zaterdag 7 november 2009

Voor Abeltje

Vandaag was kleine Abel op bezoek! Niet dat we 'm veel hebben gezien of gehoord want dat kleine mannetje sliep de hele namiddag! Wat is zijn mama een gelukzak met zo'n zoete baby!

Reversible kimono for Abel

Ik maakte voor Abel een kimono, met de tutorial van Habitual. Eerder een meisjesachtig modelleke zou je denken maar mits wat aanpassingen perfect jongensachtig! Sew_An deed bewees eerder al eens dat zo'n kimono best kan voor kleine mannen!

Ik nam maat 6 tot 12 maanden omdat de kleinste maat wel heel klein leek voor zo'n kloeke baby (niet dat dat niet zou passen, maar de vraag was hoe lang nog...). Achteraf gezien leek deze maat dan weer wat groot voor het manneke. Dat is het moeilijke aan zo'n maatverdeling natuurlijk.

Ik tekende alleen het achterpand zoals aangegeven staat in de tutorial. Het voorpand maakte ik anders. De halslijn is ronder en de overlappende voorpanden zijn even breed als het rugpand. Ik deed het volgens deze methode.

Ook maakte ik er lange mouwen van, op de blog van Habitual las ik dat er een simpel trukje voor is: je verdubbelt gewoon de B-waarde!

Ik heb de lintjes geskipt. In plaats van de biais werkte ik weer met een dubbele kimono, zelfde principe als het astronautenkleedje maar deze kimono is wel volledig omkeerbaar. Zo zijn alle randen afgewerkt. Ik speelde ook weer vals door geen paspelband te gebruiken maar de binnenkant wat te laten piepen aan de buitenkant. Een trukje van Mme Zsazsa zelf!

Reversible kimono for Abel

De hanenstof komt uit de Vermiljoenshop. Ik heb ze een tijd geleden zelf mee gekozen en was er meteen zot van! Echt iets voor een jongen van den buiten me dunkt! De binnenkant is nicky velours aka zachte pyjamastof. Het leek allemaal vrij simpel, 2 kimono's maken en die dan aan elkaar vast zetten, gewoon ervoor zorgen dat de mouwen van de ene wat langer zijn dan die van de andere en klaar is kees. Maar het was dus niet zo simpel! Die nicky velours is tricot, dus rekbaar en krullerig. Daardoor had ik dikke naden en de ene stof die sneller onder mijn naaimachinevoetje schoof dan de andere.

Enfin al bij al is het nog goed gekomen. Ten minste dat dacht ik, tot ik gisterenavond laat mijn drukknopen telde. Ik had er maar 1 en de Veritas is hier in Gent niet open om 23 u. Gelukkig hielp Vermiljoen me uit de nood (en we zwijgen over de drukknoop die scheef belandde en die mijn lief er vakkundig heeft uitgeprutst). Inpakken was niet meer nodig, Mme mocht ons geklungel met de drukknopen live meemaken.


PS: meer kimono-maaksels hier en hier, meer maaksels met de petrolblauwe nickyvelours hier en hier.

16 opmerkingen:

 1. Super hoe je 't modelleke hebt aangepast! Doet me meteen goesting krijgen om er nog eens één te maken: 'k heb hier nog een kleine jongen rond(lopen)kruipen ondertussen... :-) Ziet er een zalig knuffelvestje uit met die nicky velours. Mme was er ongetwijfeld blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk!
  En zo spannend dat jouw naaiprojecten toch altijd zijn :o).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was er heel blij mee!!
  Geweldig dat niet moet uitgelegd worden wie Abel is, het voordeel van een naam die iedereen heeft helpen zoeken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat mooi is het weer geworden (da's gelijk een zin die een beetje scheef zit zeker?)! Maar héél mooi dus!
  Straf he dat Abel al een BV is in blogland! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weeral een puike prestatie. Ziet er prachtig uit! Ik krijg meteen goesting om achter mijn naaimachine ter kruipen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is dus werkelijk schandalig, hé dat de Veritas in Gent niet open is om 23h! Petitie?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh mooi! ik heb net ook die hanenstof besteld, want mijn mannetjes is ook van den buiten en zoiets mag dus niet in zijn garderobe ontbreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuk! Ik wil wel eens een foto zien met het mannetje erin! En kdoe mee aan de petitie "Veritas open tot 23u"! Anders moeten we een facebookgroep maken" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. SUPER tof zeg!!! Goed gedaan (alweer!)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk geworden en ook echt voor een jongen! Is dit net zo'n patroon als Lucy's Kimono van Heather Ross?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een prachtige stof, wat een mooie kleuren, hoe ontzettend schattig en nog veel van die superlatieven...

  BeantwoordenVerwijderen