Ik tuurde in de koelkast en zag dat de paksoi hoognodig verorberd diende te worden. Paksoi en ik, wij zijn zo geen vrienden. Met warmoes klikt het ook al niet geweldig. Niet dat ik ze niet lust, ik weet er gewoon geen weg mee.
Zuchtend en steunend ging ik op zoek naar een recept. Ik wilde niks te moeilijk, rap klaar en niks te raar alstemblieft. Dankuwel.
Soep? Nope, gruwel.
Wok? Nope, manliefs rayon.
Doen alsof de paksoi niet in de koelkast ligt?....hmmmm...
Invriezen en om frieten gaan?....mja....
Spek?...neeneeeneee! Veggiemaand!...
Uiteindelijk besloot ik flink te zijn, al had ik er niet echt een goed oog in: lasagne met paksoi en walnoten, geïnspireerd op dit recept.
En het was lekker, nee, het was gewéldig lekker! Alleen jammer dat ik teveel zure colaflesjes at want mijn tong lag helemaal open. Dju!
Ingrediënten:
- paksoi (hoeveel weet ik niet juist, ik gebruikte alles wat in ons pakket zat)
- 50g walnoten
- olijfolie
- paneermeel
- gemalen kaas
- 1blik tomaten
- 1potje ricotta (250g)
- 1 glas witte wijn
- 10 à 12 lasagne-vellen
- 2 à 3 sjalotjes of 1 grote ui
- 1 teen look
- kaassaus op basis van 300ml melk (roux of met maïzena)
- gedroogde oregano
- eventueel verse basilicum, fijngesnipperd
- peper & zout
Werkwijze:
- stoof de fijngesnipperde sjalotten en de look glazig in een geutje olijfolie
- snij de paksoi in reepjes en stoof ze mee met de sjalotten
- voeg de tomaten, oregano en de wijn toe
- doe de walnoten en de ricotta in de blender en mix, dit is niet noodzakelijk, de walnoten kunnen er ook in hun geheel in natuurlijk
- voeg het ricotta-walnotenmengsel bij de stovende groenten en roer eens door, zet daarna het vuur uit.
- kook de lasagne-vellen voor indien gewenst en laat afkoelen onder stromend water
- maak de kaassaus
- neem een ovenschotel en leg een fijn bodempje van de tomaten-paksoisaus
- leg een laagje lasagne-vellen en wissel dit af met tomaten-paksoisaus
- de laatste laag lasagne overgiet je met de kaassaus
- bestrooi de schotel lichtjes met wat paneermeel, gemalen kaas en enkele nootjes boter
- Zet dan eventjes in de oven (duur is afhankelijk of de schotel helemaal afkoelde of niet) en op het laatste onder de grill voor een korstje
- Smakelijk!
Variaties:
- De paksoi kan ook gemakkelijk vervangen worden door warmoes of spinazie.
- Als je het tomaten-paksoimengsel fijnmixt en indikt met maïzena dan kan het ook perfect dienen als vulling voor cannelloni.
lol, ik denk dat ik echt de enige vent op aarde in mijn bezit heb die niet wokt...
BeantwoordenVerwijderenNeeje ge zijt ni alleen, de mijne wokt ook ni;). Héél leuk recept ga ik zeker eens proberen. En wat de warmoes betreft...ik maakte laatst; macaroni, kaasaus, warmoes en zalm.
BeantwoordenVerwijderen't ziet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderenals ik heel eerlijk ben... paksoi en warmoes... hmm, ik ga eens googlen!
BeantwoordenVerwijderenKlinkt lekker. Al weet ik eigenlijk niet echt wat paksoi is. Ik denk altijd aan iets sla-achtigs.
BeantwoordenVerwijderenMMm goeie, ik weet nooit wat met paksoi te doen, nu wel!
BeantwoordenVerwijderenLaat maar komen die veggie recepten ;)
BeantwoordenVerwijderenIk dacht dat ik gereageerd had, maar blijkbaar niet overgekomen...
BeantwoordenVerwijderenVroeg me af wat Warmoes is.. Behalve de naamgever van de straat van het beroemde politiebureau van de Cock met cee-oo-cee-kaa
Ik heb ondertussen links geplaatst bij de groenten, daar kan je een prentje en uitleg vinden. Het zijn allebei bladgroenten.
BeantwoordenVerwijderenIk maakte de versie met spinazie ->goedgekeurd!!!
BeantwoordenVerwijderen