dinsdag 4 mei 2010

Communiekleedje voor Toos

Toos is 7 en de dochter van een vriendin. Haar mama belde me eind februari met de vraag of ik 't zag zitten. Een communiekleedje maken. Volmondig en enthousiast antwoordde ik: ja!
Toos kwam eens langs en koos uit de resem handgemaakte jurkjes uit de kleerkast der dochters dit exemplaar. Het jurkje had alles wat haar hartje begeerde; een zwierrok en een band in de taille. Toos werd van top tot teen opgemeten.

Moeder en dochter gingen op stoffenjacht, ik brak mijn hoofd over het patroon. Want dat kleedje van weleer had ik zelf getekend. En dat liep toen ook al niet van een leien dakje. Het zweet brak me uit en ik ging op zoek naar een kant en klaar patroon dat dus onvindbaar was. Dan maar een bovenstukje van een patroon uit een Ottobre en daaraan een cirkelrok. Goh, zo gemakkelijk seg! As if!
Het bovenstukje bleek te breed, kilometers te breed. Dan versmalde ik het zelf en dan was het weer te klein. Zelfs Stella geraakte er niet in. Diepe diepe zucht. Waar was ik toch aan begonnen.

Opnieuw zoeken naar een patroon. Deze keer niet vruchteloos want ik kocht meteen online dit patroon. Ik printte en plakte en tekende. Plakte er een cirkelrok in plaats van een rimpelrok aan en klaar! Natuurlijk wel eerst in een proefstofje en dat werd gepast. Resultaat: te groot. Aaaaggghhhhrrr!

Maatje kleiner gemaakt en dit was het resultaat:


communiekleedje voor Toos


De stof kochten ze zelf in Antwerpen bij Alarm. Het zijn geen stoffen die ik zelf zou kopen, laat staan combineren. De rode stof heeft onregelmatige stipjes en die vind ik geweldig. De bloemetjesstof is wat zwaarder en zacht. Eenmaal het kleedje in elkaar zat vond ik het resultaat heel tof. Het blijft een jurkje dat ik zelf nooit zou maken voor mijn meisjes in die stoffen maar ik vind de combinatie van beide erg geslaagd.
Oorspronkelijk zou Toos fuchsia ballerina's en een fuchsia bolero dragen. In de bloemetjesstof zit heel erg veel fuchsia. Maar door de combinatie met de rode stipjes komt het rood uit de bloemetjesstof veel meer naar voren. De roze schoentjes werden geruild voor de rode en dat past veel beter.
't is eens wat anders he, die glanzende zwarte lokken in plaats van de witte krulletjes.

Op zich was het een vrij gemakkelijk te maken jurkje. De kraag is wel wat ingewikkeld; omdat ik het lijfje volledig wilde voeren moest ik de kraag er eerst opstikken. De ronding maakt het moeilijk en het is de bedoeling dat de kraag overal even breed is en achteraan aan de rits netjes overeenkomt!
Bij het oorspronkelijk patroon zit er een knooplint in de taille. Ik verving dat lint door het patroondeel van het lijfje door te knippen zodat het uit twee delen bestaat. Onderaan de rok zit zelfgemaakte biais van de rode stippenstof. Heel evenwichtig vind ik, dat de rode stof drie keer terugkomt in het kleedje.

Naaitechnisch zit het jurkje perfect in elkaar. Maar ik doe dat nooit meer.Te stresserend. Een jurk maken voor een kind dat niet het mijne is bleek echt niet vanzelfsprekend.

Cirkelrokjes zijn dus ook prachtig aan een jurk! En niks zwiert er beter dan een cirkelrok! Er is nu ook een Flickr-pool voor cirkelrokjes! Eat this plooirokskes!

28 opmerkingen:

 1. Mooi, het zou zo uit een boetiekske kunnen komen. (daar vind ik ook niet altijd alle combinaties geslaagd, maar deze is wel leuk hoor!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schoon, ik vind dat zo leuk dat het tegenwoordig niet allemaal wit moet zijn. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit echt wel 'n leuk communiekleedje! (zou 't zo gewoon niet echt mijn kindjes laten aandoen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eat this, plooirokskes! LOL
  Ik maak deze week ook iets voor een kind dat het mijne niet is. Als dat maar goed afloopt met mijn beperkte naaiervaring...
  Toos lijkt wel heel blij. Klant tevreden, dus. Fijn toch voor jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, ik vind het er ongelooflijk mooi uit zien. Ik zou het meteen door mijn dochter laten dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Martine..Gentbrugge4 mei 2010 om 21:06

  Waw, heel mooi gedaan ,hoor. Ik heb faalangst en zou er nooit aan beginnen voor iemand anders,kan 't geloven dat je zweette.
  Het kleedje past Toos heel mooi.'t Is eens iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, wat een prestatie!
  Heel goed gedaan, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een onderneming, en wat een resultaat! Die zwierrok-in-het-veld-foto lijkt op zo'n poster die op een meisjes-van-12-kamer kan hangen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het ook hele leuke foto's. Geweldig, zo kunnen zwieren met je rok :-) Mooi gedaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi.
  Waar komen de rode ballerina's vandaan?
  Mijn dochter wil er graag groene ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Els, mijn meid heeft ze in het roze. Ze zijn van Merd du Nord!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mensenlief, wat een naturel model is dat! Met verleidelijke poses en al! Weeral heel sjiek gemaakt, meisjesmama, en inderdaad, even wennen aan de andere haarkleur van de kleedjesdraagster :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Merci!

  De ballerina's komen van Tip-Toe in Turnhout. Ze zijn van het merk Eli en dat is toch op heel wat verschillende plaatsen te koop. Ze bestaan in een regenboog van kleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel mooi! en ik begrijp je volledig: die stress als je voor iemand anders moet naaien. Dan wil je echt geen draadje scheef of los of gefoefel, da moet alles perfect zijn...
  Toos ziet er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor de ballerina tip. 'k Ga eens kijken of ze dat merk hier in Leuven ook hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zoals je zelf ook zei zou ik niet direct voor dat bloemetje kiezen, maar ze staat wel heel goed met dat rood he!
  Heel knap gedaan, Stien. Ik zou het niet durven, zo'n communiekleedje. En die cirkelrok eronder is zoveel mooier dan het originele rokje.

  (Je haalt je schade nogal in zeg, wat een stiktempo!)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik wil de lofzang van hierboven alleen maar vervoegen. Ongelofelijk toch je leert jezelf naaien in zowat 1 jaar tijd en maakt al zoiets schitterend voor een ander kindje !
  Ik kan gerust geloven dat jij soms wat rust nodig hebt. Ik volg je al een tijdje met veel plezier, maar tot echt veel naaien kom ik niet, helaas. Ik blijf zowat alles wat je doet fantastisch vinden !

  Groetjes, Kaatjetoo

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ow wauw! wat een prachtig mooi jurkje! Mijn jongste Miniman zou gelijk PRINSES!!! roepen hihihi...
  Erg leuke en spontane foto's ook, helemaal top!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Had ik maar zo'n mooi jurkje gehad op mijn communie, bij mij had iedereen toen witte.

  Liefs, Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 20. héél erg mooi ! blij te zien dat je van het traditionele wit bent afgestapt ! Wat een verademing !!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat is KEICHIQUE!! Goed gedaan, ik vind het prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie jurk, mooie foto's ... mooi gedaan! Ik heb je een award gegeven: http://effiemaakt.blogspot.com/2010/05/mijn-eerste-echte-award.html

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtig jurkje. Dat is toch wel het allermooist he, als ze er zo in kunnen zwieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ge hebt officiëel het verzoek om uw communiekleed te tonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Maar zo schoon zeg!!! Echt prachtig! Ik kan mij jouw paniek zo levendig voorstellen; het angstzweet breekt mij al uit als ik jouw vertelling lees... zoiets te moeten maken voor een ander zijn kind!!! Ik had het al lang opgegeven, maar ik heet dan ook geen Meisjesmama ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wauw seg, een kleedje voor een ander kind én dan nog meteen hét communiekleedje. Knap dat je dat aandurfde. Het resultaat is heel mooi. Goede keuze, om de rode stof te laten terugkomen.
  Fijn ook dat je je al wat beter voelt en terug aan het naaien bent. En precies meteen weer vollen bak ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. prachtig!!! Dat meisje is waarschijnlijk al supergroot NU!!!
  Ze zag er prachtig uit .. chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen