maandag 10 mei 2010

vossen, konijnen, vogels en eekhoorns

Vorige week hield ik me naaienderwijs bezig met het omtoveren van saaie of kapotte of versleten dingen tot iets wat weer toonbaar of bruikbaar is. Meestal zijn dat niet de meest plezante klusjes, noch de meest voldoeningschenkende (is dat wel een woord?). Ze stonden dan ook al maanden op mijn schier oneindige to-sew lijstje.

Ik begon met het simpelste karwei, de poppenbuggy van Lili herstellen. Het o zo geliefde onding op wieltjes had zwaar geleden op de speelstraat. Ik haalde de oude zitting eraf, knipte de naden los en zo had ik mijn patroondelen. De originele stof was paars met poesjes, dit is zoveel leuker! De riempjes zijn gemaakt van satijnbiais en dat vindt de poppenmoeder héérlijk!

poppenwagen Lili

Dan begon ik aan wat in mijn hoofd het moeilijkste leek. Al maanden zat ik erop te denken. Maar met mijn duffe kop begon ik er niet aan. Nu ik wat frisser ben moest dat dan maar eens eindelijk gebeuren. De kinderpoängs kregen een fleurig hoesje! De meisjes kozen zelf de stofjes hiervoor maanden geleden in Ikea.

zeteltje Lili


zeteltje Stella


Zoals u kunt zien is het kussen bij aanschaf gewoon wit.

Saai maar ook niet ideaal bij stiftengekke dochters. Ik wilde dus een hoes voor over het kussen, geen nieuw kussen. Dit om het wasgemak te vergroten. Een goeie tutorial voor een volledig nieuw kussen en nieuwe zitting vond ik hier. Het resultaat is mooier maar minder gebruiksvriendelijk denk ik.
Het kussen heeft een flap die als hoofdsteun dient. En de stof zit ook bovenaan en onderaan om het frame geslagen. Die hoofdsteunflap heb ik niet behouden, teveel denkwerk voor iets wat ik niet noodzakelijk vond. De zijkanten werkte ik af met een beleg dat opzij en ook boven- en onderaan vastzit.
Rap klaar en zoveel fleuriger!

Tot dan ging het vlot, beter dan ik had verwacht. Tot Stella me met tranen in haar ogen vroeg om ook haar poppenwagen te herstellen (babyweek gehad in de klas en de zitting was kapot). En toen werd het moeilijk.

poppenwagen Stella

De roze gestreepte zitting en kap werden verknipt tot patroondelen. Het origineel was afgewerkt met biais maar daar had ik geen zin in. Dus dubbelde ik het hele zitje. Omgekeerd en binnenstebuiten denken is niet mijn sterkste kant. Er moest dus meermaals worden losgetornd.
Het klepje voor de voetensteun was moeilijk, er zit een hard kartonnetje in én een flapje achteraan dat over het frame moet schuiven.
Maar het allermoeilijkste was de kap. Het metalen buisje vooraan in de kap kon niet los van de poppenwagen. Plus de kap is vooraan ook extra gewatteerd (ik sandwichte gewoon het origineel tussen 2 lapjes stof). Ik heb uiteindelijk de hele buggy onder mijn naaimachine door geschoven. Een hels karwei en het is niet eens proper afgewerkt. Normaal hoort er ook nog een boodschappenmandje onder, maar dat is voor als ik nog eens heel veel goesting heb.

En dan als laatste, de poef!
DSC00178

De poef stond jarenlang met zwarte gekrompen en versleten hoes in onze living. Tijd voor wat een wat vrolijker aanblik. Alleen had ik het wat onderschat, want vier vierkanten aan één centraal vierkant naaien is niet zo gemakkelijk. Vooral niet in de hoekskes.

47 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en dan zeg ik dat nog twee keer ook, 't was door conflictuerende dingen foutmalding en ik dacht dat 't er niet stond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is gewoon prachtig, ik vind het onvoorstelbaar dat je dit allemaal kan, je meisjes moeten de gelukkigste ter wereld zijn met zo'n mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai! Ik weet nog dat ik vroeger als kind gek werd van de onsamenhangende collectie bestek en borden van mijn ouders en dat ik altijd vol was van 'setjes' en van 'alles past bij elkaar'. In dat kader moeten de meisjes door het lint gaan, alles van 't zelfde merk! :-)

  (Die fascinatie voor 'assorti' ben ik intussen kwijt, gezien de kringloopvondsten...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha, wat leuk en toevallig!
  Ook zit al weken te bedenken wat ik met die saaie witte poang kinderstoel kan doen. Mijn handen kriebelen om hem te pimpen namelijk!
  Bedankt voor de link naar de tutorial!
  Aan de slag!
  Die van jouw is echt leuk geworden!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. o jee, drie van de vier projecten zijn hier ook nogal dringend. de poef ziet rood ipv zwart maar is ook zwaar gekrompen, de buggy is lelijk roze en de poang is Groot en rood. het resultaat zien hier is wel nogal motiverend, ik vind het allemaal heel fris en schoon geworden. ik bevorder u meteen tot hulplijn voor als ik de moed vind om er allemaal aan te beginnen, als ervaringsdeskundige zult ge dat ongetwijfeld heel goed doen. nogmaals bravo!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Riet: LOL! Sja, ze hebben wel zelf gekozen he :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, dit is supergaaf geworden! Een heel tof idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hier ook... wauw!!! die poef vind ik zo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amai, wel heel puik en nuttig werk geleverd, vind ik.
  Ik vraag me dat al superlang af, hoe dat eigenlijk moet, zoiets als die poef.
  Want als je bijvoorbeeld aan valiesje of zo wil maken, dan zit je volgens mij toch met hetzelfde probleem he, dat je vier lappen aan een "onderstuk" moet krijgen? Nu ja, ooit kom ik er wel achter.

  Ik moest toch even lachen toen ik me voorstelde hoe heel die buggy onder de naaimachine werd gezwierd.
  Niets is je teveel he :).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @janina: ik stikte eerst alle vier de zijkanten aan elkaar tot 1 lange strook, dan omgezoomd zodat de zoom overal gelijk zou zijn. Dan de laatste zijnaad gestikt zodat de lange strook een vierkant werd en dan op het centrale bovenste vierkant gespeld. En net dat laatste is zo lastig in de hoekskes! Ik zou niet weten hoe het beter/makkelijker/katholieker kan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooi resultaat! Ik kan het geloven dat Stella en Lili tevreden zijn. Ik heb dat stofje ook liggen, maar ik weet nog niet wat ik ermee ga doen. Je brengt me op ideeën :-) Echt sjiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gij zijt echt goed ZOT, gij!
  Hebt ge dat allemaal op één week tijd gedaan? Is er ergens een schoolvakantie waar ik niet van weet ofzo? Ongelooflijk!

  De tip van de Poäng is trouwens geweldig nuttig: we hebben er eentje (een beige) in de slaapkamer staan die al verschillende levens heeft meegemaakt en dat hoofdkussen is echt degoutant vettig geworden. Wie daar al allemaal met zijn vettig hoofd tegen heeft zitten russen, ik weet het niet, maar 't is echt goor. Dus een nieuw overtrekske zou niet misstaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Ella: ge kunt misschien uwe poäng eens wassen...allez, 'k weet nie he, dat wil ook wel eens helpen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Respect! Zo'n schoon recycletjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat gek om dit te zien. Mijn dochters poppenbuggy wacht nog op een ander kleedje. De Musti-bekleding is wel nog in goede staat maar het is zo wat gewoontjes.
  Dan scroll ik door en zie ik die Ikea-stoel. Nog eentje waar ik moet aan beginnen. Alleen, hier is het geen kinder- maar een volwassenenexemplaar.
  Ik heb precies een déjà-vu in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow, jij hebt ook niet stil gezeten! En inderdaad, zo'n restauratie-klusjes blijven hier ook altijd langst liggen..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. amaai, goed gedaan zeg!
  en jij lijkt echt voor alles zomaar een tutorial op het wereld wijde web te vinden, waarom lukt mij dat nooit???
  en mocht je je poef van nog een nieuw jasje willen voorzien, dit moet je echt eens proberen (de luie plantrekkers methode)
  ipv 5 vierkanten te snijden zoals je deed snijd je slecht 2 vierkanten en 1 reep die de breedte heeft van 3 vierkanten en de lengte van 1 vierkant
  die lange reep leg je zoals een loper over het poefje en de 2 vierkanten zijn dan de zijkanten
  dan heb je maar 2 hoekjes te naaien en kan je beter foefelen, mocht je ergens een centimeterje te veel of te weinig hebben dan verwerk je dat gewoon in je zoom die je als laatste stikt
  snappie?? of ben ik gewoon onduidelijk? ?
  een schetsje zou natuurlijk helpen maar computeren is niet mijn grootste gave :-(
  groetjes
  z

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw, je bent lekker productief geweest. Dit moet uiteindelijk vast toch erg bevredigend zijn geweest allemaal, niet? Leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Die buggy's, amai, chapeau! En de rest natuurlijk ook... ongelofelijk dat jij zoiets allemaal 'uit uweigen' gewoon kunt! echt nooit geen les gevolgd?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Fantastisch! Echt mooi, wat een job ook! Over toevalligheden gesproken. Ik heb hier ook nog een kinderpöangstoel staan die dringend een nieuw stofje nodig heeft! Als ik eraan begin surf ik zeker nog eens terug naar dit berichtje.Die Ikeastof vind ik ook zo mooi, hier ligt ook een flinke lap klaar van die vosjes en konijntjes... voor een zitkussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi seg. Ik had ook een rare gewaardwording .... die herbekleding van de poppenbuggy staat bij mij ook op het program ...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. echt heel mooi gedaan hoor, en dat allemaal in zo'n korte tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nou jeetje wat ben jij goed bezig geweest. Zo leuk zijn die stofjes en helemaal hoe jij ze hebt gebruikt. Petje af voor zulke naai klusjes. Wat moet jij nu trots op jezelf zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Amaai, wat een werk. Grappig ook hoe iedereen z'n eigen manier heeft om zo iets simpel als een poefhoes te stikken. Ik doe het nog anders ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 26. oooo, ik weet ook nog een poepgemakkelijke manier vr de poefhoes
  kruisvorm knippen, zijden vaststikken, omzomen en af!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ja amai, bij mij is een nieuw lintje aan een slabbetje hangen zo'n werkje dat blijft liggen en maar niet gedaan geraakt... echt belachelijk tegenover wat jij hier zomaar eventjes ineen flanst! Echt mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. waaaw wat een werk! Prachtig resultaat. Voornamelijk van de buggy van stella sta ik te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heel knap geworden allemaal! Aan de reacties te zien, blijven dit soort klusjes bij iedereen lang liggen :-) Hier ook, liever kleertjes naaien. Maar die poäng ga ik ook op mijn lijstje zetten. Hij is nog in goede staat, maar zo saai wit hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Om in de stijl van uw titel te blijven: Beestig :-)!!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. ooh super!!! enne dat stofje is precies wat de kamer van mijn dochter nodig heeft denk ik... er moeten nog gordijnen in namelijk (ook zo'n klus die al twee jaar blijft liggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. wat heb je de boel opgevrolijkt! ikeafan?! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. wow, wat heb je hard gewerkt, ziet er goed uit allemaal, je mag trots zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Jemig, wat ontzettend knap! Ik heb ook nog soortgelijke klusjes liggen, maar kan er de moed niet voor opbrengen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Er is er eentje superblij met de Ikea in Gent! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. @ meisjesmama: ik heb zo het idee dat ik zo ne Poäng heb waarvan de stof aan het houten onderstel is vastgeniet... of bestaat dat niet? :-) Een collega van mij heeft trouwens onlangs haar Poäng-hoes gewassen en die was keihard gekrompen! Trouwens, sssst, laat mij gewoon doen, ik heb Manlief al bijna overtuigd van het feit dat daar een nieuwe hoes over moet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. De kleine buggie deed me echt denken aan vroeger, wat had ik daar toch een hekel aan. We hadden er twee en ze stonden altijd chronisch in de weg. Niet tegenstaande dat ze natuurlijk lang niet zo mooi waren als deze!!! I love de poof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Supermooi!

  Prachtige inspiratie, waarvoor hartelijke dank.
  Linkje op onze 'woensdag, inspiratiedag': http://ideekids.blogspot.com/search/label/woensdag%20inspiratiedag

  BeantwoordenVerwijderen
 39. heel erg leuk gedaan (en dat is een understatement) Alles ziet er toch gewoon vrolijker uit dan sommige saaie stofjes hé ...

  BeantwoordenVerwijderen
 40. hoii,

  Ik heb je een award gegeven, voor meer info check mijn blog,

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 41. goh, goh, goh!!! zwaar, maar heel zwaar ben ik onder de indruk ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wauw seg, weeral zoveel ijver en vlijt! Ik denk dat ik die spuiten ook wil ;-)
  Neen, serieus, knap allemaal. Ik zou niet weten hoe ik eraan zou moeten beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. één woord: SUPERFORMIWELDIGENDIGFANTAKOLOSACHTIG!

  BeantwoordenVerwijderen