maandag 28 november 2011

Vosjes voor Nand

Bijna drie jaar geleden verscheen hier de eerste post. Nu is het moment aangebroken om mijn allereerste hemdje te tonen. Veel moed heb ik ervoor moeten verzamelen, gezien het feit dat ik nog maar recentelijk bij de jongensmoeders hoor, dus weinig ken van jongensgerief, én het hier om een van de meest geliefde stofjes uit de stoffenkast gaat. Een grens verlegd!

vosjes

vosjes voor Nand

Niet perfect gelukt, zoals u kan zien. Nochtans is het patroon (Apple, Ottobre 3/2010) bij het naaiend internet al meermaals bezongen als keigemakkelijk. Helaas kan ik dat niet beamen.

Obstakel nummer 1 bleken algauw de knoopbiezen die ondanks de zorgvuldig geplaatste knipjes (patroontekens) toch te smal waren. Hulplijn Vink loste dat gelukkig keurig voor me op. 

Obstakel nummer 2 is de kraag. Ik kreeg het stiksel niet mooi zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Na veel getorn heb ik me er toch mee verzoend dat het stiksel slordig oogt aan de binnenkant van de kraag.

De stof is van Monaluna, ecologische stof, gekocht bij Vermiljoenshop een tijd geleden, nadat ik er stapelverliefd op werd toen ik ze zag op pinterest! Helaas stelt de stof me toch wat teleur. De vosjes zijn helemaal niet zo scherp afgelijnd, en de stof is fletser van kleur dan ik me had voorgesteld. Het is ook zonde dat de stof na de voorwasbeurt al valer was geworden. Er zitten witte vouwen in die ik met het beste strijkgeweld niet krijg weggestreken.

Ondanks de obstakels vind ik het toch geslaagd en worden de oren van mijn hoofd gezaagd om méér mannen- en jongensgerief. Ik maak mijn borst al nat!

56 opmerkingen:

 1. Ik vind het prachtig gemaakt. Het lijkt me geen gemakkelijke opgave.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een stoere jongensblouse! Die stof is hier perfect voor !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi! Mijn zoon zou er prachtig in staan, alleen spijtig dat ik nog niet zo goed kan naaien...
  (ik heb je visjes toch een klein beetje eten gegeven, kon het niet laten sorry :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind 'm supermooi!! Echt goed gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. welke maat heb je gemaakt?
  Ik heb dezelfde ervaring met de stoffen van Monaluna. witte kreuken.

  Jouw hemdje is wel geslaagd, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier hetzelfde probleem met hetzelfde stofje. Ik had het gebruikt voor het beleg van een kinderjurkje, en ook daar kreeg ik witte strepen/kreuken na het voorwassen. Ik vreesde eerst dat het aan mijn waspoeder lag, maar blijkbaar is dat dus niet het geval.

  Knap hemdje, echt mooi gemaakt! Als het een troost kan zijn: ik heb enkele weken geleden mijn eerste kledingstuk met kraag en mouwen gemaakt in de naailes, en op die graag, daar heb ik ook gigantisch op gesukkeld, ik kreeg die ook niet langs beide zijden even mooi doorgestikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach, verdorie, ik had die witte kreuken net met die mini cars van Echino. Dju, zeg, en ik heb dat vosjesstofje ook liggen (waar ik eigenlijk ook wat teleurgesteld over was). But apart from that: een super hemdje! Je imperfecties vallen in elk geval niet op. Meer van dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik naai al enkele jaren en heb me pas vorig jaar aan een hemdje gewaagd...ook wel omdat ik pas sinds 2009 een zoon heb ;-) en ik vond dat echt niet simpel! (het is zelfs bij dat ene hemdje gebleven)
  Jouw hemdje ziet er echt wel supergoed uit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het ziet er nochtans zeer keurig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeer geslaagde jongensprimeur! Doe maar rustig verder met dat jongensgerief.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Same hier wat betreft de kreuken, maar wel een mooie hemdstof op zich, en een mooi hemdje! Ik was ook pas content bij mijn tweede Apple, dus: go, girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. en niemand die iets zegt over de print die doorloopt?! De print loopt door!! Of is dat al normaal voor jullie? :-) Heel mooi! absoluut! Mijn eerste hemdjesstof is onderweg, begin al te zweten als ik die obstakels lees. Ik vind het heel mooi gelukt, en kan geloven dat ze zagen naar meer van dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Griet: ik maakte maatje 98 want Nand gaat sinds kort naar school!

  Oh en de print loopt niet door zenne :) Dat was de bedoeling wel, maar toen ging het mis met de biezen en klopte het dus niet meer. Maar het lijkt mss wel zo een beetje onderaan maar dat is denk ik omdat het hemdje niet helemaal plat lag.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ooh, toch is het een schoontje ... wel jammer als ik zo de reacties zie over het stofje, want die vosjes zijn echt wel de moeite anders !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Schoon hemdje! Nand zal die kleine foutjes niet zien hoor. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Onlangs dit hemdje gemaakt tijdens een workshop van Gemaakt, en dat ging redelijk vlot. We hebben toen wel drukknopen gebruikt ... Makkelijker, maar niet mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. mooi! En op de foto ziet de stof er echt wel goed uit! Dus waarschijnlijk zijn de foutjes alleen van dichtbij te zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een heel leuk hemdje, dat kind zal strálen! En dat is het belangrijkste zeker? Toch niet de kleine foutjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. oh waauw, ik vind het ook wel een knap hemmeke geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Maar echt, zijt maar trots op uwzelven! En uiteindelijk doen we dit toch ook omdat we het maken zelf leuk vinden? Ik vind het er echt wel goed uit zien. Mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. toch mooi hoor! Ik wou dat mijne kleine Renard ook zo'n tof hemdje kon maken... hier is het stof een turnzakje en portemonneetje geworden bij gebrek aan de juiste naaiskills :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind het ook heel mooi! Tegenwoordig ligt de lat zo hoog onder de naaistertjes, perfectie is overroepen ;-)

  Maar wel spijtig van die stof ség, dat zou nu toch precies echt niet mogen hé (en ik liet hem dan nog uit Amerika komen :-/)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier is dat stofje ook gereserveerd voor een hemdje. Geen witte kreuken bij 't voorwassen gelukkig (ook niet bij de Echino-auto's trouwens Lies). 't Viel mij eerst ook wat tegen omdat het fletser is dan het op foto's lijkt, maar 'k vind het toch heel mooi. 't Heeft iets frêle door die zachtere kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik vind het toch heel mooi, en de kleine imperfecties vind ik persoonlijk soms de charme van het zelf-maken. Jammer wel van de stofkwaliteit, dat is wel zonde van de tijd die erin gegaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooi! En die details, daar heb je al een loep voor nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Super mooi en schattig. Maar ik ken het gevoel hoor: zelf zie je precies alleen nog maar de dingen die niet 100% goed gelopen zijn. Alleen zien anderen die foutjes echt niet hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Niet perfect gelukt? Hahaha :) Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik vind het ook heel mooi geworden hoor... Fijn om nog iets van je te lezen trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik was ook een heel klein beetje teleurgesteld toen ik de stof voor het eerst in real life zag, maar ik was dan op de tweede slag wel weer dolverliefd :-) Zodanig dat ik nu op zoek ben naar hét project om de stof te kunnen gebruiken... Stel u voor dat ik het zou verpesten... liever niet, neen.

  Ik vind dit alleszins heel geslaagd, ge moogt er zéér fier op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Het is nochtans supermooi hoor!! Knap gedaan, alleen jammer van de stof inderdaad...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Het ziet er heel mooi uit hoor. Het is al lastig genoeg om iets leuks voor jongens te naaien! Knap werk en nou maar hopen dat het veelgedragen gaat worden! Op naar het volgende naaisel.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. was ik er al maar aan toe, 't zou tof zijn voor de feestdagen, een zelfgemaakt hemmeke. maar ik berg het idee nog even op, laten we met een broekske beginnen, voor ze zeggen 'ocharm 't kind, de mama maakt zijn kleren zelf'
  De Nand heeft geluk, voilà!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Zelfs met al die obstakels een geslaagd project! Super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik vind dat heel mooi geslaagd! Inderdaad een grens verleggen met hemdjes.. en ik durf nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. ooit geleerd van mijn moeder: witte kreuken = te veel waspoeder of wasverzachter... gezien een stof bij een "voorwas" normaliter nog geen vlekken heeft, hoef je er in sé zelfs geen waspoeder in te doen

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik denk toch niet dat het daaraan ligt. Ik gebruik wel wasproduct bij het voorwassen omdat ik dat ook zal doen eens het een kledingstuk is (en ik geen verassingen wil natuurlijk). Meestal gaat nieuwe stof gewoon bij de gewone was. Ik heb dit nog nooit voorgehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Nou dat is een goed begin lijkt me..Kort geleden zag ik kniekousen in precies dezelfde kleuren en print. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ge moogt best trots zijn op uw hemdje hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. mooi!! zo schattig!!
  Ik maakte van de vosjesstof een dekentje met paspel en fleece. Hier geen witte strepen of kreuken. Niet na het voorwassen, en ook niet na een paar wasbeurten. 't is inderdaad een beetje flets van kleur, maar 't is dat wat ik juist mooi vond ... Soit, 'k vind het mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Je hemdje circuleert zelfs al op Pinterest!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Mooi! Het blijft een mooi patroontje én een superstofje.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Heel mooi gelukt! ik kreeg bij stoffenspektakel als tip ook om voor te wassen zonder wasmiddel om witte strepen te voorkomen, de tweede wasbeurt kan je wel gewoon wasmiddel gebruiken... geen idee of het werkt maar het proberen waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Schoon hemdje. Voor mij was het één keer, maar daarna niet meer. Hoewel er in één van de laatste ottobres een smalle versie stond en Grote Pruts het nu toch wel tijd vindt dat ik nog eens iets voor hem maak. Misschien in tricot? Meisjeskleren vind ik toch veel gemakkelijker. Plus de smaak van mijne bijna 8-jarige zoon is nogal behoorlijk saai. En om nu mijn tijd te steken om een effen donderblauw hemd te maken... Geniet ervan dat je dat prinske van u nog alles kunt aantrekken ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 44. aandoen! aandoen!
  en van "scheef stiksel aan de binnenkant" onthou ik alleen "binnenkant" dus niet erg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Het is voor Nand, dat is ons neefje. Ik hoop dat zijn mama dra eens een fotootje maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Op school in Brasschaat getipt over deze leuke blog ! :-) Super !!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. op foto vind ik dat floue aan die vosjes precies nog wel charme hebben? In ieder geval een heerlijk hemdje!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Nou, 't is dat je de fouten aanwijst, ik had ze er op 't ook niet uitgehaald. Ik ben vooral onder de indruk van dat die vosjes bij de knoopsgaten gewoon (bijna) heel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen