zondag 28 juni 2009

rok, tas, rok

Vandaag vierde Tieke, Madeliefs zusje, haar tweede verjaardag. Omdat ik afgelopen week een migraine-aanval had van 3 dagen, en ik me pas gisteren weer mens genoeg voelde om achter mijn terroristisch machien te kruipen, moest het dus een snel-klaar-projectje worden. En dat is dus dit (en ook nog wat cake):

gesmockt rokje voor Tieke

Een gesmockt rokje! Door het zoompje bovenaan rijgde ik elastiek en eronder smockte ik 8 rijtjes. Zowel Stella als smalle Lili pasten in het rokje dus zal het voor Tieke ook wel passen...hoop ik!

Verder maakte ik dit weekend ook deze strandtas, lekker groot om strandspul van allerlei pluimage mee te zeulen.

strandtas/boodschappentas

Het is dezelfde tas als die van Alba, maar dan vele maten groter en met 1 draagriem die dit keer wel in de juiste richting eraan is gezet. Het is ook op dit werkje dat ik de vele naalden heb stukgemaakt. Waar de draagriem aan de tas is gezet zitten er dus verschillende lagen op elkaar. Ik maakt het lint uit 2 lange repen stof, gevouwen zoals een biaisbandje en dan tegen elkaar gestikt (deze procedure omdat linten keren sowieso een hatelijke klus is en omdat dat in canvas amper doenbaar is!). Dat zijn dus al 4 lagen canvas. Omdat ik de linten al vaststikte voor het keren van de tas+voering en ik de hele omtrek van de tas nog eens wilde doorstikken aan de rand gaat dat lint ook nog eens dubbel, als ik dan even goed tel (wat ik met discalculie absoluut niet kan) zijn dat dus 8 lagen...ik ben echt een geit dat ik dat heb geprobeerd...volgens mij geraakt geen enkele machine daarover!

Maar zo'n tas maak je dus zo:
 • Knip uit je buitenstof 2 rechthoeken, zo groot als je je tas wilt plus naadwaarden (ik neem altijd 1cm)
 • Knip uit je buitenstof 2 linten, zo lang je maar wil. Of 4 repen stof, als je 2 draagriemen wilt.
 • Knip uit je binnenstof ook 2 rechthoeken, ietsje kleiner dan je buitenstof (0,5cm ongeveer)
 • naai je buitentas door de zijnaden en de ondernaad te stikken
 • naai je binnentas door de zijnaden en de ondernaad te stikken
 • plooi je linten zoals een biaisbandje, je kan dat doen met een biaismaker of door deze truc met de kopspeld, of zoals ik op 't gedacht. En stik de linten tegen elkaar.
 • Dan keer je je beiden tassen met de goede kanten naar binnen.
 • Steek je lint(en) in de buitentas en speld de einden vast aan de zijnaden
 • Je kan de linten nu al vaststikken zodat ze zeker niet verschuiven maar dat hoeft niet.
 • Steek je binnentas in de buitentas en stik de bovenrand aan elkaar (je stikt nu ook de linten mee). De goede kanten zijn nu bij beide kanten naar binnen gekeerd en dus niet zichtbaar (alsook het draaglint, enkel de uiteinden zijn zichtbaar). Laat wel een opening om te keren.
 • Keer de tas door de opening
 • Speld de opening netjes dicht en stik rondom rond de bovenrand van de tas.
 • Klaar!
 • Ik stikte wel mijn naden nog eens door op de goede kant van de stof, vind ik mooier en zo voorkom je dat je voering eruit kan flapperen.

En dan nog deze.

rood met witte stippen

En rok voor mezelf. Rood met witte stippen, wilde ik al heel erg lang. Het was niet zo gemakkelijk als ik had gedacht. Omdat mijn eerste rok voor mezelf, met rits werkelijk supersnel klaar was en alles perfect verliep had ik het blijkbaar toch onderschat. Tailleband te klein, klein lapje stof ertussen gezet. Maar ja, dan was ook mijn reeds geknipte rok te klein voor de vergrootte tailleband. Een reep stof afgeknipt bovenaan (lukte nog net, is een A-lijn). Dan bleek de tailleband weer te groot!!! Grrrr!!!! Toen alles leek te passen stikte ik toch wel het rokdeel verkeerd aan de tailleband zeker! Gevloekt en gezweet heb ik op dat ding, maar hij is af nu. Joehoe!

13 opmerkingen:

 1. Ondanks alle frustraties die hij je heeft opgeleverd, vind ik die rok er toch geweldig uitzien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mogij, de truc met de kopspeld! wijs! toch nog een beetje van de zon genoten, hoop 'k?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad een leuk rokje! Ideaal bij deze temperaturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idd een zalig zomerrokje, er staan er nog meer op het programma. Maar nu ik op deze zo gezwoegd heb ben ik niet meer zo happig om er nog een te maken.

  @vermiljoen: wijs he die kopspeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt weer hard gewerkt! Mooi!!!
  Die stof van ikea heb ik ook nog op de stapel liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Patricia: enkel de tas en het gesmockte rokje zijn van dit weekend. De rok was dinsdagavond af, na avonden lang gesleutel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gij zijt een goei! mij nog wat meer ideeën geven wat ik allemaal nog moet maken voor onze vakantie! Nu wil ik ook zo een tas en ook zo een rok! Gelukkig heb ik het smokwerk al achter de rug, een kleedje voor de oudste dochter. Maar misschien moeten de andere dochters toch ook nog een fris kleedje erbij, aargghh, tijd tekort en ik zit hier op 't werk (sshhhtt! niet zeggen dat ik mijn bloglezen aan het updaten ben!)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooi werk!! ik wil me ook wagen aan dat smocken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuk rokje is dat!
  En leuke stof voor die tas, met die vogeltjes op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Argh, migraine... daar kan ik ook serieus last van hebben. Even van de wereld ben je dan.
  Maar toch nog mooi naaiwerk afgeleverd ;-). Ik heb ook met van die canvasstof van de ikea gewerkt en ik keer de linten tegenwoordig (haha, alsof ik al eeuwen naai) om. Zo spaar ik mij naalden uit ;-). Met van die hele dikke breinaalden of chopsticks lukt dat redelijk.
  De rokjes zijn ook allebei mooi geworden. En met dit weer kan je ze gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Linten keren kun je ook gemakkelijk met een truukje doen: Je legt er nog een (smal!) reepje stof tussen. En die naai je dan aan 1 uiteinde mee. (let wel op dat je 'm niet meenaait bij de andere naad!!!!) Als je dan gaat keren, dan hoef je alleen dat reepje stof naar buiten te trekken... (beeeetje frutten in het begin, maar daarna trek je 'm zo eruit!)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. de stof van de tas heb ik vandaag ook gekocht. Ik wist niet wat ik er mee ging doen, maar ze was gewoon té leuk. Bij deze heb ik wat inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. liesbet de keyser16 april 2011 om 09:50

  hoe doen jullie dat ik heb 4 kids altijd opruimen en dan koken kuisen; cakes maken en dan nog proberen te naaien want het is lang geleden boj moj 15 jaar met kleine kids en gaan werken en gebrek aan plaats kwam ik er nie toe maar nu met die massaconsumptie en overal hetzekfde te zien en veel af te vallen ga ik er terug aan beginnen project 1 slaapkleed voor dochter voor mama hetzelfde als het lukt want dat paspelke amaai dan nog vest afbreien en terug snit en naad gaan volgen on volwassenonderwijs kids zijn groter jongste 5 maar met vakanties s'avonds kapot ook nie veel tijd jullie zojn allemaal uit het gentse en ik uit antwerpen snik vind hier maar is mooie stoffen en betaalbaar voor beginneling ik hoop da die apppelcake lukt in ieder greval ben stik jaloers op jullie organisatietalent ofwel zijn de dagen te kort groetjes uit antwerpen liesbet

  BeantwoordenVerwijderen