woensdag 27 mei 2009

Kennis geneest


Kent u Artsen zonder vakantie?

Vierhonderd artsen en verpleegkundigen werken tijdens hun vakantie gratis in Afrika. Ze leiden er hun Afrikaanse collega’s op aan de operatietafel, op de ziekenzaal of in het labo. Fotografe Griet Hendrickx, een vriendin van mij, ging een tijdje geleden met hen mee naar het gebied van de Grote Meren en maakte er deze foto-reportage. Aangrijpende maar hele mooie foto's.

De foto's in deze blogpost zijn allemaal van de hand van Griet. Meer van haar talent vind je hier en hier!

zondag 24 mei 2009

Zonnekapje voor Stella

Omdat we gisteren merkten dat Stella's zonnehoed van vorige zomer echt te klein was geworden en omdat het zomert, maakte ik deze middag snel snel een zonnekapje voor haar. Groene bloemen en oranje lintje.
Ik vergrootte het patroontje dat ik al eens gemaakt had. Eenmaal af zat het erg ruim voor haar, en door het te vergroten sloot het kapje achteraan aan de hals niet mooi aan. Daarom reeg ik nog smalle elastiek door de tunnel die je automatisch hebt als je het lintje eraan stikt. Nu past het mooi aan, maar haar hoofdje zit er diep in, het kapje zal dus nog lang meekunnen! Ik gok dat het kapje zeker past voor 3-5 jarigen.

Omdat ik in mijn voorgaande handleiding misschien niet zo duidelijk was heb ik dit keer wat meer foto's genomen.

Zonnekapje

foto 1: de patroondelen overgetekend op patroonpapier
foto 2: patroondeel voor de klep 2x overgetekend op de stof met 1cm naadwaarde. Je ziet er ook mijn nieuw speelgoed de rotary cutter met snijmat! Geweldig gemakkelijk dat ding, veel sneller en properder en preciezer!
foto 3: de gesneden stukken
foto 4: de verstevigende vlieseline op 1 deel van de klep gestreken met rondom rond 1cm naadwaarde zonder vlieseline
foto 5: de gestikte klep, de rechte kanten open gelaten en gekeerd.
foto 6: de magneet van de schoonmoeder. Een soort geleider waardoor je keurig je bochtjes maakt als je in 3 rijen de klep doorstikt.
foto 7: elastiek in de lintjes-tunnel
foto 8: Stella in het park
foto 9: zij-aanzicht

De handleiding (copy-paste uit het vorige bericht, met enkele kleine aanvullingen) gaat als volgt:

Benodigdheden:
  • patroontje van het hoedje en de klep
  • verstevigende vlieseline (voor de klep, 25cmx10cm is voldoende)
  • 1m biaisband of lint
  • eventueel tweelingnaald
  • naaimachine, stof (normaal krijg je het kleinere zonnekapje net uit een fat quarter, misschien dit ook wel)
hoe? Zo!
  • teken de patroondelen over op patroonpapier (de patroondelen zijn getekend op A4-formaat)
  • speld de patroondelen op de dubbelgevouwen stof en let erop dat het patroondeel van de klep op de stofvouw ligt. Die klep moet je overigens 2x knippen, dus 2x op de stof overtekenen.
  • teken de patroondelen over, ook het schuine streepje in de kruin van het kapje (3cm)
  • teken eventueel je naadwaarden aan het kapje (ik neem meestal 1cm, ook naadwaarden tekenen aan de rechte zijden van het kapje want daaraan moet de klep komen)
  • teken naadwaarden aan de klep (ik legde eens de rechte kant aan de zelfkanten zo moest ik niet zigzaggen nadien om rafelen te voorkomen), let erop dat de naadwaarde aan de rechte kant even groot zijn als die aan de rechte kant van het kapje.
  • knip de zonneklep 2x (dus 2x op de dubbelgevouwen stof!)
  • knip de hele zonneklep uit je vlieseline (dus zonder vouw in het midden, dat blijf je anders zien
  • strijk de stijve vlieseline op de stof voor de klep aan 1 verkeerde kant van de stof
  • stik de 2 delen van het klepje aan elkaar maar laat de rechte kant open
  • strijk de naden open en keer het klepje, strijk dan nogmaals op de goede kant van de stof
  • stik langs de gekromde kant van de klep (om ervoor te zorgen dat de harde kant niet gaat schuiven).
  • Hier komt de tweelingnaald piepen. Op zomerhoedjes of petjes zie je vaak dat de klep verschillende rijen stiksels hebben, dat is (denk ik toch) om te voorkomen dat de 2 lagen stof gaan schuiven. Ik gebruikte geen tweelingnaald maar een magnetische geleider die ik van mijn schoonmoeder te leen heb (omdat ik te lui was om uit te pluizen hoe mijn machine werkt met een tweelingnaald). Het is een magneet met een rechte kant die je op je metalen plaatje van je naaimachine zet, zo blijf je mooi recht stikken. Ik stikte 3 rijen stiksel. De klep is nu klaar
  • Stik het kapje aan elkaar (laat de rechte kant open) en geef knipjes in de bochten
  • zigzag de blote stofranden (om rafelen te voorkomen)
  • Steek precies in het midden van de klep een speld en speld de klep naar binnengeslagen op het midden van het kapje (dus de goede kanten naar binnen!)
  • stik de klep aan het kapje
  • stik het lint aan het kapje (zodat je een tunneltje vormt en er eventueel achteraf nog elastiek kan doorrijgen om het mooier te laten passen, de uiteinden van de elastiek kan je dan mee vaststikken op het punt waar de lintjes los komen van het kapje)
  • zoom de onderkant om (en een klein stukje van de zijkant, maar dat zit normaal al mee omgeplooid met de zoom van de klep aan de kap). Ik maakte dit kapje uit 1 stuk, maar je kan evengoed een aparte onderkant nemen met meer fronsen in zodat het wat meer roezelt en dat aan het kapje stikken. Ik nam ook een gewoon rechte onderkant, dus als je dit ook van plan bent dan teken je best een gewone rechte lijn op de plaats waar de golvende lijn staat op het patroon. (als je elastiek rijgt dan heb je automatisch wat meer frons, ook bij een rechte onderkant)
  • stik een neepje op de getekende lijn in het kruintje, aan de binnenkant (dit is niet noodzakelijk)
  • klaar!


De patroondelen voor de grotere maat vind je hier:
patroondeel zonnekapje 3-5 jaar

patroondeel klep zonnekapje 3-5 jaar

De patroondelen voor de kleinere maat (1 tot 2 à 3 jaar) vind je hier en hier.

Deze handleiding, de afbeeldingen en het bijbehorende patroon zijn enkel voor persoonlijk gebruik, en dus niet voor commercieel gebruik, bedoeld.

vrijdag 22 mei 2009

Voor Madelief!

Voor Madelief, pasgeboren, maakte ik deze Itty Bitty Baby Dress. Het patroontje komt van Made by Rae en is voor pasgeborenen maar ik vergrootte het patroontje een beetje zodat ze het wat langer kan dragen.

voor Madelief!

Ik gebruikte enkel kringloopwinkelstofjes. Dat gebloemde stofje is van een kussensloop en een van mijn allermooiste. Maar uit een kussensloop krijg je alleen kleine stukjes, ideaal dus voor zo'n klein jurkje. De donkergroene stof komt ook van de kringloopwinkel maar daar had ik zo'n meter of 2 van. Voor het eerst gebruikte ik paspelband (dat kleine witte boordje tussen de rok en bovenlijfje) en dat was niet gemakkelijk, heel secuur stikwerk en een aantal keer losmaken. Maar het maakt het geheel echt af vind ik.

De kleine meis is superlief! Nog even groeien en ze kan haar bloemenjurkje aan.

maandag 18 mei 2009

I ♥ rommelmarkt

Van 't weekend, vlak voor mijn eigen deur vond de langste rommelmarkt van Gent plaats. En dat wel 2 dagen!
Ik was er nogal vroeg bij, om 8u15 liepen wij meisjes al te snuisteren. Het ene na het andere kraampje maakte me blij. Toen ik aan het einde van de rommelmarkt was gekomen was al mijn geld op, vruchtbaar tripje dus!

rommelmarktbuit deel 1

Ik kocht een norse tuinkabouter, een perfect passend tafelkleedje, een seventies-douchegordijntje (allez denk ik toch, er zitten gordijnhaken aan en het voelt wat plastiekerig maar niet echt waterdicht), een lief schilderijtje (volgens de verkoper van de jaren '30 maar ik heb daar mijn bedenkingen over), 4 overschattige retrotruitjes (het groene staat niet op de foto, Stella wilde het meteen dragen), een retro lotto-spel, een puzzel van de disneyprinsessen (mottig i know!), een Gouden Boekje en nog een ander mooi boekje.

Rommelmarktbuit deel 2

Zondag kocht ik ook nog een stel poppenkastpoppen (waaronder roodkapje en de wolf, je kan al raden wie er extatisch was), een lap fletse bloemenstof en een stel ieniemienie kopjes met bloemetjes op (volgens mijn lief voor espresso, we hebben geen machine dus staan ze in de kast om naar te kijken).

Stella & bloesje

Stella & bloesje

dinsdag 12 mei 2009

groenblauw en roze

groenblauw en roze

Ziehier het gekukkel!
Mijn allereerste kledingstuk uit een boekske. Dit bloesje komt uit de recentste Knippie. Ik maakte maat 104 voor Stella, allez dat was toch de bedoeling.

Uitdagingen:
  • eerste keer met een patroontje (met wel 2 jaja 2 bollekes erbij!)
  • mouwen!
  • 15 verschillende stukjes stof (ik kocht zoals gewoonlijk 1m, de stof is 90cm breed. Dat alleen al was een uitdaging want in de Knippie stond er dat ik 80cmx140cm nodig had. Eat this Knippie!)
  • rimpels!
  • kraag!
  • pas!

Evaluatie:
  • Alle 15 stukjes gingen vlot uit de stof, ik had zelfs nog een grote boord van 10cm over, en die kwam nog goed van pas! Dus een bloesje van 3€ (2.5€ stof en dan nog wat biais en draad erbij...)
  • Rimpelen ging fantastisch goed
  • Mouwen inzetten ging fantastisch goed
  • Figuurnaden van je patroonpapier op je stof krijgen ging ook goed. Ik had er wel Vermiljoen voor nodig om te weten hoe dat moest. Nochtans is het erg logisch: je knipt ze gewoon uit op je patroonpapier zodat je langs de randen kunt overtekenen op de stof.
  • Helemaal enthousiast begon ik te freewheelen: roze biais aan de pas! Schoon schoon schoon!
  • De kraag ging al bij al nog ok, al is de binnenkant van het bloesje vrij rommelig...ahum
  • Maar dan! Ik tekende de voorpanden te kort. Het patroon bestaat ook als een jurk. Op het patronenblad staat er dan een lijn waar je moet knippen als je enkel het bloesje maakt. Daar moet iets fout zijn gegaan. Eerst dacht ik dat de knippie-patronen gewoon geweldig klein uitvielen. Pas als het bijna af was viel het me op dat de lengte-breedte proportie totaal niet klopte. Balen balen!!! En boos ook! Het bloesje kwam tot aan Stella's navel, en laat dat nu net niet in de mode zijn.
  • oplossing: roezelrandje! Al chance dat ik nog wat stof over had! Ok het is wat truttiger dan ik het eigenlijk had gewild, maar hey weggooien ging nu toch ook niet he!
-veegt het zweet af-


Ik post later nog een fotootje als Stella het bloesje draagt.

maandag 11 mei 2009

Kunstbende: de winnaar!

Kunstbende X (design by Fourpack)

KUNSTBENDE X. De eeuwige luis in de pels, de belhamel van de kunstwereld, de lawaaierige dreumes, de enige echte kunstwedstrijd voor jongeren, de speeltuin van het jong talent wordt 10 jaar!

En mijn broertje was de winnaar in de categorie Ontwerpen!

Winnaar Kunstbende 2009: categorie Ontwerpen

De bevalling van het mannetje

zondag 10 mei 2009

Moederdag

Moederdag

Vanmorgen, aan mijn bed, om 9u30 (!) hoorde ik gestommel en gefluister en onderdrukte kreetjes van mijn dochters. Plots werd ik gekust en geknuffeld en gebood iemand me om naar beneden te gaan. Uitgeslapen (ahum) aanschouwde ik de rijkelijk gedekte tafel, bovenstaand kaartje, een mooi boeketje bloemen (en echt mooi dit keer, hij had dit keer niet elke bloem zelf gekozen wat het tot een rustiger geheel maakte, verwend van me he!) en 2 enthousiaste dochters met een cadeautje in hun handen. Een cd'tje van Lady Linn, een zelfgemaakt memory-spel en een gedicht later deden we dit:

Nagellak!

Daarna gingen we een paar uurtjes fietsen en picknicken in het park.
Moederdag is heel plezant!


Geweldige kleedjes heeft ze!

zaterdag 9 mei 2009

Orde!

Niet mijn sterkste kant, maar als het gaat om meer plaats voor meer stofjes ben ik er als de kippen bij!

Orde!

Uiteindelijk kocht ik een kast van Ikea. Eerst wilde ik er eentje uit de kringloopwinkel, vaak degelijker en goedkoper maar die geur he... Ik wil echt niet dat mijn mooie teergeliefde stofjes zo gaan stinken! Ik weet hoe lastig het is om die geur ergens uit te krijgen. Dus werd het Ikea, een lichtgewicht exemplaar. Nadeel is wel dat er een roede in hangt, ik kan zo natuurlijk wel stofjes aan een kapstok hangen maar dat vind ik niet zo leuk. We hebben al zo'n kast staan van op mijn kot van vroeger, toen boorde mijn lief er voorzichtig extra gaatjes in en staken we er extra legplanken in. Nu zou dat bij deze kast ook wel gaan, maar dat is weer zo'n gepruts. Voorlopig gaat het goed zo.

voorraad

Op de foto's zie je van links naar rechts:
1e rij: mijn fat-quarters, mijn tricotjes en een stuk tailleband, mijn stapeltje effen gekleurde katoentjes
2e rij: bandjes, stofjes met motiefjes en uiterst rechts de stapel dikke stugge of rare stoffen. Die met stippels bijvoorbeeld is een superglad voeringstofje, er ligt ook een bandhanddoek, een gordijn en wat Ikea-canvas tussen.
Helemaal onderaan links: mijn toile-cireetjes.

Bescheiden niewaar?

vrijdag 8 mei 2009

Verrijkende Mustang!

Ik ben in een nostalgische bui. Zonet kreeg ik mijn gidsensjaleke terug. Mijn zus kwam op bezoek en had het sjaaltje teruggevonden bij het opruimen. Jarenlang waren we gescheiden, maar nu het kleinood weer rond mijn hals hangt voelt het aan alsof we gewoon bij elkaar horen. Ik heb het sjaaltje nu al enige tijd aan en ik krijg er kriebels van en mij hart maakt kleine vreugdedansjes.

verrijkende mustang

Mijmerend denk ik terug aan die vele zondagmiddagen waarop ik me klaarmaakte voor de gidsen, uniform al dan niet gestreken en gewassen aan: bruin hemd met bewezen eretekens, groen rokje dat niet kort genoeg kon zijn, schoenen die nog net om mijn voeten bleven hangen en vaak nog met een kater in mijn hoofd. Klaar om een groene long van de Kempen te verkennen, naar de buren (=jongensscouts) te gluren, sauna's te sjorren, onderbroeken in de vlaggenmast te hijsen en een stel pubers te amuseren.
Kamperen in het buitenland, geile Italianen van het lijf slaand, brutale stelende Hongaren trotserend. De eerste confrontaties met verantwoordelijkheidszin en organiseren.
Vrijheid, blijheid! Zorgeloze, onnozele, jolige en uitbundige jaren!
Mannekes! Waar is de tijd?!

Mijn totem: Verrijkende Mustang!
Dit wild prairiepaard is onstuimig, driftig en bruisend van leven. Het leeft in kudden en toont zich als de leider die door iedereen gevolgd wil worden.
Iets dat hem hindert op zijn weg, wordt vertrapt. De mustang is heel moedig en bezorgd voor het welzijn van de anderen. Hij zou voor hen zijn leven geven.
Wie zijn vertrouwen kan winnen, mag hem als vriend beschouwen.
Kreeg ik toen ik 17 was, bijna 10 jaar geleden dus, op kamp in Rome. Erg spannend was het toen, erg confronterend ook om van anderen te horen welke totem jou typeert. Er zijn mensen die echt problemen hebben met hun totem, maar ik draag 'm met fierheid... Wel frappant is dat mijn ex-lief ook een Mustang is...Maar mijn huidig lief is een Vastberaden Wasbeer, past veel beter ;-)
Wasbeer: Deze kleine boombewoner kan zich goed handhaven. De wasbeer is intelligent en bevallig. Hij maakt met zijn behendigheid en lenigheid een aangename indruk.
Hij is vrolijk, opgewekt en nieuwsgierig. De wasbeer is plagerig en guitig. In nood is hij moedig en behulpzaam.

dinsdag 5 mei 2009

zelfbewustzijn

Vanavond, voor de spiegel:

"ik-ik-ik-ik-ik tralalalalaliere ik-ik-ik
ikhebgelijk-ikhebgelijk-ikhebaltijdgelijk-gelijkgelijkgelijk-ikhebgelij-ij-ijk-tsjalallaaaaaa
ikhebborsten-ikhebborsten-ikhebdikkeboo-ho-horsten-lalalalalalaaaaahaa!!!!"


Ja jom, da kind ga naar freinet he.

zaterdag 2 mei 2009

Bretoens

voor & na

Ziezo! Het is groen geworden! Papegaaiengroen of mintgroen of pastelgroen of... Het meisje dat erin mag slapen heeft het kleurtje zelf gekozen en was vanavond apetrots om voor het eerst in haar groot bed te mogen slapen.

hulp

Dit Bretoens bed kocht ik onlangs in de kringloopwinkel. Al even was ik ernaar op zoek maar ik vond dat er vaak nog veel geld voor gevraagd werd. Dit exemplaar kocht ik voor 12,50€ en ik kocht er ineens een lattenbodem bij die evenveel kostte. Voor dat geld heb je geen degelijk Ikea-exemplaar. Een klein potje lakverf, wat extra vijsjes en panlatten later staat het bed nu op de mooie kinderkamer en ligt er een kleine madelief in te slapen.

kabouter & konijn

bedmakkers

blauw & groen

overzicht

slingeraap in bed