maandag 10 januari 2011

Rimpelrokjes, een handleiding

Het is een trend in blogland, die rimpelrokjes. Polkadotjes begon ermee, voor haar tweejarige. Vink paste de maten aan aan haar zesjarige. Ik heb het warm water dus niet uitgevonden.

Ik moet eerlijk toegeven dat het me weinig zei, zo'n rimpelrokje. Ik vond zo'n zelfkantrokje stukken gemakkelijker, hoop en al een half uurke werk en ook veel rimpels! Waarom zou ik dan de moeite doen om er een rits, knoopsgaten-elastiek en een voering in te steken?
Maar Vinks enthousiasme werkte aanstekelijk, ik moest het dan toch maar eens proberen!

Eerst eentje voor Lili, voor in haar nieuwjaarspakje:
Rokje voor Lili


Eentje voor Stella:
Rokje voor Stella


Nog eentje voor Lili:
Rokje voor Lili


Drie in een ruk door! Verslavend dus!
De eerste was op 2,5 uur, de volgenden op 1,5 uur klaar.
De uiterst propere afwerking op zo'n korte tijd is zéér verslavend! Zo'n rokje is ook ideaal om overschotjes stof op te werken. En een groot voordeel is dat het rokje ook erg lang past door de verstelbare tailleband. Wat wil een mens nog meer?

binnenkant

Ziedisaan! Zo properkes!

Ik weet dat het ongeloofwaardig klinkt, dat het heus niet zo moeilijk is allemaal. Maar als je een rits kunt inzetten kan je zo'n rokje maken! Wacht, ik leg het even uit met wat foto's!

Benodigdheden:
  • voeringstof
  • buitenstof (een halve meter volstaat al!)
  • bijpassende rits van cm
  • knoopsgaten-elastiek
  • twee kleine knoopjes
  • bijpassend garen
  • vlieseline om de tailleband te verstevigen

Werkwijze:
  1. Knip uw stof. Ik had geen vlieseline in huis om de tailleband te verstevigen, dus nam ik een tailleband van dubbele stof (buitenstof en voeringstof). Maar met vlieseline gaat het makkelijker.

    Je knipt dus: tailleband, vlieseline tailleband, voorpand buitenstof, achterpand buitenstof, voering.
  2. Strijk de tailleband dubbel in de lengte en bepaal wat de buitenkant wordt (vaak afhankelijk van het motief in de stof.
  3. Strijk de tailleband dubbel in de breedte (om zo het midden te markeren)


  4. Stik voorpand en achterpand in 1 zijnaad aan elkaar, zo krijg je 1 lange strook stof. Zigzag de net gestikte naad.


  5. Zigzag de blote zijnaden (de korte zijde dus) van de buitenstof en van de voering op een halve cm van de rand (of doe dit met de overlocker).

  6. Rimpel de buitenstof en de voering over de lange zijde (de bovenkant dus), zorg dat je rimpeldraad op een halve cm van de rand zit. Let erop dat je de draaduiteinden lang genoeg laat om later nog wat aan te trekken of te lossen.
    Ik doe dit met dit handige trucje: zet je spanning op het maximum (bij mijn machine is dat 9) en de steeklengte van de gewone rechte steek op maximum (bij mijn machine is dat op 5). Als je dan stikt dan rimpelt je stof vanzelf!


  7. Zet het gerimpelde rokdeel aan de tailleband. Begin met de ene zijnaad vast te spelden op het midden van de tailleband (het vouwtje dat je er daarnet had ingestreken). Stik zachtjes zodat je mooie rimpels blijft behouden. Probeer ook niet op de rimpeldraad te stikken want het is een prutswerkje om die draad er achteraf weer uit te pulken.
    Het is handig om aan de blote zijnaden (waar straks de rits komt) niet teveel rimpels te laten, dan is het gemakkelijker om er later de rits properkes in te krijgen.
  8. Doe hetzelfde met de voering maar dan aan de andere kant van de tailleband.


  9. Duidt op de tailleband aan de rug aan waar de knoopsgaten moeten komen voor de knoopsgaten-elastiek.


    Let daarbij op dat je niet te dicht bij de zijnaden zit (de ene kant is aangeduid met een ingestreken vouw, de andere kant is nog bloot en ongestikt). Let er ook op dat je knoopsgaten mooi in het midden komen, je gaat straks de tailleband nog doorstikken en dan wil je niet door je knoopsgaten of op je knoopjes naaien natuurlijk. Stik de knoopsgaten en naai vlak ernaast twee knoopjes vast (ik gebruikte hier doorzichtige knoopjes, handig als je de reserve knoopjes van kledingstukken bewaard!).


  10. Zet de rits in de zijnaad! Dit is het moeilijkste onderdeel van het hele rokje. Leg de rits eventjes zoals ze moet komen zonder ze vast te plakken of te naaien, zo wordt het wel duidelijk wat de bedoeling is.


    Sandwich de ritslinten tussen een rokdeel en een kant van de voering. Je kan de rits vastkleven met wondertape maar je kan ook gewoon het begin vastspelden (ik zet zelf altijd een afgemeten streepje waar het metalen tandje van het ritslint komt, zo zit de rits aan beide kanten even hoog). Doe hetzelfde voor het andere ritsdeel, let er hierbij op dat de ritslinten aan beide kanten stipt even hoog komen.
  11. Stik de zijnaad onder de rits verder door (de voering met de goede kanten op elkaar, het rokdeel met de goede kanten op elkaar).
  12. Zoom de rok en de voering.
  13. Stik de tailleband smal op de kant door (of in het 'gootje'), zowel onderaan als bovenaan. Wel voorzichtig want er zitten al knoopjes aangenaaid! Zorg ervoor dat de blote naden (die van tailleband aan buitenrok en die van tailleband aan voering) netjes naar binnengestreken zijn, zodat je die 'vangt' in je stiksel. Zo zie je langs de binnenkant ook geen randjes meer.


  14. Rijg de knoopsgaten-elastiek door de knoopsgaten en zet vast met de aangenaaide knoopjes. Zigzag de uiteindjes van de knoopsgaten-elastiek of naai er een stukje biais overheen.


Tadaaa! Klaar is uw rokske!

Ik steek er ook nog eventjes een overzichtje van de maten bij. De voering is altijd minder breed dan het voor- en achterpand samen. Breed genoeg om goed te kunnen stappen/dansen/paraderen, maar niet even breed omdat het dan te pofferig wordt. Deze afmetingen zijn niet absoluut, het zal niet aankomen op dat ene centimetertje breder of smaller.

Afmetingen Rimpelrokjes


Ook Ottobre (2009/3) heeft een rimpelrokje, en een gratis patroon voor een tule onderrokje (werkt volgens hetzelfde principe).

Wat is nu precies het verschil met een zelfkantrokje? Wel voor deze rimpelrok gebruik je meer stof, voor het zelfkantrokje gebruik je 1 keer de stofbreedte. Dit rimpelrokje staat veel meer en is verstelbaar.

windpok-kaboutertje in een kabouterrokje


Voor inspiratie kan je ook eens een kijkje nemen in de pool op Flickr!

Met dank aan Polkadotjes, Vink en Liselore voor het delen van hun kennis en gebruikte afmetingen!

38 opmerkingen:

  1. Ah tof! Ik gebruikte altijd de handleiding van Griet (Emma en Mona) voor stolplooirokjes, maar dan met een fronsdraad uiteraard. Maar ik ga ze eens naast elkaar leggen en, opportunistisch als ik ben, de beste tips uit beide halen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh zo mooi! het ziet er nog wat advanced uit, maar misschien dat 'k er mij toch 'ns aan waag met uwe schone uitleg - merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. maar dat is fijn ! Hier zat ik op te wachten !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zalig. Meisjesmama met een lang laaaaaaaaaang lang artikel. Ik lees het vanavond helemaal door :-))).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de handleiding! Ik zet hem meteen in ons lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super! Deze ga ik zeker eens proberen!
    Zou ik dit ook kunnen gebruiken voor een wollen rokje? Ik heb nog stof liggen maar ik het nog geen patroon.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh heerlijk, nu durf ik er zeker aan te beginnen! Gaat mijn volgende projectje zijn zodra het huidige kleedje af is.Mercikes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie uitleg. Bedankt. Ik probeer het ook eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor de uitleg! Nu durf ik dat rokje eindelijk eens proberen. Maar... heb je een idee van de benodigde stof voor een 8- en 10-jarige?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Aha, jij bent ook overstag gegaan voor de plooirokjes. Ik heb net ook mijn nummer twee gemaakt. Met succes, maar het kon toch nog wat proderder, ik zal toch nog mogen oefenen. Goed dat jij het nog eens in het lang en het breed uitlegt! Enkel de uitleg bij de rits gaat wat snel: hoe stik jij de stof aan elkaar eens de rits er in hangt? En is het niet gemakkelijker om de knoojes pas op het einde eraan te naaien, zodat het doorstikken gemakkelijker is?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Oontand: Ja die rits...dat is gewoon niet simpel uit te leggen. Ik heb die techniek gewoon al doende ontdekt (zoals alles eigenlijk), destijds met mijn eerste stolpplooirok.
    Ik moet er nu nog mijn hoofd bijhouden en ik leg de rits altijd eventjes op de stof om te zien hoe ze uiteindelijk moet komen.
    Eens de rits vastzit aan beide buitenkanten en beide binnenkanten leg ik de twee voeringdelen op elkaar en stik ik verder van waar ik gestopt ben aan de rits, dat doe ik dan ook weer bij de buitenstof. Je moet er op letten dat je bij de buitenstof ietsje hoger begint te stikken dan daar waar je gestopt bent met de rits. Soms stik ik ook nog eens een 'trensje' over de rits aan de buitenkant, als versteviging.
    De knoopjes kan je niet op 't einde aannaaien want dan zie je je steken op de tailleband aan de buitenkant. Op zich is dat poepsimpel, eerst de knoopsgaten en daarna direct met de machine de knoopjes eraan zetten. Duurt nog geen tien minuten. Als je erop let waar je de knopen zet heb je geen last bij het doorstikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het kan ook zijn dat er een techniek bestaat die nog eenvoudiger is natuurlijk...maar ik wil gewoon graag de voering en de buitenkant tesamen vaststikken aan de rits, zonder dat er een stiksel zichtbaar is aan de buitenkant.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Licht: Hmmm...dat is voor mij moeilijk in te schatten, Stella is nog geen vijf. Ik zou de taille eens meten. Ik zou dan enkele centimeters extra tellen dan de taille (een centimeter of 2, 3 misschien?). Die overschot vang je op met de knoopsgaten-elastiek. Je hebt niet echt veel extra ruimte nodig want je werkt met een rits.
    Voor voor- en achterpand kan je gerust ook 80cm breedte nemen, dan zal het ietsje minder rimpelen dan bij mijn rokjes, ofwel neem je bv 85cm breedte...waar je zin in hebt! De lengte van de rok moet je zelf bepalen, nameten op het kind zelf. Voor de voering ga je uit vanuit de maten van de buitenrok, die moet ietsje korter zijn zodat ze niet onder de rok uit komt piepen, en je kan gewoon de stofbreedte gebruiken (dus 1 lang stuk).
    Maar dat is maar een gokje van mij he.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je zal het misschien niet geloven, maar hier zat ik echt op te wachten :).
    Merci merci merci!
    * snelt naar de printer en keurt de stoffenvoorraad¨*

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Aha dat stond op een zeer nabij af te werken lijstje. Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. joehoe!Merci voor de afmetingen!!!En de overlock is uit de doos geraakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Die tabel met afmetingen zou mij wel eens van pas kunnen komen. Ben er, net als u, niet overdreven wild van maar 't gemak gaat soms voor. En met 8 baby's op komst in de vriendenkring kan het wel eens een K-do reeks worden. Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Awel Bombombilla, ik verzeker u, als ge er aan begint dan maak je een reeks! Echt, zo'n mooie afwerking in zo weinig tijd is goud waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik vind dat zo knap hoe jij zo uitgebreid uitleg kan geven. En maten. Ik leer ook al doende. Zo leer je het meest, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Super mooi rokje
    Wat die rimpels betreft: ik krijg het ook mooi gefronst maar dan bij het stikken krijg ik plooitjes, is dat de bedoeling? Of moet ik daar nog een truc voor kennen?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik krijg die rits niet zo mooi, aan die tailleband zit dat altijd ongelijk. Ik stik wel altijd eerst de zijnaad en laat dan een stukje open voor de rits. Ik ga het nu toch eens op juw manier proberen. Maar rtisen, nee het is mijn ding niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. echt waar merci voor de uitleg!! nu druf ik er zeker aan beginnen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hier gaan ze lang van kunnen genieten, zo op de groei!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Bedankt, ga het vanavond proberen! Spannend want ik ben een knoopsgaten- en ritsjes-maagd maar al doende leert men hopelijk snel:)

    (ps: in de tabel heb je volgens mij van de twee kleinste maten de lengte van de tailleband verwisseld)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. hallo,

    wat een leuke rokjes! Heb net weer heel wat stofjes ingeslagen,ga dus zeker weer aan de slag! Maar ik zag op een foto dat jij een brother naaimachine hebt? Nu vraag ik mij af of deze naaimachine jou bevalt? Had mijn oog ook laten vallen op deze naaimachine of op een pfaff. Gaat mij er voornamelijk om dat hij soepel naait,en bijna geruisloos is!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. ik sta klaar om in de stof te knippen... MAAR kan het zijn dat de 54cm en de 52 cm bij tailleband van 1à2 jaar en 2à3 jaar omgewisseld moet worden? lijkt me logischer. of doet dat er niet veel toe.
    merci voor de handleiding!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ja er zit idd een foutje in de tabel, dat is omdat ik de maten van verschillende mede-bloggers heb gesprokkeld. Ik zou gewoon voor de zekerheid 54 nemen, met de knoopsgaten-elastiek vang je dat wel op.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Echt supermooie rokjes!
    Ik zou er ook graag eentje maken voor mijn metekindje, maar omdat ik hier geen paskindje beschikbaar heb zit ik met een vraag.
    Als je de rits er uit zou laten, en gewoon met een knoopsgatelastiek werkt, is dat gemakkelijk om aan te doen dan? Of gaat dat wat te hard spannen..
    Ik kan je tutorial helemaal volgen maar ik vraag me af of je bij het aaneenstikken van de buitenstof onderaan de rits geen trekkende stof of een gaatje gaat hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik had strookje cupcakestof dat smeekte om een zwierig rokje te worden. Via via vond ik deze toffe tuto. Eerst was ik een beetje bang voor de verstelbare tailleband, maar in de praktijk is het heel makkelijk en alles gaat heel vlot. Mijn jongste dochter is nu supertrotse eigenaar van een zwierig cupcake-rokje. Zeker voor herhaling vatbaar! Dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. geweldig bedankt voor de super uitleg bf

    BeantwoordenVerwijderen