zondag 20 september 2009

Pief poef paf en uw broek zakt af!

De meisjes hebben twee neefjes. Een kleine en een grote. Die laatste werd onlangs 5 jaar al! Cadeautjestijd dus! Wat spullen om te spelen en wat kleren.

Een cowboyhoed met bijbehorende snor en geldzak.

pief poef paf en uw broek zakt af!

Ik gebruikte deze tutorial van Blueprints (Indietutes). Ik moet toegeven dat het niet gemakkelijk was. Vooral het tekenen van de patroondelen zonder flexibele lat...geen aanrader! En al zeker niet met discalculie! Dus, als je van plan bent om deze hoed ook te maken dan schaf je je best zo'n latje aan. Ik gebruikte bruine stugge stof die ik ooit eens kreeg van een collega. Het is niet het soort stof dat je koopt omdat je hart er sneller van gaat slaan maar ik heb al vaak gemerkt dat zo'n stofjes echt nuttig kunnen zijn om in voorraad te hebben! Dus als ik zoiets tegenkom op een rommelmarkt of in de kringloopwinkel voor een habbekrats koop ik de stof bijna altijd. Voor de binnenkant gebruikte ik rode boerenruitjes. Omdat mijn patroondeel niet klopte zit er dus ook zo'n stukje ruiten aan de buitenkant, achteraf gezien nog een leuk effectje.
Omdat ik vond dat de stof al stuf genoeg was besloot ik geen vlieseline te gebruiken, en ja ook omdat ik eigenlijk te lui was om er te gaan kopen in de Veritas. Achteraf gezien geen slimme zet want mijn hoed was zo plat als een pannenkoek! Uiteindelijk streek ik 2 lagen vlieseline (ik had nog dunne vlieseline liggen) op de buitenste delen en kwam het dan toch nog goed met de stevigheid. De hoed leek ook te lubberen, veel te breed, zelfs voor mijn hoofd. Dus stikte ik 2 nepen opzij en flapte ik de zijkanten omhoog. Die zijkanten zette ik vast met 2 jeansknopen per kant. Plezant hoor, daar mag je dan eens lekker hard al de cowboyhoed-frustraties op los kloppen. Hij is niet perfect maar wel plezant voor in de verkleedkoffer!

moustache

Om de outfit te vervolledigen maakte ik ook nog een geldzak en een snorretje. Die laatste is echt heel grappig vind ik, wel handwerk want dat vilt en die elastiek...dat verschuift dan onder het naaimachinevoetje enzo. En het is heel rap genaaid hoor.

De jarige job staat geen model voor de foto, maar Stella deed dat in zijn plaats met veel graagte.


Ik kocht voor hem ook twee t-shirts in de Hema, ze waren er toevallig ook nog in reclame! T-shirts met lange mouwen komen altijd van pas dus zette ik er iets leuks op.
Vorige maand won ik de give-away bij Vanmarieke! En dus popelde ik om de strijkvelours die ik won te gebruiken. Het werd een piekfijne mammoet!
Op de rode t-shirt gebruikte ik transferpapier voor donkere stoffen. Heel plezant materiaal ook. Gewoon een mooie afbeelding zoeken, printen, knippen, strijken en klaar!

gepimpte t-shirts

De afbeelding van de mammoet haalde ik hier, de vintage circusolifant haalde ik hier. Het internet puilt uit met leuke prenten! Leuke sites voor als je met een van bovenstaande technieken wilt werken zijn deze:
 • Karen Whimsy: silhouetten maar ook Victoriaanse en vintage prentjes, en nog veel meer!

40 opmerkingen:

 1. Waw! Wat een tof cadeau! Die cowboy-outfit houd ik zeker in mijn achterhoofd tegen carnaval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk gedaan, volg je nu al naailes ondertussen? Zou je zo'n strijkapplicatie ook kunnen gebruiken op een granenkussentje in de microgolf? Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nee, geen naailes. Heb er geen zin in, ik doe liever mijn eigen zin en denk dat ik zo ook wel veel kan leren. Maar het is niet uitgesloten dat ik er ooit nog eens aan begin.

  Ik zou zo'n transferpapier- of strijkveloursprentje niet gebruiken op zo'n granenkussentje. Om diezelfde reden durfde ik geen fleece (ik heb ergens eens gelezen dat fleece heel ontvlambaar is!) of knopen gebruiken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. coole snorren!!! en die hoed, geweldig tof ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtige dingen...de snorren zijn idd de max! Fijn dat het toch nog goed gekomen is met die hoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn broek zakt hier echt af, wat een werk die hoed! En bovenal wat een mooi resultaat! Die snorretjes zijn ook echt helemaal geweldig he! Ik had er hier ook al eens eentje gemaakt maar dat kind van mij ziet er de lol nog niet van in.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel tof.
  Transferpapier? Weer iets bijgeleerd. Waar haal je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooi!!
  Wat geeft dat transfertpapier na een paar wasbeurten? Heb het vroeger eens gebruikt en dat was toch niet alles ...
  (Zelfde vraag voor dat strijkvelours)
  'k heb er ook zin in gekregen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Mie: ze verkopen dat gewoon bij de Hema, dat is dan wel alleen voor witte of lichte stoffen. Als je donkerdere stoffen wilt bedrukken koop je best transferpapier dat daar speciaal voor dient. Ik heb ze allebei. Die popjes (paarsje en groentje) zijn ook gemaakt met transferpapier, maar dan de goedkopere variant voor witte ondergrond.
  Je vindt dat transferpapier bij papierhandels zoals Club of Ava of...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heel erg tof zeg!! Nog even een off-topic vraagje, ik lees dat je geregeld stof koopt bij "den turk" is dat in de Sleepstraat in Gent? Weet je ook toevallig de naam?

  Bedankt alvast enne chapeau hoor hoe jij die dingen allemaal uitprobeert en er nog in slaagt ook om het tot een goed einde te brengen. Ik volg intussen naailes, een volle dag per week en we mogen maken wat we willen, ieder op zijn eigen tempo dus heel erg leuk.

  Groetjes
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw! Ik ben gaan kijken naar de originele hoed en ik vind die van jou zelfs nog veel mooier. Echt een super-cadeau. En die links zullen ook nog van pas komen, idem voor de transferpapier-tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi,
  Wat leuk zeg! Ik wilde ook een plaatje van kleurmijninterieur.nl afhalen, maar helaas lukt het mij niet, ik krijg niet het sillouette van de olifant maar alleen een leeg wit vlak met kleurmijninterieur.nl. Hoe heb jij dat gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geboren cowgirl, die dochter van jou! Leuk, zo'n model dat gewillig je creaties showt. Maar met zo'n snor zou ik ook meteen op de foto willen. :-)
  Ik had dezelfde vraag over dat velours in de was. Want strijkvelours + stempel lijkt me ideaal voor 'kledinglabels voor de luie vrouw'.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk, moest je ooit naailes willen volgen, je zeker al direct mag starten in het tweede jaar, waar ze rokjes en broeken leren maken. In het eerste jaar leer je recht stikken, biaislint aanzetten, het principe van beleg, knoopsgaten maken, een rits inzetten... Je maakt twee tassen, een schort en een pyama.
  Ik volg nu een jaar naailes, en echt waar, ge kunt gewoon veel beter naaien of mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super-superknap,heb ook een hele voorraad van die Hema T-shirts ingeslagen.En die hoed enzo,ge moet er maar opkomen...
  I.v.m.het strijkvelours:dat valt goed te wassen,maar wel binnenstebuiten dan en liefst geen vloeibaar wasmiddel.Staat bij de gebruiksaanwijzing dus dan doen we't maar zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik vind dat we alemaal zo'n snor moeten dragen!
  De hoed is fantastisch..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw! Zo supermooi! Geweldig K-do'tje.
  Het transferpapier staat intussen op de boodschappenlijst...;)
  Het cirsustafereel is prachtig. Mooie kleuren.
  Eén en al lof!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, knap seg! Die hoed lijkt mij enorm moeilijk. Maar zo'n mooi resultaat. En dat snorretje... zo grappig.
  De applicaties vind ik allebei ook zeer geslaagd. Ben al langer van plan om iets te doen met strijkvelours, maar het is er nog niet van gekomen. Maar als ik dit zie, krijg ik er meteen zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Jolan: gewoon met de rechtermuisknop op het figuurtje klikken en dan kiezen voor afbeelding opslaan. Ik krijg dan een witte achtergrond en een zwarte mammoet.

  @Ilse: ja, als ik het over den Turk heb dan is het die van in de Sleepstraat! Ik heb geen idee hoe de zaak heet. In de Sleepstraat heb je verschillende Turkse stoffenwinkels en die liggen allemaal min of meer in elkaars buurt. Diegene waar ik het meest haal is de grootste, ligt zowat in het midden van de Sleepstraat. Het is er wel een rommeltje hoor, maar ik haal er ruitjes, nicky velours, stippen...
  En wat klinkt dat leuk seg, jouw naailes!!! Waar volg je naailes?

  @Riet: voor die ene keer dat ze nog eens gewillig op de foto ging! Ook maar gewoon omdat ze dan die hoed eens mocht opzetten, ze wist maar al te goed dat ie voor Basil was gemaakt!

  @Eva: ik heb nog even getwijfeld of ik voor mezelf ook zo'n snor maak en er dan morgenochtend gewoon mee op mijn werk ga paraderen :-D Wat humor en leven in de brouwerij in de faculteit Rechten!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Liesel: dat zou ik nog wel zien zitten maar dat kan niet overal he, zo'n jaartje overslaan. En het feit dat er allang vaststaat wat je moet gaan maken steekt me tegen eigenlijk...want meestal mag je er dan thuis ook niet aan verder werken...
  Ach ja, zolang ik vooruitgang merk ben ik content...als ik bedenk hoe lang ik heb gewerkt aan die granenkussentjes van in 't begin...Nu zou ik dat op een uurtje afhebben denk ik!
  Merci voor 't compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De hoed ziet er idd niet simpel uit. Ik kan me niet inbeelden dat mijn stikmachien dat aankan. Merk jij trouwens een groot verschil met je nieuw naaimachien (misschien moet je daar wel eens een post aan wijden)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hey, in Kisp (vestigingen in de Holstraat en de Sint-Lievenspoortstraat) kan je, mits je geslaagd bent op een kleine test, direct starten in het tweede jaar. En dat tweede jaar is wel plezant, want je mag zelf je patroon van je rokje kiezen :-)Je mag trouwens thuis wel verder werken hoor, ik zat vorig jaar thuis met zwangerschapsverlof en had een ongeloofelijke nestdrang, ik deed niet anders meer of naaien, tot een gat in de nacht. Kheb mijn machien gewoon kapotgestikt en afkicken datk moest doen! Gelukkig besloot mijn dochtertje dan maar om geboren te worden en had ik gene tijd meer om te naaien. Maar als ik jouw creaties hier zie, begint het echt wel terug te kriebelen! Vrijdag ist stoffenbeurs eh, nie vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Echt geslaagd! En dankjewel voor die leuke link-tips, ik zocht al lang toffe plaatjes.

  www.minini.be

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik zal eens moeten gaan neuzen in die stofjes bij "den turk", ga je trouwens vrijdag naar Stoffenspektakel in Flanders Expo? Is de moeite naar het schijnt, je moet eens kijken op www.stoffenspektakel.be . Ik veronderstel dat jij ook wel al vele uurtjes achter je naaimachine gezeten hebt. Ik kan dat dus niet met een kleine pagadder die nog niet naar school gaat(de andere twee wel al) maar daar komt volgend jaar verbetering in :-)

  Oja ik volg les in Oudenaarde, op het CVO.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 25. nee, geen stoffenspektakel voor mij vrijdag. Ik werk op vrijdag en heb nog wat reserve-verlof staan voor als de kindjes ziek worden. Klinkt goed he? Awel ik maak mezelf dat ook wijs, want eigenlijk wil ik doodgraag gaan! En is het heel moeilijk om mezelf te bedwingen!!! Maar anderzijds heb ik mezelf in A'dam nogal laten gaan en mijn stoffenkast zit al aardig vol. Ze wordt sneller aangevuld dan dat ze leeg geraakt...
  Maar ik wens diegenen die zich niet kunnen of hoeven bedwingen heel veel plezier!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @mama van drie: mijn kleine Lili gaat vanaf november ook naar school! Nu naai ik nooit overdag, tenzij er spoed achter zit (zoals deze cowboyhoed bv) en mijn lief thuis is want dat loopt anders gegarandeerd mis! Gelukkig gaan de meisjes wel vroeg slapen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Annelyse: gaat supervlot met mijn machine!!! Die jeans van de vorige post was wat moeilijker soms maar ook daar geen gemopper. Het is werkelijk een zaligheid om mee te naaien! Je kan zelfs instellen dat ie automatisch je eerste steken verstevigt! En je kan de snelheid regelen! En hij heeft een automatische draadinrijger waar ik geen bal van snap en dus nog altijd de draad zelf in de naald pruts -roloog-

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Waaw, wat een prachtig resultaat. Ongelooflijk schoon, en echt iets voor Basil!
  Ik krijg er stikkriebels van... En als ik ooit uit deze verre stad terugkom moet je me echt leren werken met dat transferpapier. Zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @vlijtige Vink: Ik heb héél lang nagedacht over wat hij leuk zou vinden. Verkleedkleren scoren toch bij elk kind, niet? Het moeilijkste vond ik een figuurtje op de t-shirts. Ik vond een poes of een hond wat te melig voor een vijfjarige, een dino wat afgezaagd (geen idee waarom)dus een mammoet dan maar! Die prent van die olifant had ik al heel lang opgeslagen en kwam nu dus van pas.
  En we spreken eens af he voor dat transferpapier! Niet moeilijk hoor en heel rap klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. ook heel toffe snorrenfoto's! Zullen ze later nog vertederd naar terug kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik ben vandaag eens naar die stoffenwinkels geweest in de Sleepstraat, amai is de moeite hé zeg, heb er rood met witte ruiten en rood met witte stippen gekocht voor 2€/meter.Spotgoedkoop zeg! Ikke blij natuurlijk met mijn aanwinst.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Fijn! En inderdaad, het zijn echt prachtige foto's, die twee snorrenfoto's!
  Groetjes,
  VlijtigeVink

  BeantwoordenVerwijderen
 33. haha, al lang geleden dat je geweest bent bij de Turk, zouden die trouwens nieuwe stofkes ook indoen?

  PS Die stoffenspektakel beurs is nog eens op 11 november in Kortrijk, schijnt echt de moeite te zijn :-)

  Groetjes
  Ilseke

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @Ilse: bwa, wat is lang geleden voor een stoffenverslaafde? Laatst kocht ik er weer ruitjes want die hadden ze een hele tijd niet in huis gehad en ik ging regelmatig kijken of ze er al terug waren. Die bollen van Stella's Bubble Dress komen ook van daar.

  Ik was in 't voorjaar al op 't Stoffenspektakel dus ik ken het wel. Ik had toen een hele grote rugzak en veel centen bij :)

  Misschien moet ik gewoon keiveel gaan maken zodat mijn stoffenkast zich leeg en depri gaat voelen...dan moet ik wel gaan in november he! Vaneigens!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. haha idd dat lijkt mij een goed idee kunnen wij lekker meegenieten van je ontwerpjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. je hebt me geïnspireerd, dank daarvoor :-)
  ook mijn dochter heeft nu een mammoet op haar shirt!
  zie www.moosmade.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hier de Thomas-mama, ik heb ook shirtjes gemaakt met een transferpapier afbeelding, maar na 1x dragen en later wassen leek het wel craclé.. heb je een idee wat ik fout heb gedaan?? is de kwaliteit van het papier misschien het euvel geweest? of te lang/ te kort strijken? heb je hier ervaring mee? heb het gewoon op een katoenen shirtje gedaan.. wel tight-fit.. misschien was dat het euvel.. Verder prachtige, inspirerende site!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. goh, moeilijk te zeggen. Craquelé is normaal denk ik, zeker als je 't op stretchstof gebruikt. Ik let er wel op, als ik t-shirts koop die ik wil appliceren dat ze niet te hard stretchen. Stella heeft een t-shirtje van de hema met een poesje van transferpapier. Daar staan wat scheurtjes in maar ik vind dat charmant. Niet dat het ondraagbaar is geworden. Veel hangt volgens mij ook af van de kwaliteit van je papier en hoe je wast. Ik was binnenstebuiten op 30° en in principe gaat niks de droger in. Toevallig zijn er al t-shirts met strijkvelours en transfers in de droger gegaan en die overleven dat prima.

  Volgens mij is jouw probleem de stretch...

  BeantwoordenVerwijderen