zondag 25 april 2010

Cirkelrokje voor Stella

Eindelijk naaide ik eens een cirkelrokje! Ik was er al enkele weken over aan 't nadenken toen Mme Zsazsa haar geweldig duidelijke handleiding postte. Ideaal vond ik dat! Maar sindsdien maakte ik welgeteld 0 cirkelrokjes voor mijn meisjes. Of toch, dit kleedje heeft een cirkelrok.

Cirkelrokje voor Stella


Nu heel blogland aan de patroonloze plooirokskes gaat wil ik toch even de lof van de cirkelrok  zingen. Zo'n rokske is stukken gemakkelijker te maken, valt veel mooier en past veel langer! Wat wil een mens nu meer? Ik pleit dan ook voor een flickr-pool voor alle creaties gemaakt met de schone handleidingen van Mme!

Ik deed wel iets verkeerd, ik las de handleiding raprap door en nam de taille als maat in plaats van het wijdste punt. Dus de rok was te smal. Niets ergs aan want een cirkel kan je altijd groter knippen, kleiner...euh...gaat niet.

De stof komt van het stoffenspektakel. Ik bestelde bij de stoffenmadam met de vrolijke hollandse stofjes eigenlijk de omgekeerde variant (rood met witte bloemekes). Omdat ik toen totaal niet in de mood was en eigenlijk ook al best een duffe en warrige kop had merkte ik pas thuis dat 't verkeerd was. Lelijk dat ik die stof vond. En Stella maar zagen, dat ze een kleedje wilde in die stof. Dus om haar te plezieren maakte ik vorige week deze rok. En eigenlijk valt dat best mee he!

De mooiste cirkelrokjes vindt u bij Vlijtige Vink!

vrijdag 23 april 2010

Sponsen smockjurkje

Tot veel meer dan de allersimpelste dingen ben ik nog niet in staat. Dit project zit al weken te popelen in mijn hoofd om gemaakt te worden. Dus ziehier: een sponsen smockjurkje!

Sponsen smockjurkje


Sponsen smockjurkje

Sponsen smockjurkje

Ik kocht op het stoffenspektakel een lapje rode spons (ofte rekkende badstof, frottée, éponge...). Ik heb er toen enorm hard voor moeten zoeken en betaalde er toen bij een Hollander 9€/m voor. Ik had toen al het idee om er een smockjurkje van te maken maar durfde niet zomaar aan dat rode lapje te beginnen. Ten eerste wist ik niet hoe mijn machien 't zou doen, en ten tweede wist ik niet hoe de spons zou reageren op smocken (eigenlijk is 't shirren maar dat klinkt zo voos).


Sponsen smockjurkje


Sponsen smockjurkje


Dus kocht ik in de Wibra een badstoffen hoeslaken voor 5€ (afmetingen 90cm*1.20m) en ging aan de slag. En dat ging vlot! Ik knipte de hoeken los en knipte een strook in de breedte maar behield de rekker die nu bovenaan in het jurkje zit. Zo is de zoom ineens afgewerkt!
De bandjes zijn gemaakt van in flarden geknipte onderlijvekes van meneer. Ik was nl. te moe om nog ergens ribtricot te gaan kopen.

Sponsen smockjurkje

Het bandje is in één stuk aan het jurkje gezet, het midden maakte ik vast op de enige naad die in middenachter over het jurkje loopt. Ik vind dat mooi zo op haar bloot rugske!

Sponsen smockjurkje


Ook onderaan een stukske onderlijveke.

Sponsen smockjurkje


En werkt dat nu gemakkelijk, zo'n spons? Awel, nee, nie echt. Het schuift en trekt gemakkelijk scheef. Misschien dat mijn rode lapje beter gaat, omdat het betere kwaliteit is? Wie weet! Deze spons is heel dun dus ideaal voor de zomer. En smocken is uiteindelijk maar rechtdoor stikken he. Maar om dat stukske onderlijveke aan het jurkje te zetten heb ik wel serieus moeten prutsen! Het is dan ook enorm slordig gedaan. En het golft en dat mag eigenlijk niet. Maar dat stoort me niet zo. Volgende keer stevige ribtricot gebruiken en dat zal een stuk beter gaan denk ik!

Knofje

En wat deden we met de gesmockte overschot? Een jurkje voor Knofje!


Meer info over smocken vind je hier!
Wat afmetingen betreft, daar is geen pasklaar antwoord op. Elke stof is anders en zal dus ook anders samentrekken. Er zijn mensen die als regel hanteren: bortswijdtex2. Ik smock altijd de hele breedte van de stof en knip de rest af.  Deze jurk is cm breed en cm lang en zit ruim voor Stella.

donderdag 22 april 2010

Kringloopwinkelbuit

Ik ging gisteren naar de kringloopwinkel en bracht mee voor 7,25€:


Twee herentruien uit de koopjesbak. Mottig model, bedoeld voor recyclage!



Een donkerblauw retro-plooirokje met gouden knoopjes en een riempje. Zit Stella als gegoten!



Een babyachtig jurkje voor Lili in haar lievelingskleur geel. Kleine gele ruitjes met een kraagje en elastiek in de mouwtjes. Ik twijfel nog of ik het kraagje wel leuk vind...In de winkel bedacht ik dat ik de kraag er nog zou afhalen maar nu vind ik 'm toch wel iets hebben. De elastiek in de mouwtjes (gesmockt) komt wat los dus die zal ik er nog moeten uithalen.



En dan als laatste dit prachtige topje voor Lili. Het is in tricot en heeft de liefste knoopjes!

dinsdag 20 april 2010

Habitual Simple Sundress

Ik had het patroontje al maanden geleden afgeprint maar was het totaal uit het oog verloren. Toen ik Sam zag stralen in haar jurkje was ik er helemaal gek op maar het is Miss Stik die het me recentelijk in herinnering bracht.

Habitual Simple Sundress


Het patroon komt van Habitual, diezelfde madam die het geweldige Kimono-patroontje op het net smeet. Ondertussen is het patroon enkel nog te krijgen op vraag via e-mail.

Habitual Simple Sundress


Heel gemakkelijk te maken, ideaal voor beginners! Sommigen noemen het een zak, ik noem het een sober luchtig kleedje.
Ik nam groene ruitjes en wilde ze het liefst van al schuin van draad knippen. Ik ben zot van schuine ruitjes! Maar ik had niet meer genoeg stof en legde het gewoon wat schuin. Op zich geen extraatje want je ziet het amper.
Voor het lint, de applicatie en de biais koos ik voor jeans.

Habitual Simple Sundress


Ik nam maat 5 jaar en dat is toch wat ruim voor Stella. De armsgaten zijn veel te ruim, die zal ik nog moeten innemen.

De appel op de jurk tekende ik zelf. Vastgezet met vliesofix en een smalle zigzag.

appel



En om helemaal in het appel-thema te blijven kreeg Lili een Lazy Days Skirt ofte een zelfkantrokske. In haar lievelingskleuren geel en blauw.

Lazy Days Skirt




En na de fotosessie wilden ze nog!

zusjes


Zeg nu zelf, twee totaal verschillende snoetjes, niewaar?

zondag 18 april 2010

Deze paasvakantie...

... vierden we 3 jaar Lili

Lili °03.04.2007



... kochten we plantjes voor op onze koer

Plantjes in de bakfiets


Plantjes in de bakfiets


... schminkte vaderlief zijn dochters en scoorde zo nogal hoge punten bij zijn meisjes

papa schminkt

papa schminkt
(de ene al wat meer goesting in foto's dan de andere)


... speelden we twee weken lang elke namiddag op straat

Speelstraat

... aperitiefden we op straat
... begroeven we het dode schildpadje van de buren
... speelden we met waterballonnen op straat
... hoorde ik onze buurvrouw Zulma (95j) in 't plat Gents wijsheden verkondigen: "ne vent, dat blijft toch altijd een klein kind he"
... zaten we in de zon, in de wind, in de wijn, in het bier, in het gejoel, in een waterballonnengevecht, in de weg voor menig fietsend kind, in aangenaam gezelschap, in vakantiestemming op straat

Speelstraat



... werd er bijzonder weinig genaaid. Ik heb het gevoel dat ik stillekesaan aan 't wakker worden ben maar ik krijg eigenlijk niks klaar. Het lijkt wel alsof mijn hoofd niet meewil. Ik ben moe, maar ook patroonmoe, inspiratieloos... Niet dat mijn dochters geen jurken of rokken (broeken willen ze niet zonder gekrijs dragen) nodig hebben, niet dat mijn gigantische to-sew-lijst ineens is gewist ofzo. Het is niet zo gemakkelijk uit te leggen. Ik krijg niks meer gedaan en als ik dan al eens een poging waag mislukt het. Gegarandeerd! En frustrerend dat dat is! Ik wil niks liever dan naaien, creëren, spelen met patroontjes, stoffen combineren en dan dubbel en dik genieten van dochters die ronddartelen in handgemaakt moois... Maar het lukt niet, nog niet. Ik word er wel eens triestig van, ik mis mijn naaisels! Maar daar zullen de regelmatige met-liefde-door-het-lief-gegeven spuitjes B12 zoetjesaan verandering in brengen. Ik hoop echt dat ik er tegen de zomer bovenop ben, echt.


PS: aan al diegenen die mij de voorbije weken mailden met vragen en nog geen antwoord kregen: duizendmaal sorry. Ik kom er niet aan toe. Ik bedoel het zeker niet slecht, ik doe wat ik kan.

maandag 12 april 2010

Playsuits voor Nand!

Nand werd vorig jaar geboren op Pasen. Dat het kind graag gezien is ten huize meisjesmama kon u hier en hier en hier al wel lezen. Ik was echt enorm ontroerd toen ik hem voor het eerst zag, en nu loopt dat felle ventje al rond seg!

Bij gebrek aan zonen kon ik me eens uitleven met jongensspul en deed dat met de playsuits van Oliver+S. Ik maakte maat 18m-24m wat mijns inziens zowat overeen komt met een maatje 86. Ik hoop hartsgrondig dat het kind deze pakskes kan dragen in de zomer, anders is ie er weinig mee want 't zijn korte pijpkes.

Playsuit


De eerste versie in jeans van de kringloopwinkel en een restje turquoise.De pijpjes zijn ietsje verlengd. Er kwamen nog gele knoopjes aan.

Playsuit


De tweede versie in de takelwagenstof van Michael Miller, gekocht bij Vermiljoen. Aan de binnenkant bruine ruitjes van de kringloopwinkel.

Playsuit voor Nand

Playsuit voor Nand

dinsdag 6 april 2010

Zet eens een Banksy op uw t-shirt...

Pimp your t-shirt


1. Het mevrouwtje met de paraplu vond ik bij Muriel. Ik vergrootte de foto en tekende de figuur uit het boek over. Geappliceerd met vliesofix en een stofje uit de Vermiljoenshop. Past zo supergemakkelijk bij Lili's lievelingsrokje.

2. Snorretje. Ik gebruikte de sjablonen toen ook al eens.

3. goudvisje met glitterfolie van Vanmarieke. Stella is er helemaal wild van, roze met glitters!

Pimp your t-shirt



4. Opnieuw het paraplu-meisje, maar dan in flockfolie.

5. Banksy! Het meisje met ballon in flockfolie. Het touwtje voor de ballon naaide ik met de hand. Mijn favoriet!

6. Weeral de snor. Ik was oorspronkelijk van plan om vijf snorretjes onder elkaar te appliqueren maar ik kreeg geen enkel snorretje gelijk geknipt en dat stond niet mooi.

Banksy

maandag 5 april 2010

cadeautje voor tante Loes

Een Margaret Bag van Oh, Fransson!

Margaret Bag


en een zonnebrilzakske van Miekks

zonnebrilzakske



De sjakos is vrij ruim uitgevallen, er kan héél véél in! Ik had het idee om eens een ander modelleke te proberen dan de Buttercup. Maar deze Margaret Bag is bezwaarlijk een sjakos te noemen. Niet dat dat een probleem is natuurlijk.

sluiting en plooitje


Echt moeilijk is ie niet om te maken. Ik maakte -zoals u dat van mij gewoon bent uiteraard- wel een stoeme fout.
Ik dacht -allez, dacht, dat is misschien wel overdreven, ik dacht eigenlijk niets- dat de stippellijnen op het patroon de patroonlijnen voor de voering waren. Natuurlijk was dat niet zo, er stond zelfs 'interfacing' bij en dat is natuurlijk gewoon versteviging. En ik zou mezelf niet zijn als ik daar niet pas op 't einde achterkwam. Ik heb dus SERIEUS moeten foefelen om de draagriem netjes aan de tas te krijgen.

draagriem


Uiteindelijk is 't wel gelukt en vind ik de draagriem op die manier nog wel leuk zo.


Het zonnebrilzakske is dan een heel ander verhaal! Supergemakkelijk! En een heel duidelijke uitleg van Miekks.
Ik deed wel 1 ding lichtjes anders. Ik knipte de wattering een centimeter kleiner zodat ik die niet mee moest vaststikken in de naden, dan zijn de naden niet zo dik. Om de wattering toch mee vast te krijgen streek ik er vlieseline tegen die wel even groot was als de stof. Zo zat de wattine tussen de vlieseline en de stof geplakt en hoefde ik dus geen speldjes te gebruiken.
Dit klinkt als Chinees nu maar als je met het zakske bezig bent dan kom je er wel achter wat ik bedoel.


PS: ondertussen nog altijd héél véél last met mijn hotmail, flickr en facebook. Telenet, naar 't schijnt.

zaterdag 3 april 2010

cadeautje voor Liv

Afgelopen dinsdag gingen we op bezoek bij kleine Liv! En omdat mooie meisjes jurkjes verdienen maakte ik deze:



Een Birthday Party Dress gemaakt uit een half kuiskleed dat ik vorig jaar meebracht van de Retrobeurs. Vermiljoen had de andere helft en maakte er dit mee.



Ik begon er lang geleden aan, heel enthousiast. Ook omdat ik weet dat Livs mama ook wel gek is van retro enzo en niet vies is van wat kringwinkelspul. Ik had maar een klein lapje en moest er dus wat andere stof tussenfoefelen. De blauwe stof is van Ikea. Eenmaal het voorpand af was bleek de liefde snel bekoeld. Ik vond het niet meer mooi en smeet het project in een hoekje.
Ik heb het kleedje weken later toch afgewerkt omdat ik er anders toch niks meer mee zou doen en desnoods kon Liv het nog gebruiken als kliederschortje.
Eenmaal af vond ik het best nog meevallen. Ik had wel niet meer genoeg blauwe stof en stak er dan maar aan de binnenkant nog wat turquoise tussen.

smockjurkje voor Liv


smockwerk


Omdat Liv nogal lang op ons moest wachten(ik dwong mezelf pas te gaan als ik een kleedje af had, om uitstel=afstel te voorkomen) maakte ik nog een smockjurkje en een slab met mouwen. Omdat kleine mooie meisjes ook geweldig goed kunnen smossen.

Slab met mouwen voor Liv


De slab werd gemaakt uit een romantische handdoek van de kringloopwinkel volgens mijn handleiding.

Moeders voor Moeders

Ik had eigenlijk een of meer broekskes in gedachten maar dat is er niet meer van gekomen.
Twee slabbetjes met mouwen voor de MvM-actie!


Het linkse slabbetje is een deel van de groene handdoek uit Ikea, het rechtse slabbetje is gemaakt van een fleurige handdoek uit de kringloopwinkel!


Dit bericht komt nogal laat. Ik zit al sinds woensdag te sukkelen om mijn foto's online te krijgen. Omdat mijn (oude) laptop al weken kapot is werk ik op die van mijn lief en die heeft Ubuntu. Nu is er 'iets' mis met Ubuntu waardoor ik dus geen foto's meer op flickr krijg en ze dus ook niet kan embedden. Grrrrr!