zaterdag 29 december 2012

Consuminder-Kerstmis

Een paar weken geleden draaide mijn maag al om bij de gedachte aan Kerstmis. Niet alleen om de reden dat mijn moeder exact vier jaar geleden de boel opblies op die dag, maar ook omdat ik gruwel van de consumeringsdrang die rond Kerstmis hangt. Ik nam me voor van er niet aan mee te doen dit jaar, enkel tweedehands en/of handgemaakt! Ik waarschuwde alvast de mogelijke cadeautjesontvangers, ik weet nog altijd niet wat ze echt van dat idee vonden.

Bij ons thuis trekken wij altijd namen voor de kerstcadeautjes. Dit jaar kreeg ik via de lootjes-trek-machine de naam van mijn broer de kunstenaar, twintig jaar intussen, in mijn inbox. Zijn lijstje was eerder kort van stof en focuste vooral op zijn nieuwe passie voor spierkwekerij. Hmmmm....

Ik knutselde een papieren met stof beplakte hertenkop
hertenkop

lusje

 naaide een sleutelhanger
snorren

 en pimpte een (gekochte woeps) t-shirt met flockwolkjes.
In de wolken

En hij was blij!

Mijn wederhelft kreeg mijn vader om te voorzien van kerstcadeau. Dat was een eitje want de mens leest graag. Een bezoekje aan de kringloopwinkel later hadden we al twee dikke boeken onder de kerstboom liggen. Daar kwam een lekkere fles wereldwinkelwijn en ook een snorrensleutelhanger bij. Mijn vader verjaart op 23 december dus naast een kerstcadeautje hoorde er ook een verjaardagscadeautje bij. Ook dat was rap in orde, wat lekkere kazen van het Hinkelspel hier om de hoek en een flesje Lousbergbier. Voila, korte keten en al!

En wat heb ik zelf gekregen? Dit!

Stolp

Oh ik ben daar zo blij mee! Het stond op mijn verlanglijstje! Mijn broer van zeventien kocht het voor mij in een brocantewinkeltje en heeft nog serieus afgepingeld want het budget was maar vijftien euro. Ik vind het zo lief van hem, dat hij zoveel moeite heeft gedaan om voor mij een cadeautje te vinden dat ik zo graag heb!

30€

Ik ben wel in twijfel wat ik ermee ga doen. Ik wilde eigenlijk gewoon een stolp maar de pop erin hoort erbij. Ik vind ze eigenlijk vrij lelijk maar ik kan het precies niet zo goed over mijn hart krijgen om stolp en inhoud te scheiden...Nu ja, ik heb nog even tijd want in ons huurhuis is er geen plaats voor zulke frivoliteiten.

Missie geslaagd tot zover! Ik vrees alleen dat het voor de cadeautjes voor de petekindjes niet zo vlot zal gaan.

21 opmerkingen:

 1. hier worden gelukkig enkel kadootjes voorzien voor de kleine kinderen. Er wordt ook al gekringloopt, stof geknipt, gestikt, en ik ben er zeker van dat mijn kindjes ook herbruikspul gaan krijgen. En wij, wij vinden dat prima! Alleen de man moet ik telkens overtuigen dat het echt wel voldoende is, en zal geapprecieerd worden...
  en die stolp (of beter de inhoud): mooi van lelijkigheid ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier hebben we het ook rustig gehouden met kerst. Grootoma had een gift voor zoonlief waar we treinbaanverhogers van kochten. Verder had ik een tijdje terug al een letterspel tweedehands gekocht wat nu onder de boom lag. Een 3D puzzel van een euro erbij en we waren klaar en zoonlief zeer tevreden. Het hoeft allemaal niet nieuw en duur te zijn.

  Je hebt trouwens erg mooie dingen gemaakt. Dat zijn prachtige cadeautjes.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees 'er was eens' en ben even stil. Wat ik ging zeggen over de schone hertenkop en snorrenhangers enzo, mmmmja... Maar wat ik hier altijd lees overtuigt mij ervan dat gij een helemaal tegenovergestelde mama zijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch geen joggingbroek? :-)

  Ge bent ook echt een inspiratie, hé Stien. Ik kijk al uit naar volgend jaar (Ahum, da's misschien wat overdreven, maar goed, ge inspireert wel werkelijk!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol nee geen joggingbroek. Manman, ik wist niet eens dat ik dat had gezegd :)

   Verwijderen
 5. Oh, wat leuk, een consuminder-kerst! Ik ben grote voorstander, jammer genoeg deelt mijn familie die mening niet echt ... Dus hier ook weer (te) veel geld uitgegeven aan moeilijke kadoos :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, goe bezig Stien. :)
  En och, voor de petekinderen gaat dat ook wel lukken. Gewoon out of the box denken. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gruwel ook al jaren van de kerstdrukte. Ik vermijd de stad dan ook zo veel mogelijk :-)

  Wij deden van secret santa met verlanglijstje voor kerst bij de schoonouders, en van verlanglijstje-doorsturen voor nieuwjaar bij de mama. Mijn secret-santa-slachtoffer had onder andere kandelaars gevraagd en ik vond 3 prachtexemplaren in de kringwinkel. Zelf was ze blijkbaar verbaasd dat ik voor het lage budget zo veel kandelaars had gevonden. 4 euro voor een content mens :-)
  En wat zelfmaak kon zijn, heb ik zelf gemaakt.

  Die hertenkop is trouwens zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toffe cadeaus gegeven en gekregen! En hmmmm, het Hinkelspel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik klikte efkes op je linkjes...ben onder de indruk..van je verhaal maar ook van je broer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog eens gaan lezen wat ik toen als tijdtussendoor zo pijnlijk herkende op dat moment. Ondertussen ging ik een hele weg en jij volgens mij ook.
  Dat consuminderverhaal is ook zo herkenbaar en zo fijn om op een ander te lezen.
  Warme wensen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hele goeie weg eigenlijk. Het gezin van mijn vader ligt aan diggelen maar voor mij persoonlijk is het echt heel goed nu.
   Ook voor jou een warm eindejaar!

   Verwijderen
 11. Ik heb je verhaal ook net gelezen en ik werd er stil van. Ik volg je al eventjes en ik kan alleen maar concluderen dat je een sterke meid bent en een fantastische mama. Leuke cadeautjes heb je gemaakt!groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik wou net een berichtje posten dat ik nogal naar de andere kant hel...ik overdrijf graag met kerst,(ik zet graag de traditie voort van mijn mama die nu bijna 2 jaar geleden doodging) niet dat het allemaal duur hoeft te zijn,maar mijn huis moet zo mooi mogelijk versierd zijn...en een traditionele kalkoen en cadeaus horen er bij...en neen, ik consu-minder niet... ik word soms wat ongemakkelijk van kringloop en tweedehandscadeautjes die ik zo vaak op blogs zie passeren...toen las ik toch eerst je verhaal...
  en ik volg je eigenlijk al heel lang, dat stuk had ik dan toch over het hoofd gezien...
  Lieve Stien...mijn pet af voor jou.
  Respect en ik zwijg even .

  Katrien x

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die cadeautjes van jou zijn prachtig en nog meer omdat ze met een 'warm' hart gegeven zijn. En daar gaat het om, het hart op de juiste plaats hebben altijd, ook in deze kerstperiode.
  Wat lief van je broer!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. mijn bomma heeft ook zo'n stolp met een beeldje erin... het haar is haar echte haar en het kant is van haar trouwkleed... blijkbaar was dit de gewoonte...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. haha ... zo'n stolp, wat een supercadeau! ... ik snapte dat vroeger écht niet ... we woonden in een dorpje in de kempen en zowat iedereen had dat daar op zijn schouw staan :-) Grappig om er nog eens eentje te zien hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Niets mis met consuminderen, zelf doe ik hier ook aan mee. Voor de petekindjes zul je ook wel iets vinden.
  Knap van je broer, je moet het maar doen afdingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. passie voor spierkwekerij? Is dat vertoeven in een sportschool??

  Mooie dingen heb je gemaakt én gekregen! Wat lief van je broertje. Ik had als kind een lichtgevend mariabeeldje, ik vind het nog steeds jammer dat het er niet meer is...al zou ik het nu vast oerlelijk hebben gevonden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben ook absoluut voor consuminderen al wordt dat door de schoonfamilie altijd wat smalend bekeken. Maar ik bijf mijn gevoel volgen daarin en geef liever iets aan het goede doel dan aan overbodige cadeaus. En ik vind jouw cadeautjes allemaal geweldig. Zelfs de inhoud van je stolp, aandoenlijk lelijk eigenlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooie persoonlijke cadeaus! En wat lief dat je broertje zoveel moeite heeft gedaan! Ik volg je pas net, maar ik las je linkje en wilde toch even laten weten dat ik veel respect voor je heb. Ik zag hoe je op een paar recente reacties die daar geplaatst waren reageerde en dat vond ik zo netjes en mooi verwoord. Iedereen heeft inderdaad recht op zijn eigen verhaal en emoties en er is nooit maar één waarheid. Je zou in een welles-nietes strijd kunnen vervallen, maar dat doe je niet, erg knap! Ik weet niet of ik dat zo zou kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen