Pagina's

Fietsvakantie!


Materiaal

Kampeermateriaal

  • Tenten: Vango Halo 300 & Carl Denig Jupiter 4xt met kidsroom
    We kozen voor twee aparte tenten om verschillende redenen. De meisjes willen graag hun eigen tent en een tent voor vijf personen is moeilijk te vinden, tenminste als je twee compartimenten wilt. De Carl Denig (6kg) heeft een grote voortent waar we met regen makkelijk allemaal in passen als we de kidsroom en de bagage in het grote slaapcompartiment gooien (dat is tot nu toe nog nooit gebeurd). De kidsroom geeft plaats aan een kleintje, er kan geen volwassene in slapen. Astor vonden we nog wat jong om al zo ver van ons te slapen maar tijdens de zomerfietsvakantie wilde hij absoluut bij zijn zussen slapen. Daarom kochten we ook de Halo 300 (4kg), voor 3 personen dus. Ook kunnen wij er met ons twee wel eens mee op pad en hebben we ruimte genoeg in de Vango. Beide tenten hebben een doek met een hoge waterbestendigheid. Ze zijn allebei hoog genoeg om comfortabel in te zitten en je om te kleden. Iets wat met een slechte rug toch belangrijk is. De Vango is naar ons gevoel beter van kwaliteit dan de Carl Denig. Er is minder condens (maar dat ligt vast aan het vaste ingenaaide grondzeil van de Carl Denig) en de ogen om de stokken in te steken zijn sterker. Ook is de Carl Denig minder comfortabel in verluchting, minder gaas, lastiger open te ritsen. Maar dat zijn details want beide tenten zijn top in prijs - kwaliteit - gewicht - opzetgemak.
  • Slaapzakken: Robens Caucasus 300 en Nomad Triple S junior voor Astor omdat hij nog maar net droog is 's nachts en synthetisch toch makkelijker gewassen kan worden op de camping.
    We kampeerden er mee met 4° nachttemperatuur en niemand had kou.

  • Matjes: Thermarest Neoair Venture regular voor de kinderen en Thermarest Trail Pro Large voor de volwassenen. Ik kan echt niet slapen op de Neoair. Dat kraakt te hard en geeft te weinig steun aan mijn rug. Daarom kozen wij voor de klassieke zelfopblaasbare matjes, en dan liefst zo dik mogelijk maar toch compact genoeg voor in de fietstas. De Neoairs van de kinderen zijn wel ontzettend compact, en heel comfortabel. Ze zijn niet groter dan een flesje water en wegen niets. Stella en Lili dragen al hun spullen zelf. In een van hun backrollers krijgen ze hun kussentje, matje en slaapzak en dan is er nog ruimte over om snel iets bij te proppen. Overigens passen onze slaapspullen ook perfect in een backroller.
  • Campingkeuken: Ons oude vertrouwde campingkooksetje werd te klein, zeker als we op 1 pit wilde koken. De kookpottenset Primus Campfire Large is perfect voor ons gezin. De grote pot van 3l en de kleinere van 1,8l en de vrij grote pan waren nooit te klein en wegen niks. Heel makkelijk schoon te maken en handig te hanteren. We eten uit bamboe-servies, dat is onbreekbaar en neemt geen smaakjes aan. Het is ook erg stevig. Ik kocht ooit eens een hele set in Kruidvat maar er zijn verschillende merken. Bestek is bij ons gewoon een set uit de Hema.
    We koken op de MSR Superfly, een licht en eenvoudig vuurtje met een koppeling die zowel op schroef- als op prikblikjes gas past. De kop is ook groot genoeg voor grotere potten. We hebben ook een metalen windschermpje mee.
  • Comfort: we nemen 2 helinox stoeltjes mee, omdat ik zeker door mijn rug ga als ik enkele dagen in kleermakerszit ga zitten. De stoeltjes wegen niks, zijn op een wip opgesteld en zitten zàlig na een dag fietsen! Gevaar is wel dat ie snel wordt ingepikt door de kinderen, ik denk dat we misschien sparen voor een kinderversie voor hen op voorwaarde dat ze er zelf mee sleuren.
  • Elektriciteit: We nemen nooit elektriciteit op de camping. We hebben beide de mogelijkheid om dingen op te laden via de naafdynamo. Natuurlijk hangt dat wat samen met de snelheid waarmee je fietst, en als ons licht brandt kunnen we niks opladen. Mijn IPhone wordt vlotjes opgeladen op mijn stuur tijdens het fietsen. We hebben ook allebei een powerbank mee die om de zoveel dagen eens werd opgeladen tijdens het fietsen. Maar met een gemiddelde snelheid van pakweg 13km per uur laadt zo'n ding traag. Dus soms laden we wat bij tijdens het tanden poetsen.
  • Badkamer: Iedereen neemt een sneldrogende microvezelhanddoek mee, die gaat in de badkamertas, dat is 1 grote backroller. Een setje tetra-washandjes gaat ook mee, net als de tangleteezer (een lichte plastic haarborstel die alle knopen uitgekamd krijgt). We nemen zo weinig mogelijk vloeibare dingen mee want die lopen toch alleen maar uit. Dus twee klompjes marseillezeep (de kinderen kiezen een geurtje voor we vertrekken in Dille & Kamille) en een shampoobar om de haren te wassen (we hadden ook conditioner mee van Lush maar dat ging niet zo gemakkelijk). Voordeel is niet alleen dat ze niet kunnen lekken, het gaat allemaal superlang mee!

Fietsgerief 

  • Hartje Salerno met derailleur, maar ik spaar voor een Rohloff-naafversnelling. Heel tevreden van de Magura-remmen op oliedruk en de sportieve zit. Ook qua stabiliteit met bepakking stelde de fiets niet teleur. Ik wilde graag crème-kleurige banden, dat zijn Big Ben's, lekker dik en dat fietst heerlijk op grindpaadjes! De zilverkleurige Tubus-voordrager wilde ik ook per sé, nu moet er achteraan ook nog zo eentje op!
  • Surly Ogre

  • Victoria Trekking 4.6(kleinste damesmaat 44) voor Stella (10j, kledingmaat 152). De fiets heeft 7 naafversnellingen en een naafdynamo. Dat maakt de fiets niet licht, maar de fiets wordt dagdagelijks gebruikt en dan is dat de beste combinatie. Er is wel een ander tandwiel op gemonteerd achteraan zodat de zeven versnellingen licht genoeg zijn om hellingen op te kunnen fietsen.
  • Prince Sweeper 26": Lili wilde absoluut een stoere groene fiets, het werd deze maar haar vader had er nog wat werk aan om 'm wat lichter te maken. De verende voorvork werd vervangen, er kwam een Tubus bagagedrager op en er liggen Schwalbe Marathon Supremes op. Ook bij deze fiets dezelfde versnellingen en een naafdynamo.
  • Add+Bike van Roland met drie naafversnellingen. Drie versnellingen bleken echt genoeg, en onze vijfjarige kon dat al goed begrijpen. Met de draaischakelaar kon hij zelf makkelijk schakelen. Meer versnellingen zijn mijns inziens overbodig, een derailleur maakt zo'n aanhangfietsje dat in de trein of naast de tent al eens wordt losgekoppeld kwetsbaar. Astor kon telkens goed meetrappen in de juiste cadans, ook bij het afdalen (onze maximumsnelheid was 42km/u dat vonden we echt wel het maximum om het veilig te houden).

  • Ortliebtassen: 5 paar backrollers, 2 paar frontrollers, 1 Rackpack en 2 stuurtassen. De tenten, Astors slaapzak en het picknickdekentje werden onder de snelbinder vervoerd. Dat maakt een hele berg bagage bij het af- en opladen voor de trein bijvoorbeeld.
  • Cordo bagagenetje, onmisbaar volgens ons! Ze zijn ideaal om snel een jasje onder weg te steken of wat natte was te laten drogen tijdens het fietsen.
  • Drinkbussen van Klean Kanteen, staal en dus geen vieze smaakjes. En er past zelfs een hele fles wijn in zo'n grote drinkbus!
  • Contec drinkbushouder voor op het stuur van de kinderen



Handigheidjes 

  • Spanbanden: als je met de trein of de ferry reist kan het handig zijn om zelf spanbanden mee te nemen om de fietsen vast te maken. Meestal zijn er wel riemen of touwen voorzien, maar dan voor 1 of 2 fietsen. In de ferry van Duinkerke naar Dover waren er best wel wat fietshekjes en hadden we ze niet nodig, maar in de ferry van Newhaven naar Dieppe wel. En onderweg gebruikten we ze als wasdraad, handig!
  • Wasnetjes: na een aantal weken kan zo'n fietstas wel een chaos worden, en omdat je niet elke ochtend je hele hebben en houden opnieuw wil inladen is het handig om ook in de fietstassen structuur aan te brengen. Ik las her en der over de tip van de wasnetjes en we hebben ondervonden dat dat echt heel handig is! Onze meisjes (en ook wij) hadden elk 2 wasnetjes, eentje voor ondergoed, pyjama (= thermisch ondergoed, kan ook als onderlaag) en sokken en eentje voor bovenkledij. Ook de handdoeken en de washandjes zaten in zo'n netje, het zwemgerief zat in een lichtgewicht zwemzakje, zodat we dat snel bij de hand hadden om een frisse duik te nemen bij gelegenheid. Voor Astor had ik katoenen zakjes mee voor zijn kledij, die had hij nog met zijn naam en een duplofiguurtje erop maar we merkten dat die minder handig waren. Katoen is makkelijk klammig en moeilijk droog te krijgen, plus de zakjes waren niet transparant dus ze moesten altijd open om te zien wat er al dan nog in zat. Ik heb me suf gezocht naar wasnetjes met een touwtje om dicht te rijgen, maar ik vond er enkel met een ritsje. Ik wilde liever geen ritsje omdat dat makkelijker stukgaat. Maar die heb ik dus niet gevonden. Tips over wasnetjes met touwtjes zijn welkom!

Reisverslagen

Fietsen in de Vlaamse Ardennen - Pinksteren 2016
Fietsvakantie juli 2016 Zuidoost Engeland - Noordwest Frankrijk


Paklijst 

 


1 opmerking:

  1. Wasnetjes met touwtjes ? Eagle Creek heeft goeie "stuff sacks". Setje van 3, in drie verschillende maten en drie verschillende kleuren (één kleur per maat). Doorzichtig, da's handig ! Te koop in AS Adventure: http://www.asadventure.com/benl/eagle-creek-opbergsysteem-pack-it-mesh-stuffer-set-2341c42018?id_colour=5962

    BeantwoordenVerwijderen