zondag 3 juni 2012

Sweetpod

Zo zonder auto maar mét baby -euhm, peuter ondertussen- is een kinderwagen vreselijk nutteloos. Een van de eerste babyspullen die we verkochten was onze uit de kluiten gewassen kinderwagen. We hebben ondertussen ook een fietskar die dienst doet als occasionele buggy maar ten eerste kan ik (en dan vooral de kluns in mij) daar niet fatsoenlijk mee rijden, en ten tweede is dat ding zo onhandig in het stadsverkeer. Dus in de praktijk wordt het kereltje vooral in draagdoeken meegesleurd. We begonnen met een tricot slen waar het uit de kluiten gewassen kind al rap was uitgegroeid, de ringsling (nog eentje van de hand van Vermiljoen, ha!) en de zsazsa worden ook nog vaak gebruikt en sinds een paar maanden ook een didymos. Allemaal goed en wel, maar het dragen der baby kwam nogal vaak -letterlijk- op mijn schouders terecht.

De oplossing: een handgemaakte Sweetpod zonder gedoe!

Op de buik

Op de buik

Keigemakkelijk aan te doen, zoals een rugzak. Op de buik of op de rug, gewisseld in een wip. Ik droeg nog nooit een comfortabeler draagdoek dan deze! Zachte schouderbanden, stevige heupband.

Op de rug

Op de rug

Op de rug

Ik kocht het patroon toen ik nog zwanger was van Astor maar de benodigdheden schrikten me wat af. Nu de zomer in zicht is (en mijn ruggewervels nogal gemakkelijk blijken te blokkeren) werd het toch eens tijd.
Het is een zéér goed patroon, met een hele duidelijke uitleg met prentjes en tekeningetjes en al. En zelfs de benodigdheden waren gemakkelijk te vinden!

Ik kocht de gespen en de nylon banden bij kampeerwinkel De Waele en Co, daar kocht ik ook een yogamatje dat werd verknipt tot heupband. De mousse voor de schouderbanden kocht ik bij Artevelde. De zwarte stof is wat steviger katoen van Ikea, het blauwe stofje is een van mijn favorieten van Ikea.
Ik voerde het lijfje met een restje fleece zodat het lekker zacht is voor mijn zoneke.

De draagdoek was klaar in drie avonden naaien. Niets moeilijk aan, wel wat concentratie nodig, secuur werk en geduld. En wonder boven wonder pruttelde mijn naaimachien geen enkele keer tegen. Ze naaide zelfs gewillig en vlot doorheen de mousse schouderbanden heen.

Sweetpod buitenkant

Sweetpod binnenkant

In het lijfje zit ook een blinde rits met daarachter...tadaaa...

Sweetpod slaapkapje

... een slaapkapje!

Sweetpod slaapkapje
46 opmerkingen:

 1. wauw..ik zou niet weten hoe daar aan te beginnen!! het ziet er héél gerieflijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is helemaal niet zo moeilijk als het eruit ziet, de handleiding en het patroon zijn zéér duidelijk. Stap voor stap wordt alles uitgelegd met duidelijke tekeningetjes erbij!

   Verwijderen
 2. Oh, dat is net waar ik op zoek naar was. Mooi exemplaar! Kan je het ook al gebruiken voor pasgeboren dropjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het patroon staat dacht ik wel een gewichtsvermelding. Het kan niet voor borelingen, maar bij bijvoorbeeld een Ergo Baby Carrier of een Beco-drager (allemaal ssc's = soft structured carrier) bestaan er wel inlegkussentjes voor hele kleintjes, dus ik denk dat het bij deze doek ook wel lukt met een kussentje. Maar ik ben geen expert, pasgeborenen liggen wel liever wat opgekruld, iets wat niet kan in deze doek.

   Verwijderen
  2. heb het net gevonden, van 7 tot 13,5kg. Gaat dus nog voor beide rondlopende kinderen. Nog wat verder rondkijken voor een soortgelijk rugzaksysteem voor pasgeborenen ;-)

   Verwijderen
 3. amaai, dat is echt heel erg knap. zou zo uit de winkel komen. Dat is misschien wel eens een uitdaging voor mij. maar binnen een maand begin ik gewoon met een tricotslen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Er staat een link in de blogpost hoor. Hier: http://www.seedpodcraft.com/blog/sweetpod/ En ze heeft blijkbaar ondertussen nog meerdere patronen te koop. Op haar website/blog staan ook instructiefilmpjes enzo. En er is ook een flickrpool met allerlei inspirerende voorbeelden!

   Verwijderen
  2. Ah, niet goed gekeken dan. Dank je wel voor de inlichtingen.

   Verwijderen
 5. heel chique! ik zou er ook niet zomaar aan durven beginnen, maar met uw aanmoedigingen precies dan toch wel! nu eerst nog een kind maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stond hier ook langop de planning, stof geknipt, gespen gekocht, maar euh, toen werd de draagdoekenverslaving zo groot, en kocht ik nog een beco en nadien een boba. Dus tenzij er hier een wonder-verrassingsbaby bij komt, zal dat hier geknipt blijven liggen.
  Mooi exemplaar geworden hoor! Ik kan nauwelijks wachten tot ik op vakantie nog eens kan dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat ziet er handig uit, en dat slaapkapje maakt het helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw seg!
  Wij hebben een beco. Lijkt als twee druppels water op wat jij gemaakt hebt. Vanbinnen zit een extra flapje met klipsen om de draagruimte te verkleinen/verhogen voor kindjes onder de 5kg. Ook simpel zelf te maken volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waw! Wat lijkt me dat super om zelf te maken. Hier doet de Beco dienst en die lijkt er idd helemaal op! Maar zo'n SSC zelf maken zal wel stukken economischer zijn, want amai, die kosten geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amai, fantastisch! Eerste keer dat ik dit zelfgemaakt zie. En wat een leuk idee van dat slaapkapje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waw, superknap! Weeral iets bij op mn lijstje tegen dat nr twee er komt. Merci voor de tip, ik zou er anders nooit aan durven beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wuw, die zou hier ook wel van pas komen....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw knap seg. Als ik bekijk hoe veel wij destijds betaald hebben. En zo praktisch. Petje af.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Keiknap Stien! Daar ga je (en Astor) nog heel veel geniet van hebben. Toch zalig als ze zo dicht op uw lijf plakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Maak je dat ook op bestelling?? Please!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het was best wat werk (in tijd dan weliswaar) en qua materiaal kom ik toch rap al aan 30€...Je kan 'm dan al evengoed gewoon kopen van een merk als Beco of Ergo Baby Carrier of Boba...tenzij je natuurlijk iemand kent die hem gratis voor je wil maken :-)

   Verwijderen
 16. Wow dat doe ik je echt niet na! Het materiaal alleen al zou mij ook afschrikken! Maar ook hier is de kinder/wandel wagen totaal overbodig, de jongste gaat altijd mee in de draagdoek en de oudste al snel zelf mee laten lopen, wat een vrijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. O wat enorm gaaf!! Mijn nu 3-jarige wordt niet zo veel meer gedragen, maar bij het zien van deze gaan mijn vingers jeuken, waar is dat patroon te koop...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier: http://www.etsy.com/listing/94794556/sweetpod-baby-carrier-pdf-sewing-pattern

   Verwijderen
 18. Wij kochten de ergocarrier in een leuk winkeltje in Leuven en zijn nog nooit zo content geweest! Ons broere is ondertussen bijna drie en wordt nog geregeld op de rug gedragen. Hij valt af en toe zelfs nog eens in slaap op de rug!Hij zit er al twee jaar non-stop in. Had ik dit op voorhand geweten, wij hadden nooit een buggy gekocht! en Stien wat is die sweetpod mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh geweldig!! Ik droeg onze kindjes jaren in de slen. Ik was toen blijkbaar nog niet op de hoogte van zo'n groot draagdoeken aanbod. En naaien deed ik toen ook nog niet.
  Hier gaan jullie zeker nog lang veel plezier aan beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit is ZO mooi! En dat kapje maakt het helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wauw he die is leuk en super handig,daar zal je veel plezier mee beleven,echt heel knap

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik waag me er dan ook eens aan! Heb het patroon al netjes gekocht en nu hopelijk alle benodigdheden nog vinden.. Chique resultaat bij jou in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Super! Wat geweldig knap gemaakt! Ik krijg helemaal heimwee naar de 'draagzakperiode' maar helaas dat is geweest, ik zou er nu een hernia van krijgen..

  groetjes, Elske

  BeantwoordenVerwijderen
 24. lap! ik vlug vlug scrollen en diagonaal lezen om te ontdekken waar je dit gekocht had...zie ik opeens "patroon" staan... :-/ Ik kan niet naaien...lap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah maar ge kunt zo'n draagdoeken ook gewoon kopen hoor. Google eens op Beco Carrier, Manduca, Ergo Baby Carrier of op SSC (soft structured carrier).

   Verwijderen
 25. heel mooi, nu begin ik te twijfelen, ik ging deze week kijken om een Beco te kopen, maar misschien moet ik gewoon achter mijn naaimachine kruipen. Het enige waar ik bang van zou zijn is de stevigheid van mijn eigen naaisel...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. oh twijfel twijfel... al een tijdje aan het zoeken naar 2de hands ergo baby carrier... Maar misschien moet ik het maar aandurven. Ik heb dankzij je blog ook een nieuwe hoes voor het wipperke durven maken (weliswaar eens helemaal opnieuw moeten beginnen, maar allé).

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Super.
  Wij hebben een ergo waar we onze zoon al meer dan 3jaar in dragen en een manduca voor onze dochter van 13mnd.
  Als ik dit zie heb ik zin om het te maken, al zou het als reserve of tegen de volgende baby zijn.

  Voor de babys heeft de ergo 2 soorten inlegkussens en in de manduca heb je een extra flap om de voetjes op een bepaalde manier te leggen.
  Wij hebben beide in de 'doekjes en broekjes' in leuven gekocht, wie de inlegkunnens voor babys wil zien kan naar daar daar gaan, ze staan er altijd klaar om uitleg te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dankzij jou heb ik alle moed bijeengeraapt, het patroon gekocht en er ook 1tje gemaakt! En moet eerlijk toegeven dat ik ook fier ben op het resultaat! Het was hier wel wat zoeken naar de verschillende gespen en mousse, maar uiteindelijk (bijna) alles gevonden en de rest gerecupereerd van andere rugzakken.
  Hier kan je foto zien : www.facebook.com/CasalingaCreativa

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben al sinds begin juni aan het wachten op het patroon.. Duurde het bij jou ook zo lang? Heb er net naar gemaild om het eens na te kijken. Zomer is jammer genoeg al bijna voorbij om hem te gaan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh neen, ik moest echt helemaal niet lang wachten! Het is geen automatische mail dus zij verstuurd dat manueel, dan kan het wel eens wat langer duren maar toch geen màànden me dunkt. Stom zeg!

   Verwijderen
 31. Amai ik heb al reactie terug hoor! Ze vond het zelf heel vervelend blijkbaar, heb het hele patroon al gekregen nu plus eentje extra en ze heeft zelfs mijn geld teruggestuurd.. Ben er door gegeneerd door zoveel goedheid. Nu geen excuus meer om alles bij elkaar te zoeken en er snel aan te beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen