maandag 9 maart 2009

Boomjurk

voorpand

Zaterdag toonde Vermiljoen me hoe het nu eigenlijk werkt zo'n beleg. En dus besloot ik het maar eens meteen uit te proberen! Wat ging dat goed seg! Zo properkes!
beleg

Dit jurkje was bedoeld als cadeautje maar ik vind dat er teveel foutjes inzitten om het af te geven. Gelukkig past mijn kleine Lili erin, al vrees ik tegenkanting want ze wéét dat het voor een ander klein meisje was bedoeld.

boom
De boom tekende ik zelf en appliceerde ik met vliesofix.

De schouders kloppen niet helemaal, die van het rugpand zijn iets breder dan die van het voorpand, dat ligt denk ik aan het beleg. Ik heb niet zo nauwkeurig gestikt toen ik het beleg erop stikte waardoor de naadwaarden niet meer klopten. Ook had ik geen rekening gehouden met de sluiting en had ik geen overlapping op de rug om de knoopjes erop te krijgen. Dat loste ik op met een groene band. Domme fouten eigenlijk, maar ja al doende leren we he!
rugpand

Anyway, ik ben al bij al best content van mijn eerste beleg!

Boomjurk

18 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk een heel domme vraag, maar wat is een beleg?
  Mooi kleedje trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel ik heb er ook eeuwen over gedaan eer ik wist wat een beleg was! En eens ik wist wat het was leek het me veel te moeilijk en gebruikte ik dus bijna altijd biaisband om randen af te werken. Een beleg dient dus om halsopeningen en armsgaten of eender welke zichtbare rand af te werken. Je stikt er dus gewoon aan de binnenkant (goede zijden tegen elkaar, averechts stikken) een stuk stof tegen, het geheel keer je dan nadat je knipjes geeft in de hoeken en bochten. En dan stik je nog eens smal op de rand door zodat het beleg niet omhoog kruipt of gaat flapperen. Zo heb je dus keurige nette randen! Er kruipt zo wel meer stof in je kledingstuk maar het is eigenlijk wel netter en helemaal niet moeilijk. Op de 2e foto kan je het beleg zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kijk, ik leg je uit wat een beleg is, en jij expliceert mij het woord naadwaarden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt. Lijkt mij toch wel moeilijk, maar ik ga het eens proberen met een oud stuk laken. Na mijn vorige ervaring (niks voorzien om de halsopening verder open te kunnen doen, dus hoofdje ging er niet door) maak ik eerst een proefstukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kom hier vaak maar vergeet altijd iets achter te laten. Het is hier leuk!
  Dat van de niet aansluitende schouderstukken zou volgens mijn naailerares verholpen kunnen worden door te driegen. Bha! oorlog aan het driegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey,

  Sinds ik jouw blog volg, kriebelt het enorm om ook zelf aan de slag te gaan met naald en draad.

  Jammer genoeg begint de eerstvolgende cursus pas in september ... en ik vrees dat ik het niet tot dan zal volhouden!

  Graag had ik mij dan ook nu reeds een naaimachine aangeschaft om op eigen initiatief wat te experimenteren / prutsen.


  Daarom vroeg ik me af of je tips hebt waarop ik moet letten bij deze aankoop of misschien zelfs een aangeraden type/merk?

  Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Vermiljoen: sja naadwaarden, ik wist niet goed hoe ik het anders moest noemen. Ik bedoelde dus dat door het beleg erop te stikken ik geen idee meer had hoever ik van de rand moest stikken omdat het beleg nu op mijn krijtlijntjes zat, oeps. En natuurlijk ook omdat ik maar wat aangestikt had met het beleg en ik het vermoedelijk niet op elk pand even breed van de rand heb gestikt. Slordigheid noemt men dat, maar hey that's me!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @prutsen: haha dat is ook zo'n domme fout, de sluiting vergeten! Zou mij ook kunnen overkomen. Zo gaat dat dus als je wat experimenteert! Ik vond ook dat zo'n beleg er heel moeilijk uitzag maar nu ik zelf eens geprobeerd heb valt dat best mee. Ik heb alleen nog wat schrik om zo 2 mooi gelijke panden te krijgen, want met zo'n beleg moet je toch rekening houden dat er ook nog naden bijgeteld moeten worden, ofwel zit ik er zelf compleet naast.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Nimsa: driegen, ik weiger dat gewoon te doen. Vreselijk werkske.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ anoniem: ik ben ook wachtende op een naaicursus. Ik ben een absolute beginneling dus van mij moet je niet teveel goed advies verwachten. Omdat het zo kriebelde om te naaien en de cursus nog zo ver weg was ben ik er ook maar gewoon aan begonnen. Zo mislukt het wel eens en loop ik hier geregeld te vloeken op mijn machien. Maar zo leer ik best veel. Ik gebruikte eerst mijn moeders machine, een redelijk recente singer. Het ging wel, was een heel duidelijke machine maar nu ik mijn eigen machine heb lijkt de mijne stukken degelijker. En ze stikt trager wat een voordeel is voor beginners zoals ik. Ik kocht de mijne voor 60€ bij de Lidl, nu ja ik verwacht er ook niet kweetnietwat van. Ik wilde er niet teveel aan uitgeven want het zou wel eens een bevlieging kunnen zijn. Ik ben er echt content van en ze heeft haar geld al goed opgebracht. Als ze het begeeft koop ik zeker een degelijke machine zoals een Pfaff of een Bernina, maar die zijn ontzettend duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. driegen: de handeling op zich valt zo nog wel mee, alleen geeft het mij cst het gevoel dat het niet goed gaat zijn, en dat ik opnieuw en opnieuw en.. enfin ge kent dat wel.
  Wacht maar, als je volgend jaar weldegelijk op naailes gaat. Ik heb het er ondertussen al op gevonden dat ik stiekem niet drieg en als de juf rondkomt, ik dan snel een paar driegresten in de naad aanbreng :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Meisjesmama, bedankt voor de tips! Amai zou je niet zeggen dat je beginneling bent, aan jouw resultaten te zien! Zal al tevreden zijn als ik zo'n dingen voor elkaar krijg!
  Als iemand ergens een goede promotie voor een naaimachine ziet, mag je dat steeds laten weten!
  Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. http://nl.kruidvat.be/domains/kruidvat/pages/datapresenter/S2/kruidvatmagazinepage.aspx?dataid=13340000010644

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb inmiddels de machine aangeschaft die ze deze week in het Kruidvat verkochten, bedankt voor de link!
  Nu nog ermee leren werken! :)

  Wilde bij deze ook laten weten dat ik onlangs zag dat er op vrijdag 17 April een 'Stoffenspektakel' doorgaat in Flanders Expo, Gent ... Voor het geval dit jullie zou interesseren om aan nieuwe leuke stofjes te geraken?

  Greetz

  BeantwoordenVerwijderen
 15. meisjesmama, weet jij waar ik ergens een uitleg kan vinden over hoe je die sluiting met knopjes dan wel juist moet maken? bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedoel je een polo-sluiting? Er staat een goeie uitleg voor een polo-sluiting in het boek 'naaien is niet moeilijk' van Burda (te koop in Veritas voor 12€ ofzo). Bij dit kleedje overlappen de twee rugpanden gewoon (ik was dus vergeten van daar extra stof voor te rekenen, dus op 't laatst maar wat extra stof ertegen gestikt) en staan daar dus de knoopjes op de overlap. Vanonder is de overlap dichtgestikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ah, een polosluiting, nu kan ik verder. Mijn achterpand is één geheel, ik dacht dat het hoofdje er wel door ging kunnen maar niet dus. bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen