dinsdag 15 september 2009

Recyclage! ...voor jongens & voor meisjes...

rokpak

Een rok- en broekpak. Gemaakt van een oude jeans. Het rokpak is voor Stella, het broekpak is voor een klein kereltje. Het broekpak is gemaakt van een gescheurde jeans van zijn vader, als dat niet plezant is! Helemaal af zijn ze nog niet, er moeten nog knopen aan.Het begon allemaal met een snoezig babykleedje dat ik kocht bij Oxfam Vintage voor een zwangere vriendin. Het leek zo eenvoudig in elkaar te zitten dat ik dacht dat ik zelf ook een gelijkaardig patroontje kon tekenen. Ik tekende wat op papier, mat Stella helemaal op en begon eraan.

Dit is hoe je 't maakt!

Rokpak

benodigdheden:
 • oude jeans, of een stofje als je dat leuker vindt.
 • naaispullen
 • contrasterende stof (ik gebruikte restjes, die bolletjesstof was maar 1 meter en ik maakte er al deze kimono en dit zonnekapje uit dus echt restjes hoor!)
hoe? zo!
 • Je hebt 8 patroondelen nodig namelijk: 2 rechthoekige rokdelen in jeans, 1 vierkant borststuk uit jeans en 1 uit contrasterende stof, 1 reep stof voor de tailleband, 2 lintjes uit contrastrerende stof en eventueel een applicatie naar keuze.

 • maten voor een 3,5-jarige: rokdeel is 50cm x 25cm, borststukje is 20cm x 20 cm, linten zijn 50cm lang (kruislings over de rug), tailleband is reep stof van 15cm x 40cm
 • In mijn geval lukte het net om een rokdeel uit een broekspijp te krijgen, het was een brede jeans. De zijnaad van de jeans kon dienen als zoom voor de onderkant van de rok. De andere naad knipte ik eraf. Als je een smallere jeans gebruikt kan je een naad laten zitten die dan dwars over je rokje loopt, geeft volgens mij nog een leuk effect (was oorspronkelijk mijn plan).
 • Dan stik je de zijnaden van de rokdelen aan elkaar. Je hebt dan een koker.
 • De rok is zo natuurlijk veel te breed. Ik was van plan de rok aan de voorkant te rimpelen maar dat is met stugge jeans niet evident. Het werden dus plooitjes die ik vast stikte. Ik gebruikte een bestaand rokje van Stella als richtlijn voor de breedte.

 • lintjes stikken en keren (rotklusje, I know!)
 • Zet de applicatie op je borststukje en zet de 2 vierkanten aan elkaar. Laat een kleine opening om te keren. En stik daarna de naden door.
 • De tailleband is eigenlijk een hele brede biais, je strijkt de zijkanten naar binnen en plooit dan nog eens dubbel. Je zet de tailleband biaisgewijs aan de rok en steek de lintjes ertussen (legt ze dus naar ondersteboven en naar binnen tussen de naad die je gaat stikken)
 • stik het borststukje ook mee vast met de tailleband, je stikt de tailleband dus eigenlijk zowel onderaan als bovenaan door (dus je borststuk en je linten zitten 2x vastgestikt).
 • In het achterpand komt elastiek die je vastzet aan de zijnaden. Laat dus wel een opening om de elastiek door te rijgen en stik de elastiek vast.
 • knoopsgaten maken en knopen aanzetten.
Klaar!


Broekpak
 • je hebt een broek nodig die goed past om na te tekenen.
 • patroondelen: 2 pijpen, 1 borststukje in jeans (ik nam dit keer 18cmx18cm maar knipte dat uit een pijp en hield een stuk van de zijnaad, ik moest dus maar 3 zijden dichtstikken), 2 linten (bij dit pak nam ik 2 repen jeans en 2 repen blauwe stof), reep stof voor tailleband, 2 zelfgemaakte biaisbandjes voor aan de pijpen en een applicatie.

 • leg de broek die je gaat natekenen op een pijp van de oude jeans. Denk erom van de rechte kant van de broek tegen de buitennaad van de pijp te leggen want die naad blijft behouden.
 • teken de achterkant iets hoger dan de voorkant. Op de foto kan je zien dat de voorkant is ronder is geknipt.
 • Je kan nu al de biais aan de pijpen stikken, maar eerlijk gezegd lijkt me dat niet katholiek (ik deed dat wel, ahja). Het is properder afgewerkt als je dat op het einde doet maar wel moeilijker omdat zo'n pijpje waarschijnlijk niet goed over de vrije arm van de naaimachine geraakt.
 • speld het broekje (op de foto kan je zien hoe dat gaat). Stik de pijpen (dus de binnenbeennaad!) dicht. Stik de voor- en achternaad over het kruis dicht (hierop heb ik dus mijn hoofd zitten breken, ik heb nog nooit een broekje gemaakt!). Het is iets met de ene pijp in de andere pijp steken en dan van voor naar achter naaien...
 • naai het borststukje (zie rokpak)
 • zet de tailleband aan de broek (zie rokpak)
 • zet de linten en het borststukje aan de broek (zie rokpak)
 • ook hier zit elastiek in de tailleband achteraan
De eekhoorn vind je hier. De vlaggenlijn tekende ik zelf.
Omdat er een scheur stond in de jeans van het broekpak moest ik een ander deel van de pijp nemen. Dit geeft wat kleurverschil in het jeans en op de achterkant zit nog een deel van de oorspronkelijke achterzak. Die haalde ik eraf omdat ik mijn machine geen tig lagen jeans wilde aandoen bij het doorstikken. Je ziet nog wel waar de zak zat maar ik vind dat juist leuk! Als je jeans nog goede zakken heeft is het denk ik wel leuk om een zak op het borststukje te hebben! Je kan er ook een zak opstikken in contrasterende stof.
Je kan in plaats van een vierkant borststuk ook een trapezium of een rechthoek nemen.
Of nog een andere variatie: laat gewoon het borststuk weg en maak een broekje of een rokje, met of zonder 'bretellen'!
Ik stikte nogal impulsief een plooitje in de pijpen, ik vond ze er nogal breed uitzien en dat leek me een goede oplossing. Maar de tailleband en de biais aan de pijpen zat er al aan. Niet zo keurig afgewerkt dus. Daarom twijfel ik of ik het broekje wel zou afgeven...maar anderzijds...wat moet ik er dan mee doen??? Trouwens, de pijpen ze wél even lang hoor! De foto bedriegt!
Als ik ergens nog wat tijd vind maak ik werk van een duidelijkere beschrijving.

Overigens nog steeds geen vleugelvijzen gevonden! Dju toch!

8 opmerkingen:

 1. Heel leuk! Lekker retro :-) Krijgen we later ook nog een foto'tje met model(len)? Dat geeft toch nog een beter idee... Tof dat je je ook eens aan de jongenskleren hebt gewaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, dat ga ik op mijnen todo-lijst zetten. Knap zenne.
  Idd leuk dat je iets voor jongens hebt. Ik ga ons Vicske is verwennen denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super!
  Ik maak het broekpakje zeker ook voor mijn zoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en als ge 't broekpakje niet durft afgeven is onze Vic wel geïnteresseerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. beste meisjesmama,
  ook ik ben mama van twee blonde prinsesjes. vrijdag kwam ik op uw blog terecht en inmiddels heb ik voor hen dit jurkje en het melkmeisjes rokje gemaakt. hartelijk dank voor wat ontspannen uren. ik zit op naailes en maakte tot nu toe alleen nog dingen onder begeleiding van de juf en volgens patroon, helemaal op de keurige manier. dit was de eerste keer van maar wat proberen en onderweg het wiel uitvinden. er zijn zeker nog wel wat verbeterpuntjes, maar het schoot wel lekker op en ziet er toch behoorlijk uit. hartelijk dank voor de inspiratie!
  groet, nev

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig goed gelukt!!! Ben ook aan het recycelen geweest met oude truien...
  Kijk maar even op mijn blog misschien weer nieuwe inspiratie!!!!

  BeantwoordenVerwijderen