donderdag 11 juni 2009

Meisjesmama verlegt haar grenzen: blinde rits en stolpplooi!

grenzen verleggen: blinde rits en stolppooi

Dit rokje maakte ik gisterenavond. Het was de eerste keer dat ik me aan een rits waagde. Ik heb het altijd al vermeden maar als ik een rok voor mezelf wilde dan moest er wel een rits in! Nadat ik had uitgeplozen welk voetje het ritsvoetje was (datgene met aan de 2 kanten een uitsparing, allez denk ik toch, ik was te lui om mijn handleiding te nemen) zette ik de rits erin naar mijn eigen inzicht en dat ging goed! De rits zit mooi ingewerkt in de tailleband (foto onderaan links) zowel aan de buitenkant als de binnenkant (dat was wel een gepuzzel, duizend-en-één keer de rits op de stof gelegd om te zien welke kanten op elkaar moesten!). De tailleband tekende ik over van een bestaand rokje en is dubbel. De rokdelen knipte ik naar maat maar het was al wat laat en ik had er dus niet aan gedacht dat ik eigenlijk een A-lijn wilde, ik heb voor het achterpand enkel de breedte genomen van de tailleband waardoor dat pand dus gewoon recht is...Het voorpand was een pak breder dan de tailleband, dat moest ook want er moest dus een stolpplooi in! Erg gemakkelijk allemaal, en zo klaar dus! Op naar het volgende rokje!

Het stofje kocht ik afgelopen zaterdag in de kringloopwinkel voor 1€, het is wat retro, beige met rode en gouden accentjes. Bij het snijden van de stof begon ineens heel mijn tafel te glinsteren! Het is tricot met amper rek in, ideaal om te verwerken!

Vermiljoen toont je wat je allemaal kan doen eens je een goedpassende tailleband hebt gevonden!

Ik deed het allemaal met wat plantrekkerij, ik was te lui om vanalles op te zoeken over ritsen en plooien maar om het u wat makkelijker te maken: hier vindt u uitleg over de stolpplooi en hier vindt u uitleg over het inzetten van een blinde rits! Laat u vooral niet afschrikken door de uitleg, ik deed het zonder spelden enzo (as usual) en het is gewoon veel moeilijker uit te leggen dan het eigenlijk is.

16 opmerkingen:

 1. Leuk hoor! Ik ben steeds weer verbaasd over hoe jij 'zomaar wat probeert' en dan zó'n resultaat bekomt. Die uitleg van de stolpplooi, daar snap ik idd. de ballen van, maar de tekening lijkt me wel duidelijk. Bedankt voor de link.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. WAAUW, knap gedaan. waagde me onlangs ook aan e rokje vr mezelf... het lapje ligt nu in de kast... pff moeilijk vond ik dat! mss probeer ik het binnenkort nog eens...aan de hand v de link en tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superchic!
  En zomaar eens "snelsnel op een avond"?! Wat zijn jullie toch allemaal kraks :o).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goed gedaan hoor! enneuh een fijn stofje (maar 1 euro!!!?)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wow baby!!
  das kei ferm jong!
  en dat zo maar efkens uit uw mouw schudden op nen avond... bij mij duurt diene avond dan altijd veeeeeeeeeeel te kort...
  dat is ech ferm!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. pfff, ikke vandaag voor de zoveelste keer naar de kringwinkel... maar stof vind ik daar nooit hoor, wel speelgoed voor Jitse (dat anders toch maar teveel kost) en ooit een te groot rokje waar ik een jurkje voor haar van ga maken, maar daar blijft het bij. Ik wil een andere kringwinkel in de buurt. hihi.
  Knap hoor om zomaar effe een blinde rits te zetten. Mijn eerste blinde rits heb ik toch met het blinderitsvoetje gedaan hoor, en dan was het een eitje. (ik vind het makkelijker dan een gewone rits)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh dus er is dan nog een blinderitsvoetje ook?! Hmmm. Ik heb nu dus een dubbelzijdige blinde rits (want ze is ook aan de binnenkant proper weggestoken) gemaakt...dacht ik zonet...Of niet?

  @filosophietje: mijn avonden zijn ook te kort, je hebt mijn wallen nog niet gezien he...awel dat is omdat ik veel te laat in mijn bed kruip! De meisjes gaan erin tussen 19u en 20u en als ik dan chance heb kan ik meteen beginnen naaien (lees als ik de strijk enzo laat staan). Ikzelf zit vaak om 23u nog te naaien...om dan de volgende morgen op te staan met het meest overweldigende ochtendhumeur ever! Jochei!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. awel, ik moet iets zeggen: op mijn naaimachine staat ALTIJD een ritsvoetje. ik vind dat gewoon gemakkelijker, want ge moet eens kijken: die uitsparing waar uw naald doorgaat, die is groter dan bij een gewoon voetje en dus kunt ge beter kijken waar ge aant stikken zijt! en het bespaart u wat gehaspel met voetjes-wissel tijdens het naaien. maar voor een blinde rits zet ik inderdaad wel mijn blinderitsvoetje erop..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heel knap!
  Ik ben nogmaals ferm onder de indruk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. en hoe ziet zo'n blinderitsvoetje er dan uit? Zit er dan zo'n uitsteeksel aan dat de ritsrand open rolt?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geen idee hoe zo'n voetje er uit ziet... Maar ik heb een vraag voor jou! Je hebt je op dit blog ge-out als Gentkenner, dus bij jou moet ik wezen! Ik mag een weekje housewatchen op het appartement van mijn zus in Gent en ben op zoek naar leuke stoffenwinkels. Gent is naar het schijnt the place 2 be voor leuke stoffen, kan jij me vertellen waar ik moet zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Euh...

  Ikzelf en met mij vele andere stoffenzotten uit Gent vinden het aanbod voor zo'n stad als deze veel te povertjes. Maar uiteraard kan ik je wel wat adresjes aan de hand doen. Verwacht niks spectaculair, verrassen of origineel.

  1) Artevelde (vrijdagsmarkt, centrum): hier vind ik het aanbod het interessantst. Meestal beland ik daar. Ze hebben er helemaal achteraan een hoekje (trapjes naar beneden) met allemaal stoffen aan 2.5€ per meter. Als je geluk hebt vindt je daar wel eens iets leuk.

  2) De turken in de Sleepstraat: er zijn daar verschillende winkels met stoffen, ik heb daar nog nooit iets duurder dan 5€ gezien. Meestal is het dan ook geen vette. Maar af en toe kan je er wel eens iets leuks op de kop tikken, al was het maar omdat het zo spotgoedkoop is. Ik ga altijd bij dezelfde turk, die met de breedste gevel met ramen. De andere winkels loop ik niet meer in, te lui en ik heb er nooit iets tof gevonden.

  3) De Strik ofte Au Pluba (Ledeberg): goedkoop en soms wel iets plezant. Rare meneren in de winkel maar wel goed voor de portemonnee!

  4) Stoffenidee (Hoogpoort, centrum): duur en saai. Kocht er ooit rood met witte stippen aan 15€ per meter, na 1x wassen was de stof al hard verkleurd, en dat was toen het enige leuke stofje in de hele winkel.

  5)Bij Samira (Gentbrugge/Ledeberg, Brusselsesteenweg): 1x binnen gelopen, niet goedkoop maar wel groot aanbod...zou er nog wel eens kunnen gaan kijken eigenlijk...

  6) op zondagvoormiddag is het markt op Ledeberg en naar het schijnt staat er ook een stoffenkraam maar dan alleen als ik er niet ben want ik heb ze nog nooit gezien.

  7) vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend is het prondelmarkt op St. Jacobs (centrum) en vaak staat er daar ook een kraampje met fournituren (retrobandjes, zigzagband, knopen...)

  Als er iemand kan aanvullen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wel, misschien niet spectaculair of origineel, maar in elk geval al keuze in waar ik naartoe kan. Dat kan je van hometown Leuven niet zeggen, dus ik trek toch maar eens op ontdekking uit. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hé, meisjesmama, ik wil me ook wagen aan een rokje met een blinde rits en ik kom hier wat inspiratie en tips opdoen. Maar volgens mij heeft mijn brother geen blinderitsvoetje. Wel een gewoon ritsvoetje, maar geen blinderitsdingetje.
  Lukt het goed met een gewoon ritsvoetje, of heb je ondertussen al een stuk bijgekocht.
  Mercikes
  Annelyse

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mijn brother heeft ook geen blinderitsvoetje. Wel een gewoon ritsvoetje. Ik heb altijd al ritsen daarmee ingezet (het is hetzelfde voetje als bij mijn vorige machine! Gemakkelijk, kan ik die ook nog gebruiken). Ik heb ondertussen drie of vier keer een rits ingezet, blinde en gewone. De blinde rits in deze rok is niet zo 'blind' als ze eigenlijk hoort, maar dat wist ik toen nog niet. Ondertussen lukt het me best goed.
  Een paar weken geleden kocht ik in de Veritas zo'n blinderitsvoetje (pakketje,zou universeel zijn) maar ik snap dus absoluut niet hoe dat eraan moet! Dus doe ik maar verder met mijn gewoon ritsvoetje en dat gaat ook best vlot, soms moet ik wel eens een keertje meer stikken (dichterbij de tandjes) maar dat is niet zo lastig. Dat gebruik ik ook voor paspelbandjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai! Weet jij waar ik een patroon kan vinden van dit rokje? Vind hem erg leuk, maar kan nergens zo'n patroon vinden!

  BeantwoordenVerwijderen