Deze kaastaart met frambozen is supervet maar geweldig lekker! Ik heb lekkere jeugdherinneringen aan de plattekaastaart van onze bakker op de hoek, maar at in jaren geen stuk meer. Tot mijn oog viel op het recept van Den Jamie! Helemaal enthousiast begon ik eraan, want nu had ik eindelijk een recept gevonden zonder gelatine! Welgeteld 2 minuten na het ontvormen stuikte de prachtige taart in elkaar. Echt treuren deden de dochters niet want lekker was ze wel. Ik voelde me toch wel wat bedrogen door den Jamie.
Ik heb het recept wat aangepast et voilà: een succes! En zonder gelatine!
Benodigdheden:
- 200g boter
- 200g koekjes, bijvoorbeeld petit beurres, boudoirs, tarwekoekjes
- 100g havervlokken
- 1 theelepel vanille-essence
- 600g volle platte kaas
- 150g suiker
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- 3dl slagroom met hoog vetpercentage
- 2 pakjes slagroomversteviger
- 500g frambozen
- 100g suiker
Voor de vulling meng je de platte kaas met de citroenschil, sinaasappelschil, vanille en de suiker. Het is belangrijk van volle platte kaas te nemen, zo stijft het achteraf beter op. De slagroom stijf kloppen met de slagroomversteviger in een koude metalen kom en daarna voorzichtig met een houten lepel onder de platte kaas spatelen. De vulling op de bodem scheppen, gladstrijken en in de koelkast laten opstijven. Volgens Jamie slechts een uurtje, ik heb 'm een nachtje laten staan (wel 's avonds gemaakt).
Vlak voor het serveren de frambozen mixen met de suiker, de taart uit de vorm halen door met een mes langs de rand te gaan en het frambozenmengsel voorzichtig over de taart gieten.
Klaar!
Het recept voor dit appel-kaneelgebak komt uit 'Ons bakboek' van de Boerinnenbond. Eerlijk waar, alles wat ik hieruit maak lukt van de eerste keer! Onmisbaar! Dus voor diegenen die dit basiswerk ontberen, ziehier het recept!
Benodigdheden:
- 180g boter
- 100g bruine suiker (ik gebruikte ook nog een eetlepel griessuiker extra, vond het niet zoet genoeg zonder, misschien ook wel lekker met een andere zoetmaker erbij zoals een siroopje ofzo?)
- 1 citroen
- 3 eieren
- 200g zelfrijzende bloem
- 100g volkorenmeel
- 1 theelepel kaneel
- 1 1/4 dl melk
- 100g rozijnen (volgende keer probeer ik het eens met in rum geweekte rozijnen)
- 2 geschilde appelen, in plakjes
- 1 eetlepel warme abrikozenconfituur
- kaneelsuiker (= 1 eetl. poedersuiker mengen met 1/2 theelepel kaneel)
Bloem met kaneel en rozijnen mengen.
Alles onder het botermengsel mengen met de melk.
De ingevette en met bloem bestoven bodem van de springvorm beleggen met de appelplakjes, daarna het beslag erover gieten en gladstrijken.
55 minuten bakken op 180°. Ontvormen en laten afkoelen. De onderkant wordt de bovenkant van de taart. Als de taart is afgekoeld de appelplakjes besmeren met de warme abrikozenconfituur en bestrooien met de kaneelsuiker.
Voilà!
Dit lijkt heerlijk! Ik denk dat ik er dit weekend ééntje ga uitproberen. Nu nog kiezen welke.
BeantwoordenVerwijderenDe kaastaart! Die vind ik het lekkerst, maar het is een caloriebommeke!
BeantwoordenVerwijderen