maandag 25 oktober 2010

Tricot wikkeljurk

Ergens in juni besloot ik dat ik een jurk wilde. Helemaal alleen voor mezelf. Niks gemakkelijker op vakantie dan een jurk: aangekleed met 1 kledingsstuk!
Maar de vorige poging indachtig mocht het niet te moeilijk zijn. En moest het vooral van den eerste keer goed zijn!

Mijn oog viel op dit gratis patroon. Sober van snit en dat zag er mij een gemakkelijk ding uit om te dragen. Ik vroeg wat advies rondomrond. Er waren er die het volledig zagen zitten, er waren er die het nogal kinderlijk vonden en er waren er die nogal plomp stelden dat ik eruit zou zien als een bouwvakker. En laat dat net niet de bedoeling zijn. 

De conclusie was dat een wikkeljurkje eleganter zou zijn als je wat te camoufleren hebt en bepaalde dingen liever accentueert dan andere. En dus kwam ik uit op deze Burda 7828. Het is geen echte wikkeljurk dus stofbesparend en het patroon heeft een lange mouwversie en een bloesjesversie. 



Maar het is een tricot-patroon wat dus toch wel een extra uitdaging was. Vooral in het vinden van mooie en betaalbare tricootjes.


Zwart



Ik maakte een testversie in goedkope zwarte tricot van De Strik in Ledeberg. En dat ging zo ontzettend vlot! Dit jurkje was klaar op een namiddag en een avond. Ik had wel een maat te groot genomen, het klopt dus dat je bij tricot altijd een maatje kleiner moet nemen. Dat deed ik bij het volgende exemplaar:



Felgroen



Knalgroene tricot van bij Samira in Ledeberg. Dit tweede exemplaar past veel beter!

Ik was teleurgesteld in het aanbod in tricot. Ik wilde prints! Dus maakte ik deze jurk ook in bloemetjeskatoen. Maar dan wel een echte wikkeljurk met twee voorpanden en biais knooplintjes. Deze past ook heel mooi maar ik heb er geen foto's van. Ondertussen past de jurk niet meer met mijn zwangere buik. 

Het is dus een heel flexibel patroon!


Het laatste exemplaar is het meest geslaagde van de drie!



Deze tricot komt van bij Artevelde op de Vrijdagsmarkt. Niet goedkoop maar wel mooi. Er zitten zwarte, groene, olijfgroene en witte accenten in het motiefje en het stofje is superzacht!

Het verwerken van tricot ging als vanzelf. Ik stak een tricotnaald in mijn machine en stelde stretchsteek 3 in en hopsakee! Geen naden zigzaggen, niks omzomen. Gewoon de zomen een slagje omslaan en doorstikken met de tweelingnaald. Echt ontzettend gemakkelijk! Er staat hier de komende maanden meer tricot op het programma, niks comfortabeler met een bollende buik!

60 opmerkingen:

  1. schoooon!!! vooral die knalgroene, die vind ik super!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooi zeg, leuk patroon, leuke stof en inderdaad perfect als zwangerschapskleedje. Ik ben nog steeds niet over mijn tricot-angst heen (een poppenkleedje was een absolute ramp), maar als ik dit zie, dan zal ik toch eens moeten proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook hier nog steeds tricot-angst maar voor zulke mooie maaksels ga ik het toch eens moeten proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil bij u in de leer, want het aanbod aan uitrekbaar tricot in mijn kleerkast is o zo bedroevend klein!

    Tweelingnaald is al in huis, tricot ook, nu nog die naaimachine wat minder eenzaam krijgen...

    Zeg, en zo'n schoon buikske al hé :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja he! Ik vind dat zo plezant he, dat buikske dat nog niet in de weg zit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. amai schoon en goe gelukt, daar gaat ge plezier van hebben, toch leuk é; zwanger én mooi gekleed!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ideaal! En schoon! Ik heb er hier ook een hele collectie hangen. Dat zit toch ongelofelijk comfortabel, en zeker met een buik(je). Goed gedaan, jong!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig, prachtig.
    Ben ook fan van de laatste, ik hou wel van een motiefke!
    Over perfecte timing gesproken om uw tricot angst te overwinnen. ZO zalig om uw eigen zwangerschapsgarderobe te kunnen samenstellen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik heb ook een een trico wikkeljurk gemaakt en 't was voor mij een uitdaging en toen merkte ik: 't is niet zo moeilijk en wil meer van dat.
    Mooi model hoor. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Isabelle: maar het was wel een bewuste perfecte timing hoor, ik was nogal vooruitziend afgelopen zomer ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh leuk, dat patroon heb ik ook al een paar keer gemaakt. Ik heb bij de mouwtjes rekkend biais band uitgerekt aangestikt, dan gaat het mouwtje iets poffen, dat is ook leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Schoon, alle drie! En dat Arteveldestofje is zijn geld waard hoor (en denk maar wat je uitspaart aan gekochte zwangerschapskleedjes)!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Perfect!Hoe schoon is die groene wel niet seg...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. mooi en inderdaad die groen! knappe buik ook, veel geluk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. heel schoon !! tof patroon

    bij ons op de markt heb je vaak jersey met printjes, als ik je eens van tstation moet komen oppikken lot maar weten

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ge leest mijn gedachten! Ik heb vorige week eindelijk eens een mooie tricot gevonden. Ik vond ook nergens prints, maar nu dus wel. Ook met olijfgroen. En dit patroontje is echt schitterend!
    Ik vind beide versies super. Allebei met dat Burda-patroon?
    En fijn die buik te zien! Hier mis ik af en toe het gewriemel in mijn buik.

    (ik ben helemaal vrolijk van deze post. een subliem patroontje zo te downloaden.)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben ook bezig aan een tricotkleed, amai, moest het zo mooi lukken als het jouwe, dan ga ik zo zo blij zijn!
    Superknap!
    Mijn favoriet is ook de knalgroene!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. MOOI, MOOI, MOOI! Ik heb dat patroon ook liggen en ben er eens aan begonnen, maar ik durfde niet verder werken. Gemakkelijk, zeg je? HUM.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heel mooi geworden. Ga ik ook eens proberen, ik heb mijn tricotangst overwonnen

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ontzettend mooi!!
    Vooral met dat babybuikje!
    Ben hier ook bezig aan tricot kleedjes.
    Eentje mislukt wegens stomme knippie.
    Maar ook een burda patroontje gehaald en dat gaat geweldig!!
    Bij stoffenkraam.nl hebben ze mooie tricotjes en best goedkoop.
    Maar misschien zie je de stofjes liever live?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een mooie jurk! Zo komt je buik mooi uit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Die groene knalt hier gewoon uit mijn scherm!
    Super leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. mooi kleurke dat groen!
    Voor mooie tricots met print moet je bij de stockverkoop van Fragile zijn. (er is er jammer genoeg net een geweest) Daar had ik wat metertjes van liggen en dat zijn ook de ideale zwangerschapskleedjes geworden.
    Met een dikke buik naar die stockverkoop gaan zou ik niet aanraden, ... da's daar gevaarlijk, duwen, trekken ... ik ga de laatste dag, de mooiste dingen zijn al weg, maar wat er nog ligt is meestal nog de moeite ...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @An: Ik ben er geweest, en het was idd een gedoe. Ik heb er twee lapjes van meegenomen waarvan eentje binnenkort een kleedje wordt voor mezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. mooi gedaan hoor, tricot staat mij toch altijd nog een beetje tegen maar misschien moet ik me er toch maar eens aan gaan wagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Super zeg! Ik lees net dat je zwanger bent én je maakt alweer een leuk jurkje (profiteer er maar van, nu je nog achter je machine kan)! Ik naai zelf ontzettend graag met tricot. Ik draag het ook graag omdat het altijd lekker zit. Je vindt leuke stofjes op de stockverkoop van Fragil (ja, zwangerschapskledij) in Antwerpen, 2x per jaar. Bovendien is het echt super kwaliteit want vaak is tricot te dun en dan scheurt het al snel of is de vorm er uit. Goeie tricot is niet zo goedkoop. De stockverkoop is helaas net voorbij, de volgende is er normaal gezien weer in het voorjaar, maar dan komt er al een klein baby'tje aan! Verder weet ik nog wel leuke adresjes in Limburg, maar da's iets te ver, vermoed ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  27. 't Zit u gelijk echt als gegoten é! Super!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Wow, die laatste zou zo in de winkelrekken van Fragile kunnen hangen.
    Ik houd ook ontzettend van tricot, en vind vaak wel kleding in mooie patroontjes, maar stofjes met een mooi patroon zijn zooooo zeldzaam, lijkt het wel. Meestal zijn het grote prints die alleen maar kunnen leiden tot marginale of derdeleeftijdsjurken.
    Iemand die tips heeft waar je mooie tricot in de regio Mechelen kunt vinden? Of die me kan zeggen hoe ik op de hoogte wordt gehouden van stockverkopen bij Fragile?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik ben fan! Zowel van jurkje als buik :)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat mooi zeg, vooral die laatste. Is dit ook een projectje voor beginnende naaisters? Tricot lijkt me geweldig zitten en ik houd erg van overslag zoals deze. En gefeli me je bolle buik. Ik ben een tijdje niet aanwezig geweest in blogland...dus heb het gemist dat je een nieuw leven in je buik hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Keitoffe jurken! Ik vind echt tricot onderschat! zo lang je niet trekt aan de stof en goede stof gebruikt vind ik het persoonlijk veel gemakkelijker dan katoen! het past ook gemakkelijker en het zit lekker. En!! je moet het niet zo hard strijken!! ;-))
    http://www.michas-stoffecke.de/ hier zijn ook wel een paar toffe tricots te koop, paddestoelen en appeltjes en strepen. Ik wil ook wel meer tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Oh, wauw, die laatste is inderdaad heel erg mooi! Prachtige stof, en 't ziet er zoooo comfortabel uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. De knalgroene jurk is echt een topper. Ik zou nog niet eens durven dromen om aan zoiets te beginnen. Heb één van de stoffenwinkels in Ledeberg ontdekt deze zomer en alvast katoen voor een tas gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Mooie jurk vooral de laatste vind ik super. Het patroon van het bloesje heb ik al eens gemaakt maar nu ik het als jurk zie vind ik die ook wel geweldig. Wie weet ooit. Ik naai ook steeds meer met tricot.
    Groetjes, Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  35. jajai Prachtig! Heb je daar dat boek voor mij vast? ;-) (wou je daar nog over mailen)

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Zien er echt super mooi uit! Wil er meteen invliegen, maar ik heb nog maar net mijn tweede leven als naaister ontdekt, dus het verloopt meestal niet zo vlotjes...Misschien raar vraagje dus, maar hoe krijg je die patroondelen op ware grootte?? Groetjes, Jessie

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @Nimsa: Naar wat ik heb vernomen komt uw boek naar hier zaterdag, maar meer weet ik ook niet haha. Mail je nog wel!

    @Jessie: als je dat patroon online aankoopt dan kan je kiezen voor een downloadversie of een volledig patroon maar voor dat laatste betaal je meer en verzendkosten. Ik nam de downloadversie en plakte dan alle patroondelen aan elkaar, je print dan op veel verschillende A4-tjes, maar dat is ervoor gemaakt. Je kan de meeste burda-patronen ook kopen bij Veritas of bij bepaalde stoffenwinkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. waauuuuw geweldig kleed, maar ik durf niet goed met tricot stikken.... is het een moeilijk patroontje???
    lijkt me wel geweldig. geniet nog van je buik!!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Help! Ik heb het burdapatroon via download op mijn PC gekregen, maar hoe moet ik het nu printen? Schalen uitzetten of aanpassen aan formaat? Als ik schalen UIT zet staat op mijn A4-tjes nu een rand van 1 cm aan de zijkanten en 0,5 cm aan boven- en onderkant om het patroon. Als ik aanpassen aan papierformaat kies, staat er een dikke 0,5 cm aan zijkanten en slechts 1 mm aan boven- en onderkant.
    Welke kies jij altijd?
    Alvast bedankt voor de wijze raad....
    groetjes, Jessie

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Ik zet het schalen uit en knip dan de randjes ervan af vooraleer de blaadjes aan elkaar te plakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Okido, ik ga het zo proberen! Wish me luck! groetjes Jessie

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Ik heb het kleedje ook geprobeerd... grmbl, een gevloek geweest... er liep heel wat mis, maar tis af en het trekt nog op iets ook :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Hallo, ik ga ook aan dit kleedje beginnen (want ik vind de jouwe erg geslaagd) maar ik vroeg me af of je iets hebt aangepast aan de halslijn?
    Bij jou is de V-hals heel mooi, maar op mijn patroon ziet hij er veel kleiner uit.
    Bedankt! Jidske

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Oh, wat mooi! Die lichtgevende zou ik zelf niet aan durven, ben meer van zwart en bruin/groene kleuren. Vind die laaste dus ook echt prachtig!
    Marije

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Hallo,

    Ik zou heel graag dit patroon bemachtigen :-))) Dat past toch ook voor niet-zwangere mensen?
    Alvast bedankt,
    Rajna

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Hey,

    Is het mogelijk om dit patroon te bezorgen via mail of zo? Via de site lukt het me niet om te downloaden... Zou alleszins fijn zijn want vind het een super mooi kleedje en lijkt me heel comfortabel!!

    Groetjes,

    Veroniek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!

      Heb je het patroon al? Ik zou 'm namelijk ook graag willen en dacht, misschien zou je 'm naar mij kunnen mailen? :)

      Groetjes Mariska

      Verwijderen
  47. Hei!
    Jup dit patroontje zou ik ook wel willen hoor :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Wauw!! Super-mooi!! Ik bestelde het patroon via de site van Burda en betaalde 3,99 euro. Niet veel natuurlijk, maar kreeg het nooit toegestuurd. Deed iemand dit ook via deze weg? Wat zou ik fout doen? Iemand een idee hoe ik er wel aan geraak? Alvast dikke dank je wel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  49. De gratis patroon doet het niet. Krijg de Bernina startpagina. Zou ik het patroon mogen hebben van je?? Ziet er erg mooi uit. De groene staat je super!!!
    Mijn emailadres is nathalie47@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Beste,

    hier ook enorme interesse in het patroon, ik vind het nergens.
    Kan u me hierbij eventueel verder helpen?

    mvg

    kimberly
    kimberly.martens@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  51. hier ook dezelfde verzuchting! Ben al dagen op zoek naar het patroon maar nergens meer te vinden. Is er iemand die het alsjeblief wil delen? Dank je wel...

    BeantwoordenVerwijderen