zondag 21 november 2010

Lille

Wij brachten ons weekend door in de hoofdstad van Frans Vlaanderen, en dus niet hier zoals dat wel eens gebeurt.

Dik zes jaar geleden kwamen we er voor het eerst, toen Lille de culturele hoofdstad van Europa was. We genoten toen van de grote Rubenstentoonstelling en een stadswandeling waar hedendaagse kunst werd geïntegreerd in de monumenten van de stad.
Omdat we toen zo genoten wilden we nog eens terug. Het is immers amper een uurtje treinen vanuit Gent. We vertrokken met een open blik, want we kenden niks, absoluut niks van Lille!

Zaterdag

We ontbeten op de trein en eens aangekomen begonnen we aan een wandeling door het oude centrum. We kochten een klein boekje in het Nederlands over Lille in het toeristenkantoor voor 2€. Iets beter vonden we niet op voorhand, Lille is blijkbaar niet zo 'in' bij citytrippers.

Lille ligt op een boogscheut van België en toch is het heel erg Frans. De kleine straatjes met kasseien, de grote boulevards, de natuurstenen gevels...heel sfeervol!
Onze wandeling bracht ons op de Place de Générale de Gaulle bij de reuzegrote boekhandel Le Furet du Nord met wel 5 verdiepen alstublieft! Uiteraard wilde ik daar naar binnen! Op het eerste verdiep vind je een hele muur vol crea-boekjes. Gaande van kruissteken, over scrapbooking, breien, origami, quilten tot uiteraard naaien! En ja hoor, ik haalde mijn hartje op en kwam naar buiten met dit Japans boekje in mijn handen:

Mademoiselle!

Een Japans boekje uit een reeks, met uitleg in 't Frans erbij. Heerlijke modelletjes staan erin, mijn handen jeuken om er iets uit te maken!

Daarna bracht onze wandeling ons langs La Droguerie in de Rue Basse, een klein winkeltje met duizenden parels, wat linten en knopen maar natuurlijk vooral wol en spul om te breien enzo.
Voor een koffietje (en natuurlijk alweer een toiletbezoek) stapten we Au Vieux de la Vieille binnen. Gezellig; met oude en soms grappige prenten aan de muur, een beetje te toeristisch maar in die buurt is dat allemaal wel zo én ik moest bij 't passeren zoooo gigantisch dringend plassen!
Onze wandeling eindigde aan het futuristische stationsplein voor het station Lille Europe in de wijk Euralille. Op dat plein aten we onze pistoleekes op een bankske in de zon. Heerlijk!

Zaterdagnamiddag brachten we door in de Tri Postal, vlakbij het station Lille Flandres.Een voormalig postsorteercentrum dat nu volledig gewijd is aan hedendaagse kunst.
Er loopt momenteel een tentoonstelling De Zijderoute met werken van de verzameling hedendaagse kunst van de Saatchi Gallery London. Werken van kunstenaars afkomstig uit Afghanistan, China, Egypte, India, Iran, Libanon, Pakistan en Palestina.

De Zijderoute (Saatchi)


Dit was het hoogtepunt van het weekend! Een geweldige tentoonstelling, enorm toegankelijk en actueel. Voor deze tentoonstelling alleen al zou ik een uur op de trein springen! Een echte aanrader, en ze loopt nog tot 16 januari 2011.
Het gebouw op zich is ook heel tof, het is modern maar niet kil. Gekleurde TL-lampen aan het plafond, 'kooien' als elementen die de ruimte verdelen, speelhoek met fatboys voor kinderen...De sfeer is ongedwongen en je kan er nog iets drinken achteraf.

Daarna gingen we op zoek naar eten. Ik zat met mijn hoofd nog in een soort roes na de tentoonstelling, ik kan er zo helemaal in opgaan. De schok bij het buitenkomen was daardoor des te groter.

Ik zag een massa, een grote massa die leek te schreeuwen: shoppen-kopen-meermeermeer-consumeren-sneller-kopenkopenkopen! Ik kreeg een gevoel van walging over me heen. Het rustige Lille van een paar uur eerder werd opgevreten door koning consument. Overal flyers op de grond, etensresten op de grond, vretende en met zakken beladen duwende mensen om ons heen. Er leek geen eind aan te komen, van aan het shoppingcenter Euralille tot in het hart van het centrum. Consumentisme ten top. Vreselijk. Ik vond het ongelooflijk, ik heb nooit eerder zoiets gezien.

Naast koning consument is er een Lille nog een hoogheid, namelijk koning auto. Raar om over een boulevard te flaneren en daar ineens ook auto's over te zien rijden, zich wringend tussen een massa koopgekke voetgangers. Lange rijen toeterende, veelal stilstaande, ronkende auto's. Bizar. Amper fietsers ook, in het stadsbeeld van Lille.
Het ongeloof dat me vervulde bij de kennismaking met Amsterdam is te vergelijken met het ongeloof dat me overviel bij het zien van dit alles in Lille. Alleen kan het contrast niet groter zijn. Overal auto's, overal consumenten. Weg gezellig Lille.

We wisten niet goed waar we moesten zijn om lekker te eten (ik had wel een lijstje gemaakt maar was dat thuis vergeten, slim he!), maar we vonden uiteindelijk wel een gezellig plekje. Bij een Italiaan in de Rue des Fossés: La Fosseta. Lekker, eenvoudig, gezellig, vriendelijke bediening en overheerlijke pasta. En helemaal niet duur ook.

We logeerden in hotel Lille Europe. Niet echt een meevaller eerlijk gezegd. Het bed was dik in orde, het ontbijt ook, het sanitair voldeed aan onze verwachtingen. En daar houdt 't bij op.
Het stonk er. Verschrikkelijk. Er stond een asbakje klaar op het nachtkastje, dat zegt genoeg me dunkt.
Het was ook enorm warm in onze kamer, we sliepen met de raam open (sja, met die stank) én slechts onder een laken en nog hadden we 't te warm. Er was ook veel lawaai op straat (toeterende auto's, drukke baan, zatte mensen) en dat raam moest écht open. Het was een vreselijke nacht.

Zondag

Na een stevig ontbijt namen we de metro richting Wazemmes. De metro heeft geen bestuurder en gaat echt razendsnel. Zo'n metro is toch echt een geweldige uitvinding!
In Wazemmes is er op dinsdag, donderdag maar vooral op zondag een grote markt. Groenten, fruit, kleren, portefeuilles...en ook stoffen en fournituren zijn er te koop!
Dit is mijn buit!

Knoopjesbuit


ritskes


In het midden van het marktplein is er ook een overdekte versmarkt, typisch Frans.
Achter de kerk is er ook een kleine rommelmarkt.

Wazemmes is een echte volksbuurt en dat voel je zodra je uit de metro stapt. Het was er tien keer gezelliger dan in het centrum van Lille. Het doet een klein beetje aan de Brusselse Marollen denken, maar dan wat dagdagelijkser.

Rond de markt zijn er heel wat cafeetjes en bars. Wij warmden op bij een tasje koffie bij La Brûlerie.

Daarna keerden we doodop huiswaarts.


Nog meer Lille-tips vind je bij Jesupoze.

13 opmerkingen:

 1. Klinkt heerlijk (op de drukte en de stank na dan).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh het was heerlijk! En we gaan zeker de Tri Postal in de gaten houden, want je staat er op een uurtje he!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het boekje eens online doorgebladerd en er zitten precies hele leuke dingen in! Dat beloofd...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Lille staat ook nog op mijn verlanglijstje..... Enne gefeliciteerd met je zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die blaas toch hé, zoooo herkenbaar :)

  Een onbekende stad verkennen, is altijd een beetje vakantie! Lille staat hier ook op't lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klonk erg leuk! Zouden wij ook nog eens moeten doen, gewoon een weekendje weg met z'n tweeën.

  En een mooie buit alweer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel recent een dagje Lille met een vriendin gedaan en de grote rommelmarkt/braderie met moeder. Mijn wederhelft krijg ik om jouw opgesomde mindere dingen aan Lille nog maar zelden mee naar steden. Weg gaan om te ontspannen en dan terecht komen in een stedelijke chaos... 't Is wat contradictorisch. Ik geniet er nog van maar een brokske echte stille natuur weet ik gelijk meer en meer te appreciëren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Sharon: neem 'm eens mee naar Amsterdam, dat is een draaglijke stad en er is zoveel te zien, te doen, te kopen ;-)

  Nu ik Lille zag ben ik toch blij om in Gent te wonen, dat is hier toch tof he!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ohh ja ik ben dol op Lille. Meestal ga ik het eerste weekend van september voor de brocante door heel de stad. Maar in mei ben ik geweest om te shoppen, en 30 november ga ik ook weer.
  Heerlijk nu ik jou verhaaltje lees heb ik er nog meer zin in. Geweldige stad met inderdad een geweldige boekenwinkel. Mijn kast puilt uit met franse handwerkboekjes. Heerlijk genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toen ik in Lille was, was mijn conclusie ook: maar vent, dat stinkt hier!
  Toffe stad, maar ik werd ook gek van al de vuiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo,

  Ook wij gaan jaarlijks rond de kerstperiode naar Lille.
  Ook een bezoek waard is "La Piscine" in Roubaix.(een 20tal minuten van Lille centre met tram)
  Een voormalig zwembad volledig omgebouwd tot museum. Heel boeiend.
  http://www.roubaix-lapiscine.com/

  BeantwoordenVerwijderen