dinsdag 25 augustus 2009

mooi mooi Gent



De Gentse groep Absynthe minded bewerkte de tekst van het gedicht 'Envoi' van Hugo Claus naar het Engels. Dat leverde dit mooie nummer op. De videoclip neemt je mee naar enkele leuke dagdagelijkse plekjes in Gent.

ENVOI

Mijn verzen staan nog wat te gapen.
Ik word dit nooit gewoon. Zij hebben hier lang
genoeg gewoond.
Genoeg. Ik stuur ze ‘t huis uit. ik wil niet wachten
tot hun tenen koud zijn.
Ongehinderd door hun onhelder misbaar
wil ik het gegons van de zon horen
of dat van mijn hart, die verraderlijke spons die verhardt.
Mijn verzen neuken niet klassiek,
zij brabbelen ordinair of brallen al te nobel.
In de winter springen hun lippen,
in de lente liggen zij plat bij de eerste warmte,
zij verzieken mijn zomer
en in de herfst ruiken zij naar vrouwen.
Genoeg. Nog twaalf regels lang op dit blad
hou ik ze de hand boven het hoofd
en dan krijgen zij een schop in hun gat.
Ga elders drammen, rijmen van een cent,
elders beven voor twaalf lezers
en een snurkende recensent.
Ga nu, verzen, op jullie lichte voeten,
jullie hebben niet hard getrapt op de oude aarde
waar de graven lachen als zij hun gasten zien,
het ene lijk gestapeld op het andere.
Ga nu en wankel naar haar
die ik niet ken.
(copyright De Bezige Bij & Hugo Claus, uit Gedichten 1948-1993)

woensdag 19 augustus 2009

Vol verwachting klopt ons hart...

Het is zover, mijn Lervia (De Lidl-machine met de eigenzinnige klop onder de stopplaat) heeft het begeven. Vorige week eigenlijk al maar toen werkte ie toch weer terug na een grondige schoonmaak- en smeerbeurt. Ik kon nog net een zak stikken om de regentent van de bakfiets in op te bergen (overigens lelijk maar praktisch, moest al maanden gebeuren en was eigenlijk klaar op 10 minuten). Toen ik aan het hoesje voor het fietsstoeltje wilde beginnen liep het mis. Lussen en broddels onderaan, bovendraad die constant knapte, spoel die niet meer meedraaide en vooral luid gezoem toen ik op de pedaal trapte. Weeral alles uitgekuist en toen ging ie weer op een dun lapje katoen, zolang ik rechtdoor ging. Maar na 2 cm rechte steek weer gerakketak en broddels en zoem-zoem en kletter en flikkerende lamp. Ik werd echt woedend! Ik kon ze natuurlijk terug naar Lidl dragen voor herstelling maar ik vrees dat die machine en ik gewoon niet meer bij elkaar passen. Ik denk dat ze niet gemaakt is voor intensief gebruik (ik naai echt wel meermaals per week, soms lig ik wat stil maar dat ligt dan vooral aan zomerse activiteiten die echt wel leuker zijn dan naaien) en dat ik ze misschien wel wat gemolesteerd heb door er veel lagen dikke canvas door te jagen.
Compleet hopeloos door het vooruitzicht van gewoon niet meer te kunnen naaien terwijl er zoveel in mijn hoofd rondspookt. Ik kon bijna beginnen wenen.

Lang getwijfeld wat ik nu moest doen, een tweedehandse binnen mijn budget of een nieuwe. Veel centen (allez, in naaimachinetermen dan toch) had ik niet te besteden maar het werd deze beauty.


De Brother Innov-is 10A. Een jubileummodel dat bij Matri.nl in de aanbieding was. Ik las op Sancho veel goede dingen over zowel Brother als over Matri en omdat Fia van Spoonful of Sugar (zeker eens bezoeken als je in Gent komt btw!) er ook erg content van is ben ik er dan maar voor gegaan. Nu met een groot verlangen en gigantisch veel opgekropte naaigoesting wachten tot ze gebracht wordt!
Oh ja, en de rest van de maand eten wij hier alleen nog maar droog brood...mmm

woensdag 12 augustus 2009

I ♥ Amsterdam!

Omdat ik jarig was nam mijn lief mij mee naar Amsterdam afgelopen weekend. Het was even spannend of we wel konden gaan met ons ingegipste meisje, maar oma en opa zouden haar oeverloos in de watten leggen en net dat soort afleiding had ze nodig.

Tent en luchtmatras in de koffer en weg waren wij! Amsterdam is eigenlijk zo dichtbij! Ik wilde er al jaren naartoe maar door die moeilijke zwangerschappen en huilende babietjes die te snel na elkaar kwamen kwam het er maar niet van. Nu dus wel!


deze foto's maakten we niet zelf, ik vond ze op flickr. Ik vind het namelijk een beetje stom om foto's te maken van dingen die prachtig zijn zonder mensen erop, en waar je op het internet de meest prachtige foto's van kunt terugvinden. Van Links naar rechts en boven naar onder: Amstardam fietsstad!, grachten, Vondelpark, Koninklijk Paleis op de Dam, Albert Cuypmarkt in de Pijp, de Walletjes

Vrijdag
Aangekomen op de camping rond 18u. Rond 19u30 liepen we al rond in Amsterdam. Wandeling door de walletjes. De rosse buurt. Het lijkt misschien vreemd om daar rond te wandelen maar het is er erg mooi met al dat water en die typische grachtenhuisjes. Het loopt er ook vol met volk van alle soorten; toeristen, hoerenlopers, Amsterdammers, jongelui op weg naar een coffeeshop, zielepoten die hun vrijgezellenavond doorworstelen... Je hoort tig talen om je heen en wordt zelfs consequent in het Engels aangesproken, zelfs als je duidelijk maakt dat je Nederlands spreekt. Het leek ons onmogelijk om een rustig plekje met redelijke prijzen te vinden in deze krioelende toeristenmassa. Na onze kroket uit de muur belandden we toevallig in café De Zeevaart. Een bruine kroeg waar je enkel het sappige Amsterdams hoort. Heerlijk!

Zaterdag

Naar de Pijp! Een van de tofste buurten waar we zijn geweest! Rondstruinen op de Albert Cuypmarkt en hier en daar een stoffenwinkeltje binnenspringen. Tips zijn de boerenbonthal en Jan de Grote Kleinvakman. Op de markt zelf staan er ook stoffenkraampjes en achter de kraampjes zijn er verschillende stoffenwinkels. En omdat het voor mijn verjaardag was hoefde ik me niet in te houden...aldus mijn lief...


Dit zijn foto's van de winkel van Jan de Grote Kleinvakman! Ongelooflijk hoe hard ik daar mijn ogen heb uitgekeken! Zoveel bandjes, knoopjes en lintjes!!!



We brunchten in de supergezellige Bazar! Je waant je meteen in een sprookje van duizend-en-een nacht. We namen het Turks Ontbijt, nu ja ontbijt...om 12u...

In de Pijp zit ook de winkel en een werkhuis van de Fietsfabriek. Als fervente bakfietser wilden we heel erg graag eens gaan rondkijken in de showroom. Zoveel te gekke fiets-dingen! Zo zagen we een kinderbakfiets, compleet gelijkaardig aan het volwassen model! Echt de max!



Als afsluiter van ons namiddagje Pijp belandden we bij de Taart van m'n tante. Jongens, ik kan met geen woorden uitleggen hoe gigantisch lekker die taart was! We bestelden een grote pot en kregen er verschillende theezakjes bij. Ik koos voor de Zweedse Prinsessentaart, mijn lief moest geen taart hebben (hij heeft wat gemist, sja no birthday-feeling zekers...).

In het centrum kocht ik ook nog wat stof en bandjes bij A.Boeken. Een heerlijk snuisterwinkeltje met een heel oude dame achter de toonbank.

Dan, hop de tram op richting de Negen Straatjes. Heerlijk stadsdeel, gezellig en mooi. En vooral heel veel superleuke winkeltjes!!! Veel vintagewinkeltjes ook. Ik kocht er van King Louie een kleedje voor Stella en een rok voor mezelf (sorry Vermiljoen, 'k kon 't niet laten...Ik heb wel de rode versie) voor een soldenprijsje. Voor Lili kochten we een geweldig knalgeel retropak bij Ladyday, een vintagewinkel waar ze ook kinderkleren hebben. Niet spotgoedkoop alla kringloopwinkel of rommelmarkt maar wel prijselijker dan bijvoorbeeld Laura Dols die ook in die buurt zit.

Toen we honger kregen stapten we binnen bij Taj Mahal (hoe origineel seg!), een Indiër in de Pijp. Het was zeker 4 jaar geleden dat we nog eens Indisch hadden gegeten. Destijds zat er een goede Indiër aan het Sluizeken hier in Gent, vriendelijke man en superlekker eten. Maar de pret bleef niet duren. Ons enthousiasme bekoelde fel toen we "het leven zoals het is: voedselinspectie" zagen en opmerkten dat er muizen in de bloem van onze Indiër rondcrossten... U begrijpt dat het restaurant in kwestie rap opgedoekt was...zo jammer...
Maar dus, de Indiër in Amsterdam. Erg lekker en niet duur!

Na wat gestruin door de stad, langs de grachten en door de Jordaan terug richting tent met de metro.


Zondag

Eerst het Rijksmuseum. Ikzelf wilde heel graag het Anne Frank huis bezoeken, mijn lief wilde heel graag naar Van Gogh (wa wilde nu, met een kunsthistoricus op stap). Maar het werd dus het Rijksmuseum. Echt ideaal, op een uur of 2 heb je het echt gezien en heb je de tijd kunnen nemen voor elk werk dat er hangt of staat. De Nachtwacht hangt er ook overigens... En ze hebben er ook gigantische poppenhuizen. Nog een tip: koop je tickets op voorhand. Dit kan voor bijna elk museum! Dit kan bij de VVV of online en zo bespaar je dus fileleed of teleurstelling omdat het kot al vol zit.

Daarna richting Vondelpark. Echt knap is dat stadspark! Tof is ook dat je in de omliggende straten heel wat zaken hebt die take away serveren, voor een gezellige picknick in het park. Jammergenoeg was alles dicht toen wij passeerden en moesten wij het stellen met wat koeken van de Turkse bakker. Maar wat er wel enorm lekker uitzag was de Peperwortel. In het park zelf is er een groot maar gezellig terras van het Blauwe Theehuis. Erg sfeervol ook zijn de rondvliegende papegaaien!

Hop de tram op en richting Jordaan! Voor de winkel van Kitsch Kitchen en een ijsje van bij Jordino. En dan naar huis, allez eerst langs de boerenkempen om de meisjes op te pikken.


Het was heerlijk in Amsterdam. Al van de eerste minuut in de stad voelde ik me er op mijn gemak. Er heerst zo'n ongedwongen vrije sfeer, het is kleinschalig en toch zo stedelijk. Awel ja, ik denk zelfs dat ik er graag zou wonen... en dat zeg ik -wegens totale verliefdheid op Gent- eigenlijk nooit!

Ik viel bijna omver van de hoeveelheid fietsen die ik er zag! In Amsterdam is de fiets duidelijk koning. Altijd en overal belgerinkel. Je moet als voetganger goed uitkijken om niet van je sokken gereden te worden. Ik ben zelf nogal fietsminded, gebruik mijn fiets dagelijks en doe niet liever! We zijn er vrij zeker van dat we op redelijk korte termijn zonder eigen auto willen gaan leven. Dus was het echt heerlijk om te zien dat het dus echt kan, dat het dus echt mogelijk is dat fietsers het stadsbeeld domineren. Er is duidelijk altijd en overal aan de fiets gedacht, behalve als het op fietsenstallingen aankomt! Duizenden fietsen in alle kleuren, maten en modellen die vaak op een hoop gegooid aan de kant staan. Vaak ook niet goed onderhouden terwijl veel van die fietsen stukken van mensen gekost hebben. Onbegrijpelijk. Gent heeft nog heel veel te leren als het over fietsinfrastructuur gaat, al is het een van de fietsvriendelijkste steden van ons land. Wat fietsenrekken betreft hebben ze alvast een streepje voor. Mijn lief is nogal geïnteresseerd in fietsen en bleef dus geregeld stilstaan om wat te staren naar de stalen rossen van de Amsterdammers. We zagen er dit, dit en dit en willen dat allemaal ook!


Hopelijk hebben jullie wat aan deze citytrip-tips!

Lieve Muriel, duizendmaal dank voor de vele nuttige tips! Ik heb er enorm veel aan gehad! Je woont in een prachtige stad! Ik wil nu al terug!
Ook nen dikke merci voor Vermiljoen en Fia en al die andere schattekes met hun gouden tips.

Overigens is ook de Lonely Planet altijd een goeie reisgids om mee te hebben.

27



Vorige week woensdag werd ik 27. Weer een stapje dichter naar de grote 3.
Vier jaar geleden had ik de mooiste verjaardag ooit: mijn allereerste echografie! Ik was toen 10 weken zwanger van Stella en ze zwaaide en ze buitelde dat het een lieve lust was. Prachtig!
Was dat vorige week wel anders. Toen ik na een werkdag thuiskwam kon ik bijna meteen richting spoed vertrekken om pas 's avonds thuis te komen met een ingegipste dochter. Als troost haalde mijn lief toen cava en frietjes...oef seg!

Op deze foto was ik een jaar of 2 schat ik. Toen had ik nog weelderige krullen zoals Stella, op deze foto lijken ze donkerder maar ik was echt spierwit, zoals Lili dus. Nu schiet er niks meer over van die krullenbol, ik heb ambetant fijn haar. Het is ook donkerblond. Ik ben dus wel benieuwd hoe het met Stella's krullen zal vergaan. Lili heeft al een pak minder krullen als vorig jaar maar die van Stella zijn heel stevig...
Let ook op het overschattige pyjamaatje, truttig behangpapier en stoere kinderlaarsjes! Wat jammer dat mijn moeder niks meer heeft van mijn garderobe...

maandag 10 augustus 2009

Speelstraat



Zalig! Genieten! Vakantie! Kinderparadijsje!

Een tijdje terug was het wel anders. Nu kunnen we urenlang buitenspelen en bijkletsen met de buren. Het was een hele administratieve belevenis om het rond te krijgen: aanvraag doen, hopen dat de politie het goedkeurt, handtekeningen van de buren verzamelen, cafébazinnen overtuigen, ... Soit, ik ben dus verantwoordelijke van onze allereerste Speelstraat! De Stad Gent voorziet 2 borden om de straat af te sluiten voor verkeer, een spelkoffer vol met ballen, krijtjes, balonnen, vlaggenlijnen en we kregen ook een heus springkasteel te leen voor 4 dagen!

Perfect zou je denken, tot je een handvol wilde 14-jarigen op zo'n springkasteel loslaat. Dat in combinatie met een drieënhalfjarige die van geen wijken wil weten geeft problemen. Kermen dat ze deed.
Op de dienst Spoedgevallen vonden ze het een 'typisch' geval: "trampoline of springkasteel zeker?". Blijkt dat haar pees half is doorgescheurd, een puber sprong op haar knie waardoor die laatste in de verkeerde richting plooide (jak!). Dat worden twee weken gips. En dat in de laatste weken zomervakantie...ocharm...



Na de eerste schrik kwam de totale frustratie. Ineens wist ik weer wat een karakter deze kleine dame heeft. Als baby kon ze ook zo ontzettend gefrustreerd zijn als ze iets niet kon of als haar iets niet zinde. Maar ondertussen is ze al wat rustiger, ze probeert zelfs al weer te stappen met haar gips. Ons klein frustrokipje!

zaterdag 1 augustus 2009

Market Skirts!

Market Skirts!

Deze rokjes maakte ik deze week. Ik was op slag verliefd toen ik deze rokjes al surfend tegenkwam! Ze zijn zo knap! De geweldig goede en complete tutorial vind je hier. Ik vind de mijne belange niet zo mooi als die van Dana zelf.

Market Skirts!

Het eerste exemplaar (dat met de appeltjes) ging al bij al vlot, ik had wel iets meer tijd nodig dan de vooropgestelde 3u (voor de zakjes moet je nog een uur extra tellen), en omdat ik met mijn fiets in een tramspoor reed (met een geweldige totter en een zeer pijnlijke geschaafde knie als gevolg) duurde het nog wat langer eer het rokje klaar was. Vanmiddag begon ik aan het rode rokje, voor Lili. Het kind heeft een uitpuilende kleerkast vol erfenissen van haar zuster, dus maak ik meestal iets voor Stella. Maar vanmiddag was mijn kleinste dame werkelijk extatisch toen ze haar nieuwe rok zag!
Morgen hebben we een familiefeestje, de perfecte gelegenheid voor hun nieuwe rokjes. Stella heeft al een bijpassend t-shirt. Voor Lili appliceerde ik daarnet snel nog een witte t-shirt met vlekken, die laatste hadden een lastige vorm, ik kon alleen maar een boom bedenken. Ik ben eens benieuwd wat ze ervan gaat vinden!

Deze tutorial is in maat 2 tot 3 jaar, ik maakte voor Stella en Lili een rok met dezelfde afmetingen in de breedte, alleen voor de tweejarige een kortere elastiek in de tailleband. Ik vind dat het appelrokje teveel wit heeft en dat de appeltjes niet helemaal tot hun recht komen. De zakjes breken het wit onderaan wel wat, normaal moeten die dus ook wit zijn maar dat vond ik wat te flets precies. Ik knipte het rokdeel van Lili's rokje wat groter, in plaats van 18cm nam ik 20cm. Ook de gerimpelde onderrand paste ik aan, ik nam 7cm in plaats van 10cm.

Sinds enkele dagen staan er ook richtlijnen over het vergroten van het patroon! Zelfs voor een rok voor een volwassene. Overigens, Dana heeft nog meer leuke tutorials staan! Het hemdjurkje bijvoorbeeld, staat nu héél erg hoog op mijn to-do-lijstje!

PS: voor de fotoshoot heb ik mijn gebroed uit hun ploeterbadje moeten sleuren, vandaar hun bloterigheid en warrig haar ;-)