zondag 24 januari 2010

Stolpplooimania

retro Lili

retro Lili

Soms broeien ideetjes maandenlang. Zo lang dat het allemaal supersimpel lijkt enal, zo lang dat het al klaar is in je hoofd waardoor je het al bijna beu bent nog voor je aan de uitwerking begint.
Het patroontje van dit jurkje werd dan ook al heel lang geleden getekend. Oorspronkelijk bedoelt voor Stella. Maar het bovenstukje werd wat aangepast (armsgaten en hals waren wat uit proportie ahum) waardoor het dus voor Lili past! Ik vind het jurkje heel mooi. Alleen was het de bedoeling om het rokdeel wat hoger op de borst te laten beginnen. Het is een vrij recht model en dat staat Lili best!

showtime!

Het kind was in de wolken!

Achteraf zette ik er nog een geel biaiske onder, ik vond dat er nog iets miste. Het jurkje sluit met een rits. Een witte rits. Dat was de enige rits die ik nog had liggen. Ik ben er nogal impulsief aan begonnen, as usual.
De retrostof komt van de kringloopwinkel. Uit de tijd dat ik daar regelmatig een schoon buit kon scoren. Wat is dat weer lang geleden! Ik vond het eigenlijk niet zo mooi (dus ideaal voor probeersels zoals dit), maar als ik Lili zie ronddartelen in haar jurkje dan is zowel kind als kleed om te stelen!

afgewerkt met een geel biaiske

Maar! Bij het maken van dit eenvoudig jurkje had ik een Eureka-gevoel!
U herinnert zich ongetwijfeld wel die bloghype. Weetewel, deze.
En waarschijnlijk bent u mijn gevloek op dit kleedje (en dan voornamelijk de schoudernaden) ook nog niet vergeten? Ik snapte de handleiding op een bepaald moment dus echt niet meer he!

Maar nu dus wel! Jeuj! Ik deel het eventjes met u!
Bij deze dus een handleiding voor perfecte schoudernaden en dus ook ineens voor een perfect omkeerbaar kleedje:
 • Ik gebruikte hier een gedubbeld bovenstukje. Dat wil dus zeggen dat ik voor- en achterpanden dubbel knipte en dus een deel als beleg gebruikte. Ik doe dat altijd, ik vind dat stukken properder dan een reepje aan de hals en een reepje aan de armsgaten. Hoewel het met biais als beleg ook enorm netjes is. Dus knip je voor- en achterpanden en je belegdelen.
 •  
 • Stik je belegdelen aan het voorpand en aan het achterpand aan de armgaten en de halslijn. Stik evenwel door tot aan de schouders (waar later dus de schoudernaden komen) maar laat 1cm ongestikt.
  Deze foto moet verheldering scheppen: 

 • geen veel knipjes in de bochten
 • stik de naadwaarden van de schoudernaden samen. De goede kanten van je bovenstukje en beleg liggen tegen elkaar. Je zou per schouder dus twee naden moeten stikken. Let dan ook goed op dat je de juiste flapjes samenstikt! • Keer het geheel door de achterpanden door de schouders naar voren te frotten. Dit klinkt ingewikkeld maar eens je hier bent aanbeland is het heel duidelijk.

Proper he!

 • Stik de zijnaden en zet de rits erin.
 •  Eens gekeerd strijk je je bovenstukje goed. Zorg dat de naden mooi plat zijn.


 • Stik smal op de kant door. Zo sluit je ook ineens de piepkleine gaatjes aan de schoudernaden die je nog hebt.

Dan maakte ik ook nog deze:

stolpplooirokske

Stolpplooien alom! Ik ben daar nogal wild van eigenlijk. Dat is te zien hier en hier.

De rok is gemaakt van Minna uit Ikea. Fellere kleuren als die van de even goedkope Ditte. Iets stugger ook. Ik maakte de tailleband langer omdat ik er een paspelbandje wilde insteken. Zo is dat paspelbandje nog te zien als ik er een trui op draag. De paspelband loopt nu echt over mijn billen haha. Ik vind de combinatie wit met petrolblauw geweldig. Dat kon u hier ook al zien.

Maar! Geen victorie!
Probleem 1:
Bij het lopen 'plakt' de rok aan mijn benen. Heel vervelend en verre van elegant. Daar heb ik een heel gemakkelijke oplossing voor gevonden ondertussen. En goedkoop ook! Ik kocht namelijk een onderrokske in de Zeeman voor enkele eurootjes. Toegegeven, het ziet er heel bomma-achtig uit maar het is stukken gemakkelijker dan de rok terug uiteen halen en er een voering insteken! En geen kat die het verschil ziet.

Probleem 2:
De rok is te wijd. Daarom zet ik er ook geen foto bij van de rok in gedragen toestand. De combinatie met de stolpplooi en de redelijk zware stof maken dat de rok echt niet mooi valt. Ik geef het echter nog niet op. Ik denk dat het opgelost is als ik de stolpplooi enkele centimeters dichtstik.

23 opmerkingen:

 1. Ik vind dat toch straf dat gij dat zomaar uit uw hoofd kunt maken. Zonder patroon begin ik er (nog) niet aan. Geweldig schoon kleedje in een superstofke (en neen...ik ben niet de oorzaak van de teloorgang van uw kringwinkelbuit), Lili staat er beeldig mee! Ze staat precies goed met rood, niet iedereen gegeven.

  Dat omkeerbaar gedoe snap ik trouwens voor geen fluit. Zal maar komen eens ik het zelf ooit eens nodig heb...hoopt een mens dan.

  Een te brede stolpplooirok heb ik hier trouwens ook nog liggen...miserie die dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moh! Dan ben ik toch nog niet zo stom of ik zelf dacht...kheb nl. overlaatst ook op die manier een kleedje gekeerd :-)
  Blauw met wit vind ik ook zo'n leuke combinatie, maar alleen weet'k gelijk niet goed welke schoenen ik er dan zou opdragen, gij een gedacht?
  Echt weer heel knappe naaisels, amai!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk alweer !

  Maar jakkie wat moet ik ineens terugdenken aan mijn grijze uniformrok uit het middelbaar! Je had daar het populaire model in met 5 platte plooien en nog ene model dat stukken minder populair was met EEN STOLPPLOOI ! Hoe leuk het er op de blog ook uit ziet, ik denk niet dat ik ooit nog een rok aan wil met stolpplooi haha. Gelukkig had ik de 2 modellekes van rok maar in geval dat mijn favo rok in de was was moest ik toch met een hele lange lip de andere aan ;)

  The good old memories ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik loop met rokintenties rond (nu nog vooral een broekenmens), die worden nog groter wanneer ik deze rok zie. De kleurencombinatie is idd heel tof. Schoon hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel mooi kleedje, Lili is idd. beeldig met die kleurtjes. En die rok vind ik ook super. Ook één van mijn favoriete kleuren. 'k Dacht al meteen naar Ikea te hollen, maar misschien moet ik nu eerst jouw 'oplossing' afwachten. 'k Wil hem wel eens graag zien in 'gedragen toestand', hopelijk werkt het dichtstikken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja juist dat deed ik eigenlijk hetzelfde, maar ik stikte eerst de schoudernaden en dan pas de beleggen aan de goede stoffen: http://www.tantehilde.be/wrdprss/?page_id=269

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @tante Hilde: dat dacht ik ook, achteraf. Blijkbaar nu pas de klik gemaakt in mijn koppeke :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat vind ik geweldig, van stof uit de kringloopwinkel opnieuw iets nieuw maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel lief kleedje voor Lili!
  Van de uitleg snap ik de ballen, maar ooit komt dat wel, als ik het eens nodig heb.

  Ook de rok voor jou is heel mooi, vind ik!
  Leuke kleurencombinatie.
  En onderrokken zijn leuk :o).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amai, Lili komt daar enorm goed mee weg, met de kleurkes. En dat ge er zelf eerst niet zo wild van waart, van 't stofke, dat kan ik me voorstellen... soms is het moeilijk om in uw hoofd die stof om te zetten in een hip kledingstuk, maar mensenlief, hoe ongelooflijk geslaagd is dit? Echt knap gedaan!

  En met rokken uit de winkel heb ik altijd wel een probleem... ik ben nog steeds op zoek naar een modelleke dat mijn raar figuur wat flatteert. Zelfgemaakte rokskes kunnen dan natuurlijk soelaas brengen! Hier iemand een idee welk model het best past bij een lange dunne spriet met stekkebeentjes, maar wel een 38 qua gatomvang?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Ella Montella: een kokerrok misschien?
  Tis weer een schattig jurkje geworden! En van dat omkeerbare jurkje is inderdaad goed te doen. Ik maakte op die manier ook al eens een omkeerbaar jurkje, maar dacht steeds dat er nog een makkelijkere, betere manier moest zijn. Maar als jij het ook zo doet... dan zal het wel goed zijn zeker!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weeral knappe prestaties!!
  Ik heb hier ook Ikea stof liggen waar ik precies hetzelfde model van rok mee wilde maken. Maar het werd me afgeraden omdat de stof te stijf is. Ik wacht dus nog even de foto's in gedragen toestand af.

  Maar eureka! Een onderrokske, daar had ik nog niet aangedacht, ik ga er straks ook snel eentje kopen, en dan is het probleem met mijn huidig 'maaksel' misschien wel opgelost. Bedankt voor de tip.

  BTW: zowel Lili als het kleedje: prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Onder de indruk. Wat mooi weer.
  En die rok voor jezelf, heb je daar een patroon voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. de ideetjes worden weer lekker door jouw berichten aangewakkerd; ik heb nog een rok van mooie babycorduroy en stippeltjes liggen voor mezelf: met stolpplooi, maar te heftig en zwaar om het lijf, waardoor nooit gedragen :( (herkenbaar)
  Maar nu ga ik er een mooi jurkje voor Charlie van maken, zie het helemaal zitten!
  bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh wat mooi! Allebei!
  Het staat haar echt beeldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wreed schoon kleedje! vrolijk stofje! die uitleg komt ooit nog van pas en zal hem dan eens aandachtig lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. en dat probleem van die stolpplooi: ik stik die ook voor een stuk dicht (zo ongeveer een 7 tal cm) en dan valt de rok inderdaad veel beter

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh wat een goeie tip van die onderrok! Ik heb hier een kast vol rokken die ik niet draag in de winter omdat die plakken en omhoogkruipen tegen mijn kousenbroek. Ik vertrek meteen naar de Zeeman!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Haha, en zo begint misschien een nieuwe rage: die van hippe onderrokken?!

  Heel schoon allemaal ze! En nu heb ik eindelijk de uitleg over een omkeerbaar kleedje gesnapt! Ik wist dat het niet zo moeilijk kon zijn! Maar ge moet t eerst snappen natuurlijk! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb 2 slabbetjes met mouwtjes gemaakt, geïnspireerd door je post van een paar dagen geleden. Als je ze wilt zien, ga dan even naar mijn blog (http://oddwise.blogspot.com/). Bedankt voor het mooie idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bonsoir,
  k Heb mij net ook gewaagd aan een stolprok, maar die valt ook helemaal niet zoals het hoort en puilt uit aan de plooi ! Hoeveel cm neemt men gewoonlijk voor zo een plooi, weet jij dat ?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik snap niet zo goed wat je bedoelt met 'uitpuilen', maar ik neem altijd zo'n centimeter of 10 (voor mezelf he). Dit is wel een schatting, ik denk dat als je minder neemt je de plooi bijna niet ziet en het eerder iets wordt zoals een rimpel. Soit, ik ben geen expert, ik doe maar wat he :)

  BeantwoordenVerwijderen