maandag 3 mei 2010

wikkeljurkjes

Het patroontje kreeg ik van Vlijtige Vink. Een wikkeljurkje uit een oude Burda Special van de jaren '90. Jaja, The Nineties waren dan toch nog niet zo desastreus qua mode -ahum- . Al moet ik er wel bijvertellen dat ik de jurkjes gemakkelijk 10cm korter maakte dan het patroon voorschreef. Stelduvoor seg!

Wikkeljurk voor Lili


Voor Lili maakte ik maat 104. Ik dacht dat het veel te groot ging zijn maar het zit haar als gegoten. Met een geel biaiske, zoals gevraagd door Mejuffer.

Lili


De bloemenstof kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn zus. Ik weet dus niks van de herkomst en de verkrijgbaarheid. De stof ligt dus al maanden in mijn stoffenkast en ik had ze altijd voor mezelf gereserveerd. Ik vond het zo'n volwassen stofke maar vind het nu toch echt heel speels in dit jurkje. Ik koos deze stof voor dit jurkje omdat het bovenstukje recht is en het rokdeel afgerond. Ik moest dus een stofje gebruiken zonder strak motief want dat zou anders toch scheef lopen. Vandaar de stoffenkeuze.

Wikkeljurk voor Stella


Voor Stella maatje 110 en alweer dacht ik al makende dat het veel te groot zou zijn. Ik kan dat blijkbaar slecht inschatten want ook haar zit het als gegoten. Deze mouwen zijn ook mooier gelukt, met wat kleine fronskes op de schouders.
Groen met witte stipjes en een roze biaiske!

Stella



Vlijtige Vink heeft niet gelogen; dit is heel gemakkelijk en rap klaar!

Ik deed wel enkele dingen anders dan voorgeschreven in de werkbeschrijving.
Zo liet ik geen gat in de zijnaad om het lint door te steken maar stikte ik een lint mee vast in de zijnaad. Zodat er een eindje binnenin zit en een einde naar de rug loopt. Dat leek mij duurzamer en properder vanbinnen. Ik stik altijd met naadwaarde 1cm en zigzag mijn naden altijd tesamen. Dat zou teveel gepruts zijn met een gat in de zijnaad.
Ook was het de bedoeling van het overlappende rokdeel te voorzien van een beleg. Het uiteindelijke resultaat zou dan zijn dat het bovenstukje enkele centimeters breder was dan het rokdeel. Maar dat vond ik niet mooi. In plaats van het beleg om te vouwen en te stikken liet ik het recht en stikte er een biaisbandje aan als afwerking.


Meer wikkeljurkjes van dit zelfde patroon vind je
hier in de mooie stof van Petit Pan en
hier in donkerblauwe polkadots en
hier met madeliefjes en
hier nog eentje in Petit Pan-stof en
hier met grote bloemen en
hier in donkerblauw met witte stipjes

Ik kan helaas niet meer info geven over het patroon (Burdaspecial met kinderpatroontjes uit de jaren '90) maar een wikkeljurkje is ook snel zelf getekend. Ik maakte daar ooit eens een tutorial van (maar ik heb plannen voor een heruitgave).


EDIT: Het gaat om het de Burda E 777 patroon 640! Dat wist Miko Design me te vertellen! Hoera! Nu nog uitvissen waar het te koop is.

37 opmerkingen:

  1. Heel erg mooi, vooral de groene!
    Ik heb zelf een tuniek van hetzelfde principe, ziet er inderdaad niet zo moeilijk uit om te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wauw te gek zeg!
    Ik vind vooral de groene erg geslaagd, met dat roze accent... Complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik denk dat ik dat van het lint in de zijnaad niet zo goed snap? als je het lint mee vaststikt in de zijnaad, dan kan je de jurk dus niet helemaal openleggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beeldig!! En wat een geweldig fotogenieke meiden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie lieve jurkjes!

    Groetjes,
    Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk geworden! Staat je dames weer prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar Stien! Hoe beeldig! Ik heb hier maat 110 liggen, maar hoe groot is jouw Stella? Ik hoop dat de maat hier ook zal goed zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Maak die tutorial ook maar in volwassenmaten hé! Ik wil er zelf ééntje. Zooooo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Emma en Mona, mijn dochter wordt 6 en zij kan nog in de 110, enkel de lengte is iets langer.
    Als je het ene lint meestikt, kan je het bovenstukje wel niet meer aanspannen. Want als je het er moet doorsteken, heb je een beetje speling. Anders kan je die ene kant apart zigzaggen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. och, kei mooi! En die stof van Lili.. ik weet waar je dat gehaald hebt; allez, of uw zus toch :)
    Dat ligt hier ook voor 'ooit' voor mezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Schoon!
    Hebben uw dochters hun eigen dressing? Want ik kan me niet inbeelden dat al hun rokskes en kleedjes in een gewone kleerkast passen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Amai, uw dochters zien er weer prachtig uit!
    Superleuk gedaan, en je kan ook echt goed kleuren combineren, vind ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oeioei, waar moet ik die Burda nog zoeken? Ik wil ook zo'n schoon jurkjes maken voor m'n nichtjes.
    Zeker als je zegt dat het gemakkelijk is!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Whow, dit is nu eens echt schoon, zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Maar mooi! Ik was op zoek naar een patroon voor een kleedje uit een wit-oranje stofke dat ik kado kreeg, (ja echt!)en wil perse een kleedje met een mouwke! Dit is ideaal! Dus, hopelijk vind ik het patroontje nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. dus, die lintjes in de zijnaad die zijn gestikt zoals bij de Kimono van Habitual. Een eindje aan de buitenkant waarmee je de strik op de rug maakt en een eindje aan de binnenkant dat je vaststrikt met het andere lintje aan één voorpand. Er zit dus ook een strikske langs de binnenkant. Ik denk dat dat evenveel speling geeft voor de breedtegroei haha

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik deed het ook zo met die linten!En da's zeker zo mooi vind ik...ik ben vooral fan van de groene jurk van Stella,prachtige combinatie met de roze biais!Af en toe mag roze nog wel hè...:)

    En echt,als de jaren negentig ooit weer in de mode komen dan pas ik!Ik heb een massa jaren negentig-knipmodes en daar valt heel weinig uit te halen...broeken tot onder de oksels en dan trui in de broek,assymetrische t-shirts,rokken tot aan de grond en dat alles in de lelijkste kleurencombinaties:)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat staat Lili mooi in haar jurkje. Ik was op de foto zonder Lili niet dadelijk fan van het stofke maar eens ze het aan heeft is het super! Alweer heel mooi en ik wenste dat ik zin en tijd had om achter mijn naaimachine te kruipen ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. meisjesmama is back, wauw en die twee prachtige dochters van jou....

    BeantwoordenVerwijderen
  21. aaaah oooooh, hoe schoon seg! laat maar komen die tutorial!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. heel mooi! en ik ben fan van de eerste... ik moet dringend weer eens een wikkeljurkje maken voor dochterlief.... mmm iemand zakje tijd enz over?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Sese: sorry, dat is zo natuurlijk, ik kom hier efkes dat patroon bezingen maar kan niet zeggen waar je 't kan vinden. Maar ik ga mijn tutorial upgraden en dan kan je ook wikkeljurkjes maken!

    @Ella: ze groeien he, die meiskes. En als je even mijn archief bekijkt dan zie je dat ik voor hen niet zoveel genaaid heb de laatste tijd. Ik heb voor hen niks van zomergerief gekocht (op effen t-shirts en ondergoed na haha) omdat ik 't per sé zelf wil maken. Dus ze hebben wel wat nodig, zeker Stella want Lili is den afdrager :)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ow tofkes tofkes! Ik zou, echt waar, niet kunnen kiezen tussen beide versies. Ze staan er alletwee beeldig mee. Volgens mij hebben die potentieel om door te groeien tot 'lievelingskleedje'?

    Ik moet zeggen dat ik al die wikkelkleedjes die tot nu toe al gemaakt zijn niet te doen schoon vind. Ik krijg al schrik om aan die van Roos te beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat kan ik daar nog aan toevoegen? De jurkjes zijn al zo bewierookt (en uw naaikunsten bijgevolg ook). Laat het me er maar op houden dat ze hemels mooi zijn en dat ik ze - na heel veel leren - ook wel eens wil maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wow, knap!

    (Ik ben erg ongeduldig naar dat patroontje.)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Errrrug schoon! Da geel biaislintje maakt het stofke ineens heel speels; zoiets zou ik dus niet kunnen hé, dat zo schoon combineren! Haar lievelingskleur is ook geel dacht ik hé?

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Oh, da's een goeie tip voor die lintjes, ik ga het ook zo doen, want ik heb een beetje schrik dat de satijnen biais dat ik ga gebruiken gaat losrijzen,...

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Dit wil ik ook kunnen! Ik ben zo jaloers op jouw naaikunsten.
    Prachtig! Ik wacht op de nieuwe tutorial!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Joepie! Ik maakte een wikkeljurkje -met veel bias- volgens jou eigen tutorial. Straks zijn mijn modelletjes thuis en probeer ik een foto te maken en te bloggen :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Geweldig. Erg leuke jurkjes. Vooral de groene vind ik prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Oh, Oh, wat prachtig!
    Ik ben al een tijdje op zoek naar dit patroon maar heb tot nu toe niets kunnen vinden. Kan ik geen deal met je sluiten ivm het patroon van maat 110?

    BeantwoordenVerwijderen
  33. gossamme zeg,

    ik raak niet uitgekeken
    dan weer hier
    dan weer daar
    wat een creativiteit
    ik ga beginnen
    maar de meisjes moeten eerst weer thuis uit italie
    ik mis ze te veel
    en kan me niet concentreren
    mn koppeke staat er niet naar

    tot snellies weer

    BeantwoordenVerwijderen
  34. mooie wikkeljurkjes jammer genoeg heb ik geen patroontje van zo'n jurkje anders zou ik het maken voor mijn dochtertje

    BeantwoordenVerwijderen