woensdag 17 februari 2010

Lentejasje

Sunday Brunch Jacket

Ik ben verliefd op dit jasje!

Sunday Brunch Jacket

De stof en het patroon kocht ik bij Vermiljoen al maanden geleden. Ik zag het jasje al helemaal voor me en moest me bedwingen om er niet meteen aan te beginnen. Er waren nu eenmaal andere dingen die prioritair waren! Maar ik kon me niet meer houden en vloog erin. Drie avonden werk en klaar was 't frakske!

Sunday Brunch Jacket

Ik koos voor dit patroon omdat het geen voering heeft. Dat is namelijk hetgene wat me afschrikt aan de jassenmakerij. De stof is wat zwaarder dan gemiddeld (lichte canvas?) en dus ideaal voor een luchtig jasje!

Het fabriceren van 't frakske ging eigenlijk zonder problemen. De handleiding van Oliver+s was weeral heel duidelijk. Ik biesde alle blote naden af met biais, properkes, hoewel ge 't stiksel van de naden zelf nog ziet. Dat ging niet anders.

Ik kocht anderhalve meter stof en probeerde zo zuinig mogelijk te knippen. Ik zag namelijk nog een schoon sjakoske voor mezelf in de restjes! Maar ik knipte de twee onderste voorpanden in de verkeerde richting! Dat hebde natuurlijk met motiefkes he, en de patrondelen waren gewoon vierkanten en ik had natuurlijk weer niet alle patroontekens overgenomen. Dommie.

Stella

Stella koos de rode appels zelf, ze heeft er vorige zomer namelijk de oren van mijn kop voor gezaagd (ik had alleen gele en groene).

Nu, een probleemke. Het jasje is mijns inziens wat te klein. Allez, niet dat ze eruit barst he. Maar 't is nog maar februari... En het rugpand flappert wat naar achteren, ik vind het ook wat te kort. Nochtans mat ik mijn dochter helemaal op alvorens de maat te kiezen. Ik maakte maat 4 jaar omdat dat net iets(iepietsie) ruimer was dan haar maten. En ook omdat ik op het forum van Oliver+s (ge ziet, ik ben niet atijd zo impulsief!) las dat het een 'tailored fit' was en dus nauw aansluit. Ik wilde geen patattenzak maken he!

Het kind is er dolgelukkig mee, maar wat moet ik nu doen?

Lili

Het past haar zuster veel beter! Ik moest wel de mouwen een slagske omslaan, maar volgens mij zit dit jasje Lili als gegoten, zeker tegen de lente/zomer! Tsss, en dat kind is nog geen drie!

Dus, ofwel maak ik een tweede jasje in maat 5jaar ofwel probeer ik de onderste zoom wat uit te leggen (wat zeker nog met 1cm kan). Stella wil geen andere stof, ze wil de rode appels en daarmee basta! Ik weet dat Lien nog andere appels van Kokka in haar shop heeft, en die vind ik ook prachtig, maar de dochter dus niet. Ik heb ook nog wat Ikea-canvas en wat zwaardere retro-stof van het Vossenplein.

Wat zou ik doen?


Stof: Kokka
Patroon: Oliver+s (check zeker het forum en de errata per patroon!)
knopen: Veritas

48 opmerkingen:

 1. Supermooi!
  Ik zou misschien wel een nieuwe maken in maat 5j...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. naar t stoffenspektakel gaan in flanders vrijdag :-) daar hebben ze zeker nog rode appels!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw zeg! Ik las het net op facebook dat je iets geweldig had gemaakt dus was razend benieuwd. Dit is inderdaad een van uw meesterstukken zenne! Het staat Lili inderdaad net dat ietsje beter. Maar als ik die foto's van Lili niet gezien zou hebben, zou ik bij Stella toch niets verkeerd gezien hebben denk ik.

  wat ik zelf in zo'n geval zou doen? Het jasje toch aan de oudste laten (en het die 1 cm verlengen), juist omdat ze er al zo lang naar vraagt. 't Zou zo erg zijn voor Stella, nee? In de lente denk ik dat dat niet zo erg is, een iets korter jasje. Staat misschien net heel stoer... Het past ook heel schoon bij haar jeansbroekske vind ik!
  En eventueel in een ander kleur appeltjes een ander maken voor Lili.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooooi jasje!
  Ik weet niet wat je zou moeten doen, maar twee jassen uit hetzelfde stofje lijkt me net iets te veel van het goeie. Maar ja, wie krijgt de rode appels dan hè? Succes bij je beslissing. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Manman, zoveel energie dat gij hebt! Dat blijft hier maar mooie naaisels regenen! Chapeau, zenne! Elke keer denk ik in mijn eigen: huh, en die is nog maar een jaar bezig??!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig jasje! Ik had het modelletje ook al gespot in de pool van Oliver+S en ben er ook al lang verliefd op...

  Maar als je een nieuwe maakt dan zit je natuurlijk wel met twee identieke jasjes voor de zusjes...

  Ik kan me zo voorstellen wat voor een scene de 'meisje, de jas past beter voor kleine zus' hier zou geven...

  Ik wil het jasje altijd van je overnemen en dan maak je er gewoon nog twee nieuwe? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik zou het kind het jasje laten dragen en dan als het echt te klein te klein is aan haar zusje doorgeven...
  het is zo prachtig!!!!
  ik kan me voorstellen dat ze het niet meer wil afgeven...
  misschien vind je de stof nog een keer?
  dat zou heel goed zijn...
  misschien op stoffenspektakel nu vrijdag in gent flanders expo?
  of is dat te ver voor jou?
  xje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mooi...!
  Ik snap het dilemma wel volledig. Het is inderdaad aan de korte kant... maar dat kan best wel voor een lentejasje. Misschien kan je 't Stella toch nog één voorjaar laten dragen en het dan doorgeven aan Lili voor de herfst? Wie weet is Stella binnen een half jaar helemaal fan van blauwe druiven, bij wijze van spreken. Kleine meisjes en hun bevliegingen hè ;-)
  Wel superknap gedaan alweer... waar haal je de tijd toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. kan je van de verkeerd geknipte panden geen strook meer toveren voor onderaan? (alle restjes aan elkaar zetten dus, beetje letten op de appeltjes)
  ofwel zoek je en rood stofje van dezelfde kleur als de appels en maakt daar een boord van onderaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ooh, jongens toch, dat is echt fantastisch! Dat is veel beter dan het origineel, dat ik nooit zou gekocht hebben zoals het nu op hun site staat.

  Bij Oliver+s is het precies wel wat kort bedoeld, en ook strak. Misschien dat het door jouw stofkeuze wat wijder valt, en dan lijkt alsof het te klein is (hmm, dit klinkt allemaal niet duidelijk). Maar als stella dat wil dragen: waarom niet? Iedereen zal kijken naar het jasje omdat het zo mooi is, niet omdat het te klein is.

  En euh, dat wordt uitlenen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oliver + S tailleert blijkbaar klein...de theaparty dress had ik ook voor Lotte gemaakt,maar het past veel beter voor haar 16 maanden jongere zus.
  Wel een beetje zielig voor Stella...hopelijk vind je voor haar een andere stof die ze toch mooi vindt!Kan je haar het jasje niet bv.een keer of twee laten dragen,dan is het nieuw eraf en kan je haar een nieuwe beloven en krijgt Lili de 'oude'.Zou dat niet pakken?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ook ik ben ook tot over mijn oren!! wat een mooi jasje! nog een maken zou ik zeggen: in maat 5 jaar en wederom met die rode appels, misschien een andere kleur knopen voor Lili?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een knappe prestatie weeral!
  Echt heel mooi en heel netjes gedaan, met de ideale stof en knoopjes en zo.

  Het is jammer om toe te geven, maar ik vind ook dat het Lili ietsje beter gaat dan Stella...

  Een band in een andere stof, zoals effen rood, zou ik persoonlijk niet doen. Het zou het jasje zo "breken".
  Dus tja...
  Nog eentje maken voor Stella, identiek?

  En de zusjes dan verbieden hun jasje op hetzelfde moment aan te doen :o).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. het is waar, het past Lili beter maar! zie Stella eens stralen van contentement! Toch wel heel schoon om te zien vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Amai dat is mooi!!!
  Heerlijk jasje.
  In de hoop dat het hier vlug wat warmer wordt zou ik enkel die ene cm er bij doen.
  Misschien raakt ze het binnen enkele maanden beu (hhhmmmm... weinig kan toe maar allllééé) en dan is het voor Lili.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Helaba...wat doen uw kinders in de slaapkamer van mijn dochter? ;-)

  Dit terzijde.
  Wat een geweldig jasje. Jij hebt toch echt een gave om door een 'saai' patroon te kijken en daar een prachtig stuk van te maken! Daar zal ik nog wat moeten op trainen.

  Ik zou het jasje toch ook aan Stella laten. Als het echt iets is wat haar hartje begeert...doe die extra centimeters erbij.
  Zou ze niet wild worden van een ander stofke binnen enkele maanden? Dan is het misschien de moment om een nieuw vestje te maken? En tegen dan is de liefde misschien al wat bekoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo mooi! Misschien toch nog 'n groter jasje maken, kwestie van beide dochters tevreden te houden?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuk jasje! Mooi gemaakt ! Maar wat een penibele situatie :-)

  Ik zou het jasje ook aan Stella laten; ze staat er ook mooi mee maar zal er waarschijnlijk idd snel uitgroeien.

  Of misschien kan je uit dat restje stof toch nog een klein tasje voor Stella maken en haar
  overtuigen om een ander mooi stofje te kiezen voor een jasje voor haar. Misschien kan ze binnen een paar dagen wel leven met het idee van een andere appeltjesstof ...

  Veel succes nog met de onderhandelingen !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. 'k heb nikske gelezen van hierboven, dus mijn excuses voor deeventuele herhaling.
  't Is beeeestig! Echt klaar, erop, goe!
  Te klein? Goh, 'kweenie...Het is een zomerjas, een wat kortere mouw, geen probleem, een wat korter jasje, ook geen probleem, me dunkt. Ze hebben er in de zomer lang niet zoveel onder aan als in de winte. Dat 't wat breed staat vanachter is omdat 't stof met body is, en dat vind 'k voor dit model juist perfect.
  'kvindgoe, geen zorgen over maken.
  Nu mijn probleem, en welk patroon moet ik nu gaan gebruiken voor de jasjes van mijn kinderen (voor 't geval ik daar dit jaar nog tijd voor heb)??? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ach, we zullen anders eerst gewoon die lente afwachten en dan onderhandelen :)

  @Naais: tuurlijk! Maar ik teken dan nog wel maat 5 jaar over. Oh en 't begint pas vanaf 4 jaar maar zoals ge ziet zal dat voor uw madammeke ook wel passen denk ik.

  @Vermiljoen: ge moogt mijn patroontje ook wel lenen zenne ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Laat het aan Stella!
  En maak nog een reseve 5 jaar (en 4 jaar).
  Als het bij iets zou lijken als hier zou ik er zelfs niet aan denken het aan Lili te geven voor Stella het een tijdje had aangedaan. Hihi.

  Prachtig gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauhauw! Prachtig! Ik had het patroontje van Oliver+S ook wel gezien, maar het deed me eigenlijk niet zo heel veel. Maar als ik dit dan zie...
  Als ik de foto's van Lili niet had gezien, zou ik gezegd hebben dat het Stella perfect past. Dat mag, zo wat korter, voor een voorjaarsjasje. Ik zou het gewoon, althans voor dit seizoen, voor Stella houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oooooooooh! Supermooi, die lente moet nu echt wel gaan komen hé!!! Tgaat Stella anders ook wel af hoor, Lili ietske beter, maar moest je het niet gezegd hebben, khad het nooit gezien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zo mooi! Zo'n heerlijk stofke. Dat mag je Stella idd. niet afpakken hoor. Als jouw oudste dochter er nog verliefder op is dan jij (en ik...hihi). Knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wauw, wat een mooi jasje!
  En ik snap je probleem...Het lijkt inderdaad wat kort, hoewel dat misschien voor 't voorjaar en de zomer niet zo erg is. Je kunt proberen 'm nog iets uit te leggen of een tweede exemplaar te maken in een maatje groter (en als je deze dan kwijt wilt, neem ik 'm met liefde van je over; ook mijn 2,5-jaar oude dochter zou er verliefd op zijn!
  Groetjes Alies

  PS: met het smocken is het nog steeds niet gelukt :-( Ik heb 't nu maar anders opgelost en ga het nog eens proberen op de machien van mijn moeder, wie weet ligt het daaraan.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ik lees trouwens net bij vermiljoen dat die appeltjes wel terug binnenkomen... gewoon effe wachten dan he

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik vind het nog niet echt te klein... Het past Lili misschien beter, maar dat is gewoon omdat jij nu eenmaal een Lili rond hebt lopen om het eens te vergelijken. Ik heb het gevoel dat het nog wel kan tot aan de zomer, en dan in het najaar misschien voor Lili is...

  Oh, en het is buiten niet-te-klein ook wel-echt-prachtig, zei ik dat al?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ja, ik weet wel dat de rode appels nog binnenkomen, maar ik wil gewoon niet dat ze allebei dezelfde jas hebben. Ik vind dat onnozel, twee zuskes in 't zelfde. Ik vind de andere appelvarianten ook prachtig (vooral die turquoise!), maar dat is dan toch ook bijna 't zelfde...kweet niet... Anyway, andere appels krijg ik aan Stellebel toch niet verkocht. Misschien maak ik haar wel een jurkje in de rode appels van Michael Miller als troost en dat ze dan wel afstand wil doen...

  Voorlopig laat ik het jasje maar aan haar, we zien wel als 't eindelijk lente wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Bij Vanmarieke.nl verkopen ze nog het rode appelstofje. Of is dat niet het probleem?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. nee, de stof is niet 't probleem :)
  Het dilemma is ofwel de zoom uitleggen en proberen of Stella 'm kan dragen deze lente/zomer ofwel de jas in huidige staat doorgeven aan Lili (nu past hij haar, op de mouwen na, geweldig goed) en dan een nieuwe maken in een maat groter maar zéker in een andere stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. heel schoon werk. De dochters stralen gewoon.
  Ik zou inderdaad ook de lente afwachten.
  Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Heel erg leuk. Ik zou de zoom uitleggen, eventueel afboorden met dat rode biais, dan heb je al 2 cm extra in de lengte. Andere mogelijkheid is er een contraststrook aanzetten onderaan, breekt wel een beetje het motief van de appeltjes en je moet al iets geschikt vinden hé. Of stroken van de appeltjesstof (misknipte panden), maar dan wel een rood paspelbandje ertussen. Zeker niet 2 dezelfde jasjes, in zulke stof is dat echt niet leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik vind het ook iets te kort voor Stella. Maar inderdaad, de zoom uitleggen en het is allicht opgelost voor de lente en de zomer. En ik zou het haar laten dragen en voor Lili iets anders maken. Ik vind dat in principe ook onnozel, twee zusjes met identiek hetzelfde aan, zeker met zo'n originele stof en een apart model (práchtig trouwens, ik hoopte toen ik begon te lezen dat we het konden kopen ;-), maar ik zal er zelf aan moeten beginnen als ik dit voor mijn dochters wil), maar als het jasje tegen de lente echt te klein is (ik weet niet hoe snel je kinderen groeien), zou ik dat misschien voor een keertje toch overwegen... Alhoewel... Je ziet, ik ben niet de geschikte persoon om suggesties aan te vragen ;-). Wat je ook kan doen, is dit jasje doorverkopen. Ik denk dat je direct heel wat gegadigden gaat vinden. En dan een nieuw, groter jasje maken voor Stella. Ik denk dat ik dat zou doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Heel schattig, leuk modelletje, leuk stofje.
  Ik zou hem nog even laten dragen en dan doorgeven aan zusje.
  Hij kan nu nog net, zeker voor de zomer.

  O, ja voeren is echt niet zo moeilijk als het lijkt, alle naden afwerken met biesjes zoals je nu hebt gedaan is moeilijker ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Zooo schoon!
  (en veel succes bij jouw beslissing! Ik sluit mij trouwens aan bij de groep die het nog goed vindt voor Stella;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Su-per-mooi-gemaakt!!!!! En ook zo keurig afgebiest allemaal, wat een geduld heb je toch. Geweldig modelletje gekozen ook, mijn meisje had vorig jaar precies zo'n (gekocht in Frankrijk) jasje, ik overwoog al daar een patroontje van te maken, want instant verliefd. Misschien koop ik ook die oliver versie....

  BeantwoordenVerwijderen
 37. @Vermiljoen: Als je een patroon zoekt voor een zomerjasje voor je meisje(s), in de nieuwe Ottobre staat een schoontje (vind ik)... op de site kan je 't zien op pag. 1 in stipjesstof...

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik dacht al dat je twee dezelfde gemaakt had, op de foto kan je niet zien dat het voor stella iets te krap zou zijn, of voor lili te groot? Het staat hen allebei zeer mooi, tis dan ook een zeer mooi jasje!! Ze moeten maar gewoon afwisselen, zoals tweelingzusjes waarvan ze opdenduur niet meer weten wie wie is!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik word er stil van... zo schoon!
  Wat betreft de maat: ik vind het heel mooi bij Stella, en ook bij Lili (of iellieeee!!! zoals Nora enthousiast roept als ze die foto's hier ziet ;-) dus ik zou zeggen: eerst voor Stella en als het echt niet meer door de beugel kan, voor Lili.
  Ik ben bezig met een cirkelrokje voor Nora, pfoewie, niet zo simpel als jullie allemaal doen uitschijnen ze. Ik ben aan het vloeken op de tailleband. Ik heb al zodanig veel keer verkeerd geknipt dat er nu bijna geen stof meer over is voor een deftige tailleband.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik wil ook aan een patroon van Oliver + S beginnen, maar ik snap maar niet of er nu al naden bijgerekend zijn op hun patronen of niet. Ik veronderstel van wel, maar... Help!? Dit jasje is hier trouwens alom goedgekeurd. Katleen

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ja, de naadwaarden zitten er al bij in gerekend. Dit is zo bij de meeste Amerikaanse patronen. Ze rekenen 1/2 Inch, ik stik de naden dan met mijn naald in de uiterst linkse stand, dat komt ongeveer uit. Op mijn stopplaatje van mijn naaimachine staan ook Inch-aanduidingen. Wel goed de handleiding lezen want voor sommige naden is de naadwaarde anders: 5/8, 2/8, 1/4... En dan tellen maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik vind het een super tof jasje en doe eindelijk ook een poging om het te maken, maar hoe krijg je dat rimpelen voor elkaar!! Ik heb het al 3 keer geprobeerd, maar nog niet het resultaat dat ik voor ogen heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hoi,

  ik ben ook verliefd op dit jasje, maar het patroon is niet meer te koop bij vermiljoen. Weet jij of ik het nog ergens kan vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Misschien bij Oliver+S zelf? Zij hebben nog een tijdje het pdf-patroon verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen