zondag 11 oktober 2009

Herfst

Ik had een mooi herfstig weekend! Ik hoop voor u hetzelfde!

Vrijdagavond uitgenodigd bij vrienden. Het lief reserveerde vorige week een babysit bij de oppasdienst. Samantha, 17 jaar, werd geboekt. Donderdag telefoon. Samantha kon niet komen, maar ze hadden wel Christiane in de aanbieding. Christiane is 70 jaar oud. Mijn lief liet mij dat nieuws achteloos langs zijn neus weg weten. Ik mocht nog chance hebben dat hij het mij überhaupt vertelde. Zo normaal vond hij dat. Een bejaarde begot! Hij keek me nogal raar aan toen bleek dat ik dat precies niet zag zitten. Ik zag een vreselijk ouderwetse strenge nanny voor me zoals in Mary Poppins, of zo'n kreupele oma die de trap niet op kan. En mijn kleine balorige Lili in gedachten... Waarschijnlijk wat overdreven van mij, maar als ik mij niet goed voel bij een babysit ben ik ook niet op mijn gemak. En we doen dat bijna nooit, via zo'n dienst.
Na een facebookdiscussie bood mijn broerke van 20 aan om naar Gent af te zakken. Oef.
Een heel gezellige en lekkere avond was ons lot, en ook nog een serieuze stortbui bij het huiswaarts fietsen. Gek, hoe een stortbui toch romantisch kan zijn.

Zaterdag ging het wafelijzer aan!

Gemaakt met het recept van Mme Zsazsa. En lekker dat die wafels zijn! Ik was wel vergeten hoeveel tijd daarin kruipt, misschien daarom dat het zolang geleden was. Maar wel heerlijk huiselijk, die geur in huis!

Vanmorgen trokken we richting Bourgoyen-Ossemeersen voor een herfstwandeling. Ik ben niet zo zot van de herfst eigenlijk. Maar het is vooral de maand november die ik heel ambetant vind. De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om boswandelingen te maken. De Bourgoyen zijn fantastisch. Een natuurreservaat midden in de stad, hoe geweldig is dat! Op een kwartiertje fietsen van ons huis, langs parkjes en speeltuintjes. Ideaal! Als je ooit Gent bezoekt en wat nood hebt aan rust en natuur, ga er dan eens wandelen. Het is er prachtig!
Mijn favoriete bos is eigenlijk het Gentbos. Een mooi loofbos, met boomstammen om op te klimmen, tunnels door de hagen om door te kruipen, een vijver... maar heel drassig. Met de regen van de laatste dagen niet ideaal. Ook niet bij de deur, zo zonder auto.



We wandelden 5,5 kilometer en genoten van elkaar. Als mijn lief in zijn sas is wordt hij plagerig en speels. Meestal duurt het een tijdje vooraleer ik mij er niet meer aan erger. Hij is heel schattig dan! Zo ook vandaag. Hij klom op een boomstam die over het water lag, testte houten bruggetjes over water uit op hun stevigheid door er eens stevig op te springen, klom in een hoge boom... En dan blinken van trots als zijn dochters met open mond staan te kijken.

Eenmaal thuisgekomen moest er gekookt worden.

Stoofvlees


en pompoensoufflé!!!


Recept stoofvlees:
  • 1 kg stoofvlees
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 2 laurierbladeren
  • 1l bouillon
  • 2 sneden brood besmeerd met moster
  • 1 grote aardappel
  • stoofvleeskruiden
  • bier (pintje, trappist, tafelbier)
-Stoofvlees in blokjes snijden en samen met de uien en de look aanstoven. Kruid het vlees met peper, zout, muskaatnoot en stoofvleeskruiden. Zorg dat alle kantjes van de blokjes aangebraden zijn.
-Giet het bier bij het vlees en breng aan de kook. Laat de alcohol uitkoken.
-Giet de bouillon bij het vlees.
-Voeg de boterhammen, de aardappel (geschild en in blokjes) en de laurierblaadjes toe.
-Laat enkele uren (minstens 3u) sudderen op een heel laag vuurtje en roer regelmatig.
-Soms is het stoofvlees al voldoende ingedikt door de boterhammen en de aardappel, maar soms bindt ik de saus nog met maizena.
-Kruid af met peper en zout, en eventueel stoofvleeskruiden.

Stoofvlees is nog lekkerder de dag nadien!



Recept pompoensoufflé
Dit recept is van mijn schoonmoeder en het is heel erg lekker!!!
  • 1,5 kg pompoen
  • 3 eieren
  • 200g geraspte kaas
  • 20cl room
  • zachte curry/kerriekruiden (dus niet van die pikante Indische curry!)
  • boter om de schaal in te vetten
  • 2 eetlepels bloem (vloeiende bloem volgens mijn schoonmoeder, geen idee wat dat is. Ik gebruikte patisseriebloem)
-Schil de pompoen en snij in blokjes. Kook de blokjes in weinig water. Niet te lang want dan worden ze zompig. Echt niet te lang!
-Giet af en stamp de gekookte pompoenblokjes fijn met een pureestamper.
-Scheid de eieren en hou de eiwitten apart.
-Voeg eidooiers, geraspte kaas, room, bloem, peper, zout en curry samen tot een papje.
-Meng het papje onder de pompoenpuree.
-Klop de eiwitten op en schep ze voorzichter onder het pompoenmengsel.
-vet een ovenschaal in en giet het mengsel in de schaal.
-Bak de soufflé in een goed voorverwarmde oven op 200° gedurende zo'n 30 à 40 minuten
-Dien meteen op.

Wij eten pompoensoufflé dolgraag met stoofvlees en rijst!
Smakelijk!

25 opmerkingen:

  1. verdikkeme, en bij jou werkt de share met networkblogs vandaag, en bij mij niet, zit al van zondag 17h te proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Goedemorgen,
    Ik lees met zeeeer veel plezier uw blog!
    Word er echt altijd warm en vrolijk van.
    Ook ga ik zeker die stoofpot met pompoen maken!
    Vraagje: moeten het bruine of witte boterhammen zijn?
    Groetjes uit Nederland!
    B

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hihi, vroeger maakte mijn moeder ook altijd het stoofvlees (eigenlijk net hetzelfde recept, want ik maak het nu ook zo) met rijst en die combinatie vonden wij afschuwelijk! ik hou van stoofvlees met puree en worteltjes ook met laurier erbij klaargemaakt!
    en wij zijn ook in het bos geweest dit weekend, kastanjes gaan rapen! jummie lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ah, ik wou nog zeggen van het stoofvlees: ik doe dat in zo een ouderwetse snelkookpan! scheelt 2uur stoven!! en je kan het voor vanalles en nog wat gebruiken, rodekool (8min klaar!)doe ik er ook in, en zelfs aardappelen! een echte aanrader

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Vermiljoen: Bij mij duurde het ook lang. Soms staat het er direct, na enkele seconden al, soms ettelijke uren...je kan er geen staat op maken. En ja, 't Gentbos is zalig!!!

    @B: het maakt niet uit hoor, wit of bruin... Gisteren maakte ik het met hard stokbrood omdat dat het enige was dat ik nog in huis had en dat is ook prima gegaan. Gewoon héél lang laten sudderen (niet te hard) en dan komt het wel goed!

    @Tante Hilde: awel, ik vond dat ook altijd! Rijst en stoofvlees vond ik echt niet zo smakelijk als puree erbij. Het is eerder een toevallig dat we rijst bij stoofvlees zijn gaan eten nu. Ik maakte de pompoensoufflé vorig jaar en ik vond dan dat puree er niet bij paste dus rijst dan maar, en ik had toen toevallig nog stoofvlees staan van de dag voordien. En wonder boven wonder was de combinatie overheerlijk!!! Als ik stoofvlees maak met andere groenten gaat er hier steevast puree bij. Ik ben daar namelijk zowat aan verslaafd, aan puree :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Tante Hilde: och gij?! Is dat echt?! Ik heb dat niet zo'n snelkookpan (mijn moeder noemt dat een stoomketel dacht ik)... Is dat niet heel duur ook? Wel gemakkelijk natuurlijk dat alles zo snel klaar is, en zeker in jouw geval als je voor zoveel mensen moet koken. Ik kom zelf ook een reuzegroot nest (oudste van 8) en herinner me nog levendig de gigantische hoeveelheden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hey stien, wij hebben ook een snelkookpot en gebruiken hem elke dag (nu voor de groentepap van douwe zelfs 2 keer per dag). Is super handig: gekookte patatjes op 4 minuten! Ander voordeel is dat de patatjes (of puree of andere groenten) nog heel lang warm blijven, is makkelijker om je eten (als je met 4 potten op het vuur zit) getimed samen klaar te krijgen. En ja, je spaart er ook veel energie mee :)

    De nieuwe generatie snelkookpotten is ook heel veilig. De generatie van onze ouders heeft er nog een doodsangst van blijkbaar... Mijn pot (ik geloof 4l) is van DeMeyere en koste 120 euro geloof ik. Mijn beste koop ooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Ann: merci! Ik had er eigenlijk nooit aan gedacht om een snelkookpan aan te schaffen...maar nu ik dit hier lees! Maar best duur he... Nu ja, Demeyere is wel supergoed. Ik heb hier een kookpottenset van Demeyere die nog van mijn grootmoeder is geweest. Zij had 6 kinderen dus die zijn in de jaren '70 héél véél gebruikt en zijn nu nog altijd in een supergoeie staat!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je maakt me jaloers met zo'n heerlijke herfstige wandeling in de bourgoyen! En stoofvlees vind ik het allerlekkerst met verse frietjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik heb mijn snelkookpot in delhaize gekocht, €70 geloof ik en tis echt een hele goeie, maar ik weet niet vanbuiten welk merk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wauw, oudste van 8!!!ik denk toch dat wij het bij 5 gaan houden...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ah stien, wij hebben op aanraden van ann ook een snelkookpan gekocht, en echt.. wij zijn daar allebei SUPERcontent van! Dat is onze beste keukenaankoop ooit, en bij ons worden er niet rap zo van die keukendingen gekocht.
    Alle kooktijd wordt een stuk korter, je kan er kei veel in doen, en ook bv. allemaal tegelijk.
    Bovendien wordt er dus niet 'gekookt' of 'gestoomd', maar.. euhm.. iets anders :). Ik zeg altijd 'sublimeren' maar dat is het ook niet. Het water wordt zo heet dat het gewoon boenk gas is en zo uw groenten gaar maakt.

    En als laatste: telt ook goed mee voor het verminderen van uw voetafdruk, he!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Ann, Eva, Hilde: en doe je in zo'n pan dan alles samen als ze normaal een verschillende kooktijd hebben? Want ik veronderstel dat je zo'n pan niet zomaar effe kan opendoen om er iets bij te doen. Zoals bijvoorbeeld aardappelen en wortelen, als je wortelpuree wilt, gaan die dan samen in de pot? Enfin...ik ben er precies wel voor te vinden!

    En Eva, welk modelleke heb jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. In het begin moet je "je pot" een beetje leren kennen en je gaartijden ontdekken (hangt af van de pot, van hetgeen (harde of zachte groente, vlees) je erin doet en hoe groot je het snijdt). Want het is inderdaad niet zo dat je de pot even opendoet om te prikken. Na een tijdje kan je zelfs bij nieuwe dingen goede inschattingen maken.

    Koken met stoompot is heel gezond: je kapt geen vitaminen weg met het kookwater. Maar ik vind persoonlijk sommige dingen te delicaat om er in te stoppen. Spruitjes eet ik echt graag a point, en dat is zoveel werk om te kuisen, dat ik het niet waag (ik deed het één keer) om die in de pot te stoppen, als ze er te plat uitkomen, vind ik het vreselijke zonde...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je moet inderdaad uittesten, je eigen pot een keer proberen met verschilldende gaartijden, wnat elke pot is inderdaad anders. Maar eenmaal je het doorhebt, is het fantastisch koken. En inderdaad, je voetstap verkleint toch weer een beetje door minder energieverbruik. Ik heb eentje waar ik een mandje in kan hangen voor bijvoorbeeld dus de worteltjes en onderaan dan de patatten, maar eerlijk gezegd heb ik dat nog niet gebruikt, want hier eten ze niet zo graag wortelpuree.
    en ik heb trouwens een geweldig recept voor puree in de oven, jummmie, laat maar horen als je het wil hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Tante Hilde: jahaaa!!! Ik ben ZOT van puree!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik heb een duurdere dan die van ann (200 euro, met korting omdat er ergens een scharreke op zat) omdat ze op dat moment het kleinere formaat niet meer hadden, en ons geduld uitverkocht was.

    Ik heb nog niet veel ervaring met verkeerde kooktijden die in het boekje staan (zoals ann) maar dat is omdat mijne wederhelft meestal kookt en zelf een beetje gokt. Soms is het nog te vroeg, en dan doet hij alles weer dicht. Dat is inderdaad minder evident als bij een gewone kookpot, maar kom, toch nog steeds de moeite :).
    En ja, wortels en patatten doen wij allemaal samen in 1 keer. Maar wij zijn vooral graag-eters, geen fijnproevers. Als er bij de puree maar boter, een ei, melk, zout, peper en muskaatnoot zit, dan is dat al lang goed!

    Je mag hier ook eens komen kokerellen met onze pot, hoor. Altijd welkom :)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Nele: gekocht in de solden vorige winter. In de carrefour voor 10€!!! Het is nog wat groot eigenlijk maar niet te moeite om nog een ander jasje te kopen/maken. Lili draagt het jasje dat Stella vorig jaar droeg. Zo gemakkelijk!

    @Eva: en hoe ging de soufflé? Hopelijk lekker!!! Het is wel zwaar en veel! Wij hebben er daarnet ook nog eens van gegeten: zalig :)
    Jullie hebben dus ook een Demeyere, waar gekocht? Bij Rogge op de steendam? Of bij die aan 't Sluizeken?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bij Rogge..
    En de soufflé was heel oké. Alleen niet zo'n mooi bruin korstje bovenop. Maar goed, wij hebben dan ook een belachelijk elektrisch oventje waar het meeste in mislukt.

    Toen ik ook nog eens in het kookboek keek, zag ik dat je het 'papje' - zoals jij dat noemt :) - eigenlijk moet opwarmen, of zo zou ik het toch doen, de volgende keer :).

    En nog een lekkere tip: pompoen is altijd heel lekker met rozemarijn.. jummie.

    Allez, maar dus merci voor het recept. Een welgekome afwisseling!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Interessant om hier de tips ivm de snelkookpan te lezen. Het spookt al langer in mijn achterhoofd dat ik me dit toch eens moet aanschaffen, maar nu misschien toch maar echt werk ervan maken.
    De pompoensoufflé mét stoofvlees (maar wel met puree ;-) staat hier donderdag op het menu. Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. De pompoensoufflé was een succes. Wel erg veel. De komende dagen hoef ik niet te koken ;-) En de combinatie met stoofvlees en rijst (de patatten waren op) was ook erg geslaagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik zou ook wel schrikken van zo'n bejaarde babysitter. Maar anderzijds had het wel kunnen meevallen ook. Misschien was ze meer met de meisjes beziggeweest dan een jonge.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Gisteren uw stoofvlees klaargemaakt.
    Ik ben gewend van mijn stoofvlees te maken à la Piet Huysentruyt met rode sjalotten en balsamico azijn.
    Ik had nog nooit de klassieke stoofvlees gemaakt met nen boterham met mosterd.
    Gans anders van smaak dan we dus gewend zijn, maar heeeeeeeeeerrlijk. Mijn lief wil hem niet anders meer.

    BeantwoordenVerwijderen