zondag 24 mei 2009

Zonnekapje voor Stella

Omdat we gisteren merkten dat Stella's zonnehoed van vorige zomer echt te klein was geworden en omdat het zomert, maakte ik deze middag snel snel een zonnekapje voor haar. Groene bloemen en oranje lintje.
Ik vergrootte het patroontje dat ik al eens gemaakt had. Eenmaal af zat het erg ruim voor haar, en door het te vergroten sloot het kapje achteraan aan de hals niet mooi aan. Daarom reeg ik nog smalle elastiek door de tunnel die je automatisch hebt als je het lintje eraan stikt. Nu past het mooi aan, maar haar hoofdje zit er diep in, het kapje zal dus nog lang meekunnen! Ik gok dat het kapje zeker past voor 3-5 jarigen.

Omdat ik in mijn voorgaande handleiding misschien niet zo duidelijk was heb ik dit keer wat meer foto's genomen.

Zonnekapje

foto 1: de patroondelen overgetekend op patroonpapier
foto 2: patroondeel voor de klep 2x overgetekend op de stof met 1cm naadwaarde. Je ziet er ook mijn nieuw speelgoed de rotary cutter met snijmat! Geweldig gemakkelijk dat ding, veel sneller en properder en preciezer!
foto 3: de gesneden stukken
foto 4: de verstevigende vlieseline op 1 deel van de klep gestreken met rondom rond 1cm naadwaarde zonder vlieseline
foto 5: de gestikte klep, de rechte kanten open gelaten en gekeerd.
foto 6: de magneet van de schoonmoeder. Een soort geleider waardoor je keurig je bochtjes maakt als je in 3 rijen de klep doorstikt.
foto 7: elastiek in de lintjes-tunnel
foto 8: Stella in het park
foto 9: zij-aanzicht

De handleiding (copy-paste uit het vorige bericht, met enkele kleine aanvullingen) gaat als volgt:

Benodigdheden:
 • patroontje van het hoedje en de klep
 • verstevigende vlieseline (voor de klep, 25cmx10cm is voldoende)
 • 1m biaisband of lint
 • eventueel tweelingnaald
 • naaimachine, stof (normaal krijg je het kleinere zonnekapje net uit een fat quarter, misschien dit ook wel)
hoe? Zo!
 • teken de patroondelen over op patroonpapier (de patroondelen zijn getekend op A4-formaat)
 • speld de patroondelen op de dubbelgevouwen stof en let erop dat het patroondeel van de klep op de stofvouw ligt. Die klep moet je overigens 2x knippen, dus 2x op de stof overtekenen.
 • teken de patroondelen over, ook het schuine streepje in de kruin van het kapje (3cm)
 • teken eventueel je naadwaarden aan het kapje (ik neem meestal 1cm, ook naadwaarden tekenen aan de rechte zijden van het kapje want daaraan moet de klep komen)
 • teken naadwaarden aan de klep (ik legde eens de rechte kant aan de zelfkanten zo moest ik niet zigzaggen nadien om rafelen te voorkomen), let erop dat de naadwaarde aan de rechte kant even groot zijn als die aan de rechte kant van het kapje.
 • knip de zonneklep 2x (dus 2x op de dubbelgevouwen stof!)
 • knip de hele zonneklep uit je vlieseline (dus zonder vouw in het midden, dat blijf je anders zien
 • strijk de stijve vlieseline op de stof voor de klep aan 1 verkeerde kant van de stof
 • stik de 2 delen van het klepje aan elkaar maar laat de rechte kant open
 • strijk de naden open en keer het klepje, strijk dan nogmaals op de goede kant van de stof
 • stik langs de gekromde kant van de klep (om ervoor te zorgen dat de harde kant niet gaat schuiven).
 • Hier komt de tweelingnaald piepen. Op zomerhoedjes of petjes zie je vaak dat de klep verschillende rijen stiksels hebben, dat is (denk ik toch) om te voorkomen dat de 2 lagen stof gaan schuiven. Ik gebruikte geen tweelingnaald maar een magnetische geleider die ik van mijn schoonmoeder te leen heb (omdat ik te lui was om uit te pluizen hoe mijn machine werkt met een tweelingnaald). Het is een magneet met een rechte kant die je op je metalen plaatje van je naaimachine zet, zo blijf je mooi recht stikken. Ik stikte 3 rijen stiksel. De klep is nu klaar
 • Stik het kapje aan elkaar (laat de rechte kant open) en geef knipjes in de bochten
 • zigzag de blote stofranden (om rafelen te voorkomen)
 • Steek precies in het midden van de klep een speld en speld de klep naar binnengeslagen op het midden van het kapje (dus de goede kanten naar binnen!)
 • stik de klep aan het kapje
 • stik het lint aan het kapje (zodat je een tunneltje vormt en er eventueel achteraf nog elastiek kan doorrijgen om het mooier te laten passen, de uiteinden van de elastiek kan je dan mee vaststikken op het punt waar de lintjes los komen van het kapje)
 • zoom de onderkant om (en een klein stukje van de zijkant, maar dat zit normaal al mee omgeplooid met de zoom van de klep aan de kap). Ik maakte dit kapje uit 1 stuk, maar je kan evengoed een aparte onderkant nemen met meer fronsen in zodat het wat meer roezelt en dat aan het kapje stikken. Ik nam ook een gewoon rechte onderkant, dus als je dit ook van plan bent dan teken je best een gewone rechte lijn op de plaats waar de golvende lijn staat op het patroon. (als je elastiek rijgt dan heb je automatisch wat meer frons, ook bij een rechte onderkant)
 • stik een neepje op de getekende lijn in het kruintje, aan de binnenkant (dit is niet noodzakelijk)
 • klaar!


De patroondelen voor de grotere maat vind je hier:
patroondeel zonnekapje 3-5 jaar

patroondeel klep zonnekapje 3-5 jaar

De patroondelen voor de kleinere maat (1 tot 2 à 3 jaar) vind je hier en hier.

Deze handleiding, de afbeeldingen en het bijbehorende patroon zijn enkel voor persoonlijk gebruik, en dus niet voor commercieel gebruik, bedoeld.

20 opmerkingen:

 1. Ik vond dat kapje toen al zo geweldig mooi dat ik er meteen twee heb gemaakt. Eentje was te groot. Model verkleind. Resultaat? Tweede was te klein. Ach ja, het eerste past over een jaar of twee wel en het tweede kan later voor een pop dienen ;-) Ik moet dus dringend een derde maken. Nu hopelijk wel eentje dat past.
  Is het de moeite om zo'n rotary cutter aan te schaffen? Nu doe ik alles met de schaar en dat gaat ook wel, maar als het gemakkelijker kan... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Vermiljoen: ja echt letterlijk stralen, op alle foto's die ik gisteren maakte zag je de zonnestralen als een aureooltje rond haar kapje. Moet wel echt zonafwerend zijn dat zonnekapje ;-)

  @Prutsen: ik vind het echt heel gemakkelijk gerief. Het gaat een pak sneller en het is veel properder. Maar misschien ben jij gewoon een veel nauwkeuriger knipper dan ik... Ik ben nogal brut en slordig en dan is die rotary cutter echt een gemak.
  Wat leuk dat je het al geprobeerd hebt, dat kapje. Ik heb Stella's hoofdje eerst wat gemeten, zo moest dit kapje 19cm diep zijn en moest de afstand voorhoofd-kin 21cm zijn. Dan tekende ik een rechthoek met die afmetingen en daarna de kromming van het hoofdje. Misschien kan je zo een goed passend patroontje tekenen voor jouw dochtertje? Nog een vraagje, kreeg jij de patroondelen goed afgeprint?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oooh leuk, ik heb m ook gelijk afgeprint, want mijn dochter weigert haar zonnehoedje aan te houden, misschien is dit effectiever hihi. Dankjewel.
  oh ja: patroondelen hier zonder problemen afgeprint hoor, nu nog zien dat de maat klopt.
  groetjes
  rietje (een ander belgisch sanchoërtje)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik tekende de patroondelen op A4, dus zouden die ook zo uit je printer moeten rollen. Het grotere kapje is dus 21cm+5cm hoog en 19cm diep, als die afmeting klopt dan is het goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de patroondelen niet geprint, maar overgetekend op A4 formaat. 'k Zou dus niet weten of het vlot uit de printer komt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zal het dan eens testen of het vlot uit de printer komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het komt er heel vlot uit, maar het is niet op A4formaat...het prentje is de helft van een A5, of doe ik iets verkeerd? (

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoe groot zou het kleine kapje moeten zijn? ik heb namelijk de indruk dat ie bij mij te groot uit de printer gerold is... dan kan ik een beetje met de instellingen spelen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hmm...toch niet ideaal dan zo'n scan...
  Ik heb het patroontje nu niet meteen bij mij, maar dat kleinere kapje is 20cm (van voorhoofd tot kin, dus daar waar de klep aan het kapje zit, ik dacht dat ik voor het roezelrandje 3cm rekende) en 17cm diep...
  Anders zoals Prutsen, rechtstreeks overtekenen van het scherm?

  Ik kan het zelf moeilijk testen, heb geen printer aangesloten op mijn laptop.

  Als er iemand een beter idee heeft om het patroontje te delen laat het me weten he!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ok, ik heb het dus getest. Grootste formaat gedownload en afgeprint op A4. Komt er goed uit maar het uiteindelijke kapje is wel kleiner dan hetgene dat ik tekende. Het scheelt 1cm in zowel de breedte als de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. waauw! wil ik ook wel eens proberen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. en nu ook het kleinere kapje getest en dat klopt ook niet! Dat kleinere kapje is eens afgedrukt groter dan de grotere maat....Daar moet dus 2cm af in hoogte en 1cm in breedte! Ik zal toch een andere manier moeten zoeken...Iemand tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. tips; blijven verderdoen en ons verbazen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. eigenlijk een simpele tip: teken op je patroon een vierkantje van 1cm op 1cm, dan moeten de mensen zelf een beetje prutsen met hun printerinstellingen en als dat vierkantje bij hen ook 1*1cm is, is de rest van het patroon ook juist

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Merci voor het patroontje! Ik was bij het kleine modelletje op slag verliefd, en heb ondertussen ook een roodkapje rondhuppen! (met dank aan super-oma voor de uitvoering)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat goed dat je dat zo op je blog krijgt! Ik zit nog even gigantisch te prutsen met het tassen patroon. Ik krijg het niet digitaal, want het is te groot voor a4. Dus heb nu alles gecopieerd, dan moeten de liefhebbers het maar bestellen en dan stuur ik het op ofzo!
  Jij had toch ook die haarbanden? Die heb ik deze week in 5 voud gemaakt voor mijn dochter, zoo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. de mijne is ook klaar!!! in keerbare versie nog wel, en hij staat Jitse fantastisch, dankje wel dus

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een lente later heb ik het geprobeerd. Ik heb het overgetekend op een A4. Ging prima. Morgen is het roodkapje voor wie het bedoeld is jarig, dus kan het meteen gepast worden.
  Super bedankt voor het idee en het patroontje.

  BeantwoordenVerwijderen