zondag 23 mei 2010

Over de creatie van een bommakleed en omgekeerd

Na de aanvulling van de zomergarderobe van het gebroed besloot ik dat het nog eens tijd werd voor iets voor mezelf. Een kleedje want dat is toch zo heerlijk om te dragen. Ik kocht afgelopen winter de Knipmode van januari voor dit jurkje:

Schoon he! Een naar voor verlegde schoudernaad, rimpels, overslagske, horizontale plooikes in de taille.
Ik koos een schoon kringloopwinkelstofke uit. Een flodderig niet rekkend stofje. In kobaltblauw met witte pluimpjes en her en der een witte stip. Ik moest wat puzzelen met de patroondelen want ik had twee heel smalle lappen stof.
Het patroon had 2,5 stip moeilijkheidsgraad maar dat zou mij toch wel lukken zeker. Not!
Het ging al fout bij de 'oprijgen' ofte de horizontale plooikes in de taille. Schots en scheef en de voorkant kreeg ik niet even hoog als de achterkant. Dan maar een plat taillestuk, bedacht ik me. Ik ben daar geen moeilijke in. Ik stak er een paspelbandje tussen en kreeg dit resultaat:

Het bovenstuk is karren te groot. Ik had mezelf nochtans netjes opgemeten en in de maattabel de met mijn maten corresponderende maat gekozen. Ik schrok niet van het feit dat die maat niet overeenstemde met de maatlabels die al mijn gekochte kleren dragen. Dat schijnt normaal te zijn. Niet dus.
Ik creëerde een bommakleed dat zo breed is dat het zelfs niet op een gewone kapstok kan blijven hangen. Ik was zwaar gefrustreerd. Ik weigerde alles weer los te maken en besloot het gebeurde uit mijn geheugen te bannen.

Dan maar de omgekeerde werkwijze. Men neme een bommakleed...

bommakleed recycled!

Ik heb een hele stapel soepjurken liggen. Beginnend bij maat 50 ofzo. Rasechte hobbezakken meestal in een very synthetisch stofke met bloemenprint. Ik kocht ze zo goed als allemaal in de kringloopwinkel en de meeste komen uit de rommelbak van 25 cent. Daar kunde dus niet voor sukkelen (allez, dat kan wel, maar kom).
Ik trok de jurk binnenstebuiten aan, ging voor de spiegel staan, stak speldjes in de zijnaad-to-be (en in mezelf) en versmalde de zak euh de jurk (zowel aan de mouwen als de zijnaad). Daarna sloeg ik de brede zoom nog een slagske om en klaar. Dit alles duurde een half uurtje, nee eerder een dik kwartier. Zo had ik toch iets om aan te doen voor zaterdag.

Deze werkwijze is supergemakkelijk. Ideaal voor beginners dus. Maar als je 't zelf wilt proberen let dan wel wat op de snit van het kleed. Dit model had geen pas of figuurnaadjes en is gemaakt van rekkende stof. Gewoon smaller en korter maken werkt hier dus prima.

17 opmerkingen:

 1. ja die maten van knipmode echt, dat trekt op geen orgel! maar dat hermaakt bommakleedje is GEWELDIG mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwijgt mij van Knipmode en maten..mijn bijna-af kleedske heb ik ook mega moeten innemen. Balen. Maar gelukkig komt het bij mij wel nog goed.
  Alhoewel...bij U ook. Ik vind dit bommakleed fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit me aan bij tantehilde en Polkadotjes: het bommakleed is super! Schoon stofke, ook, en met dat rood erbij: nice!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch, he: die bommaschorten! De mooiste stofjes en simpel te herwerken.

  Soepjurk? Ik ben te laat geboren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk jurkje geworden!
  Ik raad je aan eens uit de Burda te naaien, die patronen zitten veel mooier. Ik heb ook altijd ruzie met de Knip. Toevallig gister een jurkje uit de Knip afgemaakt en die moest ik ook echt enorm innemen (gelukkig ging dat makkelijk met het patroon).
  Uit de Burda zit bij mij altijd perfect, veel mooiere pasvorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een avontuur, maar je oplossing is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, ik ben blij te merken dat ik niet de enige ben die problemen heeft met de Knipmaten! Ik dacht altijd dat het aan mijn slordigheid of onnauwkeurigheid lag, maar dat zal dan niet. Toen ik hoogzwanger was, had ik eens een Knipkleedje gemaakt in mijn normale maat, en dat bleek dan nog veels te groot!
  Maar het bommakleedje is superleuk! Vooral dat dubbele kraagje met dat rode randje geeft het wel iets hips :-)

  Erynn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een superleuk idee, dat herwerken van een oud 'bommakleed'!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. allé, jong wat een kei-hip bommakleed. Echt wel tof!! en de knip en knippie... 't zijn ook mijn beste vrienden niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. yes de knip, ik heb eens een broek gemaakt, hilarisch gewoon. Mijn laatste bloeseke is met wat aanpassingen goedgekomen. Dit kleedje heb ik ook gezien, superschoon maar ik durfde er niet aan te beginnen. Wel knap gedaan dat bomma-kleed!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb nog geen problemen gehad met knipmode, maar ik heb alleen oude boekjes, maar ik lees het op veel blogs, dus erg flink is dat niet van knipmode. Maar uw bomma kleed is zeer goed gelukt volgens mij!!! Echt heel mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Woah! Ik heb vrijdag nog in de kringloopwinkel naar de bommakleden staan kijken en voelen en twijfelen... maar ik achtte mezelf toch nog niet in staat om zoiets om te toveren tot een hip jurkje. En hopla! Meisjesmama showt hier efkes dat het wél kan. Heel geslaagd!

  En die Knipmode-maattabel, die verban ik vanaf nu naar de eeuwige jachtvelden, want zelfs maat 36 is nog veuls te breed voor mij, awoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja, bij Knipmode moet je inderdaad geluk hebben. Mijn laatste 2 stuks zaten perfect, maar de vorige dingen die ik uit de knipmode maakte waren inderdaad véél te groot. Nu maak ik maximum maatje 36..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. bij knipmode kan je maar 1 ding doen:
  meten op het patroon zelf.
  Voor een broek pak ik dan een goedpassende broek en vergelijk kruis en taille en heupen, voor een rok vergelijk ik taille en heupen en voor een kleedje zou ik in dit geval de taillepas goed opmeten en het rugpand en neem dan de maat die het dichtst bij dat passende kledingstuk zit. Dit heeft mij al veel bespaard. Verder rijg ik normaal nooit maar voor kleding voor mezelf doe ik het tegenwoordig toch met een grote losse machinesteek en pas het dan even door, teken wat ik moet veranderen, rijg opnieuw en nog eens passen (nadien weer losmaken, maar dat draadje haal je er zo weer uit) Het lijkt veel werk, maar ik doe het liever zo dan dat ik weer iets in de vuilbak moet gooien. Trouwens je bommakleed is heel leuk geworden en aan het andere kleedje: gewoon effe opnieuw beginnen en niet wanhopen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik meet ook op het patroon zelf, want die maten kloppen langs geen kanten. En dan kan ik gemakkelijk voor de bovenkant bijv. maat 38 nemen en op de heupen maat 40. Enkel met een patroonlatje verbinden en juu.
  Die 'bommajurk' is absoluut geen bommajurk meer. Super tof! Ik heb er hier ook nog eentje liggen en ga dat ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Looks beautiful, the colors are perfect for the dress.

  BeantwoordenVerwijderen