donderdag 12 november 2009

Fietsen in Vlaanderen

Raak!

Triest, dat fietsen in Vlaanderen gevaarlijker is dan autorijden. Dat er elke week 17 mensen sterven of zwaargewond raken op hun fiets.

Ik ondervind dagelijks dat fietsen gevaarlijk is. Er gaat amper een dag voorbij dat er zich geen gevaarlijke situatie voordoet. Ik ben dan ook een defensieve fietser. Stop bij twijfelsituaties, rinkel (tot ergernis van velen) ontzettend vaak met mijn bel, zoek constant oogcontact en maak heel veel omwegen om toch maar zo veilig mogelijk te kunnen fietsen.
Oh ja, en ik vloek ook geweldig vaak! Ik HAAT het als automobilisten mijn voorrang afnemen en -als ik dan reclameer- mij dan een bepaalde vinger tonen. Ik HAAT het ook als automobilisten dubbelparkeren of mij voorbijsteken en dan op hun rem gaan staan. Ik HAAT het ook, en dat nog het meest van al, dat automobilisten achteloos het fietspad als hun parking beschouwen, dat is dus werkelijk levensgevaarlijk maar dat beseffen heel veel mensen niet (merk aan de reacties als ik luid rinkelend voorbijfiets).

Sinds kort hoort bij die instelling ook een fietshelm en een fluovest. Niet heel stijlvol maar we zijn dan incognito he!
En dan zwijgen we nog over de achteruitkijkspiegel op de bakfiets, very bomma! Maar sinds mijn kennismaking met de tramsporen van zéér nabij afgelopen zomer vond ik dat onontbeerlijk!

29 opmerkingen:

 1. ik ben het 'bijna' met alles eens, maar ik pleit toch voor verzachtende omstandigheden voor de dubbelparkeerders. Ik woon namelijk centrum Mechelen en als ik naar de winkel ben geweest of véél in en uit te laden heb, dan parkeer ik ook dubbel om alles vlug binnen te zetten ... 't is anders gewoon geen doen.
  Sinds ik in 't stad woon heb ik ook meer begrip voor de dubbelparkeerders en als ze mij boos aankijken trek ik een lief gezicht dat zegt ... "sorry, maar ik kan dit alles toch moeilijk 2 straten ver sleuren"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan uw HAAT alleen maar beamen.
  Ook hier vloeken en schelden van 's morgens vroeg.
  Ik doe elke dag het Sint-Annaplein en daar kennen ze er wat van om op het fietspad te staan. 'Wat zegt u? Fietspad? Waar?'
  Ik ben nog redelijk kalm maar mijn wederhelft schrikt er niet voor om eens op de 'kapo' te kloppen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en je wordt nog kwader als je kind zelf wilt fietsen en mee moet in het verkeer ( en fietspaden of voetpaden kennen ze hier in de brousse nog niet)

  maar omgekeerd zit ik ook vaak te vloeken op de fietsende tieners die altijd met 5 op bommatempo nevenst mekander rijden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zal je kind maar zijn dat omver gereden wordt! Kippenvel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Groot gelijk!
  Drie jaar geleden ben ik aangereden geweest, ze had mij niet gezien. Tja. Sindsdien ben ik veel agressiever op de fiets en maak ruzie met iedere automobilist die ook maar iets doet dat niet kan. En dat gebeurt vaak. 'k Mag er niet aan denken dat 'k kinderen zou hebben. (dan zou ik waarschijnlijk ook zulke blogberichten schrijven)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik weet gewoon niet of ik mijn kinderen ooit durf laten fietsen. Als ik 7 was fietste ik mee naar de winkel, zelfs na zonsondergand, ik durf er nu niet aan denken voor mijn meisjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bwa, eens die twaalf zijn geworden krijg je die ECHT niet meer in je bakfiets hoor ;-)

  Die van ons zullen wel moeten, 't is fietsen of thuisblijven! Daarom is het ook zo goed dat ze dagelijks meerijden in de bakfiets. Ze zitten vooraan, leren zo echt hun plaats in het verkeer. Het zal een deel van de opvoeding worden; defensief fietsen. En ik bedenk toch ook dat de infrastructuur er alleen maar op vooruit moet/zal gaan...toch? Plies?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit in een brainstormgroepje binnen een Europees project rond duurzame mobiliteit voor kinderen tussen 0 en 3 en voor kleuters. Staat nog in zijn kinderschoenen, maar als we ooit echt iets fabriceren of concreet ondernemen laat ik het weten. En wie weet consulteer ik je ooit als ervaringsdeskundige. :-)

  Dat alles uiteraard om heel hard te roepen dat je gelijk hebt! Ik vind het ook erg dapper van mezelf dat ik, gezien de staat van de weg en de route, Liv op de fiets naar de kribbe breng. Weliswaar volledig fluorecerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ annelyse

  je kan ook je auto zó zetten dat er nog een fietser tussen auto en fietspad kan. zo laden wij onze boodschappen en kinders uit (ook geen parkeerplaats voor de deur).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik bedoelde natuurlijk voetpad ipv fietspad.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik vind da persoonlijk héél chique van u dat gij met zo'n fluo vesteke én fietshelm over't straat durft!

  en helaas is da zooo hard nodig hé.

  Ik fiets niet... maar ik let wél altijd goed op dat er geen fietser op tegen m'n voorruit belandt.

  Flink van mij hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik vind die helmen en fluovestjes een heel triestige evolutie. Het geeft een vals gevoel van veiligheid, en owee als er eens een fietser zonder die attributen omver gereden wordt... Nee, koning auto moet dringend vallen, niet alleen voor de veiligheid, ook voor de leefbaarheid, voor esthetische straten zonder geparkeerde blikken, en voor het milieu maar dat spreek voor zich. Ik begin redelijk woest te worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Ann: ik zou ze idd ook liever niet dragen. Er zijn zelfs studies die beweren dat automobilisten hun gedrag (onbewust) aanpassen als ze zo'n 'ingepakte' fietser zien. Die dan dichter bij de fietser rijden en hen (onbewust) niet meer als 'kwetsbaar' aanzien. Ik kan de link nu niet meer onmiddelijk vinden, het was geloof ik een Brits onderzoek.
  Toch, de situaties die ik dag in dag uit meemaak op mijn fiets zijn soms zodanig gevaarlijk dat ik ze toch maar draag.

  Toch ben ik ook blij met mijn 'ervaring' als automobilist, het maakt je een bewustere fietser. Je kan beter inschatten hoe de automobilisten jou als fietser (kunnen) zien. Als nu alle automobilisten ook eens verplicht werden een paar maanden als fietser (met kinderen!) door de stad te rijden in de ochtendspits, dat zou voor velen héél verhelderend zijn.

  Al fietsend durf ik ook wel eens te dagdromen van een stad zonder auto's...wat zou de wereld mooi zijn! Maar als iedereen eens die auto zou laten staan voor ieniemienie afstandjes, wat vaker op zijne velo zou springen of op de tram, dan zou er ook al heel veel veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ja, ik ben zelf een super geconcentreerde chauffeur, net omwille van de zwakke weggebruikers en ik rijd zeldzaam genoeg om die concentratie aan te houden en niet te vervallen op automatische piloot. Moest iedereen op die manier met de auto rijden (enkel en alleen als het niet anders kan) het zou een mooie wereld worden.

  Omgekeerd ben ik op de fiets ook super geconcentreerd. Ik voel me zelfs schuldig als ik merk dat ik 10 seconden heb zitten dagdromen en niet heb gekeken of er iemand wil uitstappen uit een geparkeerde auto, of de auto's achter me wel voldoende afstand houden, of die mijn voorrang respecteert,...
  vreselijk gevoel toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als ik op de fiets zit hou ik ook altijd oogcontact met autobestuurders. Ik ga nooit ergens inslaan of oversteken zonder ik het gezicht van de chauffeur gezien heb. Wat soms op frustratie stoot bij bestuurders. Zo moest ik gisterenavond laat de Krijgslaan oversteken en er stopt een auto, maar omdat ik dus zijn gezicht niet zag en zo niet zag of hij nu stopte voor mij of niet, durfde ik dus niet oversteken. Amai, wat was hij boos!
  Ik zou eigenlijk ook een fietshelm moeten dragen, op mijn werk word ik regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van het niet doen! Ik hoop dat in de toekomst het gebruik van fietshelmen wat meer ingeburgerd geraakt...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. pfoei... ben toch blij dat ik in NL woon met +- 15.000 km fietspad.. hier zit ik er echt niet mee om op de fiets te stappen, zelfs in de grote stad is het super goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zelf heb ik géén ervaring met fietsen in de stad gezien wij op de boerenbuiten wonen en ik kan best begrijpen dat het frustrerend is om je als fietser een weg te banen tussen de auto's. Maar ik erger mij ook wél vaak aan fietsers, want vaak veronderstellen zij dat wij, automobilisten dat wij alles gezien hebben.
  Zelf heb ik (of mijn echtgenoot) al 3 (dan vergeet ik nog de kleinere) incidenten gehad met fietsers waarbij wij totaal niet in fout waren, dus alles op die automobilist steken, vind ik ook niet correct...
  *fietser bijna (het scheelde maar enkele cm's) aangereden op een rond punt. Ik keek enkel naar links vooraleer ik het rondpunt opreed, maar blijkbaar mogen fietsers het rondpunt in beide richtingen nemen. Ok ik was dan wel in fout, maar compleet verbouwereerd toen die persoon (50+) zijn middenvinger opstak én tegen mijn deur begon te stampen onder luid geroep van allerlei "lieve" woorden! Tja, dan maar gas doorgereden want durfde niet uitstappen (was 7 mnd zwanger op dat moment).
  *Verder heeft mijn echtgenoot eens een fietser omgereden, niet zomaar een fietser maar een wielertoerist, hij sneed zijn bocht af en reed volledig om het vak waarop mijn echtgenoot reed. Hij moest daar afslaan en reed dus niet snel en gelukkig maar want behalve wat schrammen en materiele schade was er niets aan de hand. Politie is erbij gehaald en mijn vriend werd niet in fout gesteld.
  *Enkele weken geleden stond ik voor het rood licht en ineens voel ik "iets" => een fietser tegen mij aangereden terwijl hij aan het smsen was met zijn vriendin (met zijn voet in het gips trouwens). Gelukkig stond ik daar, want voor evenveel geld was hij gewoon door het rood gereden! Schade: een diepe bluts (berg af, dus wel wat snelheid) en hij gelukkig niets.

  Ik begrijp jouw frustraties zeker wel, maar ik ben er zeker van dat evenveel mensen gefrustreerd zijn door de fietsers die zich als "zwakke" weggebruiker "sterk" voelen.

  Waar ik mij aan erger als automobilist:
  *groepen wielertoeristen die persé naast het fietspad willen fietsen en zo de halve rijbaan in beslag nemen.
  *groepen senioren die ook persé per twee willen rijden terwijl het fietspad maar plaats biedt aan één fietser.
  *armen uitsteken is niet meer verplicht (dacht ik), maar een fietser kan toch even "iets" van teken doen alvorens zich voor jouw auto te gooien
  *...

  Ik denk dat iedereen wat meer respect moet krijgen voor elkaar en zeker wat verdraagzamer moet zijn want beide partijen hebben hun fouten hoor.

  PS ik gebruik wel vaak de fiets voor kleine afstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat mij betreft was dit zeker niet bedoelt als een anti-auto-betoog. Hoe hard ik me met momenten ook erger aan al die rijen auto's in de stad, aan de luiheid van mensen die het heel normaal vinden om naar de bakker te rijden met de auto, aan de 4x4's die door de straten scheuren, aan de onbeschoftheid... Het is heel gemakkelijk om verzuurd te denken en te reageren. En soms moet ik ook op de rem gaan staan, ik weiger mee te stappen in zwart-wit denken.
  Ook is de situatie in een (grotere) stad niet te vergelijken met die van den buiten.
  En, fietsers zijn nu eenmaal zwakker in het verkeer. Als een fietser tegen je bumper rijdt (en laat het duidelijk zijn dat ik zo'n attitudes verfoei!) zit jij als automobilist nog altijd in je veilige auto. Een fietser rijdt een automobilist ook niet dood. Ook denk ik dat je als fietser zo vaak in het verdomhoekje wordt geduwd door auto's en vrachtwagens dat die fietsers heel gemakkelijk agressiever worden, hun plaats in het verkeer willen opeisen. Ik keur dit ook niet goed he! En natuurlijk, veel fietsers zijn (nog) geen automobilisten, hebben vaak heel weinig meegekregen van de wegcode en weinig inzicht in het verkeer.
  Ik herinner me nog heel goed hoe ik als eerstejaars kotstudent door Gent fietste, ik ben toen een paar keer hard tegen de korst gebotst door mijn eigen onkunde, ook eens tegen een bumper van een rijdende auto, reed zelden met verlichting. Geen haar op mijn hoofd dat zich daarover druk maakte...

  Vanavond fietste ik naar huis van mijn werk, met de bakfiets, zonder kindjes. Net geen 5 kilometer, waarvan 1 kilometer in het (zo goed als autovrije) stadscentrum. De gevaren van die rit:
  -auto komt om de hoek gescheurd in een éénrichtingsstraat en snijdt zijn bocht af, geen rekening houdend met mij, de fietser die wel in de andere richting mag rijden. Gelukkig hou ik daar dus rekening mee en rij ik stapvoets als ik die hoek nader, zo dicht mogelijk tegen de stoep.
  -Dubbelgeparkeerde auto in een smalle drukke straat mèt tramsporen. Achterliggende auto's die je als fietser maar blijven voorbijsteken. Probeer maar eens achteruit te kijken en de dubbelparkeerder voorbij te steken en niet in de trampsporen of onder een auto te belanden.
  - chauffeur slaat deur open zonder te kijken wie eraan komt. Ik voorzie dat het kan gebeuren dus ik rinkel. Meneer zwiert toch zijn deur open, ik wijk uit, nipt naast de tramsporen en vloek heel luid. Reactie van meneer: "zwijgt, gij bitch!"
  -kilometer verder staat er een vrachtwagen te manoevreren op (en echt OP) fietspad (dat overigens van de baan is, er staan struiken tussen de baan en het fietspad). Ik rinkel en rinkel maar hij blijft manoevreren. Uiteindelijk moest ik stoppen en heb ik luid geroepen. Zo kon ik toch passeren.

  Dit zijn geen ergernissen meer, dit is gewoon levensgevaarlijk. En dat gaat zo elke dag he, 's morgens en 's avonds.

  En nog iets, fietsers mogen met 2 naast elkaar fietsen in de bebouwde kom. Zelfs als ze achterliggend verkeer daardoor hinderen. Zolang ze tegenliggers maar vlot laten passeren. Vaak is dit veiliger, zo moeten achterliggende auto's wel rekening houden met je als fietser. Maar aangenaam is het niet, hoffelijk ook niet altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Fietsen, ik doe het ongelofelijk graag maar ik vind het jammer genoeg alsmaar gevaarlijker.

  Fietsen gaat niet samen met
  *spekgladde banen
  *automobilisten die zomaar hun deur openzwaaien terwijl ze op het fietspad staan en verwachten dat ik dat zal zien
  *tramsporen, levensgevaarlijk
  *de dode hoek van een vrachtwagen die dan nog is veel te kort zen bocht neemt.
  *bussen die te ver uitdraaien, over de voorsorteerstrook voor fietsers aan een rood licht, waardoor ik snel snel me moet verplaatsen en op het natte wegdek uitglij
  *miezerregen net op het moment dat de avond valt
  *...

  Fietsen, het is gezond maar soms ook levensgevaarlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Natuurlijk is het voor fietsers véél gevaarlijker dan voor automobilisten, daar ben ik van overtuigd. Zoals ik al schreef heb ik totaal geen ervaring met het fietsen (of autorijden) in een (groot)stad want ik denk dat ik dan volledig zal panikeren zowel als fietser als als automobilist. Enige stad waar ik per toeval in verzeilde met de auto: Lyon (gelukkig 's avonds want begon onmiddellijk te flippen). Ooit mezelf met een scooter (nog wat anders dan een fiets) in Bangkok gewaagd, maar dat was helemaal niet te doen en levensgevaarlijk.

  Neen, ik geef je volkomen gelijk op dat vlak, maar vind toch dat OOK fieters nogal onverdraagzaam kunnen zijn. Die vrachtwagen in jouw geval is aan het manoevreren, staat niet gewoon stil, geparkeerd, niets te doen. Als hij nu voor elke fietser die passeert (luidrinkeld en mopperend) moet stoppen met zijn ding, dan staat hij er morgen nog en hindert hij uren aan een stuk fietsers bij wijze van spreken. Eventjes geduld uitoefenen en die man zijn manoeuvre laten uitvoeren en het is ook opgelost he.

  Fietsers gaan er vaak vanuit dat automobilisten hun maar moeten gezien hebben, maar dat is niet altijd het geval natuurlijk.

  Ik vind het bijvoorbeeld ook niet echt kunnen dat fietsers altijd met twee langs elkaar mogen rijden ook al hinderen zij dan het achterliggend verkeer. Zeker niet als er een fietspad is en de tweede fietser toch op de baan rijdt.

  Maar langs beide kanten moet er meer verdraagzaamheid komen én respect en beide partijen zouden zowel eens als automobilist als als fietser moeten rijden wat ook al veel duidelijkheid zou brengen.

  Dus helemaal niet pro auto en anti fiets, pro beiden en soms gestresst door beiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik stoppen voor die vrachtwagen? Ja enkel en alleen om niet onder zijn wielen te belanden, niet om hem zijn manoeuvre te laten uitvoeren OP het fietspad! Van zulke dingen kan ik echt kwaad worden. Het fietspad is er voor de fietsers, enkel en alleen voor fietsers! Fietsers die op een fietspad fietsen (aangegeven met zo'n blauw bord of met witte strepen) hebben altijd voorrang! Door zo'n idioot moet ik wel op de rijbaan rijden met mijn bakfiets, op een plaats waar ik niet hoor te fietsen, waar het voor mij 100x gevaarlijker is en ik andere automobilisten hinder. Als er dan iemand mij aanrijdt dan ben ik wel in fout he! En wachten tot ie geparkeerd is? Dan kan er niemand meer door! Ik vond dat ik best mocht reageren op zulke arrogantie.
  En dan is er al eens deftige infrastructuur (fietspad ligt een volle meter van de rijbaan en er staan struiken en hagen tussen beide, vraag me trouwens af hoe die vrachtwagen daar in godsnaam is opgeraakt, stel struiken platgereden?)!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. He jammer, hoe herkenbaar! Ik dacht dat die agressiviteit tegen fietsers iets typisch Brussels was. Hier is de houding tegenover de fietsende medemens echt een van: "zottin, ga uit de weg, als je omvergereden wordt heb je het echt wel zelf gezocht" -maar dan in't Frans en voorzien van de nodige sexistische scheldwoorden ;-)

  Hier dus ook elke dag opgetuigd met fluo, helm en gepimte fiets-pinkende lichtjes, oranje vlag... Ze kunnen dan althans niet zeggen dat ze ons niet konden zien aankomen hé.

  Volgens mij is er maar 1 echte oplossing: massaal meer fietsers in de stad. Uit studies blijkt dat het overgrote deel van de autoverplaatsingen tijdens de spits in de stad voor maar heel korte afstanden zijn.
  Dus ja auto aan de kant laten voor korte afstanden, of openbaar vervoer gebruiken. Op die manier wordt het voor automobilisten een vanzelfsprekende houding met fietsers rekening te houden én moet het fietsbeleid wel volgen met aangepaste infrastructuur etc , immers veel fietsers=veel kiesvee dat moet gepaaid worden.

  En ja ik heb ook een auto maar ik sta er wel bewust bij stil waarvoor en wanneer ik hem van stal haal.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Onlangs op 't fietspad aan 't Zuid, iemand stond op het (verhoogde) fietspad geparkeerd, er was nog net plaats om te 'passeren' met mijn fiets zonder van die verhoogde rand tussen de autos te vallen, en net als ik passeer steekt die bestuurder een sigaret naar buiten om zijn asse te dumpen. Ongelofelijk woest was ik. Word nog boos als ik eraan denk. Rotzak.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het went wel zo'n helm, deze morgen moesten we zonder wegens vergeten in een of andere geleende auto. Het was echt spooky. Ik voelde me een totaal onverantwoorde moeder, mijn kinderen zo bloot het verkeer in sturen. WE zijn gelukkig heelhuids aangekomen en proberen te rekenen op hoffelijke chauffeurs!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Als automobilist kijk ik voor 'normaal' en 'volgens de regels fietsende' fietsers extra uit. Maar hier in Nederland halen die verrotte fietsers soms trucen uit! Dat neemt niet weg dat ik fietsers met regen extra voorrang geef (indien mogelijk) en er niet vlak langsaf rij maar ze de ruimte geef (wederom indien mogelijk.) Ag ik denk dat het altijd de 'asocialen' zijn die vervelend zijn, ongeacht of ze in de auto of op de fiets zitten. En ongeacht of het Belgen of Nederlanders zijn! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jij woont in Gent toch? Ik dacht altijd dat dat het Walhalla van de fietsers was. Je hebt me een illussie ontnomen... Moest het u troosten (bij wijze van spreken) hier in Brussel is het nog erger. Het centrum valt heel goed mee, maar eens Sint-Joost of Schaarbeek vind ik het levensgevaarlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik zie dat ik in herhaling val... Kat had het blijkbaar ook al gehad over de Brusselse scheldtirades tegen fietsers.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. iets anders, ik heb je een award gegeven, je geeft me zoveel inspiratie!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen