donderdag 29 januari 2009

Nieuwe stofkes!

Vanmiddag vond ik deze prachtige stofjes in mijn brievenbus. Ik bestelde ze bij Noeks. Ze komen dan wel van NL maar de verzendingskosten vielen reuze mee en de service was goed. Een aanrader dus!
Ik bestelde 2 bandjes; een met roodkapje en een met een bambi. Het appelstofje van Michael Miller vind ik geweldig! Ik kan niet wachten tot de rode appels er zijn!
Ik heb nog geen idee wat ik met de stofjes ga aanvangen, voorlopig vind ik ze nog te mooi om in te knippen.

dinsdag 27 januari 2009

Rood met witte stippen

Voilà de kimono is klaar! Ik ben trots!
Ik had het patroon van Habitual al enige tijd geleden gedownload maar dacht dat ik zoiets absoluut nog niet kon. Tot Vermiljoen me overtuigde om het ook eens zelf te proberen!
Na wat geworstel met de biaismaker kocht ik dan toch maar kant en klare biais in de Veritas en dat werkte prima. Het patroon zelf is echt heel gemakkelijk en helder uitgelegd. Ik ervaar vaker dat dingen erg ingewikkeld kunnen zijn neergepend maar eens eraan bezig wijst het vaak zichzelf uit.
Ook iets dat me het naaien makkelijker maakt is de ontdekking dat stiptheid loont. Ik ben nogal slordig en knipte voorheen maar wat aan. Nu teken ik bij het patroon al de kniplijn erbij. Zo heb ik 2 keurige lijntjes en klopt alles veel beter. Dit patroon vond ik nog makkelijker omdat de patroonlijn de kniplijn was en ik zo gewoon op het aanduiding op het plaatje van de naaimachine kon vertrouwen en alles is natuurlijk gewoon recht!
Ik heb er meer zelfvertrouwen in het naaien van gekregen en begin met frisse moed aan nog wat projectjes!
Ik maakte maat 12m-24m maar heb geen idee voor welke dochter het nu het beste zal passen. Eerlijk gezegd lijkt het me nogal groot voor een kleintje van een jaar, zelfs voor mijn masjoeffeltje van 21 maanden. We zullen morgen passen en een schoon fotootje nemen van de kimono mèt model!

Intussen maakte ik nog een exemplaar. Met pomponband. Niet zo makkelijk om die pomponband onder de biais te krijgen.
Pomponnekes

maandag 26 januari 2009

Genant

Vanmorgen reden Lili en ik richting centrum nadat we Stella in de klas hadden gedropt. Omdat het nog net iets te vroeg was besloot ik maar een stukje te wandelen met de bakfiets aan de hand. Alles leek perfect: Lili was zoet onder de regentent, ik had mijn handschoenen teruggevonden, een schriel zonnetje was te ontdekken...tot ik geconfonteerd werd met 'kraaaatttttsssssjjjj' en enkele omgedraaide hoofden en ik ineens met een bloot been in het midden van de Veldstraat stond.
Ondanks het feit dat onze bakfiets afgelopen najaar de Dutch Design Award won, is er blijkbaar heel weinig aandacht gegaan naar zijn standaard. Want laat het nu net dat laatste zijn dat in aanvaring is gekomen met mijn broekspijp. Gelukkig was het maar tot aan mijn knie! Desalniettemin kreeg ik toch veel bekijks. Ik heb dan toch maar gauw mijn boodschappen gedaan anders was het helemaal voor niks geweest. Moet je je voorstellen: moeder met half opengescheurde broek en dochterlief met een jas en sjaal vol koeksmeersel. Sjofel duo!
Maar ik heb dan toch mijn biais gekocht, voor verschillende projectjes waar ik allemaal tegelijk aan bezig ben. Ik had een biaismaker gekocht maar heb er een hele avond aan zitten prutsen en ik werd er een tikje kregelig van. Ik gebruikte dunne soepele reeds gewassen stof misschien dat het daaraan lag? Ik probeer het nog wel eens met een stugger stofje.

donderdag 22 januari 2009

Dreft

L: "hihihi"
S: "ja zo, en nu wrijven"
S: "hahaha"
S: "da's grappig al die bubbels"
L: "ja mubbels"

Dat is de conversatie van mijn gebroed die ik vanmorgen opving.

Ik was de ontbijttafel aan het opruimen toen ik de pret vanuit de keuken hoorde waaien. Verdacht vond ik. Dat is het altijd als de dames té veel lol hebben.
Toen ik mijn hoofd om de hoek stak zag ik 2 zieke (ahum) meisjes in pyjama en een lege fles Dreft. Oh ja en ook nog schuim en een vettig vloerke. Ik kon amper mijn lach onderdrukken en dat hadden de dames ook wel gezien. De smeerpoetsen vlogen meteen het bad in, met lekker veel schuim.

zaterdag 17 januari 2009

Eindelijk!

















Bakfietsen is wijs! Zo wijs dat we het zo goed als dagelijks doen. Nu is dat in vrieskou niet evident, en daarom staat ons grootste stalen ros al enkele weken veel te veel in de gang. Na maandenlang wachten op de bijbehorende regentent is het nu zover! Vanmiddag hebben we de tent, en geloof me het ìs een tent, geïnstalleerd. Nu worden onze madammen rondgereden in een serieus meubel! Maar ze zitten wel lekker warm en droog.



Vergeten!

vergeten!

Toen ik woensdag sprak over feest en bubbels viel er iemand uit de lucht. De dag nadien waren deze schatjes voor mij!

PS: de boomstam-vaas waarin de mooie bloemen staan is van mijn grootmoeder die er spijtig genoeg enkele jaren niet meer is. Van haar komen ook de mooie retro lampjes waarvan er eentje in de spiegel te zien is. Na haar dood waren ze voor 't stort bestemd...tot ik er verliefd op werd!

woensdag 14 januari 2009

Negen jaar.

negen jaar

Negen jaar geleden stopte de wereld even met draaien. Dat kwam door een lieve kus naast de regenpijp van ons stamcafé. Ik had een kneep in mijn arm nodig om te beseffen dat het echt was. Nu liggen de tijden van duikbrilletjes (waarmee we stiekem naar elkaar keken tijdens het zwemmen), de ellenlange liefdesbrieven (hij op kot, ik thuis...tot wel 18 pagina's!!!) en de liefdevolle knutselwerkjes al even achter ons. Maar even mijmeren en stilstaan bij de 'ons' van toen en vandaag maakt me warm.


Foto: 1. flamingokaartje, 2. kleien ventje van het lief voor mij, met echt borsthaar, 3. weer een knutselwerkje van het liefke voor mij, 4. door mij versierde omslag voor een liefdesbrief, 5. gekraste kus die ik maakte in een oersaaie P.O.-les, 6. achttien pagina's liefdesbrief, 7. drankbonnetje van de scoutsfuif waar het liefke pintjes tapte, 8. liefdesbriefrol, 9. beetje schrijven, beetje helpen...om het gemis te dragen, 10. schol!, 11. met gekke knipsels opgefleurde brieven, 12. een krul van het liefke ingepakt in een Bultrock-flyer.

Zo, en laat nu die bubbels maar komen! Schol!

zondag 11 januari 2009

nieuw stofke


nieuw stofke, originally uploaded by meisjesmama.

Deze stof kocht ik onlangs voor een prikje. Schoon he!

Ik ben een nitwit wat stoffen betreft, afgaande op de jurkjes die ik heb met een gelijkaardige textuur gok ik op polyester of viscose. Ik was zo dom (èn zo verliefd op de stof) om het niet te vragen bij aankoop. Ik merk dat het wel wat stretcht maar echt niet veel hoor. Ideaal voor een rokje of een jurkje lijkt me (comfy!), maar welke van de 2 het nu zal worden... Ik heb niet eens een patroon, laat staan de kennis en kunde om dat te doen!

Ach ja, we'll see.

donderdag 8 januari 2009

Kinderkamer!

kabouter

Mijn madammen hebben sinds enkele weken een nieuwe slaapkamer. Op één lange muur hangt echt oud behang. Volgens de verkoopster dateert het behang van de jaren '70. Stella heeft het zelf gekozen, mits wat sturing natuurlijk ;-).

Er staat weinig in de kamer. Ze hebben een speelkamer voor het speelgoed, dus wilden we de nieuwe slaapkamer graag rustig houden. Er staan 2 bedjes in, een ladenblokje dat dienstdoet als gemeenschappelijk nachtkastje, een kleerkast en een potje.

Stella slaapt in een oud Bretoens bed in babyblauw geverfd, dat deed ik jaren geleden al.


konijn & kabouter

Op het gemeenschappelijk nachtkastje staan een kabouter en een konijnlamp. Die laatste komt van Petit Zsa Zsa, de kabouter kreeg ik van mijn moeder toen ik zwanger was van de oudste. Paste beeldig bij haar suikerbonen!

De gordijnen zijn aubergine en heb ik zelf geverfd met textielverf (hoho moeilijk zenne! ;-)).

Op de vensterbank staat dit spaarvarkentje.

spaarvarken

Het is een presentje dat ik bij mijn eigen geboorte kreeg. Gevaarlijk, ik weet het! Maar het past zo mooi in dat kamertje. Voorlopig blijven ze er goed af, het varken zit meestal achter de nog gesloten gordijnen.


kadertjes

Aan een andere muur heb ik fleurige kadertjes opgehangen met vintage afbeeldingen uit een oud kinderboek van mezelf, een tiny-prent, een prent van Dikkie Dik, eentje van Otje en een van Pipi Langkous. De dames zijn er wild van! De kadertjes zijn spotgoedkoop en komen van Ikea, de afbeeldingen heb ik gewoon ingescand. Tussen de kadertjes hangen gebreide konijntjes, die komen van de Oxfam Wereldwinkel.


hondenkontjes

Op nog een andere muur monteerden we kapstokjes, waaronder de welbekende hondenkontjes van Ikea. Ze zijn zalig! De knuffels die eraan hangen komen van de Hema, wel al enkele jaren geleden gekocht.


koffertjes

Bovenop de kleerkast staan 2 kartonnen koffertjes. Het groene was een cadeautje, het bruine retro-achtige koffertje komt van de Petit Zsa Zsa. Het zijn kleine schatkisten, hun eerste babyspulletjes zitten erin. De eerste kleertjes met nog steeds die eerste geur erin, eerste sokjes, navelklemmetje, haarborsteltje, kaartjes vol met wensen,... De purperen plastieken bloemen kocht ik in Carrefour voor belachelijk weinig geld. Ik zoek nog steeds een kindvriendelijk (lees: fleurig maar in de sfeer passend) bloempotje. Misschien moet ik er gewoon zelf maar eentje maken uit toile cirée.


slinger

Deze slinger naast de deurstijl kreeg ik van een groottante. Ik heb geen idee waar hij vandaan komt. In mijn keuken hangt een ietwat gelijkaardig exemplaar, afkomstig van mijn grootmoeder. Het was een reissouvenir van Noord-Afrika. Alle meisjes hier in huis vinden 'm prachtig!


behang

Ze slapen er zalig in, maar nog steeds veel te weinig.......zucht.......

maandag 5 januari 2009

froufrou


froufrou, originally uploaded by meisjesmama.

Stella is een echte krullenbol. Net zoals ikzelf meer dan 20 jaar geleden. Nu heb ik een vreselijke haardos: weinig, ragfijn en steil haar (oké 't is wel blond ;-)). Mijn moeder heeft me het verhaal van mijn krullen al honderden keren verteld. Over hoe mijn Bomma mijn slordige kapsel niet meer kon zien en prompt de schaar bovenhaalde, en voilà Stientje met de vreselijke haardos! Daarom durf ik niet zo goed aan Stella's krullen te raken. Ik heb er enkele maanden geleden, op aanraden van een kapster, een millimetertje afgeknipt. En wonder boven wonder: het pluist véél minder en haar haar krult als nooit tevoren! Yes!
Lili heeft ook wel wat krul, al vervagen de krullen met de dagen. Haar haar hing al enige tijd slordig in haar ogen. Een speldje stond haar beeldig maar naast de heftige ruzies die de dames daarover hadden, was het ook erg vervelend dat die speldjes maar niet bleven zitten. Moedige mama nam de schaar en knipte...een froufrou! En ik vind haar er beeldig mee! Hippe Lili ;-)

Knofje

"Flotje...euh...Flutje....Knulje...euh...Fofje...nee nee...KNOFJE! Ja! Ik wil Knofje kijken!"

Knofje is een dame van vierenhalf. Knalrood haar, leuke stoeiende papa en lieve gekke mama. Ze draagt de heerlijkste jurkjes en woont in een fantastisch huis. Samen beleven ze alledaagse avonturen. Mijn beide dochters zijn er stapelgek op, en hun mama, ja die kijkt ontroerd mee.

Enkel te zien via Youtube, wel in 'high quality'. Enige tijd geleden werd het nog uitgezonden op 'den Hollander' en er is een dvd van die wel in NL kan besteld worden.

zondag 4 januari 2009

grrrrrawl


dinosaurus, originally uploaded by meisjesmama.
Deze dinosaurus is mijn favoriet. Ik maakte hem op een avondje. Mijn metekindje Finn was op bezoek geweest. Omdat ik absoluut geen inspiratie meer had voor mijn laatste nieuwjaars-granenkussentje vroeg ik de vijfjarige wat zijn lievelingsdier was. Antwoord: "goh, euhm, ja, euhm, ja, ja, ja een vleeseter"... een vleeseter??? Daar kon ik als meisjesmama (vertrouwt met poppen, speldjes en veel drama) weinig mee...tot mijn zus me knipogend toefluisterde: "een dino!"
En voila hier is ie dan! Het ventje was ermee in de wolken en herkende er (gelukkig!) meteen een vleeseter in!
Ondanks de korte werktijd was het geen simpele opdracht. Omdat ik niks ken van de technische kant van het naaien en ik vaak maar wat aanmodder duurde het dus een hele tijd vooraleer ik door had hoe ik de 'dinostekels' op zijn rug moest krijgen. Ik had de stof al onder het naaivoetje zitten toen mijn € viel en ik besefte dat de stekels zo aan de binnenkant zouden zitten...
De pootjes zijn ook wat mislukt, al mogen dinopoten best wat verschrompeld zijn. Ik heb problemen met binnenhoeken, ik zou ze moeten inknippen alvorens te keren maar heb geen idee hoe...
De vulling bestaat uit tarwekorrels met een vleugje lavendel.






Noot: Wil je ook zo'n kussentje maken? Gebruik dan GEEN FLEECE! Fleece is namelijk enorm brandbaar en dus ongeschikt voor dit project.

Zwarte katten brengen niet altijd ongeluk

Mijn moeder had dit koffieservies al jaren in haar kast staan...Dat ze het mooi vond weet ik zeker, want het stond hoog en droog in de vitrinekast. Nooit werd het gebruikt.
Enkele maanden geleden vroeg ik haar waar haar mooie kitscherig krullende metalen fotokaders waren gebleven...Die had ze naar " 't stort" gebracht zei ze, ze was ze beu... Enkele weken geleden vroeg ik haar naar haar oude naaiboekjes en tijdschriften...ook weggegooid. Ik baalde wel een beetje. Om erger te voorkomen besloot ik om mijn moeder in te lichten over alle mooie dingen die ik thuis in de Verre Kempen tegenkwam en die ze gerust aan mij mocht schenken als ze ze beu werd...
Met kerst was het zover: het prachtige puntgave sixties koffieservies van de Zwarte Kat mocht mee naar Gent. Niet omdat ze het beu was, maar omdat ze vond dat het prachtig in mijn kringloopwinkel-kast zou staan ;-)

Ik ben zo blij, zo blij!

Pakskestijd


gevogeltje, originally uploaded by S10 Stien.

Het einde van het jaar is absoluut niet mijn meest favoriete periode van het jaar...ik kijk er enorm tegenop. Al die verplichtingen, dat gezeul met oververmoeide kinderen van feest naar feest, die vele kilometers op de E17...no thanks! Maar helaas is het elk jaar weer van dattum.
Omdat er bij die periode ook pakskes horen, en ik het afschuwelijk vind om in overgelopen Gent rond te struinen (en zoals gewoonlijk maar niet kan beslissen wat te kopen), gooide ik het dit jaar maar eens over een andere boeg. Geïnspireerd door Madame Zsa Zsa's kunsten kroop ik zelf ook achter mijn naaimachine! Ondanks het feit dat ik zero ervaring had met naald en draad ben ik best tevreden!
Ik maakte voor elk petekindje dat ons gezin rijk is een granenkussentje. Lekker warm na 3 minuten microgolf! Appliceerde hier en daar nog een t-shirtje, zoomde een tafelkleed voor mijn perfectionistische zuster (gevaarlijk voor pakskes!) en maakte poppendekentjes en lakentjes voor mijn eigen gebroed.

miauw

bambikussen

uil

cadeautje voor een ongeboren baby aka 'Joske'


Noot: Wil je ook zo'n kussentje maken? Gebruik dan GEEN FLEECE! Fleece is namelijk enorm brandbaar en dus ongeschikt voor dit project.