woensdag 11 mei 2011

De Naam

♥

Drie jaar geleden werd dit mannetje geboren, het was een van de mooiste borelingen die ik ooit zag! Hoewel zijn moeder destijds een complete vreemde voor me was (ik kwam op haar flickr terecht via een gemeenschappelijke kennis!) en ik totaal niet met handwerken bezig was, bleef die mooie naam in mijn hoofd hangen. Niet zo vreemd want het is gewoon de allerschoonste jongensnaam ever.
Ondertussen kennen we elkaar wel, en kreeg ze een paar maanden geleden een mail van mij met de melding dat ik haar jongensnaam schaamteloos ging pikken! We wisten toen niet eens dat het een zoon ging worden.

21

De laatste 10 jaar zijn er in Vlaanderen 21 jongens met de naam Astor geboren.


Dat is de onze!

Dat is de onze!


Astor Piazolla
En dan heb je natuurlijk ook nog Astor Piazolla! Prachtig!

Over de betekenis van de naam is amper iets terug te vinden. In geen enkel voornamenboek dat ik vastnam vond ik de naam terug. Op internet heb ik toch serieus moeten zoeken om iets te vinden.

De naam

De Naam

De ene zegt dat het een Franse naam is, elders lees ik dat het een Engelse naam is. Nog ergens anders vond ik terug dat de naam Baskische roots had... En de naam betekent Havik.
Naast een schone jongensnaam is Astor ook een plekje en een familienaam.
 
Astor, de plaats

Als Astor een meisje was geweest hadden we haar Thelma genoemd. We waren allebei stapelgek op die meisjesnaam, ookal klinkt dat niet echt geweldig bij Stella. Verder vonden we Charlie en Gloria ook heel erg mooi!
Andere jongensnamen op ons lijstje waren Ides en Wolf.
Als Stella een jongen was geweest zou hij Cas geheten hebben, Lili zou een Wolf geweest zijn.

labeltjes


12 opmerkingen:

 1. Hmmm, namen. Zalig om daar uren over te mijmeren. Gloria zou voor mij ook nog een favoriet zijn. En mijn petekindje heet alvast Lili. Goh, ik heb nog 1001 ideetjes voor namen. Maar volgens mijn man hebben we genoeg aan 2 dochters :'(
  En toch vind ik dat ik minstens nog een zoon verdien ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi, fijn dat jij al het opzoekwerk hebt gedaan :-) Ik geef het meteen door aan geheel mijn familie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi, die site van kind en gezin, wij hielden die ook met argusogen in het oog en het criterium was 'niet in de top 100 van de meest gegeven namen'. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bregje: ik had dan ook véél tijd he :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer mooie naam, inderdaad. Vond ik al bij Bregje. Ik heb zelf een Thelma, dus het doet me plezier dat die op dezelfde hoogte staat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Astor is écht een schone naam en een schoon ventje! Mijn naam is ook zeldzaam, zeer zeldzaam, Ella daarentegen.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. sinds mijn kinderjaren wou ik een Sarah ...(toen een zeldzame joodse naam)
  dan ben ik in verwachting en komt er een reeks over ene Sarah op de buis (in 1985) sindsdien zijn er zovelen. hoe de media mensen beïnvloed ...
  gelukkig is mijn andere dochter (Esther) hiervan gespaard gebleven, tot hiertoe dan toch :-)
  maar Astor is een schoon manneke met ne mooie naam !
  groetjes,
  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn naam is Anaïs, en ik ben altijd de enige van mijn klas geweest, wat fantastisch was, nu hoor je dat wel al iets vaker. Onze zoon noemt Mauritz, omdat hij heel snel is geboren, hadden we weinig bedenktijd voor zijn naam (we zijn wel heel blij met de naam hoor), anders had hij misschien Wolf of Storm genoemd, was Mauritz een meisje geweest, dan hadden we een Isolde lopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben één van de andere Astors (7 juni 2010) - en ook wij vinden het nog altijd een prachtige naam. Havik, inderdaad, mooi he!

  Heel erg gefeliciteerd!

  Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om te lezen hoe de naam Astor in jullie leven is gekomen.
  Een naam verzinnen is toch wel één van de leukste dingen van het zwanger zijn,m.i.
  Stella,Lili en Astor.De namen op zich zijn al prachtig,maar gezamenlijk helemaal een mooie set.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben dus ook nen Astor! Onze Astor is op 29 oktober 2010 geboren. Blijkbaar hebben we dezelfde inspiratie : mme zsazsa, kind en gezin, de geweldige piazolla, we hebben bovenstaande sites ook allemaal afgelopen. En nog geen moment spijt gehad van onze keuze!!
  Grappig is wel dat wij ook op hout gestempelde letters gebruikt hebben! De naamkaartjes trekken echt wreed op mekaar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben ook een Astor (mei 2008)
  A'stor betekent 'mijn liefste'

  BeantwoordenVerwijderen