vrijdag 12 februari 2010

Lili Langkous

kleine guit


Lili Langkous


Lili Langkous


Lili Langkous mocht naar de kinderfuif deze namiddag op school! En dat deed ze met gratie in dit handgemaakte schortje:

schortje

Het patroon is heel simpel. Dit jurkje heeft enkel schoudernaden, geen zijnaden. Het is eenvoudig maar lijkt toch ingenieus. Ik nam een goedpassend kleedje en tekende op basis daarvan het patroon. Ik lette er wel op dat de armsgaten ruim waren. Uitleg hoe je zelf zo'n patroon tekent vind je hier en bij Riet vind je naast een uitgebreide uitleg ook een patroon in pdf voor een baby-schortje.

Maar! Ziet u wat er zo bijzonder is aan dit schortje? Jaja! Het is omkeerbaar en de schoudernaden zijn perfect. Zonder rits, knoopsgaten, velcro enzo! Daar waar Riet worstelde met een vicieuze cirkel deed meisjesmama dat met een vingerknip! En dat allemaal met de truc van de schoudernaden.
Dit keer frotte ik het achterpand niet door de schoudernaden, dat gaat niet want de achterpanden zijn gekruist. Nee, ik stikte allebei de jurken aan elkaar behalve de laatste cm van de schoudernaden. Ik liet onderaan een gat om te keren. Keerde het kleedje en stikte de schoudernaden van het buitenkleedje (rood). Dan trok ik de schoudernaden, via het keergat weer binnenste buiten naar buiten en stikte de schoudernaden van het binnenkleedje. Dan alles weer met de goede kanten naar buiten leggen, strijken en smal op de kant doorstikken. Nog nooit zo rap een jurkje gemaakt!

Ik zette er zakjes met pomponnekesband op en met transferpapier de coole Pippi Langkous van Lauren Child (die van Charlie en Lola).

En dan de pruik!
pruik


Geweldig he!
Het idee zat al heel lang in mijn hoofd en leek supersimpel. De eerste poging mislukte grandioos.
Ik begon met een afgedankte lelijke zeer losgehaakte (niet handmade zenne! Wibrabrol!) muts. Ik naaide allemaal stukjes breigaren (Veritas) van kruin tot rand. En begon alvast met het plezantste: vlechten maken met wol en oranje pijpragers! Zo simpel leek me dat. Maar dat pakt dus niet he! Ah nee! De muts krult dan helemaal op enzo.
Maar dan kreeg ik een geniale ingeving! Poppenhaar! Ahja! Tante Hilde heeft daar een briljante handleiding voor!!!
Je meet dus hoe lang en hoe breed je haar moet worden (ik nam 60cmx60cm want ja ik had de vlechten al klaar he). Plakt alles op plakband en stikt dat door. Enfin, ik ga 't niet allemaal uit de doeken doen, dat kan je beter bij Tante Hilde zelf lezen!
Manman, ging dat vlot! Ik stikte met de machine de strook op de muts, rekte de muts goed uit. En stikte dan halverwege elke helft nog eens vast.
Maar dan he, ik was dus zo stom geweest van geen langer haar te nemen omdat ik mijn reeds gemaakte vlechten wilde gebruiken. Maar ik had beter de haren lang genoeg gelaten om ineens vlechten te maken met de reeds vastgenaaide haren. Het was een heel gepuzzel om die prefab-vlechten erin te krijgen en dan de gigantische overschot te korte haren van de pruik weg te werken. Daardoor paste de pruik eigenlijk net niet goed. Blijkbaar maak ik het mezelf graag moeilijk.
Maar als je dus ook zo'n pruik wilt maken dan volg je best gewoon de handleiding van Tante Hilde en zet dat freewheelen uit je hoofd, dan is die pruik klaar op twee uurtjes!

Maar soit, Lili Langkous was geweldig!

Roodkapjesrokje


Stella kreeg bij haar roodkapjescape nog een roodkapjesrokje. Ik kocht dat stofje op de Albert Cuypmarkt in A'dam afgelopen zomer. Het was maar een half metertje en ik heb er onlangs al iets van gemaakt (later meer, 't is een cadeautje!), ik had dus niet echt veel meer! Ik maakte een Milkmaid Skirt maar dan met elastiek rondomrond, dat leek me 't gemakkelijkste en dus het snelste. 't was een last minute!
Haar hakschoenen mochten ook mee naar de kinderfuif!

25 opmerkingen:

 1. Waw jong die Stella kan gewoon op haar vierde al naar een fuif op hakken!! Dat kan ik nu zelfs nog niet zonder pijn :-)
  Echt weer toffe creaties. Ik kan haast niet wachten tegen dat mijn dochter de gerechtmatigde leeftijd bereikt heeft om haar te kunnen verkleden!
  Gaan ze hun rokje en kleedje ook gewoon dragen? Of is het gewoon voor in de verkleedkoffer? (Wat zonde zou zijn!)

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig weer. Ik heb weer veel te veel ideeën opgedaan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh nu nog een muts vinden! Merci voor den uitleg zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, die zagen er tof uit!
  Toch zot hoor, wat jij allemaal kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. maar zo echt allemaal! dat schortje en rokje zijn inderdaad te mooi om enkel voor verkleedsessies te dienen, please tell me dat het ook voor gewoon aan te doen is, anders ben jij nog zotter dan ik ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aaah, super, en super af, en ik ben nog steeds een beetje bang voor oneindige lussen maar het moet dus mogelijk zijn. :-)
  Heel erg leuk. En die pruik, zot, hoeveel werk is dat?? Die krollebollen boffen maar weer eens met hun meisjesmama.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Allez, en zo op 1-2-3 heb jij dat omkeerbaar gemaakt en al? Ik snap de uitleg nu zelfs al niet meer.
  En zo'n prachtig kind, he!
  En Stella, jong, dat is kei grappig met die schoenen. Staat daar zo een beetje te zjaren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, dat waren zéker de coolste kostumekes op de party?!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Amai, wij worden hier nogal overstelpt met uw creatieve ideeën tegenwoordig! Maar da's wel in positieve zin, hoor. Al die inspiratie en tips!

  Heb ook twee inspiraties gevonden bij jou (ik dacht dat ik er wel meer had) en heb die gelinkt op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze zien er prachtig uit! Die pruik, echt cool!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Naais: Zjaren, ja! Da's weeral eeuwen geleden dat ik dat woord nog eens hoorde, maar het is zo! Ze trippelt dag en nacht (letterlijk!) door het huis met die hakschoenen.

  @Liesel & Hilde: dat rokje is zeker niet voor de verkleedkoffer! Dat schortje, 'k weet zo niet. Dat is gemaakt van die dikke rode Minna-stof van Ikea. Lekker warm, dat wel. En die pomponnekes aan die zakskes zijn helemaal hip voor pipi maar om dat nu in 't dagelijks leven te dragen...ach, als ze 't wil ga ik haar niet tegen houden zenne.

  Bedoeling was om er nog een shortje onder te maken, met jartellen. Maar daar had ik geen tijd meer voor. Ze droeg dus een good old sponsen broekske onder haar schortje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hopla, weer een hoop dingen om op de to-do-lijst te zetten.
  Niet dat we het erg vinden hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk, leuk, leuk. Moest je van plan zijn je verkleedkoffer een keertje uit te lenen, dan wil ik al een optie!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hihi die van mij hadden ook een sponsen broekske aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Moh, die Lili, dat is zo'n schattig kindje! Ze ziet er eigenlijk nog te braaf uit voor Pipi hè :-)
  En Stella met haar te grote schoenen, echt gelijk in de kinderboekjes: dochterlief verkleedt zichzelf met de kleren uit mama's kast, hihi :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Ella: zo ziet ze er mss wel uit maar believe me, het is een duveltje! Maar ja, geen kat die dat gelooft natuurlijk met zo'n engelensmoeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oe jeeeee, ik denk dat ik maar vlug mijn Pippi-creatie van mijn blog haal.
  Zo schoon. Dat was dus ook wat er in mijn hoofd zat hé, maar wist begot niet hoe er aan te beginnen.
  Enfin, ik troost me met de gedachte dat jij al langer bezig bent dan ik :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige foto's! Wat heb je er veel werk van gemaakt zeg.. 100% zeker dat zij de show stelen! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat heb je er iets mooie van gemaakt .die pruik ga ik ook eens maken als mijn spookje groter is!
  en ben toch stiekem fier dat mijn uitleg verstaanbaar was en dan nog gebruikt word ook .

  ik heb de schortjes gemaakt als slab en voor het wat proper houden van haar kleedjes bij het spelen of in de zomer met een kort broekje als top.
  dus niet allen voor in de verkleed koffer he .

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ontzettend leuk! Ik vind het sowieso geweldig dat je het zelfgemaakt hebt. De kant-en-klare pakjes vliegen je om de oren, maar de kwaliteit is vaak zo matig!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. o n w a a r s c h i j n l i jk leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat rokje is super ! Hier ook een roodkapjesperiode! Heb de hele familie al voorzien van roodkapjescapes.

  Dat roodkapjesrokje heb je dat gevoerd?? Heb dat stofje ergens in webwinkel gezien maar vroeg me af hoe dik/dun ze is. Heb op stoffenspektakel witte roodkapjesstof gezien maar dat was een heel licht katoentje.

  Ben zelf trouwens sinds vorig weekend ook een blog begonnen. Hoop dat wat ik te vertellen het interessant genoeg is, maar als je het niet probeert kan je het nooit weten hè. Volg zelf al een tijdje een aantal blogs, waaronder de jouwe (oa slabbetje) en vond dat zo raar om dat zo 'onzichtbaar' te doen. Vandaar de blog ...

  Groetjes

  Liesbeth/LiLa

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Waarom eens geen workshop geven ? Ik zou zeker samen met mijn dochter al aanwezig zijn . Wij zijn net begonnen met de machine (dochter is kleuterjuf dus kan handig zijn )

  BeantwoordenVerwijderen