroon en het rokdeel te verlengen?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ok dankjewel :). Ik zal het dan toch maar eens proberen, maar dan wel op een moment dat ik alle tijd heb en kan prutsen tot het echt goed is. Op hoop van zege!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik heb net ook de TP dress in maat 5 gemaakt, met dezelfde frustratie, te breed en te kort, bloedirritant! had ik dit maar eerder gelezen, maar vergeleken bij jou valt het nog mee want ik had maar een gewoon stofje en niet zo iets prachtigs als jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. ffkes niks over de misbaksels, maar wat zalig is die appeltjes stof! Super heerlijk. Van waar heb je die?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb er hier ook zo'n aantal liggen. Kindermishandeling wat mijn kinderen in hun kinderlijke onschuld soms aandoen naar school. "Zelf gemaakt"....
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen