woensdag 11 november 2009

jurkjes

Niks beter om te ontspannen en uw zinnen te verzetten dan achter uw naaimachien kruipen!

Maandag ging Lili voor het eerst (officieel) naar school. Ik vond dat dat een nieuw jurkje waard was. Omdat Mme Zsazsa en nog een stel ander grieten hier de hele zaterdag kwamen koffiekletsen werd het dus nipt (om vooral niet te moeten zeggen dat het weer de eeuwige uitsteller in mij is die de schuldige is).

Zondagmiddag begon ik een patroon te tekenen. Ik had van een vriendin het Oliver+S Birthday Party Dress patroon geleend voor Lili maar omdat ik zo weinig tijd had zag ik dat niet meer zitten. Ik tekende een bovenstukje en een cirkelrok. Mme Zsazsa geeft voor die laatste een stipte handleiding. Ik was zelf wel wat te lui om het zo te doen dus tekende ik gewoon het patroon over van de knippie. Tis te zeggen, de rok in de knippie begon aan maat 104 dus verkleinde ik het patroon een beetje.

circle-dress with strawberry buttons

Na wat getwijfel over de stof begon ik er zondagavond, na kindjesbedtijd, aan. Alles ging vlot! Tot het me begon te dagen dat het wel een breed kleedje was en Lili eigenlijk best een smalle madam is. Na wat pogingen tot versmallen die niet lukten gaf ik het op en besloot ik dat het jurkje dan maar voor Stella was!

Stella in her new dress

En wonder boven wonder zit de jurk haar als gegoten!

Ik stak ook nog twee paspelbandjes in het bovenstukje. Eigenlijk is het geen paspelband, want weet u, de Veritas hier in Gent is dus niet open om 23u en dan moet ne mens het stellen met wat hij in huis heeft. Zelfgemaakte biais dus in mijn geval.

strawberry buttons

Ik vond het ideetje voor de paspels hier. Eigenlijk supergemakkelijk dus, zeker met wondertape (en die was net op bij mij dus zijn de paspels niet perfect). Tussen de paspels in naaide ik drie blauwe aardbeien. Tot grote vreugd van mijn dochter.

De stof met stippen kreeg ik van mijn zus voor mijn verjaardag. Geen idee dus waar ze vandaan komt. De blauwe stof is van Ikea.

Maar ondertussen had mijn kleine Lili nog altijd geen jurk. Gelukkig heeft ze er minder interesse in dan haar zus en staat ze dus niet naast mijn naaimachien te popelen.
Voor Lili kwam er deze jurk onder mijn naaimachinevoetje gerold:

Birthday Party Dress

Inderdaad! De Birthday Party Dress! Bij Oliver+S hebben ze de heerlijkste patronen van het internet. Deze heeft als moeilijkheidsgraad drie scharen. Nu ik de jurk gemaakt heb weet ik ook waarom. Het zit 'm in de voering/beleg en de manier waarop je die moet vastmaken. Ook de boxpleats zijn niet zo simpel als een of ander stolpplooike. Ik snapte geen jota van de handleiding als het over de voering/beleg ging. Dus ging ik maar voor de gemakkelijkere optie: gewoon twee jurken gemaakt en die in elkaar gestoken. Dat was ook nodig want het supermooie stofje (uit de Vermiljoenshop overigens, Lili heeft het zelf gekozen) is heel dun en heeft dus wel wat voering nodig. Enig probleem, en ik ben daar niet uitgekomen, zijn de schoudernaden. Die stik je pas op het allerlaatste aan elkaar en zijn dus niet mooi weggestopt aan de binnenkant. Nochtans staat er wel een uitleg voor in de handleiding...maar die snapte ik dus echt niet.

Lili in her new dress

Ik gebruikte grote gele retro-knopen die een pest waren om vast te zetten. Bleek eens Lili de jurk had gepast dat het toch wat lubberde vanachter. Lili is echt een spillebeen. Dus zal ik die verrekte knopen nog eens moeten verzetten denk ik. Zucht.

Oliver+s heeft ook een forum waar elk patroon afzonderlijk besproken wordt. Zo kan je leren van de ervaringen van anderen die hetzelfde patroon gebruikten!
Ook vind je daar een tabel met de maatverdeling in centimeters!

32 opmerkingen:

 1. Waaw! Wat zijn die kleedjes alweer schoon! Niet te doen!
  Echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gij zijdt echt niet te doen zeg. 3 op een rij...wachten we nog op de vierde projectje?
  Wat een zaaaaalige kleedskes! Het poes/vogeltjesstofje van Vermiljoen ligt hier ook te wachten op een bestemming. Schoon he! En super wat ge er mee gefabriceerd hebt! De afwerking is altijd zo uniek, de knopen zijn schitterend...ge hebt er een neus voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. allez, zo snel of wat! En ik zit hier maar te tubben (nog steeds) over die broek.
  Echt fantastisch! Ook supermooie stof voor het kleedje van lili. En waar blijf je al die handleidingen en voorbeeldkleedjes vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer erg geslaagd! Ik bewonder jouw "ik doe het gewoon"-mentaliteit echt enorm!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij zit echt niet stil, hé.
  Prachtige jurkjes alweer in een handomdraai.
  Mijn ventje is blij dat ik er ook aan begonnen ben. Zelf kleertjes maken.
  Het zou moeten schelen in ons budget ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed zeg! En uw dochters zijn ook zo allerschattigst!
  Toevallig de Tea-party-dress niet liggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ongelofelijk wat er allemaal van onder uw naaimachine komt, super gewoonweg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en dat in 1 zondagavondje!?
  Wow, je bent een natuurtalent! Echt superleuke en originele mooie jurkjes, ben echt jaloers en denk nu meteen ik ga ook weer aan de slag! Heel inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Muriel: Nee hoor, Lili kon haar jurkje dus niet dragen op haar eerste schooldag. De knopen staan er pas aan sinds gisterenavond! Alleen dat jurkje met de cirkelrok was (op de knoopsgaten na af) zondagavond! Maandag naaide ik Lili's jurk, dinsdagavond naaide ik de knoopsgaten aan beide jurken en dat melkmeisjesrokje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Meisjesmama,

  Heel mooi ! Als vlijtige lezer van je blog wou ik toch eens graag weten wat die wondertape nu precies is. Want zelf nog niet zo goed wetende waarvoor het dient wou ik het toch al aankopen (ofte hamsteren :)en vroeg er eens naar in de Veritas. Ze wisten daar niet zo wat ik bedoelde toen ik het woord wondertape uitsprak en vermits ik niet helemaal kon uitkleggen waarvoor het moest dienen (ik zie iets voor biaisband te bevestigen, maar dat klopt niet helemaal ,heb ik nu door) heb ik dus niets gekocht.
  De Wondertape die ze in mijne Veritas kenden was iets om op je huis te plakken en bv een openvallende decolletéke mee dicht te plakken.

  Groetjes van Kaatjeto

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Mie: ik niet, maar misschien dat ik dat patroontje ook nog wel eens kan lenen van iemand :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat een tempo!!! Ik dacht eerst dat het blauwe stofje in Stella's kleedje een tricotboord was. Mooi stofje trouwens die bollekes, ik zou niet getwijfeld hebben! Ze zien er weer piekfijn uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Kaatje: die wondertape verkopen ze hier in Gent in elke Veritas! Dinsdag ging ik de Veritas in de Zonnestraat binnen en daar wist die mevrouw totaal niet wat ik bedoelde. Ze kwam af met vlieseline en iets later met bandjes om met een speciale stift je naam op te schrijven -roloog-
  Ik hield voet bij stuk en zei dat ik het zeker al had gekocht in de andere Veritas. Ze zei toen dat ze zij dat ook moesten hebben dan.

  Blijkbaar hadden ze die wondertape helemaal onderaan gehangen, allemaal stof erop, bij de rijgkoordjes voor pareltjes enzo...tsss!

  Het is dus een rolletje plakband, dun, en met een wit laagje papier erop. Het is van het merk Goldzack/Prym en zit in een kartonnetje.

  Zo ziet het eruit: http://www.hobbyspecials.com/media/BW0452987125.jpg

  Bij mij zat het niet in een plastiekje maar in een kartonnetje.

  Het is dubbelzijdige transparante plakband die je eruit wast en waardoor je vlot kan naaien. Ik zag dat ze in de Veritas ook een soort lijmpen hadden. Een stift waarmee je kan tekenen maar waar er dus lijn in plaats van inkt uitkomt en die lijm is ook uitwasbaar.

  Je kan die wondertape gebruiken voor alles waarvoor je speldjes zou gebruiken. Ik gebruik de tape voor ritsen, paspelbandjes en biais. Sinds ik die tape gebruik is alles veel keuriger afgewerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wow, jij bent productief geweest afgelopen dagen! ik wou dat ik dat ook kon zeggen, ik heb zoveel in mijn hoofd en in mijn planning en er gebeurt niks, behalve living opruimen, was draaien, eten maken,..maar vandaag olé, zijn er 4 vd 5 kinders weer op school en ik lekker thuis!
  hele mooie kleedjes en rokje heb je daar gemaakt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Alweer wonderschoon!
  En inderdaad, wat een tempo!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel erg leuk, allebei. Zo grappig om te zien dat Stella altijd meteen test of de rokjes wel goed draaien.

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg over wondertape. Ik vroeg daar ook naar in de Veritas in Leuven, maar kreeg Keulse donderende blikken. (Volgens mij had ik met een stagiaire te doen, want ik had nog 7 andere vragen en ze had telkens assistentie nodig.)

  Nu weet ik dus wat ik juist moet zoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo fantastisch alweer :-) Je zou zo een winkeltje kunnen beginnen gij! Merci voor de tip ivm de wondertape. Kging er eerst mijn lief omsturen, maar nadat hij thuiskwam met zijdelinten ipv biaslint (hij beweert bij hoog en bij laag dat ze dat nie verkopen in de Veritas id Zonnestraat!), ga'k er maar vlug zelf om!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ...
  ...
  ...
  Dit is algemene stilte van mijn kant omdat ik met mijne mond open sta van verbazing en bewondering: over uw tempo, over uw nette afwerking, over uw mooie stofkeuze, over ...
  ...
  ...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. *zucht* Ik wou dat je in 't echte leven een vriendin van me was (om mijn kinders hun kleerkast te helpen vullen vooral ;p)!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Amaai, gij gaat nogal ne gang ;-)
  Mooie kleedjes. Ze zien er allebei superschattig uit in hun jurkjes. Oliver+S heeft toch echt mooie patronen, hé. Ik heb nog niet aangedurfd om er één te bestellen. Lijkt mij niet zo simpel. Zeker na het geklungel met mijn jas (mijn schoonmama komt mij zondag helpen) wat maar twee bollekes kreeg van Burda, ben ik erg voorzichtig (en bescheiden) geworden over mijn naaikunsten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Prutsen: Oliver+S heeft ook gemakkelijke patronen hoor, en je kan altijd zelf aanpassen zodat het wel lukt. Volgens mij kunde gij dat ook hoor! En wat de jas betreft, volgens mij is dat gewoon een pak moeilijker dan bv een kleedje ofzo...hoeveel bollekes er ook bij staan! Ik heb me voorgenomen om voor Stella een lentejasje te naaien, en als dat goed gaat voor mezelf misschien ook wel. Maar nu durf ik dat echt nog niet! Veel succes ermee nog, hopelijk brengt de schoonmoeder raad!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi meisjesmama,
  Hartelijk dank voor de zo heldere Wondertape uitleg. Ik weet het zeker : ik wil naar de Veritas !
  En daarna uitproberen.Helaas heb ik nog geen blog om te showen. Je bent echt superinspirerend !

  Groetjes,
  Kaatjeto

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Meisjesmama, bedankt voor de wondertape-uitleg. Ik ben het foute pakje gaan ruilen voor 'Wondertape'. Misschien een tip voor wie er nog naar op zoek is: ook in onze Veritas hing de tape bij de pareltjes en toebehoren en dus niet bij de naaispullen. Nu nog uitproberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wauw! dat kleedje voor Stella is supermooi! prachtige stof ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik had deze blog helemaal gemist! Maar wat een leuke jurkjes! Komen ze ook in grote-mensen-maat 38? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Die wondertape is echt geweldig! Bedankt voor de tip. 'k Zou eens polsen bij Veritas of je geen deel in de winstverdeling kan krijgen? Na jouw reclame-actie hier gaat die verkoop volgens mij enorm de hoogte in schieten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dank voor de tip, die wondertape is echt zalig om mee te werken! (en al helemaal voor mij als slordige beginnende naaister...)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. (nog) een late opmerking bij dit bericht: Farbenmix heeft ook een nieuw soort wondertape die mij ook goed is bevallen: het verdwijnt niet in de was, maar is wel smaller en ook wel iets soepeler waardoor dat niet altijd erg is, en: het er zit 50 meter op in plaats van 5 meter wondertape (voor bijna dezelfde prijs) dus kun je er wat langer/minder zuinig mee doen! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Na een tweede poging van de Birthday Party Dress, ben ik er aan uit geraakt, mede dankzij Oliver S Forum en Zigzagsteekje (=groep op Facebook). Mijn eerste jurk was absoluut niet draagbaar.Leuke blog trouwens !! Groetjes Nele ( Kribbe De Rakkertjes)

  BeantwoordenVerwijderen