dinsdag 10 maart 2009

Poppendraagdoek

Laatst zag ik Stella in de weer met een sjaal en een pop. Tijd om haar in te wijden in het babydragen me dunkt! Niet dat ze dat niet kennen, draagdoeken worden hier nog wel gebruikt. Ik heb er nu enkele te leen van Vermiljoen, zo zalig!
Stella straalde toen ik haar vroeg of ze wilde dat ik voor haar een poppendraagdoek zou maken. Ze koos voor paars en kleine zus, ja, die moest het dan maar doen met oranje want ik had maar 2 kleuren fleece in huis.
Dit is echt supergemakkelijk en klaar nog voor je met je ogen knippert!

poppendraagdoek

Zo maak je het:
 1. Je neemt een lap fleece want dat rekt, eventueel andere rekbare stof is ook goed maar fleece is des te handiger omdat het niet rafelt en er dus niet gezoomd of overlocked moet worden! De afmetingen zijn 60cm op 85cm.
 2. Je plooit de lap fleece in de lengte dubbel. Het moet immers een buidel worden. De pop slaapt straks tussen de plooi.
 3. Je stikt de korte einden aan elkaar en laat de lange kanten open zodat de buidel open kan.
 4. Binnenstebuiten draaien zodat de naad binnenin zit en hoppa klaar!
 5. Leuker om te zien is natuurlijk om vanbinnen met een contrasterende kleur te werken, maar impulsief als ik ben heb ik de draagdoek gewoon meteen gemaakt toen dochterlief erom vroeg. Niet echt lang over nagedacht dus.
 6. De meisjes mochten elk een applicatie kiezen, zo wordt het wat speelser. Nu ja kiezen, Stella wist al rap dat ze een paddenstoel wilde maar Lili had toen net een driftbui en omdat ik op dat moment vooruit wilde gebruikte ik maar weer die boom. Die applicatie is er met vliesofix opgezet en daarna vastgezigzagd.
Op de foto poseren de poppemiekes met hun lievelingsknuffel. Stella poseert niet graag, ze roept dan altijd, trekt de vreemdste grimassen en staat geen seconde stil. Dat in combinatie met het feit dat ik de handleiding van ons toestel nog altijd niet gelezen heb maakt dat de foto's niet altijd schitterend zijn.

moedertje

pop in draagdoek

Deze handleiding, de afbeeldingen en het bijbehorende patroon zijn enkel voor persoonlijk gebruik, en dus niet voor commercieel gebruik, bedoeld.

18 opmerkingen:

 1. http://nl.kruidvat.be/domains/kruidvat/pages/datapresenter/S2/kruidvatmagazinepage.aspx?dataid=13340000010644
  zou ik met dit naaimachine kunnen beginnen denk je? ik weet niet aan wie ik anders advies moet vragen... ben zo verzot op je rokjes en jurkjes dat ik ze perse ook zelf wil maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag biomama, ik heb vorig jaar een eerste jaar naailes gevolgd via het CVO (dit jaar een jaartje er tussenuit wegens zwangerschap) en onze lesgeefster raadde ons aan om met een goedkope machine te beginnen als je geen erfstuk had zoals ik. Dit is al een Singer, dus zit je er zeker goed mee volgens mij. Hij kan in ieder geval al meer dan mijn Singer van 30 jaar oud, waar ik me ook mee red. Heb in de les ook mooie dingen zien maken op machines van Aldi en Liddl... Veel plezier met 't naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb eentje van Lidl en er heel content van! Ik heb nog die van mijn moeder geleend, dat was een singer, vergelijkbaar model als die van kruidvat nu. Heel duidelijk om mee te werken en alle nodige functies voor een beginner. Heb er niet zolang op gewerkt omdat ik vrij snel een eigen machine kocht. Ik heb wel het spoelhuis naar de vaantjes gekregen van die singer, allez mijn moeder eigenlijk ;-) Het is van plastiek en die uitstulpingen moeten juist zitten opdat het niet zou rammelen tijdens het stikken. Een nieuw was gauw gekocht maar toch 21€ armer! Opletten daarmee dus! Ik vind mijn Lervia (Lidl) er stukken degelijker uitzien vanbinnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk en wat staat zus er super schattig op met haar blonde krullekop en pruillipje!

  Buddykids

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk idee! Zo zie je maar dat het niet allemaal heel ingewikkeld hoeft te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb ze gekocht en het eerste rokje is gemaakt!!! woohooo!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hé dit is een leuk idee! Is een keer wat anders dan een poppenwagentje. M'n dochter is er nog niet aan toe, maar ik zal het onthouden! En Lili....., ik vind die oranje het mooist! Maar hou ook van paars.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @biomama: super seg! Geweldig he zo'n rokje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi gemaakt zus! Surf graag naar je blog, dan zie ik die nichtjes van mij eens wat meer ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik maakte er net ook 3 van oude fleecedekentjes. Ze zitten nu in de wasmachine wat de dekentjes waren gebruikt in de koffer van de auto ed en dus behoorlijk vies ;o) als het een succes is wil ik er wel andere maken. Benieuwd naar hun reactie zo dadelijk.

  Annouk buddykids

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ook dankbaar gebruik gemaakt van je handleiding. Uit een dekentje van 3 euro maakte ik drie doeken. Dus mijn twee meiden blij en hun vriendinnetje ook! En zo lekker snel klaar natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt mij een leuk cadeautje voor poppenmoedertjes, maar ik heb één vraagje : hoe wordt dit vastgemaakt, worden de korte uiteinden aan elkaar gestikt zodat er eigenlijk een cirkel ontstaat die dan over de schouders gehangen wordt ???

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb daarnet de beschrijving nog eens gelezen en zie nu dat mijn vraag overbodig was ...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook ik heb dankbaar gebruik gemaakt van jouw super idee. Als je het resultaat wil zien kan dat hier: http://mijmij.blogspot.com/2010/01/poppendraagdoek.html
  Bedankt! (mede namens een trotse poppenmama en -papa)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. heb ook zo n prachtige poppendraagdoek gemaakt van een oude fleecedeken =) Dochterlief was vrij ongeduldig dus ik heb hem niet kunnen versieren (misschien later nog) Als je het leuk vindt om te zien kun je hier het resultaat vinden
  http://tante-bet.blogspot.com/2012/02/snelle-poppendraagdoek.html

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zou heel graag voor mijn dochter ook zo'n leuke poppendraagdoek maken, maar ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met stap twee ('je plooit de lap stof in de lengte dubbel'). Groetjes Katelijne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo,

  Kan je me nog wat extra uitleg geven ivm stap 2. Waarschijnlijk is het een domme vraag, maar ik waag het er toch op: "Plooi de stof in de lengte dubbel" (zodat de afmeting van de gevouwen stof 30 cm op 85 cm wordt?) En welke stukken moet ik dan juist aan elkaar naaien?

  Ik zou deze draagdoek nl graag kado doen aan mijn dochtertje als binnen enkele weken haar broertje geboren wordt. Dan kan ze samen met mij met een babytje in een draagdoek rondlopen! Alvast bedankt voor de hulp!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pfoe, dit is al zo lang geleden! En ik heb uiteindelijk maar wat gedaan hoor. Je plooit de lap in de lengte dubbel en stikt de korte kanten aan elkaar zodat je een soort 'lus' hebt (zoals een sjaal waarvan je de uiteinden aan elkaar stikt, maar dan dubbelgevouwen). Die lus gaat zoals je ziet op de foto's over de ene schouder rond het lijfje onder de andere arm door. Doordat je de stof dubbel hebt gevouwen heb je een buideltje.

   Verwijderen