vrijdag 4 maart 2011

Soms zijn zwangeren zot

Bijvoorbeeld als ze in de laatste weken ineens *dringend* de maxi-cosi moeten voorzien van een nieuwe bekleding. En dan bedoel ik niet zomaar een hoesje he, neenee, nieuwe bekleding begot!

Soms zijn zwangeren zot


Blijkbaar zit de originele stof van maxi-cosi niet vastgenaaid maar vastgeplakt. Ook aan de randjes. En na een aantal jaren intensief gebruik (het ding is tweedehands) komt dat dus los. Ik maalde daar niet om, hop hoesje erover en basta. Maar met nesteldrang valt niet te spotten.
Het besef dat we dat ding dus veel gingen gebruiken, op de bakfiets, op de buggy en dat dat klein vers boeleke in een versleten bakske moest liggen...dat kon ik niet verdragen.

Ik maakte foto's van de hoes toen ze nog in elkaar stak. Begon dan naarstig los te tornen en maakte een schets van de losse patroondelen (2 middenstukken, 2 onderstukken, 2 bovenstukken) en hoe ze in elkaar staken. Leek me poepsimpel. Ik trok de loshangende stof los van de mousse en knipte nieuwe stof. Mousse en stof tesamen onder de overlocker en 't zat vast.
Ik gebruikte soepele dunne jeans. De stof moest slijtvast zijn én ik kon geen nieuwe stof kopen wegens reeds uitpuilende stoffenkast. Ik heb nog getwijfeld over een paspelbandje maar kon daar de moed niet meer voor opbrengen. Het ding hing uit elkaar en moest dus snel weer deftig in elkaar!

Het in elkaar puzzelen was niet zo vanzelfsprekend als ik had gehoopt. En met de dikke buik en de voorgeschreven rust kon ik er ook niet aan doorwerken. Ik kan me maar eventjes achter mijn naaimachine zetten.

Voor diegenen die het ook eens willen proberen een werkwijze (sorry, geen foto's):
  • maak de bekleding los volgens de handleiding 
  • maak foto's, veel foto's, van alle details
  • duidt op de achterkant aan waar bepaalde delen aan elkaar zitten en waar er een naad zit
  • nummer alle delen (in mijn geval 1x midden-boven, 1x midden-onder, 2x zij-onder, 2x zij-boven)
  • lostornen
  • maak een schets van alle patroondelen met daarop alle details (knoopsgaten, naden, gaatjes, krommingen,...)
  • gebruik je losgetornde delen als patroon maar teken wel ruim over op de stof (achteraf bijknippen is gemakkelijk!)
  • Zorg ervoor dat je nieuwe stof op de ene of andere manier vastzit aan de mousse zodat ze niet verschuift tijdens het in elkaar steken. 
    • Voor de twee grote middenstukken stikte ik gewoon door op de lijntjes aan de achterkant, daar waar de stof moet plooien.
    • voor de kleinere stukken plakte ik de stof vast aan de mousse met die strijkbare stoflijm die bij de gordijnen van Ikea zit (je kan dat daar ook los kopen). Let er wel op dat je bij die kleinere delen de gaatjes vooraf verstevigd met vlieseline.
  • Stik de knoopsgaten. Dit moest wel manueel want mijn machine kan zo'n grote gaten niet automatisch maken. Ik stikte eerst met een zigzag op steekbreedte 4 en steeklengte 0 een trensje, daarna stikte ik langs de knoopsgaten (aan de achterkant van de mousse dus) een smalle zigzag met steekbreedte 2,5 en steeklengte 0,5. Daarna stikte ik alles nog eens door met een rechte steek om dan aan het andere uiteinde van het knoopsgat weer te eindigen met een trensje.
  • steek alle stukken onder de overlocker of zigzag de randjes. Nodig want jeans rafelt fel.
  • volg je aantekeningen, schetsen en foto's bij het in elkaar steken. 
  • pas geregeld eens op de MC zelf om te zien of alles mooi aanpast.
  • Stik een biaisbandje aan de naden die bloot en zichtbaar blijven.
  • klaar!

34 opmerkingen:

  1. O help.Wat ik zei over dat blijvend verlangen naar een vierde?Ineens gedaan;)
    Ik dacht dat het de originele hoes was toen ik die foto zag!Zo proper en af ziet het eruit.Knap gedaan!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, super, bedankt voor de tip! Ik ben zelf net 3,5 maanden zwanger en krijg ineens enorm veel zin om zelf allerlei dingen te gaan maken. Nu nog met de naaimachine overweg leren kunnen en recht leren stikken ;-)
    Sterkte nog de laatste paar weken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh my god, hier zou ik dus zelf nooit aan durven beginnen, maar het resultaat mag gezien worden! superschoon, uw boeleke zal er heerlijk in liggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nesteldrang is toch iets raars... Maar de zoon zal blij zijn met zijn mooie stoere maxi cosi!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wow, wat is het mooi geworden! ook ik dacht dat de foto wel een originele hoes zou zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, wat een werk! En dat dan nog hoogzwanger zijnde...knap gedaan! Ik heb er mij bij ons vierde makkelijk vanaf gemaakt en een leuk Koekahoesje voor de maxi-cosi gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jawadde! Als ik uw bekleding wat begaap, dan lijkt het toch alsof de uwe wat ingewikkelder in elkaar steekt dan de onze.

    En ja... geprul... alles netjes op dezelfde plaats in elkaar mikken. ;) Maar van dat geprul ziet ge duidelijk niks meer. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Chique! Ik zie het ventje er zo al in liggen, zalig dromend...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Katrien: jawel, dat zie je nog wel...maar niet zo goed op de foto he ;-) Dit is een MC Cabrio, jullie hebben een nieuw model denk ik :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Meisjesmama, je bent gewoon geniaal! En dat je zoiets aandurft. Ik zou dat nooit durven.

    En zo sjiek dat je die wipper van Babybjorn gemaakt hebt.

    Ik ben er toch wel wat jaloers op, dat je dat allemaal durft en tot een goed eind brengt. Ik heb hier trouwens ook Babybjorn relax staan die een nieuwe hoes verdient, maar ja.

    Naai je trouwens nog altijd op je Brother Innovis 10? Ben je er nog content van?

    Ik ben van plan een nieuwe machine te kopen (voorlopig de singer van mijn ma in gebruik) en twijfel tussen een Brother (een van de vele modellen) of een Bernina B330 (prijs valt wel enorm tegen).
    Wat zou jij kiezen als je opnieuw een machine zou kopen?

    Groetjes,
    Lieveke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wow, respect!!
    ik had een nieuwe maxi cosi gekocht in een spuuglelijk kleur wegens weinig keuze
    mijn baby zag eruit als een tjernobil-kindje in zijn vanillekleurige pebble, k dacht ook efkes een nieuw hoesje te maken, maar jezus zo'n werk! ik heb me een hoesje gekocht en voor de rest de maxi cosi van een vriendin gebruikt (die oude maxi cosis hadden een betere slaapzak voor magere pierkes vond ik)
    echt waar respect!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nog altijd héél content van mijn roze brother!

    Wij hebben ook nog een oude MC Citi staan, maar kochten liever tweedehands deze cabrio omdat de baby liefst zo lang mogelijk in de MC moet zitten. Zo past hij het makkelijkste en comfortabelst op de bakfiets (geveerde adaptors). De Cabrio is wat groter dan de citi. Maar omdat hij amper in de auto moet vonden we 't ook de moeite niet om te investeren in de allernieuwste modellen met isofix-spullementen enzo.
    Dus we hebben idd nog een stel oudere voetenzakken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha ha, ik dacht: waarom gaat ze die nou bekleden? Hij ziet er perfect uit! Maar dat is dus de nieuwe ;). Kon al geen foto's vinden van het eindresultaat ;). Heel mooi gedaan! En een goed idee ook, want die van ons is ook een beetje verkleurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @meisjesmama: hier ook ne MC Cabrio hoor. ;) Nieuw gekocht begin 2006 (model 2005)
    Ik keek net nog eens naar een foto (wegens geen goesting om onder de hoes te piepen hier) en 't zal toch wel ongeveer 'tzelfde zijn, gok ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. jaaa ik moet iedereen hier gelijk geven hoor echt heel mooi gedaan en ziet er slijtvast uit super gewoon en ik wens je er heel veel succes mee en ook met het kindje natuurlijk :)

    groetjes Dietlinde van bij lovelylinde

    http://www.facebook.com/pages/Lovelylinde/110467429009284

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wauw..Ik heb tijden lopen speuren naar een patroon voor de Cabrio. Ik wou ook graag pimpen. Maar kon niets vinden en uiteindelijk heb ik het laten varen. Ik was bang dat mijn skills niet ver genoeg waren...En jij doet het gewoon!!!!! Fantastisch joh, erg mooi resultaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Schoon gemaakt Stien!
    Gij kunt toch ook nie stilzitten hé :)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. LOL, ik dacht: waarom post ze nu geen foto van haar versie :)
    Knap gedaan, ik zou u nooit nadoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. toch wel een serieus zwaar werkje hoor. knap gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een toeval, ik heb vorige week herinneringen opgehaald aan eenzelfde soort nesteldrang-actie drie jaar geleden... Ik zal op m'n blog posten naar hier - hoef ik geen tutorial te maken :-)

    http://shibbiesays.blogspot.com/2011/02/creatief-intermezzo-4-maxicosi-pimp.html

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Chique! Iets wat ik ook wel zou willen doen, maar niet durf aan te beginnen. Hij ziet er echt fantastisch uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo meisjesmama,

    wilde je even laten weten dat ik al een poosje met veel plezier je blog volg! Spannend, straks een jongetje erbij. We hebben na 2 meisjes ook een jongetje gekregen, was wel eerst even wennen na al dat roze maar geloof me, het is zo leuk!!!

    groetjes, Elske

    BeantwoordenVerwijderen
  23. waw, knap hoor! ik dacht ook, waar is de 'after' foto?? =D
    ik had voor mijn tweedehandse ook een overtrekje gemaakt, maar dat was gewoon een afneembaar dingetje, zodat het makkelijk gewassen kon worden.. (http://grietteke.blogspot.com/search/label/maxi%20cosi)
    Dit is echt van een hele andere orde! respect...

    Griet

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Niet te doen ;)
    Ik was ook even op zoek naar de 'after'-foto!
    Knap gedaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  25. stoer! waar spijkerstof al niet goed voor is hè
    petra

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik kwam via via op uw blog terecht en ik moet zeggen: hij is geweldig! Ik heb al een aantal pagina's achter de rug en je schrijfstijl is echt geweldig :) en wat een prachtige dingen maak jij seg, knap!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Respect idd, no more en zeker no less!
    Zot zijn kan toch goeie gevolgen hebben, niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Bedankt voor de tips en de hint:
    http://derdekeergoedekeer.blogspot.be/2012/07/de-man-die-naaien-kon.html

    BeantwoordenVerwijderen