vrijdag 6 maart 2009

Rrrrrrrokskestijd!

De zon schijnt!

de zon schijnt!

Dit fleurig rokske maakte ik vanavond. Poepsimpel en heel snel klaar! Hier vind je de tutorial. Maar eigenlijk komt het simpelweg hierop neer: ik gebruikte stof van 1.50m breed en knipte een reep van 40cm. Ik stikte de zelfkanten tegen elkaar, dat werd de enige zijnaad. Bovenaan naaide ik een tunnel zo breed als mijn elastiek en liet een kleine opening om de elastiek door te voeren. Onderaan werkte ik de rand af met biais (again!). En hopsakee klaar! Stella moet haar nieuwe rok nog passen dus heb ik de opening nog niet dichtgemaakt en de elastiek nog niet aan elkaar gezet. Ik denk wel dat hij nog wat lang gaat zijn voor de kleine krullenbol.

fleurig rokske

Ik denk dat er wel iemand het schoon stofke herkent.

Edit: Het rokske was veel te lang voor de mejuffer. Omdat er biais aan de onderkant zit kon ik niet zomaar omzomen. Daarom plooide ik de tunnel nog eens om en stikte nog eens vast. Nu is de rok nog aan de lange kant maar zo kan ze lekker zwieren. Volgens Stella is het een dansrok, en dus hebben we de hele namiddag gedanst!
Et voilà: foto's met model!

dansrok

10 opmerkingen:

 1. Heel mooi! Krijgen we ook nog een foto met het model? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke rok! Het staat je dochter erg zomers. Heel leuk!

  Ik kwam even melden dat ik toch een aparte blog heb aangemaakt voor alle creatieve berichtjes. (zie nieuwe link)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een schattig rokje en wat een leuk stofje!
  ik mag geen rokjes meer naaien (zie http://meermohr.blogspot.com/2009/03/8-skirts-4-dresses.html) maar mijn handen jeuken toen ik dit zag! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb gewoon de chance van 2 dochters te hebben die allebei stiepelzot zijn van kleren (en dan vooral vestjes maar dat kan ik niet maken). Sinds kort vliegt alles van Stella's kast dat haar niet meer past rechtstreeks in de kast van Lili. Dat geeft geregeld ruzie. Het zal niet meer zo lang duren eer ze dezelfde maat hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, de foto links onderaan, die kan zo in een boekske!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stien,
  Jij moet mij helpen!!! Ik ben ook bezig dit rokje aan het proberen maken en zit hier dus met stof uitgeknipt op 40 cm vertikaal van stof van 1,50 breed, ik heb de zelfkanten aan mekaar gestikt maar nu heb ik dus een rokje met een omtrek van 1,50m dat ziet er zooooo reuzegroot uit voor mijn kleine meid, klopt dat eigenlijk of moet dat de helft zijn van die 1,50?

  Help je mij even aub!!

  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @mama van drie: ja dat klopt hoor. Je moet nu nog een tunnel stikken (wel opening laten voor elastiek) aan de bovenkant en daar dan een elastiek doorrijgen. Zo gaat het rokje rimpelen en is het maar zo breed als je elastiek. Je meet best eens de taille van je meisje en knipt de elastiek op maat. Als je de elastiek hebt doorgeregen moet je de 2 eindjes vaststikken en de kleine opening die je in de tunnel hebt gelaten vaststikken.
  Als je zo'n rokje maakt met stugge stof zal het minder mooi vallen als met dunne stof. Bij dikke stof zou ik een aparte tailleband (met elastiek erin) gebruiken en dan de stof met de machine rimpelen en dan het gerimpelde rokdeel aan de aparte tailleband zetten. Maar als het dunnere stof is gaat dat zo mooi vallen.

  Je bent dus goed bezig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. HAllo meisjesmama,

  Heb jij wel een zo'n makkelijke rok voor jezelf gemaakt? Ik vomd het model wel schattig, maar heb een zoontje. Dus ik dacht misschien kan ik het ook wel voor mijzelf maken. Wellicht moet ik het maar gewoon proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. nee, voor mezelf zou ik dit zeker niet maken. Een rok met een elastiek is voor kinderen vind ik. Tenzij je een fotomodel bent, dan sta je met alles ;-)
  Als je graag een rok maakt voor jezelf, kijk dan eens bij Mme Zsazsa, zij geeft je de uitleg om op basis van je eigen maten een rok te maken. Even wat rekenen maar dan loopt het wel los.

  BeantwoordenVerwijderen